Svätokatarínska koštovka naznačí, aké budú tohtoročné vína

Vinohradníci na tento ročník príliš chvály nespievajú. Počasie vo väčšine regiónov hroznu príliš neprialo. Aké teda budú tohtoročné vína? To už čiastočne prezradí Svätokatarínska koštovka v Starej bratislavskej tržnici.

Dlhá zima, krátky čas kvitnutia viniča, vzápätí extrémne horúce a suché leto a potom ešte jeho daždivý koniec. To všetko sú faktory, ktoré hroznu príliš nepriali. Vo väčšine vinárskych oblastí Slovenska sa to prejavilo na menších úrodách, nižšej cukornatosti i neskoršom dozrievaní.

Potvrdil to aj jeden z najznámejších slovenských vinárov Alojz Masaryk zo Skalice, ktorý dorába víno tak z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch, ako aj nakúpeného od pestovateľov na južnom Slovensku. Tohto roku budú preto podľa neho prevažovať najmä suché vína a domnieva sa tiež , že vinári ponúknu aj viac ružových, ktorým často kvôli nízkej cukornatosti modrých odrôd dali presnosť pred výrobou červených vín.

Dávajú si načas

Príroda je však čarodejka a horúca a dlhá jeseň stihla ešte čo-to napraviť. Napriek tomu mladé vína tohto roku trochu meškajú. Väčšina z nich ešte len buble v sudoch alebo veľkokapacitných nádržiach. Vinári sú však nielenže zvedaví, ale je to aj ich profesionálna povinnosť, takže budúce vínka priebežne koštujú.

A rovnako zvedaví sú aj milovníci tohto moku. Aj oni už netrpezlivo čakajú na prvé mladé vínka. Prvých sa dočkajú už koncom tohto týždňa – 8. a 9. novembra 2013, na treťom ročníku Festivalu mladých vín pod názvom Svätokatarínska koštovka v Starej tržnici v Bratislave.

Rovnako však budú celú kolekciu nových vín ponúkať aj vo Vinohradníckom múzeu v Apponyiho paláci, ktoré sa tohto roku stalo pobočkou Národného salóna vín v Pezinku.

K týmto oficiálnym miestam sa pridali aj viaceré reštaurácie. Spoznať tie, ktoré mladé vína ponúkajú, sa bude dať aj podľa nálepiek a reklamných letáčikov s heslom tohto podujatia Dozrel čas na mladosti. Dopĺňa ho fotografia mladej dievčiny kúpajúcej sa v červenom víne. Autori kampane sa inšpirovali populárnym príbehom o čachtickej grófke Bátoryčke, ktorá sa kvôli získaniu večnej mladosti údajne kúpavala v krvi panien.

Už netreba ísť do pivníc

Tradícia ochutnávania mladých vín má aj na Slovensku tisícročné korene, rovnako ako samotné pestovanie hrozna a výroba vína v tomto regióne. Kto bol však v minulosti zvedavý, čo zreje v sudoch, musel si zájsť priamo k vinárom do ich pivníc alebo viech.

Po vzore iných krajín, najmä francúzskeho Beaujolais Novuea či moravského Svatomartinského vína, sa pred tromi rokmi rozhodla firma Promoland pomenovať a zoficiálniť túto tradíciu aj na Slovensku. Nestačilo však prísť iba z názvom Svätokatarínska koštovka, potrebná bola aj úprava legislatívy. „Vo viechach sa totiž v posledných rokoch začal objavovať napríklad mladý rizling vlašský už v septembri, kedy ho v našich viniciach ešte ani len nezačali oberať. Museli sme preto ošetriť v zákone, kedy a za akých podmienok sa mladé vína môžu v daný rok začať predávať,“ objasňuje riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová – Pátková. „Hoci mladé víno je len jedna z fáz výroby vína, v posledných rokoch oň vzrástol záujem. Vytvorili sme teda podmienky, aby sa mohlo predávať aj fľašované, ale len v prípade, keď splní kvalitatívne kritéria.“

Najkrajšie v trojročnej histórii

Aké budú tohtoročné mladé vína? To naznačilo 70 vzoriek od výrobcov, ktorí prejavili záujem predávať ich pod značkou Svätokatarínske vína. Tie, ktoré sa dostali do predaja, museli prejsť prísnou kontrolou poroty na čele s jej odborným garantom, vinárskym publicistom Tiborom Vittekom.

Podľa jeho slov „Svätokatarínske vína ročníka 2013 dosiahli v priemere najvyššiu kvalitu za všetky tri doterajšie ročníky. Prispeli k tomu aj vyššie kyselinky, ktoré zabezpečili čistý priebeh kvasenia a intenzívnu a čistú arómu. Vína pôsobia veľmi sviežo s výrazným ovocným charakterom. Hoci priebeh ročníka 2013 nebol práve ideálny, slnečná jeseň a trpezlivosť vinárov nakoniec priniesli svoje ovocie v podobe najkrajších Svätokatarínskych vín v ich doterajšej histórii.“

Bude aj šampión

Licenciu a označenie Svätokatarínske víno získalo napokon na základe rozhodnutia poroty 51 vzoriek vín. V tomto roku budú z piatich bielych odrôd. K doterajším štyrom – Irsai Oliver, Müller Thurgau, Veltlínske červené skoré a Muškát moravský, pribudla typická tokajská odroda Lipovina.

Ružové vína môžu byť vyrobené zo štyroch modrých odrôd – Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a Modrý Portugal a červené z odrôd Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Modrý Portugal.

Ďalšou novinkou tohto ročníka Svätokatarínskej koštovky vín je súťaž mladých vín. Odborná porota vyhlásila za šampióna medzi bielymi Müller Thurgau od výrobcu Jozefa Navaru z vinárstva Navin a medzi ružovými je to Svätovavrinecké z vinárstva Víno Matyšák. Spomedzi červených, ktoré boli obsadené len šiestimi vzorkami, víťaza nevybrala. Slávnostné odovzdávanie ocenení bude súčasťou festivalu.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a český škandál desaťročia (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

KOŠICE KORZÁR

Košický rektor o Dankovej kauze: Právnická fakulta môže mať zhodu do 40 percent

Odhalili i plagiát s 2-percentnou zhodou.

EKONOMIKA

Dali si zatepliť panelák, teraz hrozí, že budú musieť zaplatiť státisíce

Vlastníci si musia dať pozor, čo podpisujú.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.