Začína sa zimné ochutnávanie chutí Slovenska

Ozajstnej zimy sme si tohto roku zatiaľ neužili, ale to nebráni vychutnaniu si jej gurmánskej podoby. Aj tentokrát ju spestruje Zimný festival jedál. Začína sa už v stredu 15. januára 2014. (Inzercia)

Do 16. februára budú gurmánov čakať v 30 reštauráciách z celého Slovenska zaujímavé ponuky. Budú si môcť vybrať jedlá podľa vopred stanoveného kľúča: a to špecialitu šéfkuchára, ďalšie jedlo podľa receptu našich mám a niečo z chutí regiónov. Ak si vyberú tri, vytvoria si tak vlastné degustačné menu.

Niektoré reštaurácie ponúknu aj bonus k festivalovému menu – niečo navyše. Ktoré reštaurácie sa do zimného festivalu zapojili a možnosť rovno si zakúpiť kupóny uvádza web stránka www.zimnyfestivaljedla.sk.

Rozbehnú sa Gurmán busy

Aj medzi Slovákmi je však čoraz viac gurmánov, ktorí si jedlo chcú vychutnať aj tam, kam sa inokedy nedostanú, alebo v dobrej partii podobne naladených ľudí. Pre nich sú určené Gurmán busy. Ich trasy sú tiež pestré a tentokrát nebudú putovať len západným, ale aj východným Slovenskom. A kam sa možno vybrať?

Zabíjačková trasa: 25. januára 2014 sa bude dať v Penzióne U Tvarožkov v Brezovej pod Bradlom zažiť kopaničiarska zabíjačka a ochutnať čerstvé zabíjačkové špeciality. Každý si bude môcť vyrobiť vlastný prešburšt a večer ochutnať kvalitné francúzske koňaky.

Ďalšia trasa Ponitrím je naplánovaná na 25. januára 2014 a jej účastníci navštívia reštaurácie v Taky´s Hoteli v Galante a Hoteli Zlatý Kľúčik v Nitre, Pálenicu v Jelšovciach a Afroditu v Chateau v Čereňanoch.

Malokarpatská trasa bude 1. februára 2014 smerovať do dvoch reštaurácii v Modre –Mlyna 108 a Pavúk - wine restaurantu i Hotela Zochova Chata. Jej účastníci sa zastavia aj vo vinárstve Terra Panna v Suchej nad Parnou.

Košická trasa bude 1. februára 2014 zahŕňať ochutnávanie jedál v košickom Hoteli Maraton a Villa Regia i špišskonovoveskej Nostalgii. Chýbať nebude ani degustácia a prípravy piva v reštaurácii Camelot.

V nedeľu 2. februára 2014, bude možné na trase pod názvom Ochutnajte Tatry navštíviť reštaurácie Gabo Kocák – Kulinárium v Starom Smokovci, Wellness Hoteli Borovica na Štrbskom Plese a v Gašperovom mlyne v Batizovciach. Jej súčasťou bude aj degustácia whisky.

Bratislavské trasy budú dve. Prvá sa vyberie 2. februára do Zylinder cafe & restaurantu, Castel Pension & Restaurantu v Mierove a na záver bude ochutnávka vín a degustácia single malt whisky vo Whisky bare 44.

Druhá sa uskutoční 8. februára 2014 a bude smerovať do reštaurácií Altitude, Moods a Fou Zoo. Ani v tomto prípade nebude chýbať degustácia whisky vo Whisky bare 44.

Dá sa hodovať aj celý víkend

Novinkou tohtoročného Zimného festivalu jedál sú Gurmán víkendy, teda spojenie hodovania pri dobrom jedle s pobytom vo vybraných zariadeniach. Cez víkend 18. - 19. januára a 1. - 2. február 2014 bude možné vybrať sa z Bratislavy do Agropenziónu Adam v Podkylave a zažiť nefalšovanú kopaničiarsku zabíjačku spojenú s prípravou domáceho chlebíka. Večer hostia vyskúšajú na vlastnej koži tradičnú pozabíjačkovú hostinu – karmina a budú sa ochutnávať aj vybrané francúzske koňaky. Na druhý deň prídu na rad syry zo Zázrivej, ale účastníci sa dozvedia aj ako sa chová mangalica, prevezú sa na konských saniach a navštívia rybiu farmu neďaleko Piešťan.

V päťhviezdičkovom zámočku Chateau Belá bude pre hostí pripravený nielen tamojší wellness, ale na večer bude pripravená aj exkluzívna päťchodová večera v hotelovej reštaurácii Baldacci spojená s ochutnávkou vína. Termín je ľubovoľný počas celého trvania Zimného festivalu jedla.

Podobne je to aj s gurmánskym balíčkom v Hoteli Sheraton v Bratislave, kde sa bude dať spojiť gurmánska večera v reštaurácii Brasserie Anjou s wellnessom a na druhý deň s raňajkami v americkom štýle.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Platy politikov sú príležitosť odhaliť aj najzbabelejších demagógov

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.