Tradičné jedlá? Aj to sú Vianoce

Čoraz viac ľudí sa nechá prekvapiť a štedrovečernú hostinu zverí do rúk profesionálnych kuchárov. A tí vymýšľajú a vymýšľajú, hoci kapustnica a vysmážaný kapor so zemiakovým šalátom sú stálicami na vianočnom stole.

Štedrovečernou polievkou číslo jedna na Slovensku je nepochybne kapustnica. Ak by sme sa spýtali na najlepší recept, boli by sme rýchlo v koncoch. Čo región, to iná podoba. Podľa prísnych regúl by mala byť vianočná kapustnica len taká obyčajná, tzv. biela, teda bez klobásy a mäsa. Lebo tie sa podľa náboženských zvykov môžu v deň pôstu jesť až po polnoci. Kde však na pôst nedbajú, klobásu pridajú ačasto ajbravčové mäso údené či neúdené, niekde aj zemiaky, sušené slivky či jabĺčka, kyslú smotanu... V slovenskej kapustnici by však nikdy nemali chýbať huby.

Len nech plávajú

Aj ryby sú súčasťou tradičného slovenského štredrovečerného stola. Aj to súvisí s náboženskými tradíciami. Väčšina ľudí sa teší na vyprážanú verziu kapra v trojobale, nie každému to však žlčník dovolí. A tak známi šéfkuchári ponúkajú vo svojich reštauráciách aj iné podoby rýb. Napríklad Vojtech Artz robí vianočnú rybu so zeleninou a na estragónovom masle. Ján Duda z bratislavskej reštaurácie Leberfinger dáva prednosť rolke zo zubáča. Vladimír Mohorovič zo Sodexo ponúka kapra na mandliach a koreňovej zelenine, kým Pavol Krištof zase predkladá hosťom vianočné filety sivoňa alpského opečené v kukuričnej múke a so sparenou zeleninou. A mnohým iste zachutí aj pečený losos obložený šafranovou ryžou od Ivana Štefulu v hoteli Družba v Demänovskej Doline, či ostriež v bylinkách a orechoch so zemiakovo-cibuľovým koláčom od Jaroslava Cabúka, šéfkuchára spoločnosti Lorem Food.

Slovenská a česká špecialita?

Podobne je to aj so zemiakovým šalátom. Aj ten patrí na Slovensku, ale aj v susedných Čechách, k vianočnej tradícii. Čo gazdinka či kuchár, to iný recept, zvyčajne zdedený od mamy či starej mamy. Rôzne varianty sa odlišujú surovinami a ich pomerom, vyskytujú sa šaláty s majonézou i bez nej. Niekto tvrdí, že v zemiakovom šaláte nesmie chýbať sterilizovaný hrášok, inde zase pridávajú nakrájané kyselkavé jablko. V niektorých rodinách majú radi zemiakový šalát iba s cibuľou a kúskami kyslých uhoriek v náleve. V susednom Rakúsku dávajú šalotku do vývaru a zmiešajú s kolieskami uvarených zemiakov. Na vrch patrí ozdoba z čerstvej pažítky. Nech je ten recept taký či onaký, dobrý šalát je pýchou každej gazdinky či kuchára.

Takže pekné Vianočné sviatky s dobrou kapustnicou, rybacou polievkou, šošovicou, rybou pripravenou tak či inak, rovnako ako šalát. V podobe, ako vám chutia.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Most nepodporí návrh Smeru o odchodoch do dôchodku

          Smer sa pri návrhu zákona o budúcich dôchodkoch obráti na opozíciu.

          DOMOV

          Meno Kaliňákovej asistentky sa objavuje pri kauzách

          Priezvisko Zuzany Pisoňovej sa viackrát objavuje v kruhu kamarátov exministra.

          DOMOV

          Žiadnu krízu necítim. Čo hovoria v koalícii na rozhodnutie Mosta

          Bugár nebude rokovania s opozíciou považovať za porušenie zmluvy.

          dnes píše matia lenická

          O ženách chcú opäť rozhodovať muži

          Naša katolícka cirkev odmieta počúvať a nasledovať vlastného pápeža.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.