Nové Beaujolais už nebude tiecť potokom

Celosvetový ošiaľ ochutnávania mladého červeného vína z francúzskeho regiónu Beaujolais, teda Beaujolais Nouveau, sa Slovenska dotkol len okrajovo. Ale aj naši milovníci vína si ho každý rok radi chodia vychutnať do vybraných reštaurácií a vinoték.

Ochutnávka sa už tradične začína odbitím polnoci tretieho novembrového štvrtku, čo tento rok pripadá na 21. novembra. Aj preto sú to zvyčajne na zemeguli prví Japonci, ktorí otvoria ikonické fľaše tohto vína. To my, Slováci, máme ale už vtedy za sebou prvé ochutnávky mladého Svätokatarínskeho vína od vybraných slovenských vinárov či Svätomartinského od moravských.

Menej je viac

Aké bude tohtoročné Beaujolais Nouveau (čítaj božolé nuvó)? Nuž, to sa ešte len ukáže. Isté však je, že tento ročník sa bude líšiť od predchádzajúcich. Toto víno nebude môcť obrazne povedané nekotrolovane tiecť potokom, ako sa to už stalo zvykom. Do platnosti totiž vstúpil zákon, ktorý povoľuje predať ako mladé Beaujolais iba polovicu produkcie. Zvyšok sa môže dostať na trh ako štandardné víno z tohto regiónu.

Dôvod je jasný: v predchádzujúcich rokoch výrobcovia ,,vypúšťali" medzi smädných a netrpezlivých rozjarených konzumentov aj to, čo sa ešte vínu pramálo podobalo. V duchu sloganu: ,,Však keď to chcú..." Výsledkom takéhoto konania bolo, že aj kvalitné vína z tohto regiónu sa potom vo všeobecnosti považovali za niečo podradnejšie, čo treba brať do úvahy ako nápoj na rýchlu konzumáciu. Vinári, ktorí sa cielene venovali výrobe kvalitných vín a nechávali ich patrične dozrieť, tak strácali. Na mene i príjmoch.

Vína bude dosť

Isté je, že ani toto opatrenie spolu s obmedzením maximálnych úrod hrozna z tamojších viníc nedostatok nového Beaujolais nespôsobí. Tie reštaurácie a vinotéky, vrátane slovenských, ktoré ho túžia ponúknuť svojim hosťom, si ho už dávno objednali. Kto ho bude chcieť ochutnať, mal by si pripraviť od šesť, ale v prípade Beaujolais Nouveau 2013 Best až 30 eur za fľašu. A tie davy, ktoré sa tradične stretávajú v poslednú novembrovú štvrtkovú noc na námestí mestečka Beaujolais, aby si masovo a za veľkého hrmotu vychutnali otváranie prvých sudov, tiež určite nebudú trpieť smädom. Keby náhodou nové Beaujolais došlo, ešte stále je na zásobách dostatok staršieho, ktoré sa predáva pod názvami Beaujolais Villages a Cru Beaujolais.

Je božolé mastné?

Obmedzenie množstva by malo prispieť aj k zvýšeniu kvality samotného mladého Beaujolais. Už aj doteraz sa naň mnohí odborníci totiž dívali iba ako na niečo dosť podradné, čoho popularita je len výsledkom skvelého a dobre premysleného marketingu. Pravdou ale je, že aj keď v tomto prípade nejde o najlepšie francúzske víno, iste mu patrí prívlastok, že je vo svete najznámejšie. Poznajú ho aj tí, ktorí ho nikdy nepili. Na Slovensku ho ešte za hlbokého komunizmu preslávili aj Milan Lasica a Július Satinský, ktorí v ktorejsi svojej scénke tvrdili, že božolé je mastné. Aké naozaj bude to tohtoročné, sa dozvieme už o pár hodín.

Ako chutí

Beaujolais Nouveau je svetlo purpurovej farby, ktorá odráža jeho mladosť, pretože sa fľašuje už 6-8 týždňov po zbere. Má nízky obsah tanínov a výraznú ovocnú chuť s príchuťou banánov, jahôd, broskýň, fíg a hrozna. Malo by sa podávať mierne vychladené na teplotu približne 13 stupňov Celzia.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a český škandál desaťročia (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

KOŠICE KORZÁR

Košický rektor o Dankovej kauze: Právnická fakulta môže mať zhodu do 40 percent

Odhalili i plagiát s 2-percentnou zhodou.

EKONOMIKA

Dali si zatepliť panelák, teraz hrozí, že budú musieť zaplatiť státisíce

Vlastníci si musia dať pozor, čo podpisujú.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.