Gurmánske tajomstvo - grilovaná kačica vo Furmanskej krčme

Kačacie a husacie hody tvoria súčasť našej tradície od nepamäti . Kto sa s chuťou nezahryzne do šťavnatého mäska a chrumkavej kôrky? Komu sa nezbiehajú slinky nad nadýchanými domácimi lokšami potretými kačacou masťou?  (Inzercia)

Takéto dobroty nájdete v Furmanskej krčme, ukrytej v malebnom prostredí Malokarpatských vrchov, v obľúbenej lokalite Zochovej chaty neďaleko Modry. Má vzhľad rozprávkovej čarovnej chalúpky a návštevníkom ponúka domácke jedlo. História tejto krčmy siaha až od roku 1933. V roku 2010 ju zničil rozsiahly požiar, ale o dva roky v máji znova vstala z popola a v novom šate otvorila brány návštevníkom.

Slovenské hody

Do Furmanskej krčmy chodia hostia najmä na pečené kačice. Receptov na ich prípravu je nespočetne veľa. Jedny radia celú noc kačicu marinovať, druhé zase potierať bylinkovou zmesou, ktorá jej dodá chuť.
Vo Furmanskej krčme pečú kačicu jednoducho, ale tradične. Základ je piecť ju pomaly. Čím pomalšie, tým lepšie. Mäsko sa postupne oddelí od kosti, je nádherne šťavnaté a mäkké.

Druhou železnou zásadou je používanie soli. Netreba ňou šetriť, ale kačicu hojne posoliť zvnútra aj zvonku. Tajomstvom tohto podniku je preto nechať ju pred vložením do pece približne 48 hodín odležať v marináde zo soli. Tretím krokom k úspechu je spôsob pečenia. Furmanská krčma sa pýši starodávnou tehelnou pecou, ktorú nechali zvnútra technicky upraviť. Kačica sa v nej griluje a zároveň údi nad dreveným uhlím približne tri hodiny. Keďže sa celý čas otáča na rošte, masť ktorá z nej steká do plechu, ju zároveň potiera, a preto je výsledkom krehké a šťavnaté mäso.

„Okrem kačíc je našou špecialitou pečené koleno, ktoré marinujeme v čiernom pive, cesnaku a mede. Populárne je aj pečené prasiatko alebo bryndzové halušky. Bryndzu dovážame zo salaša zo severu Slovenska,“ hovorí šéfkuchár.

Slovenská veselica

Pri príprave pečených kačíc, prasiatok a iných pochúťok pomáha tamojším kuchárom okrem spomínanej starodávnej keramickej pece aj gril. Potešením pre oko sú štýlové smrekové masívy, ktoré plnia funkciu sedenia.
K poriadnemu jedlu, patrí aj poriadna zábava. A ak máte chuť na pravú slovenskú veselicu, tak sa vyberte do Furmanky. Na dvoch poschodiach tam zvládnu pohostiť približne stovku klientov.

Chytľavú atmosféru navodí ľudová kapela. Slovenské devy a mládenci sa môžu vykrúcať na prvom poschodí, kde má miesto tanečný parket. Na želanie je možné objednať si kapelu aj počas iných dní, prípadne zabezpečiť DJ-a.
Viac informácií na http://www.furmanska-krcma.sk.

Galéria k článku:

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

O zelený dres sa môže Sagan obrať už len vlastnou chybou

Po troch alpských etapách odstúpili piati výborní šprintéri.

SPIŠ KORZÁR

Pred povodňou v Starej Lesnej utekali dovolenkári aj miestni

Rekreanti skončili v škole, osadníci na úrade.

SPIŠ KORZÁR

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ohrozený je most na hlavnom ťahu do Poľska.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.