V bratislavskej Medickej záhrade bude opäť gastronomický sviatok

Druhý júnový víkend nemusíte variť. Prestrú vám v Medickej záhrade. Už piatykrát sa táto zelená oáza stane v rámci Gurmán Festu miestom prezentácie umenia špičkových slovenských i svetových kuchárov. (Inzercia)

Od piatku 7. júna do nedele 9. júna 2013 budú môcť obyvatelia i návštevníci Bratislavy ochutnávať vychýrené delikatesy popredných reštaurácii, stretnú sa so známymi kuchármi, someliermi, barmanmi, sládkami, baristami a ďalšími odborníkmi v oblasti gurmánstva. Filozofiou Gurmán Festu je, že aj príprava a konzumácia jedla môže byť umenie.

Pestrý program

Gurmán Fest ponúkne pestrý program. Piatok sa dá nazvať aj Dňom česko-slovenských kuchárov. Návštevníci festivalu budú pritakávať „Áno, šéfe“ Zdeňkovi Pohlreichovi, televíznej hviezde zo susednej Českej republiky, ktorý predvedie svoje kulinárske „kúsky“.

Výnimočne sa predstaví sa aj držiteľ ocenenia Gurman Award – Kuchár roka na Slovensku z posledných dvoch ročníkov, Marián Filo. Na verejnosti totiž veľmi nevystupuje, pretože nerád zatvára svoju reštauráciu Chateau Čereňany, ktorej je šéfkuchárom i majiteľom zároveň.

Kto získa ocenenia?

V piatok večer bude v priestoroch hotela Sheraton slávnostný galavečer a verejnosť spozná nových držiteľov ocenení Gurman Award. Organizátori vyhlásia tohtoročných najlepších kuchárov a somelierov a rozdelia zlaté vidličky pre víťazné reštaurácie.

Najlepšie palacinky

Sobota 8. júna bude venovaná aj zábave. Vybrané celebrity a zástupcovia niektorých slovenských médií si zasúťažia v pečení palaciniek Crepes d'Or. Deti sa môžu tešiť na detskú školu varenia, kde budú variť s najmladšou autorou kuchárskych kníh na Slovensku, dnes takmer osemnásťročnou Helenou Kramárovou. Dospelí nech sa pripravia na školu carvingu (vyrezávanie z potravín), ale aj na farmársky ovocný a zeleninový trh, kde zistia, že produkty zdravej výživy lahodia nielen zdraviu, ale aj chuťovým pohárikom.

Michelinovskí kuchári

Sobotný podvečer je vyhradený pre Joseana Aliju, španielskeho michelinovského šéfkuchára, ktorý predvedie live-cooking priamo na pódiu. Predstavia sa ďalší zahraniční i domáci špičkoví kuchári. Napríklad Igor Čehy je držiteľom ceny Kuchár roka na Slovensku z roku 2007 a od februára tohto roku má svoju reštauráciu Mlyn 108 v Modre. Bjoren Juhnke je zase Nemec, ktorý pracoval spolu s Gordonom Ramsayom v michelinovskej reštaurácii vo Veľkej Británii a v súčasnosti je šéfkuchárom v reštaurácii River Bank bratislavského hotelu Kempinski.

Na sobotňajší večer si organizátori pripravili ďalšiu novinku – a tou je slávnostný galavečer v reštaurácii Le Monde s názvom Gurmánsky večer Erica Martina a Martina Korbeliča.
V nedeľu 9. júna sa určite nevynechajte vystúpenie svetovej gurmánskej celebrity – Erica Martina, michelinovského šéfkuchára a majiteľa belgickej reštaurácie Lemonnier, ktorý bude variť na hlavnom pódiu. Vystrieda ho ďalší „Kempinski“ šéfkuchár – Gabriel Kocák z Grand restaurant v hoteli Kempinski Vysoké Tatry.

Starostovská džemovačka

Popoludní sa prídťe pozrieť na Starostovskú džemovačku. Starostovia bratislavských mestských častí budú súťažiť vo varení džemov. Výťažok z ich predaja pôjde na charitatívne účely. V stánku La Patisserie vystúpia cukrári, ponúknu recepty a cenné rady. V stánku cestovnej kancelárie, ktorá sa špecializuje na gurmánske zájazdy, získate zase tip na dobrú a chutnú dovolenku.

Postarané aj o pitný režim

Prvotriedne džúsy, šumivé i tiché vína, vychladené pivo, výberová medovina a top európska káva. Nielen milovníkov zlatistého moku očakávajú v tradičnom festivalovom Svete nápojov. Obchodný sládok spoločnosti Heineken Slovensko Karol France má pripravený pre záujemcov kurz degustovania, servírovania a čapovania piva. Nezabudlo sa ani na motorizovaných účastníkov Gurmán Festu, na ktorých čaká nealko pivo Zlatý bažant aj Bažant radler citrón nealko. Navyše v stánku skúseného kuchárskeho tímu z bratislavského hotelu Sheraton budú jedlá z festivalového menu ladené k pivnej ponuke. Bublinky si na festivale vychutnáte taktiež, a to v alko i nealko podobe. Miroslav Popovič zo spoločnosti Hubert je presvedčený, že: „...šumivé vynikajúco ozvláštni akúkoľvek príležitosť a pri tých slávnostných, vrátane Gurmán Festu, nesmie chýbať.“ Vo Svete nápojov sa dozviete, ako šumivé otvárať, podávať a pripravovať z neho miešané drinky. Milovníci kofeínu si dobijú baterky top európskou kávou, ktorá získala 90 zo 100 bodov v hodnotení amerického magazínu Coffee Review. Tú budú počas celého dňa podávať vo festivalovej kaviarni Ebenica. „V kaviarenských workshopoch skúsení baristi záujemcov naučia, ako kávu správne pripraviť a servírovať,“ dodáva Marek Fajčík zo spoločnosti Elicsire, ktorá kávu produkuje.

Desať dôvodov, prečo prísť na Gurmán Fest

1. Ochutnáte Michelina zo Španielska: Josean Alija (reštaurácie Nerua, Bilboa)

2. Ochutnáte ďalšieho Michelina z Belgicka: Eric Martin (reštaurácia Lemmonier)
3. Navaríte s najlepšími slovenskými šéfkuchármi: Korbelič, Čehy, Filo, Križan
4. Stretnete 53 šéfkuchárov v 27 reštauráciách zo siedmich krajín sveta
5. Budete piť jednu z najlepších európskych káv Ebenicu
6. Osladíte si život v La Patisserie, zadžemujete si so starostami a napečiete mediálne palacinky
7. Predegustujete pivo so sládkom, spoznáte afrodiziakum v bublinkách sektu, nájdete pravdu vo víne a vypočujete si rady skúseného someliera vo Svete nápojov
8. Necháte si podpísať Vašu kuchárku, vyberiete najlepšiu reštauráciu a vyhráte v tombole
9. Máte voľný vstup
10. A hlavne: Nemusíte variť. Celý víkend bude prestreté v Medickej.

Galéria k článku:

Hlavné správy zo Sme.sk

Dominik Graňák.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Revír Dunaj
Čínsky chocholatý pes menom Chase.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.