Svätokatarínska koštovka naznačí, aké budú tohtoročné vína

Vinohradníci na tento ročník príliš chvály nespievajú. Počasie vo väčšine regiónov hroznu príliš neprialo. Aké teda budú tohtoročné vína? To už čiastočne prezradí Svätokatarínska koštovka v Starej bratislavskej tržnici.

Dlhá zima, krátky čas kvitnutia viniča, vzápätí extrémne horúce a suché leto a potom ešte jeho daždivý koniec. To všetko sú faktory, ktoré hroznu príliš nepriali. Vo väčšine vinárskych oblastí Slovenska sa to prejavilo na menších úrodách, nižšej cukornatosti i neskoršom dozrievaní.

Potvrdil to aj jeden z najznámejších slovenských vinárov Alojz Masaryk zo Skalice, ktorý dorába víno tak z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch, ako aj nakúpeného od pestovateľov na južnom Slovensku. Tohto roku budú preto podľa neho prevažovať najmä suché vína a domnieva sa tiež , že vinári ponúknu aj viac ružových, ktorým často kvôli nízkej cukornatosti modrých odrôd dali presnosť pred výrobou červených vín.

Dávajú si načas

Príroda je však čarodejka a horúca a dlhá jeseň stihla ešte čo-to napraviť. Napriek tomu mladé vína tohto roku trochu meškajú. Väčšina z nich ešte len buble v sudoch alebo veľkokapacitných nádržiach. Vinári sú však nielenže zvedaví, ale je to aj ich profesionálna povinnosť, takže budúce vínka priebežne koštujú.

A rovnako zvedaví sú aj milovníci tohto moku. Aj oni už netrpezlivo čakajú na prvé mladé vínka. Prvých sa dočkajú už koncom tohto týždňa – 8. a 9. novembra 2013, na treťom ročníku Festivalu mladých vín pod názvom Svätokatarínska koštovka v Starej tržnici v Bratislave.

Rovnako však budú celú kolekciu nových vín ponúkať aj vo Vinohradníckom múzeu v Apponyiho paláci, ktoré sa tohto roku stalo pobočkou Národného salóna vín v Pezinku.

K týmto oficiálnym miestam sa pridali aj viaceré reštaurácie. Spoznať tie, ktoré mladé vína ponúkajú, sa bude dať aj podľa nálepiek a reklamných letáčikov s heslom tohto podujatia Dozrel čas na mladosti. Dopĺňa ho fotografia mladej dievčiny kúpajúcej sa v červenom víne. Autori kampane sa inšpirovali populárnym príbehom o čachtickej grófke Bátoryčke, ktorá sa kvôli získaniu večnej mladosti údajne kúpavala v krvi panien.

Už netreba ísť do pivníc

Tradícia ochutnávania mladých vín má aj na Slovensku tisícročné korene, rovnako ako samotné pestovanie hrozna a výroba vína v tomto regióne. Kto bol však v minulosti zvedavý, čo zreje v sudoch, musel si zájsť priamo k vinárom do ich pivníc alebo viech.

Po vzore iných krajín, najmä francúzskeho Beaujolais Novuea či moravského Svatomartinského vína, sa pred tromi rokmi rozhodla firma Promoland pomenovať a zoficiálniť túto tradíciu aj na Slovensku. Nestačilo však prísť iba z názvom Svätokatarínska koštovka, potrebná bola aj úprava legislatívy. „Vo viechach sa totiž v posledných rokoch začal objavovať napríklad mladý rizling vlašský už v septembri, kedy ho v našich viniciach ešte ani len nezačali oberať. Museli sme preto ošetriť v zákone, kedy a za akých podmienok sa mladé vína môžu v daný rok začať predávať,“ objasňuje riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová – Pátková. „Hoci mladé víno je len jedna z fáz výroby vína, v posledných rokoch oň vzrástol záujem. Vytvorili sme teda podmienky, aby sa mohlo predávať aj fľašované, ale len v prípade, keď splní kvalitatívne kritéria.“

Najkrajšie v trojročnej histórii

Aké budú tohtoročné mladé vína? To naznačilo 70 vzoriek od výrobcov, ktorí prejavili záujem predávať ich pod značkou Svätokatarínske vína. Tie, ktoré sa dostali do predaja, museli prejsť prísnou kontrolou poroty na čele s jej odborným garantom, vinárskym publicistom Tiborom Vittekom.

Podľa jeho slov „Svätokatarínske vína ročníka 2013 dosiahli v priemere najvyššiu kvalitu za všetky tri doterajšie ročníky. Prispeli k tomu aj vyššie kyselinky, ktoré zabezpečili čistý priebeh kvasenia a intenzívnu a čistú arómu. Vína pôsobia veľmi sviežo s výrazným ovocným charakterom. Hoci priebeh ročníka 2013 nebol práve ideálny, slnečná jeseň a trpezlivosť vinárov nakoniec priniesli svoje ovocie v podobe najkrajších Svätokatarínskych vín v ich doterajšej histórii.“

Bude aj šampión

Licenciu a označenie Svätokatarínske víno získalo napokon na základe rozhodnutia poroty 51 vzoriek vín. V tomto roku budú z piatich bielych odrôd. K doterajším štyrom – Irsai Oliver, Müller Thurgau, Veltlínske červené skoré a Muškát moravský, pribudla typická tokajská odroda Lipovina.

Ružové vína môžu byť vyrobené zo štyroch modrých odrôd – Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a Modrý Portugal a červené z odrôd Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Modrý Portugal.

Ďalšou novinkou tohto ročníka Svätokatarínskej koštovky vín je súťaž mladých vín. Odborná porota vyhlásila za šampióna medzi bielymi Müller Thurgau od výrobcu Jozefa Navaru z vinárstva Navin a medzi ružovými je to Svätovavrinecké z vinárstva Víno Matyšák. Spomedzi červených, ktoré boli obsadené len šiestimi vzorkami, víťaza nevybrala. Slávnostné odovzdávanie ocenení bude súčasťou festivalu.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.