Bratislavský Taxis vás privíta v novom modernom šate

Rodinný podnik – Taxis, patrí roky k obľúbeným bratislavským reštauráciám. Začiatkom tohto roka sa majitelia po vyše 20 ročnej prevádzke rozhodli podnik zrekonštruovať. (Inzercia)

Dnes vás tam privíta vkusne vynovený interiér i jedálny lístok, ktorý okrem klasickej ponuky sleduje aj trendy racionálnej výživy.

Rodinný podnik

Pôvodnú podobu Taxisu v porevolučnom období určil zakladateľ Marián Peschl spolu s manželkou Hedvigou. Podnik bol vyhľadávaný najmä vďaka dlhým otváracím hodinám, bezkonkurenčným cenám a chutnému jedlu. Zo začiatku Taxis navštevovali hlavne bratislavskí taxikári, avšak neskôr si podstatnú časť svojej klientely našiel medzi ľuďmi z blízkeho i vzdialenejšieho okolia.

V roku 2001 sa Marian Peschl spojil so svojim bratom Pavlom, známym zo skupiny Senzus a rozhodli sa reštauráciu rozšíriť o dvojhviezdičkový hotel s kapacitou 17 izieb. Na základe záujmu o ubytovanie zo strany autobusových zájazdov rozšírili majitelia objekt po pár rokoch o ďalších desať izieb. Hotel sa dnes teší priazni klientely najmä zo Slovenska, Českej republiky, Nemecka a Poľska. Je to hlavne vďaka príjemnej cene za ubytovanie, blízkosti vlakovej stanice či napojenia na výpadovky smer Brno, Žilina a Viedeň. Hotelová časť disponuje samostatnou reštauráciou s kapacitou 45 osôb, ktorá slúži v doobedňajších hodinách na raňajky pre hotelových hostí, no v ostatnom čase je možné si ju objednať na rôzne spoločenské udalosti, ako sú oslavy, promócie či menšie svadby.

Zmeny vidno na prvý pohľad

Nový impulz do podniku priniesla dcéra jedného z majiteľov – Michaela, ktorá začala s prevádzkou pomáhať pred vyše rokom. Nová ženská posila iniciovala výraznú zmenu interiéru, ktorý by sa dnes dal charakterizovať ako klubovo-pubový. Priestor zútulňujú svetlé tehlové obklady, farebné podsvietenia a veľkoplošné štýlové tapety v podobe fotografii ulíc New Yorku. Nie náhodou im dominujú taxíky, ktoré k Taxisu nerozlučne patria. Mobiliár tvoria vysoké tmavohnedé stoličky a pohodlné kresielka, v ktorých sa tak príjemne posedáva v spoločnosti priateľov.

Aj v súčasnosti sa majitelia držia tradície, ktorú kedysi zaviedli. Na rozdiel od iných bratislavských reštaurácii je kuchyňa otvorená pomerne dlho – v týždni do dvanástej a cez víkend až do jednej v noci. Za zmienku tiež stojí, že podnik netrpí vysokou fluktuáciou zamestnancov, ako je pre túto oblasť podnikania príznačné. Tento fakt sa v praxi odráža aj na milom a ústretovom chovaní personálu voči svojim zákazníkom.

Novinky na tanieri

S interiérovými zmenami idú v Taxise ruka v ruke aj zmeny jedálneho lístku. „Do nového jedálneho lístku sme sa rozhodli zaradiť viac grilovaných špecialít, pochúťok k pivu a vínu, čerstvé bylinky a spestriť ponuku bezmäsitých jedál,“ hovorí M. Peschlová. „V budúcnosti plánujeme zaradiť do ponuky domáce koláče a jedlá podľa aktuálnej sezóny.“

V reštaurácii okrem bežnej prevádzky ponúkajú počas pracovného týždňa denné menu za 3,60 €, na ktoré chodia najmä ľudia z okolitých firiem či ministerstva. Veľkou výhodou je vlastné parkovisko a letná terasa, ktorú uvítajú klienti najmä v letnom období.

Okrem stabilnej ponuky nápojov je novinkou pivo z jedného z najstarších tradičných českých pivovarov, ktoré sa rozhodla reštaurácia Taxis zaradiť do svojho sortimentu.

taxis

Hudba do tanca aj na počúvanie

Výhodou Taxisu je, že leží mimo obytnej štvrti, takže si môžu dovoliť organizovať večery spojené s hudobnou produkciou. Momentálne v podniku fungujú hudobné soboty, kde hrajú kapely na počúvanie aj do tanca, alebo sa robia zábavy rôznych hudobných žánrov.

Reštaurácia má vnútornú kapacitu 70 miest na sedenie a je rozdelená na fajčiarsku a nefajčiarsku časť. Okrem letnej terasy so 40 miestami disponuje objekt samostatným salónikom pre 12 osôb a školiacou miestnosťou pre 34 osôb.

Galéria k článku:

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.