SME

Na košickom Dominikánskom námestí nájdete vína s dušou

V známej piesni Michal Tučný spieva, ako si báječná ženská a báječný chlap popíjajú Chateauneuf-du-pape. A práve takéto vína ponúka pre fajnšmekrov Vinotéka– Vínny bar na Dominikánskom námestí v Košiciach. (Inzercia)

Tento malý, útulný podnik je situovaný na prízemí historickej budovy na začiatku – č. 3 - košického „pľacu“, ako domáci nazývajú Dominikánske námestie. Majiteľovi určite nechýba zmysel pre humor, pretože slávnostné otvorenie naplánoval na avizovaný koniec sveta – čiže 21.12.2012.

Koniec sveta nenastal, ale naopak, zrodila sa vinotéka, ktorá svojím štýlovým zariadením a kapacitou asi 30 miest, určite pozitívne prispieva k celkovej atmosfére Dominikánskeho námestia. Veď pred podnikom celé leto funguje letná terasa, kde každý piatok spríjemňuje konzumentom chvíľky rozjímania nad kvalitným vínkom aj živá hudba.

SkryťVypnúť reklamu

Skúsenosti zo sveta

Majiteľ Ing. Igor Priesel sa vinárstvu venuje 25 rokov, pričom s kvalitným vínom a filozofiou jeho výroby, skladovania i konzumácie sa zoznámil ešte ako hutný inžinier na služobných zahraničných cestách. Tam pri návšteve viníc a vínnych pivničiek vznikli jeho priateľstvá s terajšími obchodnými partnermi.
Keď v roku 2008 nastala kríza, včas pochopil, že o žiaruvzdorné slovenské výrobky nie je až taký záujem a využil tieto priateľstvá na rozbehnutie obchodu s vínom.

Každé víno, ktoré vo vinotéke nájdete, skrýva príbeh priateľstva, predstavuje filozofiu vinára, ktorý ho vyrába a nesie stopy regiónu, kde vzniklo. Obchod s vínom sa dá porovnať s obchodom s dovolenkami. Je to obchod s ilúziami. V neposlednom rade sa tiež vína prirovnávajú k umeleckým dielam - každý si odnáša osobný dojem a každý akceptuje vo víne iné veci.

SkryťVypnúť reklamu

Priestor aj umelcom

Víziou I. Priesela je vytvoriť z vinotéky showroom pre veľkoobchod a miesto na vzdelávanie ďalších zákazníkov formou degustačných dní (minimálne raz do mesiaca), spojených s prezentáciou kuchyne a regiónu odkiaľ víno pochádza. Dvere majú otvorené aj umelci, ktorí by chceli prezentovať svoju hudobnú, či prozaickú tvorbu. Veľkú popularitu si už teraz získali tzv. .Symposion - diskusné večery pri víne zamerané na vopred avizovanú tému.

Plány do budúcnosti

V budúcnosti plánujú vo Vinotéke prestavbu nevyužitých pivničných priestorov na štýlovú vínnu pivnicu pre približne 80 ľudí. Znalcom vína bude slúžiť vínny trezor, v ktorom si budú môcť uschovávať svoje obľúbené vína.

„Nie je vylúčené, že takého štýlové vinotéky s rovnakým vizuálom zariadenia a sortimentom vybudujeme na Slovensku vo všetkých väčších mestách,“ uvažuje nahlas o budúcnosti I. Priesel. „Ale určite už pre budúci rok mám rozpracované dva veľké projekty. V prvom pôjde o prezentáciu vín z oblasti Tokaj, či už zo Slovenska, alebo Maďarska. V druhom chcem spopularizovať stredoeurópske vinárstva, konkrétne zo Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Srbska, Chorvátska.“

SkryťVypnúť reklamu

Na vianočný stôl

V odpovedi na otázku, čo by majiteľ vinotéky odporučil na sviatočný vianočný stôl, sa nezaprel a ponúkol unikát z francúzskeho mesta Cairame – suché biele Perle de Lune. Jeho ročná produkcia je limitovaná na tisíc fliaš, pričom v košickej Vinotéke ich majú ešte 60.

VINOTÉKA – VÍNNY BAR

Dominikánske námestie 3

04001 Košice

www.obchodsdobrymvinom.sk

telefón : 0915 632 663

Otváracie hodiny : nedeľa-štvrtok : 15.00 – 23.00

piatok-sobota : 15.00 – 01.00

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 347
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 482
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 276
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 318
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 930
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 465
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 088
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu