Nové Beaujolais už nebude tiecť potokom

Celosvetový ošiaľ ochutnávania mladého červeného vína z francúzskeho regiónu Beaujolais, teda Beaujolais Nouveau, sa Slovenska dotkol len okrajovo. Ale aj naši milovníci vína si ho každý rok radi chodia vychutnať do vybraných reštaurácií a vinoték.

Ochutnávka sa už tradične začína odbitím polnoci tretieho novembrového štvrtku, čo tento rok pripadá na 21. novembra. Aj preto sú to zvyčajne na zemeguli prví Japonci, ktorí otvoria ikonické fľaše tohto vína. To my, Slováci, máme ale už vtedy za sebou prvé ochutnávky mladého Svätokatarínskeho vína od vybraných slovenských vinárov či Svätomartinského od moravských.

Menej je viac

Aké bude tohtoročné Beaujolais Nouveau (čítaj božolé nuvó)? Nuž, to sa ešte len ukáže. Isté však je, že tento ročník sa bude líšiť od predchádzajúcich. Toto víno nebude môcť obrazne povedané nekotrolovane tiecť potokom, ako sa to už stalo zvykom. Do platnosti totiž vstúpil zákon, ktorý povoľuje predať ako mladé Beaujolais iba polovicu produkcie. Zvyšok sa môže dostať na trh ako štandardné víno z tohto regiónu.

Dôvod je jasný: v predchádzujúcich rokoch výrobcovia ,,vypúšťali" medzi smädných a netrpezlivých rozjarených konzumentov aj to, čo sa ešte vínu pramálo podobalo. V duchu sloganu: ,,Však keď to chcú..." Výsledkom takéhoto konania bolo, že aj kvalitné vína z tohto regiónu sa potom vo všeobecnosti považovali za niečo podradnejšie, čo treba brať do úvahy ako nápoj na rýchlu konzumáciu. Vinári, ktorí sa cielene venovali výrobe kvalitných vín a nechávali ich patrične dozrieť, tak strácali. Na mene i príjmoch.

Vína bude dosť

Isté je, že ani toto opatrenie spolu s obmedzením maximálnych úrod hrozna z tamojších viníc nedostatok nového Beaujolais nespôsobí. Tie reštaurácie a vinotéky, vrátane slovenských, ktoré ho túžia ponúknuť svojim hosťom, si ho už dávno objednali. Kto ho bude chcieť ochutnať, mal by si pripraviť od šesť, ale v prípade Beaujolais Nouveau 2013 Best až 30 eur za fľašu. A tie davy, ktoré sa tradične stretávajú v poslednú novembrovú štvrtkovú noc na námestí mestečka Beaujolais, aby si masovo a za veľkého hrmotu vychutnali otváranie prvých sudov, tiež určite nebudú trpieť smädom. Keby náhodou nové Beaujolais došlo, ešte stále je na zásobách dostatok staršieho, ktoré sa predáva pod názvami Beaujolais Villages a Cru Beaujolais.

Je božolé mastné?

Obmedzenie množstva by malo prispieť aj k zvýšeniu kvality samotného mladého Beaujolais. Už aj doteraz sa naň mnohí odborníci totiž dívali iba ako na niečo dosť podradné, čoho popularita je len výsledkom skvelého a dobre premysleného marketingu. Pravdou ale je, že aj keď v tomto prípade nejde o najlepšie francúzske víno, iste mu patrí prívlastok, že je vo svete najznámejšie. Poznajú ho aj tí, ktorí ho nikdy nepili. Na Slovensku ho ešte za hlbokého komunizmu preslávili aj Milan Lasica a Július Satinský, ktorí v ktorejsi svojej scénke tvrdili, že božolé je mastné. Aké naozaj bude to tohtoročné, sa dozvieme už o pár hodín.

Ako chutí

Beaujolais Nouveau je svetlo purpurovej farby, ktorá odráža jeho mladosť, pretože sa fľašuje už 6-8 týždňov po zbere. Má nízky obsah tanínov a výraznú ovocnú chuť s príchuťou banánov, jahôd, broskýň, fíg a hrozna. Malo by sa podávať mierne vychladené na teplotu približne 13 stupňov Celzia.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.