Košická Via Roma v horúcich talianskych rytmoch

Hoci je zima, pozývame vás na Letnú ulicu v Košiciach. Tú asi najviac preslávila najväčšia vysoká škola v meste – Technická univerzita. V ostatnom čase však začína byť známa aj vďaka štýlovej talianskej reštaurácii Via Roma. (Inzercia)

Bežný turista, ba ani mnoho obyvateľov Košíc netuší, že na prízemí veľkého administratívneho komplexu Cassofin so súpisným číslom 42 už rok prezentujú výrobky a jedlá talianskej kuchyne.

Ponuka vlastných výrobkov

Hneď pri vstupe do reštaurácie vás upúta široký úsmev kuchára, ktorý za presklenou stenou (aby ho každý videl) vyrába talianske špagety, či makaróny. Stroj na výrobu nie je veľký, ale všimnete si, akou rýchlosťou z neho doslova vyskakujú hotové cestoviny.

Personál vás privíta hneď vo dverách otázkou, či ste prišli ochutnať nejakú špecialitu, alebo ste návštevníkom štýlového talianskeho obchodíka Bottega. Ten je síce situovaný až v zadnej časti reštaurácie, ale už pohľad za deliacu stenu vás núti doň vstúpiť.

„Každý deň pečieme čerstvý 400 gramový chlebík a práve ukladám do regálov nami vyrobené cestoviny,“ zvŕta sa vedúca predajne. Neskôr pyšne ukazuje typické talianske výrobky, pekne uložené na policiach i vo vitrínach, pričom sa nezabudne pochváliť, že pod vlastnou značkou Via Roma tam môžete kúpiť rôzne druhy čokolád (72 % so sušenými malinami, 72 % horko-mliečnu), ručne vyrábané džemy, špeciálnu celozrnnú kávu Via Roma, zloženú z odrôd Robusta a Arabica. O tieto výrobky je taký záujem, že obchod z nich na želanie zákazníkov pripravuje rôzne darčekové koše, vhodné ako pozornosť pri významných životných jubileách.

Vína pod nohami

Samotná reštaurácia je zaujímavá aj presklenou podlahou, čo dáva možnosť vidieť naukladané vína vo vinotéke. Hosť môže rovno ukázať prstom na fľašu, z ktorej víno by rád ochutnal k obedu. Vedenie reštaurácie chce vinotéku v dohľadnej dobe doplniť takými talianskymi vínami, ktoré nie sú na Slovensku nikde v ponuke. Takže sa stanú pre toto zariadenie jedinečnými.

V čase obeda praská reštaurácia vo švíkoch aj vďaka študentom, ktorí si ju obľúbili kvôli širokému výberu pizze. „Ale čaro našej, a teda aj talianskej kuchyne je v tom, že striktne dodržiavame predpísané receptúry,“ prízvukuje vedúca prevádzkyMonika Pavlová. „Talianska kuchyňa nepoužíva veľa ingrediencií na prípravu, ale musí sa zachovať ich originalita. Preto aj my v jedlách nič nenahrádzame, sú to talianske originály. Napríklad ešte aj v zime dbáme na to, aby sme mali prísun čerstvých byliniek.“

Primátorský punč

Ak má byť obraz Via Roma úplný, musíme spomenúť aj veľkú banketovú sálu, ktorá sa účelne dá oddeliť i spojiť s reštauráciou. V nej prebiehajú okrem súkromných osláv aj aktivity, ktoré približujú Taliansko aj z iných stránok. Je to výučba taliančiny, detské akcie, ako je pečenie pizze, či vianočného pečiva, ale hlavne kurzy varenia talianskych špecialít s talianskymi kuchármi. M. Pavlová neskrýva pýchu nad tým, že obchod Bottega i reštaurácia si už našli stálych zákazníkov a dokonca ich receptúra tohto roku vyhrala konkurz na prípravu vianočného primátorského punču.

Info : www.viaroma.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a český škandál desaťročia (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

KOŠICE KORZÁR

Košický rektor o Dankovej kauze: Právnická fakulta môže mať zhodu do 40 percent

Odhalili i plagiát s 2-percentnou zhodou.

EKONOMIKA

Dali si zatepliť panelák, teraz hrozí, že budú musieť zaplatiť státisíce

Vlastníci si musia dať pozor, čo podpisujú.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.