SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Gurmánske tajomstvo - grilovaná kačica vo Furmanskej krčme

Kačacie a husacie hody tvoria súčasť našej tradície od nepamäti . Kto sa s chuťou nezahryzne do šťavnatého mäska a chrumkavej kôrky? Komu sa nezbiehajú slinky nad nadýchanými domácimi lokšami potretými kačacou masťou?  (Inzercia)

Takéto dobroty nájdete v Furmanskej krčme, ukrytej v malebnom prostredí Malokarpatských vrchov, v obľúbenej lokalite Zochovej chaty neďaleko Modry. Má vzhľad rozprávkovej čarovnej chalúpky a návštevníkom ponúka domácke jedlo. História tejto krčmy siaha až od roku 1933. V roku 2010 ju zničil rozsiahly požiar, ale o dva roky v máji znova vstala z popola a v novom šate otvorila brány návštevníkom.

Slovenské hody

Do Furmanskej krčmy chodia hostia najmä na pečené kačice. Receptov na ich prípravu je nespočetne veľa. Jedny radia celú noc kačicu marinovať, druhé zase potierať bylinkovou zmesou, ktorá jej dodá chuť.
Vo Furmanskej krčme pečú kačicu jednoducho, ale tradične. Základ je piecť ju pomaly. Čím pomalšie, tým lepšie. Mäsko sa postupne oddelí od kosti, je nádherne šťavnaté a mäkké.

Druhou železnou zásadou je používanie soli. Netreba ňou šetriť, ale kačicu hojne posoliť zvnútra aj zvonku. Tajomstvom tohto podniku je preto nechať ju pred vložením do pece približne 48 hodín odležať v marináde zo soli. Tretím krokom k úspechu je spôsob pečenia. Furmanská krčma sa pýši starodávnou tehelnou pecou, ktorú nechali zvnútra technicky upraviť. Kačica sa v nej griluje a zároveň údi nad dreveným uhlím približne tri hodiny. Keďže sa celý čas otáča na rošte, masť ktorá z nej steká do plechu, ju zároveň potiera, a preto je výsledkom krehké a šťavnaté mäso.

„Okrem kačíc je našou špecialitou pečené koleno, ktoré marinujeme v čiernom pive, cesnaku a mede. Populárne je aj pečené prasiatko alebo bryndzové halušky. Bryndzu dovážame zo salaša zo severu Slovenska,“ hovorí šéfkuchár.

Slovenská veselica

Pri príprave pečených kačíc, prasiatok a iných pochúťok pomáha tamojším kuchárom okrem spomínanej starodávnej keramickej pece aj gril. Potešením pre oko sú štýlové smrekové masívy, ktoré plnia funkciu sedenia.
K poriadnemu jedlu, patrí aj poriadna zábava. A ak máte chuť na pravú slovenskú veselicu, tak sa vyberte do Furmanky. Na dvoch poschodiach tam zvládnu pohostiť približne stovku klientov.

Chytľavú atmosféru navodí ľudová kapela. Slovenské devy a mládenci sa môžu vykrúcať na prvom poschodí, kde má miesto tanečný parket. Na želanie je možné objednať si kapelu aj počas iných dní, prípadne zabezpečiť DJ-a.
Viac informácií na http://www.furmanska-krcma.sk.

Galéria k článku:
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík