Tradičné jedlá? Aj to sú Vianoce

Čoraz viac ľudí sa nechá prekvapiť a štedrovečernú hostinu zverí do rúk profesionálnych kuchárov. A tí vymýšľajú a vymýšľajú, hoci kapustnica a vysmážaný kapor so zemiakovým šalátom sú stálicami na vianočnom stole.

Štedrovečernou polievkou číslo jedna na Slovensku je nepochybne kapustnica. Ak by sme sa spýtali na najlepší recept, boli by sme rýchlo v koncoch. Čo región, to iná podoba. Podľa prísnych regúl by mala byť vianočná kapustnica len taká obyčajná, tzv. biela, teda bez klobásy a mäsa. Lebo tie sa podľa náboženských zvykov môžu v deň pôstu jesť až po polnoci. Kde však na pôst nedbajú, klobásu pridajú ačasto ajbravčové mäso údené či neúdené, niekde aj zemiaky, sušené slivky či jabĺčka, kyslú smotanu... V slovenskej kapustnici by však nikdy nemali chýbať huby.

Len nech plávajú

Aj ryby sú súčasťou tradičného slovenského štredrovečerného stola. Aj to súvisí s náboženskými tradíciami. Väčšina ľudí sa teší na vyprážanú verziu kapra v trojobale, nie každému to však žlčník dovolí. A tak známi šéfkuchári ponúkajú vo svojich reštauráciách aj iné podoby rýb. Napríklad Vojtech Artz robí vianočnú rybu so zeleninou a na estragónovom masle. Ján Duda z bratislavskej reštaurácie Leberfinger dáva prednosť rolke zo zubáča. Vladimír Mohorovič zo Sodexo ponúka kapra na mandliach a koreňovej zelenine, kým Pavol Krištof zase predkladá hosťom vianočné filety sivoňa alpského opečené v kukuričnej múke a so sparenou zeleninou. A mnohým iste zachutí aj pečený losos obložený šafranovou ryžou od Ivana Štefulu v hoteli Družba v Demänovskej Doline, či ostriež v bylinkách a orechoch so zemiakovo-cibuľovým koláčom od Jaroslava Cabúka, šéfkuchára spoločnosti Lorem Food.

Slovenská a česká špecialita?

Podobne je to aj so zemiakovým šalátom. Aj ten patrí na Slovensku, ale aj v susedných Čechách, k vianočnej tradícii. Čo gazdinka či kuchár, to iný recept, zvyčajne zdedený od mamy či starej mamy. Rôzne varianty sa odlišujú surovinami a ich pomerom, vyskytujú sa šaláty s majonézou i bez nej. Niekto tvrdí, že v zemiakovom šaláte nesmie chýbať sterilizovaný hrášok, inde zase pridávajú nakrájané kyselkavé jablko. V niektorých rodinách majú radi zemiakový šalát iba s cibuľou a kúskami kyslých uhoriek v náleve. V susednom Rakúsku dávajú šalotku do vývaru a zmiešajú s kolieskami uvarených zemiakov. Na vrch patrí ozdoba z čerstvej pažítky. Nech je ten recept taký či onaký, dobrý šalát je pýchou každej gazdinky či kuchára.

Takže pekné Vianočné sviatky s dobrou kapustnicou, rybacou polievkou, šošovicou, rybou pripravenou tak či inak, rovnako ako šalát. V podobe, ako vám chutia.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Poistky môžu opäť zdražieť, Kažimír zvažuje DPH z poistného

DPH by nahradila dve mimoriadne dane, ktoré teraz poisťovne platia z poistenia nehnuteľností či áut.

Neprehliadnite tiež

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.