Bratislavský Taxis vás privíta v novom modernom šate

Rodinný podnik – Taxis, patrí roky k obľúbeným bratislavským reštauráciám. Začiatkom tohto roka sa majitelia po vyše 20 ročnej prevádzke rozhodli podnik zrekonštruovať. (Inzercia)

Dnes vás tam privíta vkusne vynovený interiér i jedálny lístok, ktorý okrem klasickej ponuky sleduje aj trendy racionálnej výživy.

Rodinný podnik

Pôvodnú podobu Taxisu v porevolučnom období určil zakladateľ Marián Peschl spolu s manželkou Hedvigou. Podnik bol vyhľadávaný najmä vďaka dlhým otváracím hodinám, bezkonkurenčným cenám a chutnému jedlu. Zo začiatku Taxis navštevovali hlavne bratislavskí taxikári, avšak neskôr si podstatnú časť svojej klientely našiel medzi ľuďmi z blízkeho i vzdialenejšieho okolia.

V roku 2001 sa Marian Peschl spojil so svojim bratom Pavlom, známym zo skupiny Senzus a rozhodli sa reštauráciu rozšíriť o dvojhviezdičkový hotel s kapacitou 17 izieb. Na základe záujmu o ubytovanie zo strany autobusových zájazdov rozšírili majitelia objekt po pár rokoch o ďalších desať izieb. Hotel sa dnes teší priazni klientely najmä zo Slovenska, Českej republiky, Nemecka a Poľska. Je to hlavne vďaka príjemnej cene za ubytovanie, blízkosti vlakovej stanice či napojenia na výpadovky smer Brno, Žilina a Viedeň. Hotelová časť disponuje samostatnou reštauráciou s kapacitou 45 osôb, ktorá slúži v doobedňajších hodinách na raňajky pre hotelových hostí, no v ostatnom čase je možné si ju objednať na rôzne spoločenské udalosti, ako sú oslavy, promócie či menšie svadby.

Zmeny vidno na prvý pohľad

Nový impulz do podniku priniesla dcéra jedného z majiteľov – Michaela, ktorá začala s prevádzkou pomáhať pred vyše rokom. Nová ženská posila iniciovala výraznú zmenu interiéru, ktorý by sa dnes dal charakterizovať ako klubovo-pubový. Priestor zútulňujú svetlé tehlové obklady, farebné podsvietenia a veľkoplošné štýlové tapety v podobe fotografii ulíc New Yorku. Nie náhodou im dominujú taxíky, ktoré k Taxisu nerozlučne patria. Mobiliár tvoria vysoké tmavohnedé stoličky a pohodlné kresielka, v ktorých sa tak príjemne posedáva v spoločnosti priateľov.

Aj v súčasnosti sa majitelia držia tradície, ktorú kedysi zaviedli. Na rozdiel od iných bratislavských reštaurácii je kuchyňa otvorená pomerne dlho – v týždni do dvanástej a cez víkend až do jednej v noci. Za zmienku tiež stojí, že podnik netrpí vysokou fluktuáciou zamestnancov, ako je pre túto oblasť podnikania príznačné. Tento fakt sa v praxi odráža aj na milom a ústretovom chovaní personálu voči svojim zákazníkom.

Novinky na tanieri

S interiérovými zmenami idú v Taxise ruka v ruke aj zmeny jedálneho lístku. „Do nového jedálneho lístku sme sa rozhodli zaradiť viac grilovaných špecialít, pochúťok k pivu a vínu, čerstvé bylinky a spestriť ponuku bezmäsitých jedál,“ hovorí M. Peschlová. „V budúcnosti plánujeme zaradiť do ponuky domáce koláče a jedlá podľa aktuálnej sezóny.“

V reštaurácii okrem bežnej prevádzky ponúkajú počas pracovného týždňa denné menu za 3,60 €, na ktoré chodia najmä ľudia z okolitých firiem či ministerstva. Veľkou výhodou je vlastné parkovisko a letná terasa, ktorú uvítajú klienti najmä v letnom období.

Okrem stabilnej ponuky nápojov je novinkou pivo z jedného z najstarších tradičných českých pivovarov, ktoré sa rozhodla reštaurácia Taxis zaradiť do svojho sortimentu.

taxis

Hudba do tanca aj na počúvanie

Výhodou Taxisu je, že leží mimo obytnej štvrti, takže si môžu dovoliť organizovať večery spojené s hudobnou produkciou. Momentálne v podniku fungujú hudobné soboty, kde hrajú kapely na počúvanie aj do tanca, alebo sa robia zábavy rôznych hudobných žánrov.

Reštaurácia má vnútornú kapacitu 70 miest na sedenie a je rozdelená na fajčiarsku a nefajčiarsku časť. Okrem letnej terasy so 40 miestami disponuje objekt samostatným salónikom pre 12 osôb a školiacou miestnosťou pre 34 osôb.

Galéria k článku:

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.