Žilinská Marakana – výhra nie len pre športovcov

Výhľad na zápas prvoligových futbalistov spoza prestretého stola, i to ponúka známa žilinská reštaurácia Marakana, ktorá rovnako, ako slávny menovec, prešla nedávno rekonštrukciou. Má moderný štýlový interiér a chutné domácke jedlá za výhodné ceny. (Inze

marakanaTo sú najväčšie tromfy, ktoré reštauráciu v žilinskej časti Strážov radia medzi favoritov v boji o najvzácnejšie medaily hostí.

Nomen omen

Marakana svoj názov nemá náhodou. Susedí totiž so známym športovým areálom, ktorý hojne využívajú žilinskí prvoligoví futbalisti Mestského športového klubu. Obľúbený je však i medzi rekreačnými športovcami. Hostia si tak popri stolovaní môžu pozrieť tréningy a dokonca zápasy MŠK. Bezplatne. A takúto vymoženosť nemajú ani v Rio de Janeiro! Po športovom výkone majú aktívni i pasívni športovci k dispozícii chutné, zdravé a tiež nutrične hodnotné jedlá. V kuchyni sa snažia variť výlučne z domácich - slovenských surovín, teda žiadne poľské kurčatá a mäso.

Láka nielen futbalistov

V Marakane sa zamerali na tradičnú slovenskú a českú kuchyňu. Manažérka reštaurácie Veronika Dubeňová vysvetľuje: „Chceme, aby sa u nás hostia dobre najedli a dostali jedlá, na ktoré sú zvyknutí z domu a majú ich radi. Nepúšťame sa preto do cudzokrajnej gastronómie. Terajší nájomca viac rokov pôsobil v Čechách a filozofiu tradičnej „hospody“, kde sa dobre varí, si preniesol i sem.“

V ponuke je však i veľmi populárna pizza, pečená v peci na drevo. Zbytočne však nepečú ani bravčové kolená a rebierka, lebo aj tie sú veľmi obľúbené. V top desať je tiež huspenina a domáca zabíjačka. To všetko sú jedlá, ktoré tu vyhľadávajú hlavne motoristi, ktorí sa potrebujú rýchlo najesť a pokračovať v ceste. Reštaurácia Marakana totiž leží pri frekventovanej žilinskej výpadovke na Bratislavu a ľahko prístupná je aj z opačného smeru. A tak si vodiči po načerpaní pohonných hmôt na novootvorenej pumpe v susedstve v Marakane doplnia zasa svoju energiu.

V lete terasa

Denné menu podávajú medzi 11. a 14. hodinou. Na výber sú štyri jedlá. V pondelok, v stredu a piatok je medzi nimi i pizza. Cez pracovný týždeň je otvorené od 8. ráno do 21. večer, cez víkendy do 20. hodiny. Počas teplých letných dní reštaurácia víta svojich hostí cez otvorené veľké francúzske okná, čím sa predná časť reštaurácie mení na pohodlnú krytú terasu.

Priamy ťah na bránu znamenitých chutí

Pri zostavovaní jedálneho lístka v Marakane vyberali to najlepšie z českej a slovenskej kuchyne. Rovnaký postup uplatnili i pri výbere vhodných nápojov. Výsledkom hľadania je výber vín od slovenských vinárov, ale aj kvalitné talianske červené vína z Toskánska. Pre milovníkom zlatistého moku majú české pivo mimoriadnej chuti Svijany. V letnej sezóne si čapované Svijany - bezalkoholické, môžu vychutnať i motoristi.

marakana

S novým kaučom

Prvú väčšiu rekonštrukciu na Marakane uskutočnili už pred dvoma rokmi. Po zmene nájomcu, ktorá sa uskutočnila pred pol rokom, je v pláne i ďalšia. Štýlový a trendy pôsobiaci interiér by mal byť ešte o niečo atraktívnejší. Myslia pri tom i na najmenších hostí, ktorí by sa mali už čoskoro dočkať svojho detského kútika. V spolupráci s architektom chcú v reštaurácii zútulniť i salónik, aby zabezpečoval väčšiu intimitu pre uzavretú spoločnosť. Manažérka reštaurácie V. Dubeňová hovorí: „Ide nám o to, aby sa u nás ľudia mohli najesť v príjemnom prostredí, s príjemnou obsluhou a dobre sa tu cítili.“

Oslavovať sa dá vo veľkom

Na rodinnú oslavu či posedenie s priateľmi si do Marakany možno pozvať rovnú stovku hostí. Na svadobnú hostinu 50 až 60 ľudí, to aby mali dostatok miesta aj na tancovanie. Fajčiari majú svoj kútik, uzavretá spoločnosť svoj salónik. „Pri oslavách či svadbách si hostia môžu navrhnúť jedlá podľa vlastného výberu“, hovorí V. Dubeňová a dodáva: „Vyhovieme požiadavkám zákazníka. Ak aj nemáme nejaké jedlo v našom menu, snažíme sa ho pripraviť.“ Samozrejmosťou je i adekvátna výzdoba interiéru. Dokonca vedia hosťom v prípade potreby zabezpečiť nocľah v priľahlej ubytovni pre 20 osôb. Parkovisko pred reštauráciou má kapacitu 40 áut a je bezplatné.

Slávna brazílska Maracana sa teraz intenzívne chystá na svoj veľký comeback v podobe blížiacich sa Majstrovstiev sveta vo futbale. Na „plný dom“ sú pripravení aj v žilinskej časti Strážov, kde má Marakana pre svojich verných i okoloidúcich pripravené samé lahôdky. A nielen tie futbalové.

Galéria k článku:

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.