Od piatku 7. júna do nedele 9. júna 2013 budú môcť obyvatelia i návštevníci Bratislavy ochutnávať vychýrené delikatesy popredných reštaurácii, stretnú sa so známymi kuchármi, someliermi, barmanmi, sládkami, baristami a ďalšími odborníkmi v oblasti gurmánstva. Filozofiou Gurmán Festu je, že aj príprava a konzumácia jedla môže byť umenie.
Pestrý program Gurmán Fest ponúkne pestrý program. Piatok sa dá nazvať aj Dňom česko-slovenských kuchárov. Návštevníci festivalu budú pritakávať „Áno, šéfe“ Zdeňkovi Pohlreichovi, televíznej hviezde zo susednej Českej republiky, ktorý predvedie svoje kulinárske „kúsky“.
Výnimočne sa predstaví sa aj držiteľ ocenenia Gurman Award – Kuchár roka na Slovensku z posledných dvoch ročníkov, Marián Filo. Na verejnosti totiž veľmi nevystupuje, pretože nerád zatvára svoju reštauráciu Chateau Čereňany, ktorej je šéfkuchárom i majiteľom zároveň.
Kto získa ocenenia? V piatok večer bude v priestoroch hotela Sheraton slávnostný galavečer a verejnosť spozná nových držiteľov ocenení Gurman Award. Organizátori vyhlásia tohtoročných najlepších kuchárov a somelierov a rozdelia zlaté vidličky pre víťazné reštaurácie.
Najlepšie palacinky Sobota 8. júna bude venovaná aj zábave. Vybrané celebrity a zástupcovia niektorých slovenských médií si zasúťažia v pečení palaciniek Crepes d'Or. Deti sa môžu tešiť na detskú školu varenia, kde budú variť s najmladšou autorou kuchárskych kníh na Slovensku, dnes takmer osemnásťročnou Helenou Kramárovou. Dospelí nech sa pripravia na školu carvingu (vyrezávanie z potravín), ale aj na farmársky ovocný a zeleninový trh, kde zistia, že produkty zdravej výživy lahodia nielen zdraviu, ale aj chuťovým pohárikom.
Michelinovskí kuchári Sobotný podvečer je vyhradený pre Joseana Aliju, španielskeho michelinovského šéfkuchára, ktorý predvedie live-cooking priamo na pódiu. Predstavia sa ďalší zahraniční i domáci špičkoví kuchári. Napríklad Igor Čehy je držiteľom ceny Kuchár roka na Slovensku z roku 2007 a od februára tohto roku má svoju reštauráciu Mlyn 108 v Modre. Bjoren Juhnke je zase Nemec, ktorý pracoval spolu s Gordonom Ramsayom v michelinovskej reštaurácii vo Veľkej Británii a v súčasnosti je šéfkuchárom v reštaurácii River Bank bratislavského hotelu Kempinski.
Na sobotňajší večer si organizátori pripravili ďalšiu novinku – a tou je slávnostný galavečer v reštaurácii Le Monde s názvom Gurmánsky večer Erica Martina a Martina Korbeliča.
V nedeľu 9. júna sa určite nevynechajte vystúpenie svetovej gurmánskej celebrity – Erica Martina, michelinovského šéfkuchára a majiteľa belgickej reštaurácie Lemonnier, ktorý bude variť na hlavnom pódiu. Vystrieda ho ďalší „Kempinski“ šéfkuchár – Gabriel Kocák z Grand restaurant v hoteli Kempinski Vysoké Tatry.
Starostovská džemovačka Popoludní sa prídťe pozrieť na Starostovskú džemovačku. Starostovia bratislavských mestských častí budú súťažiť vo varení džemov. Výťažok z ich predaja pôjde na charitatívne účely. V stánku La Patisserie vystúpia cukrári, ponúknu recepty a cenné rady. V stánku cestovnej kancelárie, ktorá sa špecializuje na gurmánske zájazdy, získate zase tip na dobrú a chutnú dovolenku.
Postarané aj o pitný režim Prvotriedne džúsy, šumivé i tiché vína, vychladené pivo, výberová medovina a top európska káva. Nielen milovníkov zlatistého moku očakávajú v tradičnom festivalovom Svete nápojov. Obchodný sládok spoločnosti Heineken Slovensko Karol France má pripravený pre záujemcov kurz degustovania, servírovania a čapovania piva. Nezabudlo sa ani na motorizovaných účastníkov Gurmán Festu, na ktorých čaká nealko pivo Zlatý bažant aj Bažant radler citrón nealko. Navyše v stánku skúseného kuchárskeho tímu z bratislavského hotelu Sheraton budú jedlá z festivalového menu ladené k pivnej ponuke. Bublinky si na festivale vychutnáte taktiež, a to v alko i nealko podobe. Miroslav Popovič zo spoločnosti Hubert je presvedčený, že: „...šumivé vynikajúco ozvláštni akúkoľvek príležitosť a pri tých slávnostných, vrátane Gurmán Festu, nesmie chýbať.“ Vo Svete nápojov sa dozviete, ako šumivé otvárať, podávať a pripravovať z neho miešané drinky. Milovníci kofeínu si dobijú baterky top európskou kávou, ktorá získala 90 zo 100 bodov v hodnotení amerického magazínu Coffee Review. Tú budú počas celého dňa podávať vo festivalovej kaviarni Ebenica. „V kaviarenských workshopoch skúsení baristi záujemcov naučia, ako kávu správne pripraviť a servírovať,“ dodáva Marek Fajčík zo spoločnosti Elicsire, ktorá kávu produkuje.
Desať dôvodov, prečo prísť na Gurmán Fest
1. Ochutnáte Michelina zo Španielska: Josean Alija (reštaurácie Nerua, Bilboa)
2. Ochutnáte ďalšieho Michelina z Belgicka: Eric Martin (reštaurácia Lemmonier)
3. Navaríte s najlepšími slovenskými šéfkuchármi: Korbelič, Čehy, Filo, Križan
4. Stretnete 53 šéfkuchárov v 27 reštauráciách zo siedmich krajín sveta
5. Budete piť jednu z najlepších európskych káv Ebenicu
6. Osladíte si život v La Patisserie, zadžemujete si so starostami a napečiete mediálne palacinky
7. Predegustujete pivo so sládkom, spoznáte afrodiziakum v bublinkách sektu, nájdete pravdu vo víne a vypočujete si rady skúseného someliera vo Svete nápojov
8. Necháte si podpísať Vašu kuchárku, vyberiete najlepšiu reštauráciu a vyhráte v tombole
9. Máte voľný vstup
10. A hlavne: Nemusíte variť. Celý víkend bude prestreté v Medickej.
Galéria k článku:
//