Tradičné jedlá? Aj to sú Vianoce

Čoraz viac ľudí sa nechá prekvapiť a štedrovečernú hostinu zverí do rúk profesionálnych kuchárov. A tí vymýšľajú a vymýšľajú, hoci kapustnica a vysmážaný kapor so zemiakovým šalátom sú stálicami na vianočnom stole.

Štedrovečernou polievkou číslo jedna na Slovensku je nepochybne kapustnica. Ak by sme sa spýtali na najlepší recept, boli by sme rýchlo v koncoch. Čo región, to iná podoba. Podľa prísnych regúl by mala byť vianočná kapustnica len taká obyčajná, tzv. biela, teda bez klobásy a mäsa. Lebo tie sa podľa náboženských zvykov môžu v deň pôstu jesť až po polnoci. Kde však na pôst nedbajú, klobásu pridajú ačasto ajbravčové mäso údené či neúdené, niekde aj zemiaky, sušené slivky či jabĺčka, kyslú smotanu... V slovenskej kapustnici by však nikdy nemali chýbať huby.

Len nech plávajú

Aj ryby sú súčasťou tradičného slovenského štredrovečerného stola. Aj to súvisí s náboženskými tradíciami. Väčšina ľudí sa teší na vyprážanú verziu kapra v trojobale, nie každému to však žlčník dovolí. A tak známi šéfkuchári ponúkajú vo svojich reštauráciách aj iné podoby rýb. Napríklad Vojtech Artz robí vianočnú rybu so zeleninou a na estragónovom masle. Ján Duda z bratislavskej reštaurácie Leberfinger dáva prednosť rolke zo zubáča. Vladimír Mohorovič zo Sodexo ponúka kapra na mandliach a koreňovej zelenine, kým Pavol Krištof zase predkladá hosťom vianočné filety sivoňa alpského opečené v kukuričnej múke a so sparenou zeleninou. A mnohým iste zachutí aj pečený losos obložený šafranovou ryžou od Ivana Štefulu v hoteli Družba v Demänovskej Doline, či ostriež v bylinkách a orechoch so zemiakovo-cibuľovým koláčom od Jaroslava Cabúka, šéfkuchára spoločnosti Lorem Food.

Slovenská a česká špecialita?

Podobne je to aj so zemiakovým šalátom. Aj ten patrí na Slovensku, ale aj v susedných Čechách, k vianočnej tradícii. Čo gazdinka či kuchár, to iný recept, zvyčajne zdedený od mamy či starej mamy. Rôzne varianty sa odlišujú surovinami a ich pomerom, vyskytujú sa šaláty s majonézou i bez nej. Niekto tvrdí, že v zemiakovom šaláte nesmie chýbať sterilizovaný hrášok, inde zase pridávajú nakrájané kyselkavé jablko. V niektorých rodinách majú radi zemiakový šalát iba s cibuľou a kúskami kyslých uhoriek v náleve. V susednom Rakúsku dávajú šalotku do vývaru a zmiešajú s kolieskami uvarených zemiakov. Na vrch patrí ozdoba z čerstvej pažítky. Nech je ten recept taký či onaký, dobrý šalát je pýchou každej gazdinky či kuchára.

Takže pekné Vianočné sviatky s dobrou kapustnicou, rybacou polievkou, šošovicou, rybou pripravenou tak či inak, rovnako ako šalát. V podobe, ako vám chutia.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

DOMOV

Dobré ráno: Kto vôbec myslí na naše deti?

Ako sa u nás narába so školstvom.

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Komu nesedia čísla župnej kampane

Most-Híd minul najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.