SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Husacie hody v Zelenom dvore sa hodia aj k zimným večerom

Zájsť si na husacinu do Slovenského Grobu sme si zvykli spájať s príchodom jesene. Majiteľka Zeleného dvoru Mária Pluhárová však tvrdí, že maškrtenie na tomto mäsku rovnako pasuje k zimnému obedu či večeri. (Inzercia)

Kedysi bývalo všetko inak. Húsatka sa liahli na jar a do primeranej veľkosti dorastali aj vďaka dokrmovaniu kukuricou na dedinských dvoroch na jeseň. Aj preto sa husacie hody, tak ako aj rôzne hody či dožinkové slávnosti, spájali najmä s týmto obdobím.

Nová technika však aj tieto tradície premiešala a pomenila. V Zelenom dvore sú dnes vybavení kvalitnými mazničkami, a tak vám hus upečú na objednávku aj dávno po Vianociach. Navyše vám v krbe tejto reštaurácie bude praskať zapálený ohník a atmosféra s výhľadom na zasnežené Malé Karpaty bude dokonalá.

SkryťVypnúť reklamu

Rodinná tradícia

V pečení husí, príprave husacích pečienok, ručne vaľkaných zemiakových lokší a chystaní všetkých dobrôt, čo k tomu pasujú, sú mama Mária Pluhárová,šéfka a zakladateľka tohto rodinného podniku, spolu s dcérami Ľubicou Minarovičovou a Andreou Filipovičovou vychýrené majsterky. V hlavnej sezóne im pomáha aj niekoľko zamestnancov a často tam stretnete aj manžela M. Pluhárovej. Hoci má iné zamestnanie, rád príde zakúriť do krbu, inokedy zase donesie hosťom čerstvé hrozno či jabĺčka.

To, že tento rodinný podnikateľský tím je tak dokonale zohraný, nie je náhoda. Pečenie husí je totiž rodinná tradícia, s ktorou začala už mama M. Pluhárovej, babka Konštiaková. Iste by bola hrdá na to, že dnes sa jej vnučky a už aj pravnučka obracajú v kuchyni rovnako šikovne ako ona.

SkryťVypnúť reklamu

Pravdaže, veľa vecí sa odvtedy zmenilo. Grobania už husi zväčša nechovajú, ako to bývalo v minulosti, ale objednávajú si ich z južného Slovenska. Aj odnášanie pekáčov s husami k miestnemu pekárovi je už minulosťou. Zelený dvor i iné reštaurácie takto zamerané majú vlastné elektrické pece.

A tak historka o tom, ako babka kedysi, keď čakala hostí, zvykla upečenú hus strčiť pod duchnu, aby nevychladla, je dnes už iba na pobavenie hostí. Aj dnešní, najmä mladí, zákazníci si ju však radi vypočujú.

Musí sa rozplývať na jazyku

Na pečenie husí používajú v Zelenom dvore špeciálne hlinené pekáče. Nielen v tom je tajomstvo výbornej chuti a jemnosti mäska. Počas pečenia hus niekoľkokrát otočia, aby sa kožka upiekla do chrumkava, ale mäsko pod ňou musí zostať mäkučké, šťavnaté, na jazyku sa musí priam rozpadávať. Nesmie sa teda nechať vysušiť.

SkryťVypnúť reklamu

Nie menším umením je pripraviť jemnú husaciu pečienku či lokše, ktoré bývajú neoddeliteľnou súčasťou husacích hodov. Hoci recepty, ako na to, nájdete dnes hocikde a najmä na internete, pri príprave doma čoskoro zistíte, že výsledok býva neistý. Aj preto tak radi chodíme do niektorej z približne 30 husacinární do obcí pod Malými Karpatmi, medzi ktorými má Slovenský Grob najvýznamnejšie postavenie.

Gazdiné Zeleného dvora prízvukujú, že ísť na husacinu nie je len o ochutnávaní tohto fajnového mäska. „Ľudia by sa mali zvítať, posedieť, porozprávať. U nás v Zelenom dvore robíme všetko pre to, aby sa cítili ako doma. Aj preto sem radi chodia,“ dodáva M. Pluhárová.

Orientačný bod kostol

Zelený dvor síce leží v Slovenskom Grobe trochu bokom od hlavnej ulice, ale kostol je výborným orientačným bodom. Milovníci dobrej husaciny už roky vedia, že práve tam treba sledovať reklamnú tabuľu a nezabudnúť odbočiť. Výhodou je dobré a bezpečné parkovanie priamo vo dvore reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

Naraz vedia v Zelenom dvore uhostiť v štyroch samostatných miestnostiach 84 hostí. V čase príjemného jesenného počasia môžu usadiť ďalších 30 pod prístreškom na dvore. Nie sú však bežnou reštauráciou s klasickým jedálnym lístkom, ale špecializujú sa na grobské špeciality. Keďže hus je najlepšia čerstvo upečená, pracujú len na objednávky. Stačí zavolať ráno a večer ju majú hostia na stole. Objednávka sa ale nedá splniť z hodiny na hodinu, lebo samotné pečenie si vyžaduje pomerne dlhý čas.

Ročne predajú v Zelenom dvore okolo tisícky husí. Hlavná sezóna sa kedysi končievala v decembri, ale v súčasnosti to už neplatí. Hostí, ako sme spomínali na začiatku, sú schopní uhostiť dobrým mäskom a pečienkou po celý rok. Na zásobách vždy niečo majú.

SkryťVypnúť reklamu

www.zelenydvor.sk

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci nastupujú do autobusu smerom do náborového centra v meste Krasnodar.

Putin si uvedomil, že prehráva.


a 2 ďalší 26. sep
Ilustračné foto. Deň matiek v Bratislave, defilé s kočiarikmi , r. 1939, autor Ladislav Roller.

Za protipotratovými názormi nemusí byť len ochrana života.


1 h
Peter Schutz.

Ak padne, ešte sa zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb.


17 h
Evakuácia zraneného ukrajinského vojaka z frontu.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu