SME

Gurmánske tajomstvo - grilovaná kačica vo Furmanskej krčme

Kačacie a husacie hody tvoria súčasť našej tradície od nepamäti . Kto sa s chuťou nezahryzne do šťavnatého mäska a chrumkavej kôrky? Komu sa nezbiehajú slinky nad nadýchanými domácimi lokšami potretými kačacou masťou? (Inzercia)

Takéto dobroty nájdete v Furmanskej krčme, ukrytej v malebnom prostredí Malokarpatských vrchov, v obľúbenej lokalite Zochovej chaty neďaleko Modry. Má vzhľad rozprávkovej čarovnej chalúpky a návštevníkom ponúka domácke jedlo. História tejto krčmy siaha až od roku 1933. V roku 2010 ju zničil rozsiahly požiar, ale o dva roky v máji znova vstala z popola a v novom šate otvorila brány návštevníkom.

Slovenské hody Do Furmanskej krčmy chodia hostia najmä na pečené kačice. Receptov na ich prípravu je nespočetne veľa. Jedny radia celú noc kačicu marinovať, druhé zase potierať bylinkovou zmesou, ktorá jej dodá chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Vo Furmanskej krčme pečú kačicu jednoducho, ale tradične. Základ je piecť ju pomaly. Čím pomalšie, tým lepšie. Mäsko sa postupne oddelí od kosti, je nádherne šťavnaté a mäkké.

Druhou železnou zásadou je používanie soli. Netreba ňou šetriť, ale kačicu hojne posoliť zvnútra aj zvonku. Tajomstvom tohto podniku je preto nechať ju pred vložením do pece približne 48 hodín odležať v marináde zo soli. Tretím krokom k úspechu je spôsob pečenia. Furmanská krčma sa pýši starodávnou tehelnou pecou, ktorú nechali zvnútra technicky upraviť. Kačica sa v nej griluje a zároveň údi nad dreveným uhlím približne tri hodiny. Keďže sa celý čas otáča na rošte, masť ktorá z nej steká do plechu, ju zároveň potiera, a preto je výsledkom krehké a šťavnaté mäso.

„Okrem kačíc je našou špecialitou pečené koleno, ktoré marinujeme v čiernom pive, cesnaku a mede. Populárne je aj pečené prasiatko alebo bryndzové halušky. Bryndzu dovážame zo salaša zo severu Slovenska,“ hovorí šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenská veselica Pri príprave pečených kačíc, prasiatok a iných pochúťok pomáha tamojším kuchárom okrem spomínanej starodávnej keramickej pece aj gril. Potešením pre oko sú štýlové smrekové masívy, ktoré plnia funkciu sedenia.

K poriadnemu jedlu, patrí aj poriadna zábava. A ak máte chuť na pravú slovenskú veselicu, tak sa vyberte do Furmanky. Na dvoch poschodiach tam zvládnu pohostiť približne stovku klientov.

Chytľavú atmosféru navodí ľudová kapela. Slovenské devy a mládenci sa môžu vykrúcať na prvom poschodí, kde má miesto tanečný parket. Na želanie je možné objednať si kapelu aj počas iných dní, prípadne zabezpečiť DJ-a.

Viac informácií na http://www.furmanska-krcma.sk.

Galéria k článku:

//

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 353
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 491
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 280
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 332
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 937
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 472
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 087
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu