SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Košická Via Roma v horúcich talianskych rytmoch

Hoci je zima, pozývame vás na Letnú ulicu v Košiciach. Tú asi najviac preslávila najväčšia vysoká škola v meste – Technická univerzita. V ostatnom čase však začína byť známa aj vďaka štýlovej talianskej reštaurácii Via Roma. (Inzercia)

Bežný turista, ba ani mnoho obyvateľov Košíc netuší, že na prízemí veľkého administratívneho komplexu Cassofin so súpisným číslom 42 už rok prezentujú výrobky a jedlá talianskej kuchyne.

Ponuka vlastných výrobkov

Hneď pri vstupe do reštaurácie vás upúta široký úsmev kuchára, ktorý za presklenou stenou (aby ho každý videl) vyrába talianske špagety, či makaróny. Stroj na výrobu nie je veľký, ale všimnete si, akou rýchlosťou z neho doslova vyskakujú hotové cestoviny.

Personál vás privíta hneď vo dverách otázkou, či ste prišli ochutnať nejakú špecialitu, alebo ste návštevníkom štýlového talianskeho obchodíka Bottega. Ten je síce situovaný až v zadnej časti reštaurácie, ale už pohľad za deliacu stenu vás núti doň vstúpiť.

SkryťVypnúť reklamu

„Každý deň pečieme čerstvý 400 gramový chlebík a práve ukladám do regálov nami vyrobené cestoviny,“ zvŕta sa vedúca predajne. Neskôr pyšne ukazuje typické talianske výrobky, pekne uložené na policiach i vo vitrínach, pričom sa nezabudne pochváliť, že pod vlastnou značkou Via Roma tam môžete kúpiť rôzne druhy čokolád (72 % so sušenými malinami, 72 % horko-mliečnu), ručne vyrábané džemy, špeciálnu celozrnnú kávu Via Roma, zloženú z odrôd Robusta a Arabica. O tieto výrobky je taký záujem, že obchod z nich na želanie zákazníkov pripravuje rôzne darčekové koše, vhodné ako pozornosť pri významných životných jubileách.

Vína pod nohami

Samotná reštaurácia je zaujímavá aj presklenou podlahou, čo dáva možnosť vidieť naukladané vína vo vinotéke. Hosť môže rovno ukázať prstom na fľašu, z ktorej víno by rád ochutnal k obedu. Vedenie reštaurácie chce vinotéku v dohľadnej dobe doplniť takými talianskymi vínami, ktoré nie sú na Slovensku nikde v ponuke. Takže sa stanú pre toto zariadenie jedinečnými.

SkryťVypnúť reklamu

V čase obeda praská reštaurácia vo švíkoch aj vďaka študentom, ktorí si ju obľúbili kvôli širokému výberu pizze. „Ale čaro našej, a teda aj talianskej kuchyne je v tom, že striktne dodržiavame predpísané receptúry,“ prízvukuje vedúca prevádzkyMonika Pavlová. „Talianska kuchyňa nepoužíva veľa ingrediencií na prípravu, ale musí sa zachovať ich originalita. Preto aj my v jedlách nič nenahrádzame, sú to talianske originály. Napríklad ešte aj v zime dbáme na to, aby sme mali prísun čerstvých byliniek.“

Primátorský punč

Ak má byť obraz Via Roma úplný, musíme spomenúť aj veľkú banketovú sálu, ktorá sa účelne dá oddeliť i spojiť s reštauráciou. V nej prebiehajú okrem súkromných osláv aj aktivity, ktoré približujú Taliansko aj z iných stránok. Je to výučba taliančiny, detské akcie, ako je pečenie pizze, či vianočného pečiva, ale hlavne kurzy varenia talianskych špecialít s talianskymi kuchármi. M. Pavlová neskrýva pýchu nad tým, že obchod Bottega i reštaurácia si už našli stálych zákazníkov a dokonca ich receptúra tohto roku vyhrala konkurz na prípravu vianočného primátorského punču.

SkryťVypnúť reklamu

Info : www.viaroma.sk

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


6 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


9 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


13 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


2 h

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu