V Slovenskej bašte si užijete domácku atmosféru i domácke jedlá

Ide o reštauráciu, ako to napovedá aj jej názov, v slovenskom štýle. Nájdete ju v bratislavskej Petržalke, v susedstve kúpaliska Matador. Ak sa začítate do jedálneho lístka, rozcestujete sa krajinami blízkeho susedstva. (Inzercia)

Slovenská bašta funguje na Úderníckej ulici už tretí rok. Je to zaujímavé miesto. V blízkom okolí sa usídlilo viacero reštaurácií, takže bojovať o priazeň zákazníkov si vyžaduje veľké majstrovstvo a šikovnosť tamojších zamestnancov, hlavne šéfkuchára a jeho pomocníkov. Ide však o obchodno-priemyselnú zónu, kde podniká množstvo väčších i menších firiem. Takže najmä cez obed býva takmer všade plno.

Pod kontrolou majiteľa

Hoci teda v tejto lokalite vládne pomerne veľká konkurencia, v Slovenskej bašte sa na nedostatok hostí, najmä počas obedov, nesťažujú. Zásluhu má tom príjemné prostredie. Interiér je vo vidieckom štýle, čo podčiarkujú tehlové steny, masívne drevené stoly a lavice, okienka so záclonkami, staré mažiariky, žehličky, svietniky... Vidno, že sa tam nehrajú na nóbl reštauráciu, ale snažia sa, aby sa hostia príjemne cítili a odchádzali domov dobre najedení a naladení.

Zásluhu na tom má predovšetkým kuchyňa a jej šéf Roman Varga. Keďže je súčasne majiteľom, má podnik dokonale pod kontrolou. Vie, čo sa v ňom varí a podáva i čo sa počas dňa deje.

Ide o človeka, ktorý má za sebou bohaté skúsenosti zo zahraničia. Varil v kuchyniach viacerých rakúskych či nemeckých reštaurácii, kde sa naučil aj tamojšiemu systému, poriadku a hlavne úcte k tým, ktorí prichádzajú a ak sa dobre cítia, aj si veľa objednávajú, vďaka čomu sa potom podniku dobre darí.

Klasika nadovšetko

Nahliadnutie do jedálneho lístku Slovenskej bašty prezrádza, že je nezvyčajne bohatý a dominujú na ňom klasické slovenské, české, maďarské i rakúske jedlá. Takpovediac Rakúsko-uhorská monarchia v kocke. Sú to najmä jedlá, ktoré sa kedysi bežne varievali takmer v každej rodine, ale postupne sa na niektoré z nich akosi zabudlo. Patria medzi ne napríklad býčie žľazy, či už vypražené alebo ako soté, pľúcka na smotane známe ako pajšel, divina na rôzne spôsoby, nechýba široký sortiment jedál zo syrov, ryby, hydina...

Čo je ale mimoriadne dôležité, nejde o jedlá z polotovarov, dopredu pripravené, zmrazené a zohrievané v mikrovlnke. Šéf kuchyne a jeho pomocníci pripravujú väčšinu z nich ako minútky a všetko je vždy čerstvé. Preto si niekedy treba chvíľku počkať a aj priplatiť viac, ako stoja „menučka“ v iných reštauráciách. Ceny za hlavné jedlá sa pohybujú od päť aj sedem eur.

Pravidelní návštevníci o tom vedia a radi si kvôli dobrému jedlu počkajú. A veru neraz vytiahnu aj svoje mobily a fotia. Veď napríklad taký viedenský rezeň, ktorý je naozaj z teľacieho mäsa, visí cez celý tanier, tak, ako to býva zvykom v Rakúsku. K tomu nesmie chýbať domáci šalát, či už majonézový alebo cibuľový. Aj sortiment knedlí je neobvykle široký – zemiakové, viedenské žemľové, tirolské so slaninkou...

Vlastní dodávatelia

Podľa návštevnosti Slovenskej bašty vidno, že ľudia si čerstvosť a kvalitu jedál vážia. Pre majiteľa a šéfkuchára to však nie je vždy ľahké. Keďže zaviedol takýto systém, znamená to, že na nákup surovín treba chodiť každý deň, treba si nájsť vlastných spoľahlivých dodávateľov. Napríklad mäsiara, ktorý má mäso z vlastného bitúnku a nie je nejakým priekupníkom dovezeného a často mnoho mesiacov zmrazeného mäsa.

A čo si hostia Slovenskej bašty najčastejšie objednávajú? Sú to napríklad bryndzové halušky, ktoré tiež varia každý deň čerstvé. Obľúbená je pečená kačka, viedenský rezeň, sviečková na smotane, pečené „vepřo, knedlo, zelo.“ Špecialitou šéfkuchára je surschnitzel, ktorý poznajú mnohí z Rakúska. Aj podľa toho vidno, že šéf rád siaha po rakúskych receptoch. Druhý kuchár má zase maďarské korene a ďalší je zo stredného Slovenska, takže ponuka je ovplyvnená aj tým, čo patrí k tradičným jedlám v týchto regiónoch. Nechýbajú ale ani vyprážané žabacie stehienka, široký je sortiment syrových jedál a ak máte chuť na pizzu, upečú vám aj tú.

A potom je tu ešte majiteľova mama. Jej veľké parené buchty plnené lekvárom, či šišky, to je skrátka niečo, po čom sa oblizne každý.

Plány do budúcnosti

Celkovo má Slovenská bašta miesto pre 40 hostí. V lete sa dá posedieť aj na terase do ulice. Tú plánujú v budúcom roku zastrešiť a postaviť na nej veľký otvorený gril, kde sa bude dať upiecť napríklad aj prasiatko. K tomu bude iste výborne pasovať čapovaný Plzeň či niektoré zo slovenských vín, ktoré majú v ponuke .

V predvianočnom ale aj inom čase sú pripravení v tejto reštaurácii privítať aj hostí firemných večierkov, ale aj rodinné posedenia, oslavy. Susedstvo s Izbou č.13, kde organizujú adrenalínovú, logistickú hru aj v rámci tzv. team buildingov, im privádza ďalších hostí. Teda tých, ktorí si pred či po súťaži radi zájdu ešte na niečo pre maškrtný jazýček.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

DOMOV

Nikomu neverte. Pri virtuálnych menách platí aj takéto pravidlo

Bitcoin nie je len pre zločincov, hovorí prevádzkovateľ bitcoinmatu.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.