SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Keď sa líčka usmievajú z taniera

Ešte prednedávnom o takejto lahôdke vedeli iba zasvätení, zvyčajne známi a priatelia mäsiarov. Dnes vám jedlá z hovädzích líčok ponúknu mnohé špičkové reštaurácie ako svoju špecialitu.

Ten, kto absolvoval tradičnú domácu zabíjačku, mal možno to šťastie a na tanieri sa mu ocitol aj kúsok lahodného uvareného mäsa veľkosti malého vajíčka. Musel to byť však veľmi dobrý známy domácich. Veď ak sa zabíja len jedno prasa, aj bravčová hlava je len jedna a líčka – žuvacie svaly prasiatka – na nej len dve.

Podobne je to aj s hovädzími líčkami, ktoré sa ľudovo nazývajú aj sladké mäso. Ibaže tie sú o čosi väčšie. Ich hmotnosť sa pohybuje od štvrť do0,9 kilogramu. Tento sval zvieratá pochopiteľne celý život bohato využívajú pri žuvaní potravy, a tak zvyčajne obsahuje žilky, šľachy a čiastočne býva pokrytý malou vrstvou tuku. Ale práve tuk je nositeľom chuti v mäse a tieto naoko „kazy“ dodávajú líčkam výraznú a lahodnú chuť hovädziny.

Papuľový šalát

Na špecialitu z hovädzích líčok si spomínajú aj mnohí Bratislavčania-pamätníci. Na príznačne nazvaný papuľový šalát sa chodilo do bufetu Vitoša. Išlo o nárez, ktorý pripomínal dusenú šunku jemne prerastenú žilkami, ibaže bol tmavší.

Potom sa však po hovädzích líčkach akoby zem zľahla. Nie žeby neexistovali, ale v mäsiarstvach by ste ich márne hľadali. „Distribuovali“ sa iba v rámci priateľských vzťahov.

V Česku, a následne aj na Slovensku, ich slávu opäť obnovil najmä Zdeněk Pohlreich, šéfkuchárska televízna hviezda známa z programu Áno, šéfe! Slovenské reštaurácie ich objavili aj vďaka istému veľkoobchodu, ktorý ich zaradil do svojej pravidelnej ponuky. Postupne sa pridali aj ďaľšie. A tak sa k ním už nedostávajú iba priatelia a známi mäsiarov, ale každý, kto má chuť zaplatiť od 5,5 do 6,5 eura za kilogram.

Recepty od výmyslu

Dnes nájdete hovädzie líčka na jedálnych lístkoch mnohých slovenských i zahraničných reštaurácii. Ponúka ich napríklad bratislavský Zylinder, ktorý sa zameriava na propagáciu najmä starých prešpuráckych jedál. Dusené líčka na bylinkách so špenátovo-slaninovou knedličkou dostanete aj Prievalskom pivovare Sandorf. Kuchár v kaštieli Jaslovské Bohunice zase vymyslel verziu s omáčkou z čierneho piva. V Altitude na televíznej veži na bratislavskom Kamzíku si ich môžete vychutnať s orechovo-bylinkovou knedľou, v košickom hoteli Roca na tymiane so zeleninovým kuskusom.

Ide o obľúbenú lahôdku aj v zahraničí. V reštaurácii maďarského hotela Atlantis v Hajdúszoboszló ich pečú v korenenom obale a podávajú so zemiakmi s majoránkou a majonézou. Nechýbajú ani na jedálnom lístku reštaurácie Misa v hlavnom meste Malorky – Palma, patriacej do siete tam mimoriadne populárneho chefa Marca Fosha. Ten ich pripravuje na červenom víne s koreňovou zeleninou, čo je vari najobľúbenejší spôsob aj na Slovensku.

Dajú sa krájať lyžicou

Nuž vidno, že fantázii kuchári medze nekladú ani v tomto prípade. Čo však prekvapí hosťa, je jemnosť a šťavnatosť hovädzích líčok. Podľa známeho pražského michelinovského chefa Romana Paulusa im svedčí niekoľkohodinový pobyt v trúbe či platni. „Veď ide o najnamáhanejší sval prežúvavcov,“ pripomína. „Tento šľachovitý kus mäsa sa správnou úpravou premení na veľmi jemnú pochúťku, ktorá sa potom dá krájať aj lyžicou. Princíp je podobný ako trebárs pri guláši – i tam sa všetko mramorovanie v mäse rozpustí na kolagenovú šťavičku, ktorú máme tak radi.“

Hlavné správy zo Sme.sk

Milión dôchodcov na Slovensku: Bojujú o dôstojný život, dokedy sa dá

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mafia, exsiskára a policajti sa spojili, aby sledovali novinárov

Sledovanie novinárov hovorí o rozpade právneho štátu.

Podcast Dobré Ráno
Režisér John Stevenson.

Neprehliadnite tiež

Máte radi pravú taliansku pizzu?

Našli sme pre Vás skvelé miesto, priamo v srdci Starého mesta!

Čo nového v Sushihanil v Žiline?

Reštaurácia Sushihanil je exkluzívnym zastúpením japonskej gastronómie, kultúry a pohostinnosti. Poskytujeme štýlové prostredie kozmopolitnej reštaurácie vhodné nielen na pracovné stretnutia ale aj pokoj a relaxačnú atmosféru pre rodinné či priateľské posedenia.

Smotanovo-malinový zákusok

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.