Dana Hlavačková a Ľubomíra Chmelíková vyštudovali ekonómiu. A predsa ich to tiahlo niekde inde. Priznávajú, že varenie a pečenie ich zaujímalo od detstva a v takom duchu túžili rozbehnúť aj svoje podnikanie.
Keď sa potom Dana začítala do jedného článku v českom gastronomickom magazíne, bola nadobro v chytená do osídiel. Neťažilo sa jej do Čiech vycestovať, vypočuť si spriaznenú dušu, pozbierať rady a nový projekt začal mať celkom jasné kontúry. „Chceme domácu pekáreň,“ povedali si obe mladé ženy spoločne. A aby nevarili, teda nepiekli takpovediac z vody, vybrali sa aj na cukrárenský rekvalifikačný kurz.
Oslávili prvé výročie Na to, aby obe priateľky zrealizovali svoj sen o Home bakery, v preklade Domácej pekárne, im stačilo zhruba pol roka. Prevádzku na Palisádach pod bratislavským Hradom otvárali vlani v júni.
V súčasnosti tam štyri pekárky vypekajú klasické domácke koláče. Recepty vyberajú mimoriadne pozorne. Ako „staré“ Prešpuráčky siahli po receptoch, podľa akých sa pekávalo v starej Bratislave. Iné našli v kuchárkach svojich matiek i babičiek. A ďalšie im nosia stáli i náhodní zákazníci. Ľubica zasa priniesla obľúbené recepty mladých – cheesecaky, quiche....
„V našej pekárni podporujeme slow food, teda tradičné, poctivé, sezónne produkty. Preto používame predovšetkým plnohodnotné suroviny. Skrátka, ak má ísť do koláča maslo, tak nech je to poctivé plnotučné maslo a nie margarín; keď mlieko, tak aspoň 3,5 %-né, keď mak, tak mak. Tak ako to stojí v originálnych receptoch. Nemáme záujem o nijaké náhradky. Zohnať ale kvalitné suroviny je na Slovensku veľmi ťažké, aj keď treba dodať, že situácia sa zlepšuje. Preto sme nútené niektoré produkty voziť z Rakúska. Zvažujeme tiež vlastnú výrobu džemov. Netajíme, že kvalitným surovinám, ktoré používame, potom musia zodpovedať aj vyššie ceny našich koláčov.“
Kolekcie koláčov Svoju ponuku nazývajú: kolekcie koláčov. Nájdete medzi nimi takú „klasiku“, ako sú moravské koláče, orechové či makové záviny, domácu vianočku, medové rezy i babičkinu bábovku. Z koláčov z čokolády sú to rôzne čokoládové torty, čokoládový cheesecake či brownies. Treba dodať, že je v nich použitá kvalitná 70 %-ná belgická čokoláda. Obľúbené sú aj ovocné koláče, v súčasnosti napríklad z jahôd, ale napríklad aj známy valašský frgál „hruškáč“. Nechýbajú ani slané či fit koláče a kiše z cibule, špenátu, špargle, syru, bryndze a iné. Celý sortiment je na www.homebakery.sk
„Museli sme skamarátiť aj s kysnutým cestom,“ spomínajú spolumajiteľky. „Predovšetkým však u nás nehľadajte nijaké dokonalé geometrické tvary. Naše koláče sú domácke, nie priemyselne vyrobené. Netreba ich odkladať, ale zjesť, kým sú čerstvé.“
Dobré meno sa šíri samo Ak sa spýtate, odkiaľ sa návštevníci dozvedia o Home bakery, dostanete od majiteliek jednoduchú odpoveď: „Naše meno sa šíri ústnym podaním.“ A okoloidúci dodá, že aj vôňou, ktorá sa z polopivničnej pekárničky rozletuje na všetky strany.
A tak nečudo, že medzi prvých štamgastov patrili pracovníci neďalekej americkej právnickej kancelárie. Objednali si napríklad 24 koláčov pre všetkých zamestnancov na víkend. Len tak, aby ho mali krajší, príjemnejší. „Krásne sme im to zabalili do škatúľ s mašľou a všetci sa tešili. To nás naštartovalo, nakoplo a presvedčilo, že ideme dobrým smerom,“ spomínajú Dana a Ľubica.
Home bakery sa však neštylizuje do predajne, kde stačí prísť a nakúpiť. Príležitostne to síce robia, ale len veľmi obmedzene. Neodmietnu napríklad starších ľudí z okolia, ktorí si na to, kým im upečú „ich“ makovník, vedia počkať v neďalekej kaviarničke aj hodinku.
Svoje podnikanie stavajú hlavne na objednávkach. V súčasnosti sú to najmä svadby. Ani na tie však nevyrábajú vyčačkané farebné torty, ale spomínané domácke koláče a torty. Rozbehli sa aj objednávky na coffee breaky, firemné raňajky, grilovačky či rôzne domáce oslavy. Objednané koláče z pekárne dovezú priamo na miesto, ale vzhľadom na zachovanie čerstvosti koláčov iba po Bratislave a okolí. Záujem už prejavili aj niektoré kaviarne či reštaurácie. Koláče z Home bakery tak môžte ochutnať napríklad v St. Germain na Obchodnej ulici či penzióne Berg v Petržalke.
Plány do budúcnosti Všetko nasvedčuje tomu, že pivničný priestor pod Bratislavským hradom už čoskoro nebude stačiť. Záujem o čerstvé domáce koláče je čoraz väčší. Zatiaľ to môže riešiť práca na zmeny, ale v budúcnosti sa budú musieť pravdepodobne poobhliadnuť po niečom väčšom. Danka a Ľubka sa však, ako hovoria, nenáhlia. Rásť chcú postupne. Za prvoradé považujú naučiť ľudí, aby vedeli, čo od nich môžu žiadať.
„Konkurencia v našom segmente v Bratislave prakticky nie je,“ konštatujú. „Väčšina cukrárenských výrobní robí klasické zákusky a rôzne torty poťahované fondánom či marcipánom. Ak niekto také od nás chce, neuspeje. Radi mu však dáme kontakt na výrobcu. My nie sme cukráreň ale pekáreň. So spomienkami na pôvodné receptúry našich babičiek a mám sa zdobené torty jednoducho nespájajú.“
V budúcnosti plánujú tiež organizovať kurzy pečenia a keďže sa objavili záujemcovia o ich systém podnikania, rozmýšľajú aj o franchisingu vrátane používania značky Home bakery. „Hlavne si však chceme držať kvalitu. Preto je vždy aspoň jedna z nás pekárni prítomná, aby sme mali všetko pod kontrolou,“ uzavierajú.