SME
Streda, 22. január, 2020 | Meniny má Zora

V Kogu vás taliansky šéfkuchár presvedčí, že artičoky nie sú bodliaky

V Taliansku vrcholí sezóna artičokov, ktoré sa tam vďaka zaujímavej chuti i priaznivým zdravotným účinkom tešia veľkej obľube. Na Slovensku možno čerstvé artičoky ochutnať v bratislavskej reštaurácii Kogo. (Inzercia)

articokyV Kogo bude artičoky na mnoho tradičných spôsobov tento týždeň pripravovať taliansky šéfkuchár Armando Codispoti. Z vlastných skúseností vie, že sú jedným z pilierov zdravej stredomorskej stravy. Sú bohaté na vitamíny i vlákninu a majú blahodarný vplyv na žalúdok a pečeň. Pomáhajú detoxikovať organizmus, takže sa tradične používajú pri jarnej očiste tela a aj po „opici“. Znižujú hladinu cholesterolu a regulujú hladinu cukru v krvi. Podľa niektorých prieskumov patria medzi desať najzdravších potravín na svete.

Na jar sú najlepšie

Najlepšie pre zber artičokov je obdobie od januára do konca marca, kedy sú veľmi jemné a dajú sa zjesť takmer celé surové. Zrelšie plody sa podávajú varené, pečené, gratinované, grilované, alebo ako súčasť rôznych pokrmov.

Artičoky sú vlastne puky kvetu s okvetnými lístkami, ktoré sa nápadne podobajú na bodliaky a môžu dorásť až do veľkosti veľkého pomaranča. Pred konzumáciou sa musia očistiť, lebo jedlé je len zdužnatené lôžko listov a spodná časť plodu. Artičokové puky sa musia zberať tesne pred rozkvitnutím, pretože potom zhorknú.

V Taliansku sa čerstvé artičoky tradične jedia rukami tak, že dužinaté listy sa odtrhajú jeden po druhom a namáčajú do najrôznejších omáčok či majonéz podľa regionálnych zvyklostí. Tučné konce lístka sa potom stláčajú medzi zubami a vysáva z nich dužina. Keď konzument vycucá všetky lístky a dostaneme k spodnej časti artičokov na takzvané dno (zdužnatené lôžko kvetného úboru), opláchne si ruky v miske s vodou a dno doje príborom.

Čerstvé artičoky sa používajú na šaláty, no suverénne k najznámejším jedlám z nich patria Carciofi alla Romana (artičoky zapečené s cesnakom, strúhankou, olivovým olejom a bylinkami) a Carciofi alla Giudia (opečené na olivovom oleji, ochutené len citrónovou šťavou a čerstvým čiernym korením).

Okrem byliniek, citróna a olivového oleja sa artičoky jedávajú s hubami, holandskou omáčkou, olivami, rôznymi syrmi, paradajkami, bielymi hľuzovkami a samozrejme ako súčasť veľkého množstva cestovinových a mäsových jedál.

Kto je Armando Codispoti

armandoV reštaurácii KOGO vám artičoky tento týždeň pripraví taliansky šéfkuchár Armando Codispoti, ktorý pracoval v Londýne v reštaurácii Maze slávneho celebritného michelinovského chefa Gordona Ramsaya, neskôr v londýnskej reštaurácii Princess of Shoreditch, na Bahamách v reštauráciiIl Cielo Restaurant a šéfoval aj kuchyni známej talianskej reštaurácie Amerigo s jednou michelinovskou hviezdičkou, ktorú otvorili už v roku 1934. Varil aj pre bývalú americkú ministerku zahraničných vecí Condoleezzu Rice, pripravoval cattering pre rôzne podujatia i na talianskej ambasáde v Kuvajte. Posledný rok študoval na jednej z najprestížnejších akadémii pre šéfkuchárov a someliérov, na slávnej talianskej ALMA University of Italian Chef, kde je rektorom trojmichelinovský chef Gualtiero Marchesi.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Záhadný vírus je nebezpečnejší, ako sme si mysleli

Nákaza sa posúva do ďalších krajín.

Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Smer sa oblúkom vracia k holým zadkom

Také politické prázdno naposledy ukázal v roku 2002.

Peter Tkačenko
Ilustračná fotografia.

Neprehliadnite tiež

Pri ketodiéte sa vzdávate cukrov a ako hlavný zdroj energie slúži tuk.

Ako cez Vianoce nepribrať? Radia odborníčky na stravovanie

Veľký manuál, ako pristupovať k jedlu.

Dezerty pre zaneprázdnených, ktoré pripravíte do pol hodiny

Potrebujete rýchly sladký výtvor? Tu sú tipy.

Jednoduché Raffaello guľky
Ľadová čokoláda