Palacinky už dávno zakotvili medzi slovenskými národnými dezertmi

Poznajú ich takmer v každom kúte sveta. Pokojne ich však môžeme považovať za typicky slovenské jedlo. Vo väčšine reštaurácií ich totiž predajú viac než akéhokoľvek iného dezertu.

Gurmáni mávnu rukou, vraj priveľmi obyčajné a najmä časté. Niet totiž takmer reštaurácie, kde by ich neponúkali. S čokoládou, orechmi, lekvárom, šľahačkou alebo zmrzlinou. Manažéri tvrdia, že ich hostia stále chcú a popri štrúdli ide o najpredávanejší dezert. A netýka sa to len obľuby u detí.

Dezert z prehistorických dôb

Zrodili sa omnoho skôr než v starom Grécku, odtiaľ však pochádzajú najstaršie palacinkové zmienky. Už v 5. stor. pred n. l. tam pripravovali tagenias – placky z olivového oleja, múky, kyslého mlieka a medu. Piekli ich v panvici, z čoho vzišiel aj ich názov. Podávali sa na raňajky.

Sto typov „pancakes“.

Dnes sa v medzinárodnom kulinárskom jazyku vraví o pancakes. Tento výraz zahŕňa celú rozvetvenú rodinu okrúhlych múčnych špecialít. Kým americké majú až centimetrovú hrúbku, v Bretónsku sa do tenkého dezertu používa pohánková múka. Nemecko obľubuje palacinky ako obal na jablkové kolieska, vo fínskom v rúre pečenom alandspannkaka je aj ryža a kardamóm. Na Islande považujú za dôležité, aby sa palacinkáreň nikdy neumývala. Holandsko prekvapuje pri pannenkoeken kombináciou slaninky a ovocného sirupu, v Španielsku sa pri príležitosti zabíjačiek jedia palacinky s bravčovou krvou. Vo Walese niektoré druhy pripravujú aj s použitím kvásku alebo ovsených vločiek. Indický kuchár necháva na cesto fermentovať ryžu s fazuľou a vodou, etiópsky používa kvasinky injera, ale kenský by aj našu slovenskú holú palacinku pokladal za svoju a servíroval by ju na raňajky.

Nech fantázia nekončí šľahačkou

Klasické zatočené palacinky nie sú presvedčivým dôkazom kuchárovej invencie. Ani Radovan Žigray, šéfkuchár hotela Privilege v Košiciach, ich tak neponúka rád. „Pretože ich pripravujú všade. V našej reštaurácii vedú iné dezerty, ale kvôli zopár hosťom ich stále pripravujeme.“ Napriek tomu zvolil práve palacinkovú kreáciu ako dezert v nedávnej ochutnávke nového beaujolais. Do cesta pridal zázvor a hnedý cukor, nakrájal, upravil do hniezda, dozdobil zmrzlinou a prelial jahodami pripravenými s kvapkou balzamika. Alebo ich na slano upečie v grile, nakrája na rezance a podáva vo vývare s mäsom a zeleninou.

Šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Leberfinger Ján Duda upravuje palacinky do batôžkov s hubovou plnkou, Michal Škorec z Gašperovho mlyna v Batizovciach plní palacinky syrovo-šalátovou zmesou a v bratislavskom hoteli Avance ich Peter Šoltés flamboval s koňakom a podával k husacej pečeni.

Zvládne to aj dieťa

„Keďže deti tento dezert milujú, k pravidelnému nedeľnému divadelnému predstaveniu vždy pripravujeme popoludnie palaciniek. Deti sa nahrnú k bufetovým stolom a samé si palacinky natierajú obľúbenými chuťami; vedie nutela, granko a šľahačka,“ hovorí riaditeľ Premium – biznis hotel Bratislava Ján Kresánek. Na palacinky sa vždy dajú zlákať viac než tri desiatky detí. S ešte väčším záujmom počíta šéfkuchár Michal Kružic, keď deťom rozdá čiapky a zástery a tie si pod jeho dozorom pripravujú palacinky samé – od namiešania cesta, cez pečenie až po naplnenie a zjedenie.

Opradené slávou i príbehom

Crêpes Suzette – sú tenké flambované a do trojuholníka skladané palacinky s omáčkou z masla a karamelu, mandarínkovej a pomarančovej šťavy, kôry a likéru Grand Marnier. Hovorí sa o náhodnom vzniku v roku 1895 v Monte Carlo, keď čašník Henri Carpentier servíroval jedlo budúcemu kráľovi Eduardovi VII. Podľa iných prameňov vznikli až o dva roky neskôr, keď majiteľ reštaurácie Macrivaux pripravoval jedlo pre herečku Suzannu Reichenberg.

Gundelpalacinky – zatočené palacinky plnené orechmi, hrozienkami, ovocnou kôrou a rumom a poliate čokoládou má na svedomí peštiansky hotelier bavorského pôvodu Karl Gundel. Recept však získal od manželky spisovateľa Sándora Máraiho

Hortobágyi palacsinta – patrí k tradičným jedlám hortobágyiskej puszty. Plnku na štvorce zloženej palacinky tvorí na masti a cibuli pripravovaný kurací alebo teľací paprikáš; palacinky sa na tanieri zalievajú zahustenou smotanovou omáčkou.

Kaiserschmarrn – do cesta rakúskeho dezertu sa primiešava bielkový sneh, potom sa palacinky potrhajú. Tradícia velí podávať so slivkovým kompótom, môže byť ale aj kyslý džem. Legendy o ich vzniku spomínajú cisára Františka Jozefa II.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.