Palacinky už dávno zakotvili medzi slovenskými národnými dezertmi

Poznajú ich takmer v každom kúte sveta. Pokojne ich však môžeme považovať za typicky slovenské jedlo. Vo väčšine reštaurácií ich totiž predajú viac než akéhokoľvek iného dezertu.

Gurmáni mávnu rukou, vraj priveľmi obyčajné a najmä časté. Niet totiž takmer reštaurácie, kde by ich neponúkali. S čokoládou, orechmi, lekvárom, šľahačkou alebo zmrzlinou. Manažéri tvrdia, že ich hostia stále chcú a popri štrúdli ide o najpredávanejší dezert. A netýka sa to len obľuby u detí.

Dezert z prehistorických dôb

Zrodili sa omnoho skôr než v starom Grécku, odtiaľ však pochádzajú najstaršie palacinkové zmienky. Už v 5. stor. pred n. l. tam pripravovali tagenias – placky z olivového oleja, múky, kyslého mlieka a medu. Piekli ich v panvici, z čoho vzišiel aj ich názov. Podávali sa na raňajky.

Sto typov „pancakes“.

Dnes sa v medzinárodnom kulinárskom jazyku vraví o pancakes. Tento výraz zahŕňa celú rozvetvenú rodinu okrúhlych múčnych špecialít. Kým americké majú až centimetrovú hrúbku, v Bretónsku sa do tenkého dezertu používa pohánková múka. Nemecko obľubuje palacinky ako obal na jablkové kolieska, vo fínskom v rúre pečenom alandspannkaka je aj ryža a kardamóm. Na Islande považujú za dôležité, aby sa palacinkáreň nikdy neumývala. Holandsko prekvapuje pri pannenkoeken kombináciou slaninky a ovocného sirupu, v Španielsku sa pri príležitosti zabíjačiek jedia palacinky s bravčovou krvou. Vo Walese niektoré druhy pripravujú aj s použitím kvásku alebo ovsených vločiek. Indický kuchár necháva na cesto fermentovať ryžu s fazuľou a vodou, etiópsky používa kvasinky injera, ale kenský by aj našu slovenskú holú palacinku pokladal za svoju a servíroval by ju na raňajky.

Nech fantázia nekončí šľahačkou

Klasické zatočené palacinky nie sú presvedčivým dôkazom kuchárovej invencie. Ani Radovan Žigray, šéfkuchár hotela Privilege v Košiciach, ich tak neponúka rád. „Pretože ich pripravujú všade. V našej reštaurácii vedú iné dezerty, ale kvôli zopár hosťom ich stále pripravujeme.“ Napriek tomu zvolil práve palacinkovú kreáciu ako dezert v nedávnej ochutnávke nového beaujolais. Do cesta pridal zázvor a hnedý cukor, nakrájal, upravil do hniezda, dozdobil zmrzlinou a prelial jahodami pripravenými s kvapkou balzamika. Alebo ich na slano upečie v grile, nakrája na rezance a podáva vo vývare s mäsom a zeleninou.

Šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Leberfinger Ján Duda upravuje palacinky do batôžkov s hubovou plnkou, Michal Škorec z Gašperovho mlyna v Batizovciach plní palacinky syrovo-šalátovou zmesou a v bratislavskom hoteli Avance ich Peter Šoltés flamboval s koňakom a podával k husacej pečeni.

Zvládne to aj dieťa

„Keďže deti tento dezert milujú, k pravidelnému nedeľnému divadelnému predstaveniu vždy pripravujeme popoludnie palaciniek. Deti sa nahrnú k bufetovým stolom a samé si palacinky natierajú obľúbenými chuťami; vedie nutela, granko a šľahačka,“ hovorí riaditeľ Premium – biznis hotel Bratislava Ján Kresánek. Na palacinky sa vždy dajú zlákať viac než tri desiatky detí. S ešte väčším záujmom počíta šéfkuchár Michal Kružic, keď deťom rozdá čiapky a zástery a tie si pod jeho dozorom pripravujú palacinky samé – od namiešania cesta, cez pečenie až po naplnenie a zjedenie.

Opradené slávou i príbehom

Crêpes Suzette – sú tenké flambované a do trojuholníka skladané palacinky s omáčkou z masla a karamelu, mandarínkovej a pomarančovej šťavy, kôry a likéru Grand Marnier. Hovorí sa o náhodnom vzniku v roku 1895 v Monte Carlo, keď čašník Henri Carpentier servíroval jedlo budúcemu kráľovi Eduardovi VII. Podľa iných prameňov vznikli až o dva roky neskôr, keď majiteľ reštaurácie Macrivaux pripravoval jedlo pre herečku Suzannu Reichenberg.

Gundelpalacinky – zatočené palacinky plnené orechmi, hrozienkami, ovocnou kôrou a rumom a poliate čokoládou má na svedomí peštiansky hotelier bavorského pôvodu Karl Gundel. Recept však získal od manželky spisovateľa Sándora Máraiho

Hortobágyi palacsinta – patrí k tradičným jedlám hortobágyiskej puszty. Plnku na štvorce zloženej palacinky tvorí na masti a cibuli pripravovaný kurací alebo teľací paprikáš; palacinky sa na tanieri zalievajú zahustenou smotanovou omáčkou.

Kaiserschmarrn – do cesta rakúskeho dezertu sa primiešava bielkový sneh, potom sa palacinky potrhajú. Tradícia velí podávať so slivkovým kompótom, môže byť ale aj kyslý džem. Legendy o ich vzniku spomínajú cisára Františka Jozefa II.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

KOMENTÁRE

Menej rande, alkoholu aj sexu. Súčasná doba predlžuje dospievanie

Vek 25 rokov je akoby 18 z minulosti.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.