Na košickom Dominikánskom námestí nájdete vína s dušou

V známej piesni Michal Tučný spieva, ako si báječná ženská a báječný chlap popíjajú Chateauneuf-du-pape. A práve takéto vína ponúka pre fajnšmekrov Vinotéka– Vínny bar na Dominikánskom námestí v Košiciach. (Inzercia)

Tento malý, útulný podnik je situovaný na prízemí historickej budovy na začiatku – č. 3 - košického „pľacu“, ako domáci nazývajú Dominikánske námestie. Majiteľovi určite nechýba zmysel pre humor, pretože slávnostné otvorenie naplánoval na avizovaný koniec sveta – čiže 21.12.2012.

Koniec sveta nenastal, ale naopak, zrodila sa vinotéka, ktorá svojím štýlovým zariadením a kapacitou asi 30 miest, určite pozitívne prispieva k celkovej atmosfére Dominikánskeho námestia. Veď pred podnikom celé leto funguje letná terasa, kde každý piatok spríjemňuje konzumentom chvíľky rozjímania nad kvalitným vínkom aj živá hudba.

Skúsenosti zo sveta

Majiteľ Ing. Igor Priesel sa vinárstvu venuje 25 rokov, pričom s kvalitným vínom a filozofiou jeho výroby, skladovania i konzumácie sa zoznámil ešte ako hutný inžinier na služobných zahraničných cestách. Tam pri návšteve viníc a vínnych pivničiek vznikli jeho priateľstvá s terajšími obchodnými partnermi.
Keď v roku 2008 nastala kríza, včas pochopil, že o žiaruvzdorné slovenské výrobky nie je až taký záujem a využil tieto priateľstvá na rozbehnutie obchodu s vínom.

Každé víno, ktoré vo vinotéke nájdete, skrýva príbeh priateľstva, predstavuje filozofiu vinára, ktorý ho vyrába a nesie stopy regiónu, kde vzniklo. Obchod s vínom sa dá porovnať s obchodom s dovolenkami. Je to obchod s ilúziami. V neposlednom rade sa tiež vína prirovnávajú k umeleckým dielam - každý si odnáša osobný dojem a každý akceptuje vo víne iné veci.

Priestor aj umelcom

Víziou I. Priesela je vytvoriť z vinotéky showroom pre veľkoobchod a miesto na vzdelávanie ďalších zákazníkov formou degustačných dní (minimálne raz do mesiaca), spojených s prezentáciou kuchyne a regiónu odkiaľ víno pochádza. Dvere majú otvorené aj umelci, ktorí by chceli prezentovať svoju hudobnú, či prozaickú tvorbu. Veľkú popularitu si už teraz získali tzv. .Symposion - diskusné večery pri víne zamerané na vopred avizovanú tému.

Plány do budúcnosti

V budúcnosti plánujú vo Vinotéke prestavbu nevyužitých pivničných priestorov na štýlovú vínnu pivnicu pre približne 80 ľudí. Znalcom vína bude slúžiť vínny trezor, v ktorom si budú môcť uschovávať svoje obľúbené vína.

„Nie je vylúčené, že takého štýlové vinotéky s rovnakým vizuálom zariadenia a sortimentom vybudujeme na Slovensku vo všetkých väčších mestách,“ uvažuje nahlas o budúcnosti I. Priesel. „Ale určite už pre budúci rok mám rozpracované dva veľké projekty. V prvom pôjde o prezentáciu vín z oblasti Tokaj, či už zo Slovenska, alebo Maďarska. V druhom chcem spopularizovať stredoeurópske vinárstva, konkrétne zo Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Srbska, Chorvátska.“

Na vianočný stôl

V odpovedi na otázku, čo by majiteľ vinotéky odporučil na sviatočný vianočný stôl, sa nezaprel a ponúkol unikát z francúzskeho mesta Cairame – suché biele Perle de Lune. Jeho ročná produkcia je limitovaná na tisíc fliaš, pričom v košickej Vinotéke ich majú ešte 60.

VINOTÉKA – VÍNNY BAR

Dominikánske námestie 3

04001 Košice

www.obchodsdobrymvinom.sk

telefón : 0915 632 663

Otváracie hodiny : nedeľa-štvrtok : 15.00 – 23.00

piatok-sobota : 15.00 – 01.00

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.