V Kogu vás taliansky šéfkuchár presvedčí, že artičoky nie sú bodliaky

V Taliansku vrcholí sezóna artičokov, ktoré sa tam vďaka zaujímavej chuti i priaznivým zdravotným účinkom tešia veľkej obľube. Na Slovensku možno čerstvé artičoky ochutnať v bratislavskej reštaurácii Kogo. (Inzercia)

articokyV Kogo bude artičoky na mnoho tradičných spôsobov tento týždeň pripravovať taliansky šéfkuchár Armando Codispoti. Z vlastných skúseností vie, že sú jedným z pilierov zdravej stredomorskej stravy. Sú bohaté na vitamíny i vlákninu a majú blahodarný vplyv na žalúdok a pečeň. Pomáhajú detoxikovať organizmus, takže sa tradične používajú pri jarnej očiste tela a aj po „opici“. Znižujú hladinu cholesterolu a regulujú hladinu cukru v krvi. Podľa niektorých prieskumov patria medzi desať najzdravších potravín na svete.

Na jar sú najlepšie

Najlepšie pre zber artičokov je obdobie od januára do konca marca, kedy sú veľmi jemné a dajú sa zjesť takmer celé surové. Zrelšie plody sa podávajú varené, pečené, gratinované, grilované, alebo ako súčasť rôznych pokrmov.

Artičoky sú vlastne puky kvetu s okvetnými lístkami, ktoré sa nápadne podobajú na bodliaky a môžu dorásť až do veľkosti veľkého pomaranča. Pred konzumáciou sa musia očistiť, lebo jedlé je len zdužnatené lôžko listov a spodná časť plodu. Artičokové puky sa musia zberať tesne pred rozkvitnutím, pretože potom zhorknú.

V Taliansku sa čerstvé artičoky tradične jedia rukami tak, že dužinaté listy sa odtrhajú jeden po druhom a namáčajú do najrôznejších omáčok či majonéz podľa regionálnych zvyklostí. Tučné konce lístka sa potom stláčajú medzi zubami a vysáva z nich dužina. Keď konzument vycucá všetky lístky a dostaneme k spodnej časti artičokov na takzvané dno (zdužnatené lôžko kvetného úboru), opláchne si ruky v miske s vodou a dno doje príborom.

Čerstvé artičoky sa používajú na šaláty, no suverénne k najznámejším jedlám z nich patria Carciofi alla Romana (artičoky zapečené s cesnakom, strúhankou, olivovým olejom a bylinkami) a Carciofi alla Giudia (opečené na olivovom oleji, ochutené len citrónovou šťavou a čerstvým čiernym korením).

Okrem byliniek, citróna a olivového oleja sa artičoky jedávajú s hubami, holandskou omáčkou, olivami, rôznymi syrmi, paradajkami, bielymi hľuzovkami a samozrejme ako súčasť veľkého množstva cestovinových a mäsových jedál.

Kto je Armando Codispoti

armandoV reštaurácii KOGO vám artičoky tento týždeň pripraví taliansky šéfkuchár Armando Codispoti, ktorý pracoval v Londýne v reštaurácii Maze slávneho celebritného michelinovského chefa Gordona Ramsaya, neskôr v londýnskej reštaurácii Princess of Shoreditch, na Bahamách v reštauráciiIl Cielo Restaurant a šéfoval aj kuchyni známej talianskej reštaurácie Amerigo s jednou michelinovskou hviezdičkou, ktorú otvorili už v roku 1934. Varil aj pre bývalú americkú ministerku zahraničných vecí Condoleezzu Rice, pripravoval cattering pre rôzne podujatia i na talianskej ambasáde v Kuvajte. Posledný rok študoval na jednej z najprestížnejších akadémii pre šéfkuchárov a someliérov, na slávnej talianskej ALMA University of Italian Chef, kde je rektorom trojmichelinovský chef Gualtiero Marchesi.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.