Začína sa zimné ochutnávanie chutí Slovenska

Ozajstnej zimy sme si tohto roku zatiaľ neužili, ale to nebráni vychutnaniu si jej gurmánskej podoby. Aj tentokrát ju spestruje Zimný festival jedál. Začína sa už v stredu 15. januára 2014. (Inzercia)

Do 16. februára budú gurmánov čakať v 30 reštauráciách z celého Slovenska zaujímavé ponuky. Budú si môcť vybrať jedlá podľa vopred stanoveného kľúča: a to špecialitu šéfkuchára, ďalšie jedlo podľa receptu našich mám a niečo z chutí regiónov. Ak si vyberú tri, vytvoria si tak vlastné degustačné menu.

Niektoré reštaurácie ponúknu aj bonus k festivalovému menu – niečo navyše. Ktoré reštaurácie sa do zimného festivalu zapojili a možnosť rovno si zakúpiť kupóny uvádza web stránka www.zimnyfestivaljedla.sk.

Rozbehnú sa Gurmán busy

Aj medzi Slovákmi je však čoraz viac gurmánov, ktorí si jedlo chcú vychutnať aj tam, kam sa inokedy nedostanú, alebo v dobrej partii podobne naladených ľudí. Pre nich sú určené Gurmán busy. Ich trasy sú tiež pestré a tentokrát nebudú putovať len západným, ale aj východným Slovenskom. A kam sa možno vybrať?

Zabíjačková trasa: 25. januára 2014 sa bude dať v Penzióne U Tvarožkov v Brezovej pod Bradlom zažiť kopaničiarska zabíjačka a ochutnať čerstvé zabíjačkové špeciality. Každý si bude môcť vyrobiť vlastný prešburšt a večer ochutnať kvalitné francúzske koňaky.

Ďalšia trasa Ponitrím je naplánovaná na 25. januára 2014 a jej účastníci navštívia reštaurácie v Taky´s Hoteli v Galante a Hoteli Zlatý Kľúčik v Nitre, Pálenicu v Jelšovciach a Afroditu v Chateau v Čereňanoch.

Malokarpatská trasa bude 1. februára 2014 smerovať do dvoch reštaurácii v Modre –Mlyna 108 a Pavúk - wine restaurantu i Hotela Zochova Chata. Jej účastníci sa zastavia aj vo vinárstve Terra Panna v Suchej nad Parnou.

Košická trasa bude 1. februára 2014 zahŕňať ochutnávanie jedál v košickom Hoteli Maraton a Villa Regia i špišskonovoveskej Nostalgii. Chýbať nebude ani degustácia a prípravy piva v reštaurácii Camelot.

V nedeľu 2. februára 2014, bude možné na trase pod názvom Ochutnajte Tatry navštíviť reštaurácie Gabo Kocák – Kulinárium v Starom Smokovci, Wellness Hoteli Borovica na Štrbskom Plese a v Gašperovom mlyne v Batizovciach. Jej súčasťou bude aj degustácia whisky.

Bratislavské trasy budú dve. Prvá sa vyberie 2. februára do Zylinder cafe & restaurantu, Castel Pension & Restaurantu v Mierove a na záver bude ochutnávka vín a degustácia single malt whisky vo Whisky bare 44.

Druhá sa uskutoční 8. februára 2014 a bude smerovať do reštaurácií Altitude, Moods a Fou Zoo. Ani v tomto prípade nebude chýbať degustácia whisky vo Whisky bare 44.

Dá sa hodovať aj celý víkend

Novinkou tohtoročného Zimného festivalu jedál sú Gurmán víkendy, teda spojenie hodovania pri dobrom jedle s pobytom vo vybraných zariadeniach. Cez víkend 18. - 19. januára a 1. - 2. február 2014 bude možné vybrať sa z Bratislavy do Agropenziónu Adam v Podkylave a zažiť nefalšovanú kopaničiarsku zabíjačku spojenú s prípravou domáceho chlebíka. Večer hostia vyskúšajú na vlastnej koži tradičnú pozabíjačkovú hostinu – karmina a budú sa ochutnávať aj vybrané francúzske koňaky. Na druhý deň prídu na rad syry zo Zázrivej, ale účastníci sa dozvedia aj ako sa chová mangalica, prevezú sa na konských saniach a navštívia rybiu farmu neďaleko Piešťan.

V päťhviezdičkovom zámočku Chateau Belá bude pre hostí pripravený nielen tamojší wellness, ale na večer bude pripravená aj exkluzívna päťchodová večera v hotelovej reštaurácii Baldacci spojená s ochutnávkou vína. Termín je ľubovoľný počas celého trvania Zimného festivalu jedla.

Podobne je to aj s gurmánskym balíčkom v Hoteli Sheraton v Bratislave, kde sa bude dať spojiť gurmánska večera v reštaurácii Brasserie Anjou s wellnessom a na druhý deň s raňajkami v americkom štýle.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.