Na košickom Dominikánskom námestí nájdete vína s dušou

V známej piesni Michal Tučný spieva, ako si báječná ženská a báječný chlap popíjajú Chateauneuf-du-pape. A práve takéto vína ponúka pre fajnšmekrov Vinotéka– Vínny bar na Dominikánskom námestí v Košiciach. (Inzercia)

Tento malý, útulný podnik je situovaný na prízemí historickej budovy na začiatku – č. 3 - košického „pľacu“, ako domáci nazývajú Dominikánske námestie. Majiteľovi určite nechýba zmysel pre humor, pretože slávnostné otvorenie naplánoval na avizovaný koniec sveta – čiže 21.12.2012.

Koniec sveta nenastal, ale naopak, zrodila sa vinotéka, ktorá svojím štýlovým zariadením a kapacitou asi 30 miest, určite pozitívne prispieva k celkovej atmosfére Dominikánskeho námestia. Veď pred podnikom celé leto funguje letná terasa, kde každý piatok spríjemňuje konzumentom chvíľky rozjímania nad kvalitným vínkom aj živá hudba.

Skúsenosti zo sveta

Majiteľ Ing. Igor Priesel sa vinárstvu venuje 25 rokov, pričom s kvalitným vínom a filozofiou jeho výroby, skladovania i konzumácie sa zoznámil ešte ako hutný inžinier na služobných zahraničných cestách. Tam pri návšteve viníc a vínnych pivničiek vznikli jeho priateľstvá s terajšími obchodnými partnermi.
Keď v roku 2008 nastala kríza, včas pochopil, že o žiaruvzdorné slovenské výrobky nie je až taký záujem a využil tieto priateľstvá na rozbehnutie obchodu s vínom.

Každé víno, ktoré vo vinotéke nájdete, skrýva príbeh priateľstva, predstavuje filozofiu vinára, ktorý ho vyrába a nesie stopy regiónu, kde vzniklo. Obchod s vínom sa dá porovnať s obchodom s dovolenkami. Je to obchod s ilúziami. V neposlednom rade sa tiež vína prirovnávajú k umeleckým dielam - každý si odnáša osobný dojem a každý akceptuje vo víne iné veci.

Priestor aj umelcom

Víziou I. Priesela je vytvoriť z vinotéky showroom pre veľkoobchod a miesto na vzdelávanie ďalších zákazníkov formou degustačných dní (minimálne raz do mesiaca), spojených s prezentáciou kuchyne a regiónu odkiaľ víno pochádza. Dvere majú otvorené aj umelci, ktorí by chceli prezentovať svoju hudobnú, či prozaickú tvorbu. Veľkú popularitu si už teraz získali tzv. .Symposion - diskusné večery pri víne zamerané na vopred avizovanú tému.

Plány do budúcnosti

V budúcnosti plánujú vo Vinotéke prestavbu nevyužitých pivničných priestorov na štýlovú vínnu pivnicu pre približne 80 ľudí. Znalcom vína bude slúžiť vínny trezor, v ktorom si budú môcť uschovávať svoje obľúbené vína.

„Nie je vylúčené, že takého štýlové vinotéky s rovnakým vizuálom zariadenia a sortimentom vybudujeme na Slovensku vo všetkých väčších mestách,“ uvažuje nahlas o budúcnosti I. Priesel. „Ale určite už pre budúci rok mám rozpracované dva veľké projekty. V prvom pôjde o prezentáciu vín z oblasti Tokaj, či už zo Slovenska, alebo Maďarska. V druhom chcem spopularizovať stredoeurópske vinárstva, konkrétne zo Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Srbska, Chorvátska.“

Na vianočný stôl

V odpovedi na otázku, čo by majiteľ vinotéky odporučil na sviatočný vianočný stôl, sa nezaprel a ponúkol unikát z francúzskeho mesta Cairame – suché biele Perle de Lune. Jeho ročná produkcia je limitovaná na tisíc fliaš, pričom v košickej Vinotéke ich majú ešte 60.

VINOTÉKA – VÍNNY BAR

Dominikánske námestie 3

04001 Košice

www.obchodsdobrymvinom.sk

telefón : 0915 632 663

Otváracie hodiny : nedeľa-štvrtok : 15.00 – 23.00

piatok-sobota : 15.00 – 01.00

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Poistky môžu opäť zdražieť, Kažimír zvažuje DPH z poistného

DPH by nahradila dve mimoriadne dane, ktoré teraz poisťovne platia z poistenia nehnuteľností či áut.

Neprehliadnite tiež

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.