Košická Via Roma v horúcich talianskych rytmoch

Hoci je zima, pozývame vás na Letnú ulicu v Košiciach. Tú asi najviac preslávila najväčšia vysoká škola v meste – Technická univerzita. V ostatnom čase však začína byť známa aj vďaka štýlovej talianskej reštaurácii Via Roma. (Inzercia)

Bežný turista, ba ani mnoho obyvateľov Košíc netuší, že na prízemí veľkého administratívneho komplexu Cassofin so súpisným číslom 42 už rok prezentujú výrobky a jedlá talianskej kuchyne.

Ponuka vlastných výrobkov

Hneď pri vstupe do reštaurácie vás upúta široký úsmev kuchára, ktorý za presklenou stenou (aby ho každý videl) vyrába talianske špagety, či makaróny. Stroj na výrobu nie je veľký, ale všimnete si, akou rýchlosťou z neho doslova vyskakujú hotové cestoviny.

Personál vás privíta hneď vo dverách otázkou, či ste prišli ochutnať nejakú špecialitu, alebo ste návštevníkom štýlového talianskeho obchodíka Bottega. Ten je síce situovaný až v zadnej časti reštaurácie, ale už pohľad za deliacu stenu vás núti doň vstúpiť.

„Každý deň pečieme čerstvý 400 gramový chlebík a práve ukladám do regálov nami vyrobené cestoviny,“ zvŕta sa vedúca predajne. Neskôr pyšne ukazuje typické talianske výrobky, pekne uložené na policiach i vo vitrínach, pričom sa nezabudne pochváliť, že pod vlastnou značkou Via Roma tam môžete kúpiť rôzne druhy čokolád (72 % so sušenými malinami, 72 % horko-mliečnu), ručne vyrábané džemy, špeciálnu celozrnnú kávu Via Roma, zloženú z odrôd Robusta a Arabica. O tieto výrobky je taký záujem, že obchod z nich na želanie zákazníkov pripravuje rôzne darčekové koše, vhodné ako pozornosť pri významných životných jubileách.

Vína pod nohami

Samotná reštaurácia je zaujímavá aj presklenou podlahou, čo dáva možnosť vidieť naukladané vína vo vinotéke. Hosť môže rovno ukázať prstom na fľašu, z ktorej víno by rád ochutnal k obedu. Vedenie reštaurácie chce vinotéku v dohľadnej dobe doplniť takými talianskymi vínami, ktoré nie sú na Slovensku nikde v ponuke. Takže sa stanú pre toto zariadenie jedinečnými.

V čase obeda praská reštaurácia vo švíkoch aj vďaka študentom, ktorí si ju obľúbili kvôli širokému výberu pizze. „Ale čaro našej, a teda aj talianskej kuchyne je v tom, že striktne dodržiavame predpísané receptúry,“ prízvukuje vedúca prevádzkyMonika Pavlová. „Talianska kuchyňa nepoužíva veľa ingrediencií na prípravu, ale musí sa zachovať ich originalita. Preto aj my v jedlách nič nenahrádzame, sú to talianske originály. Napríklad ešte aj v zime dbáme na to, aby sme mali prísun čerstvých byliniek.“

Primátorský punč

Ak má byť obraz Via Roma úplný, musíme spomenúť aj veľkú banketovú sálu, ktorá sa účelne dá oddeliť i spojiť s reštauráciou. V nej prebiehajú okrem súkromných osláv aj aktivity, ktoré približujú Taliansko aj z iných stránok. Je to výučba taliančiny, detské akcie, ako je pečenie pizze, či vianočného pečiva, ale hlavne kurzy varenia talianskych špecialít s talianskymi kuchármi. M. Pavlová neskrýva pýchu nad tým, že obchod Bottega i reštaurácia si už našli stálych zákazníkov a dokonca ich receptúra tohto roku vyhrala konkurz na prípravu vianočného primátorského punču.

Info : www.viaroma.sk


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Gašpar ide do civilu. O plánoch viac hovoriť nechce

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou, Bugár to nepovažuje za problém

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Čo všetko o vás vie váš telefón?

          Niektoré aplikácie si skladujú aj nahrávky vášho hlasu.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.