Gurmánske tajomstvo - grilovaná kačica vo Furmanskej krčme

Kačacie a husacie hody tvoria súčasť našej tradície od nepamäti . Kto sa s chuťou nezahryzne do šťavnatého mäska a chrumkavej kôrky? Komu sa nezbiehajú slinky nad nadýchanými domácimi lokšami potretými kačacou masťou? (Inzercia)

Takéto dobroty nájdete v Furmanskej krčme, ukrytej v malebnom prostredí Malokarpatských vrchov, v obľúbenej lokalite Zochovej chaty neďaleko Modry. Má vzhľad rozprávkovej čarovnej chalúpky a návštevníkom ponúka domácke jedlo. História tejto krčmy siaha až od roku 1933. V roku 2010 ju zničil rozsiahly požiar, ale o dva roky v máji znova vstala z popola a v novom šate otvorila brány návštevníkom.

Slovenské hody

Do Furmanskej krčmy chodia hostia najmä na pečené kačice. Receptov na ich prípravu je nespočetne veľa. Jedny radia celú noc kačicu marinovať, druhé zase potierať bylinkovou zmesou, ktorá jej dodá chuť.
Vo Furmanskej krčme pečú kačicu jednoducho, ale tradične. Základ je piecť ju pomaly. Čím pomalšie, tým lepšie. Mäsko sa postupne oddelí od kosti, je nádherne šťavnaté a mäkké.

Druhou železnou zásadou je používanie soli. Netreba ňou šetriť, ale kačicu hojne posoliť zvnútra aj zvonku. Tajomstvom tohto podniku je preto nechať ju pred vložením do pece približne 48 hodín odležať v marináde zo soli. Tretím krokom k úspechu je spôsob pečenia. Furmanská krčma sa pýši starodávnou tehelnou pecou, ktorú nechali zvnútra technicky upraviť. Kačica sa v nej griluje a zároveň údi nad dreveným uhlím približne tri hodiny. Keďže sa celý čas otáča na rošte, masť ktorá z nej steká do plechu, ju zároveň potiera, a preto je výsledkom krehké a šťavnaté mäso.

„Okrem kačíc je našou špecialitou pečené koleno, ktoré marinujeme v čiernom pive, cesnaku a mede. Populárne je aj pečené prasiatko alebo bryndzové halušky. Bryndzu dovážame zo salaša zo severu Slovenska,“ hovorí šéfkuchár.

Slovenská veselica

Pri príprave pečených kačíc, prasiatok a iných pochúťok pomáha tamojším kuchárom okrem spomínanej starodávnej keramickej pece aj gril. Potešením pre oko sú štýlové smrekové masívy, ktoré plnia funkciu sedenia.
K poriadnemu jedlu, patrí aj poriadna zábava. A ak máte chuť na pravú slovenskú veselicu, tak sa vyberte do Furmanky. Na dvoch poschodiach tam zvládnu pohostiť približne stovku klientov.

Chytľavú atmosféru navodí ľudová kapela. Slovenské devy a mládenci sa môžu vykrúcať na prvom poschodí, kde má miesto tanečný parket. Na želanie je možné objednať si kapelu aj počas iných dní, prípadne zabezpečiť DJ-a.
Viac informácií na http://www.furmanska-krcma.sk.

Galéria k článku:

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Juraj Sagan suverénne obhájil titul majstra Slovenska v cyklistike

Brat úspešnejšieho Petra bol jediným Slovákom v úniku, z ktorého napokon vzišiel český i slovenský šampión.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.