Ročník 2013 nepatrí k vydareným, ale môže priniesť prekvapenia

Dlhá a vlhká jar, horúce leto, niekde aj dažde počas oberačiek. Nízka úroda hrozna. Tak charakterizujú európski vinári, vrátane slovenských, ročník 2013. Aj ten však môže priniesť skvelé vína.

Kým vinári na americkom kontinente si uplynulý ročník pochvaľujú a prirovnávajú ho k sľubnému 2012, väčšina európskych vinárov nijaké nadšenie neprejavuje. Hovorí o tom aj správa odborného magazínu Wine Spectator z najvýznamnejších vinárskych krajín.

Taliansko: Lepšie pre biele

Veľa dažďa niektorým odrodám hrozna pomohlo, ale iným prinieslo hnilobu. Horúce leto vinič stresovalo a v konečnom dôsledku to znamenalo nižšie úrody. Na severovýchode to mali tí vinári, ktorí sa zameriavajú na výrobu vín vyššej kvality, ťažké. Ľahšie sa s aktuálnou situáciou vyrovnali tí, ktorí ponúkajú vína strednej triedy. Aj v Taliansku dažde na začiatku jesene spôsobili, že bolo priam umením vystihnúť čas zberu. Celkovo si skôr pochvaľujú producenti bieleho, ako červeného vína.

Francúzsko: Dvadsaťročný rekord

V niektorých regiónoch Francúzska zaznamenali najnižšiu úrodu hrozna za posledných 20 rokov. Spôsobili to upršaná zima i jar a potom nie veľmi horúce leto. Aj jesenné oberačky prerušili dažde a tak vyhrali tí, ktorí počkali na pekný október. Aj vinári v slávnom regióne Bordeaux tento ročník považujú za najťažší za posledné tri desaťročia. Milovníci slávnych dezertných vín Sauternes a Barsac, vyrábaných z hrozna napadnutého ušľachtilou plesňou (podobne ako tokajské),však budú určite spokojní.

Španielsko: Fascinujúci rok

Množstvo dažďa v tejto krajine počas zimy a jari prevýšilo všetky historické štatistiky posledných dekád. Veď na jar napršalo päť krát viac, ako je bežný priemer. Inde by sa už všetci obávali, čo bude, ale španielske vinice trpeli predchádzajúcim suchom a pôda potrebovala nevyhnutne vlahu. Problémom sa však vinári nevyhli. Úrody hrozna boli pomerne nízke a navyše prišla aj daždivá jeseň. Iba v tých regiónoch, kde sa tešili lepšiemu počasiu, vyprodukovali zdravé a kvalitné hrozno. Napriek všetkému hovoria španielski vinári, že ide o fascinujúci rok, ktorý prinesie veľa fascinujúcich vín.

Rakúsko: Tešia sa na dezertné vína

Rakúski vinári si sťažujú najmä na dažde počas zberu. Za sľubné vína označujú najmä tie z regiónu susediaceho so Slovenskom – Burgeland. Vlajkovou loďou rakúskych vinohradov je odroda veltlín zelený. Tá má však vo väčšine regiónov menej kyseliniek, ako býva zvykom. Je to dôsledok jedného z najhorúcejších liet, čo nepasovalo vinohradom ani hroznu. V Rakúsku to bol už štvrtý rok po sebe, čo zaznamenali nízke hektárové úrody. Podľa Williho Klingera, riaditeľa Wine Marketing Board, najväčší kvalitatívny potenciál má rizling. Rakúski vinári sa tešia najmä na tohtoročné dezertné vína.

Nemecko: Medzi dvomi pólmi

V tejto krajine bola tiež veľmi chladná jar, ktorá prešla do mierneho leta. Potom ale prišlo veľa dažďov v septembri a ak vinári neboli dosť pozorní, hrozno im hnilo. Mnohí sa rozhodli pre rýchly zber, ale vtedy nebolo hrozno ešte dostatočne zrelé. Vyhrali tí, ktorí vyčkali na november, ktorý priniesol veľa slnka. Celkovo to bol rok, ktorý dal nemeckým vinárom poriadne zabrať. A aké bude nemecké víno? Vraj bude oscilovať medzi dvomi pólmi – s vysokým obsahom kyseliniek, až po vína z dobre vyzretého hrozna s vysokým obsahom zvyškového cukru.

Portugalsko: Vyhrali tí, čo počkali

Mokrá zima zavŕšila v poradí už druhý suchý rok v regióne rieky Douro, kde sa dorába známe portské víno. Dozrievanie hrozna meškalo tri týždne a potom prišli zase septembrové dažde. Aj v tomto prípade sa mnohí vinári aj vzhľadom na zlé predpovede počasia poponáhľali. Zvíťazili ale tí, ktorí si počkali. Vo všeobecnosti sa dá v Portugalsku hovoriť len o priemernom ročníku.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.