Bratislavský Moods - nechajte sa unášať dobrou náladou

V jednej z najpôvabnejších uličiek Starého mesta Bratislavy púta pozornosť okoloidúcich maľovaný sud s fľašami vína a večer rozsvieteným lampášom. Tak víta hostí nedávno otvorená zaujímavá reštaurácia s vinárňou Moods. (Inzercia)

moodsPamätníci vedia, že tam bývala slávna a obľúbená Vináreň pod Baštou. Vinárska tradícia tvorí genius loci tohto miesta, a preto tam víno kraľuje aj teraz, avšak v modernejšom šate – v spojení s hudbou a dobrým jedlom. Moods má totiž v podtitule slová: Wine, food & joy, teda víno, jedlo a zábava.

Od začiatku sa jej majitelia snažia upútať pozornosť a prilákať hostí zaujímavými atrakciami. A tak napríklad pri príležitosti otvorenia podniku dali pomaľovať tridsať barikových sudov tridsiatke rôznych umelcov a vystavili ich na Hviezdoslavom námestí. Výťažok z ich dražby venovali talentovanému študentovi filmovej réžie, ktorý o maľovaní sudov zase pripravil zaujímavý dokument.

Dobrá muzička

Keďže Moods sa usídlil v bývalej klasickej bratislavskej pivnici, zámerom majiteľov bolo prispieť k opätovnému návratu vinární do centra Bratislavy, odkiaľ v poslednom čase takmer vymizli. „Mali by tu byť už aj preto, že patria ku koloritu historicky vinárskeho mesta, akým Bratislava nesporne je,“ hovorí manažér podniku Ľuboslav Huslička. „Keďže s vínom sa vždy spájali pôžitky, rozhodli sme sa preto popri pestovaní kultúry vína podávať aj dobré jedlo a k tomu hudbu. Skrátka, aby sa k nám ľudia chodili aj zabaviť. Všetky tieto tri zložky považujeme za rovnocenné. Aj preto niekoľko krát do týždňa pozývame kapely alebo talentovaných hudobníkov, ktorí hrajú príjemnú hudbu a nevtieravo dotvárajú celkový zážitok z návštevy. Meno podniku s dobrou hudbou pomáha vytvárať aj Moods trio – naša vlastná kapela, ktorá hrá moderný i tradičný džez.“

Staré ale dobré

Klientmi Moods sú najmä mladí a dynamicky žijúci ľudia, ktorí si chcú po práci oddýchnuť, vypnúť, zabaviť sa. Ide o generáciu, ktorá si pôvodnú Vináreň Pod baštou nepamätá a neviažu ju k nej emócie, takže neočakávajú ťažké starodávne stoly a lavice, ani cigánsku kapelu a jej ujúkanie, či bryndzové halušky. Z toho vychádzali aj tvorcovia konceptu. Architekti zvolili kombináciu minimalistického aj vintage štýlu a dodali im svieži pestrofarebný nádych: prírodné materiály, čisté línie a hra so svetlom sú hlavné charakteristiky.

„Pravdaže, nemôže chýbať vinársky motív. Ako dekorácie v podniku sú využité rôzne vinárske pomôcky a vo vinárskom duchu je spracovaná aj web stránka,“ hovorí Tomáš Slobodník, ktorý má na starosti marketing. „Tá, ako celý podnik používa šesť sviežich, teplých farebných odtieňov. Celá komunikácia je v jednotnom vizuálnom štýle, aby ju každý vedel okamžite priradiť k nám.“

moods

Podobne je to aj so slovníkom, ktorý používajú v komunikácii. Napríklad v názve je spojenie dobrá nálada, a to chce Moods aj sprostredkúvať. Nechcú skončiť iba pri hudbe, ale skôr vytvoriť spoločenský priestor, v ktorom sa stretávajú všetky kultúrne stimuly. Preto tam nebudú chýbať napríklad ani vernisáže.

Neoddeliteľnou súčasťou každej vinárne sú aj degustácie vín. Tie sú jednou z kľúčových aktivít Moods. Príležitosť odprezentovať svoje produkty dostávajú tak veľké populárne vinárstva, ako aj menej známi lokálni vinári. Degustácie sú vo zväčša v štýle all-you-can-drink (koľko vypiješ), kde je vinár skôr sprievodcom, ako školiteľom.

A la carte i tapas bar

Kuchyňa v Moods sa dá charakterizovať ako medzinárodná. Šéfkuchár Martin Novák má bohaté skúsenosti s rôznymi typmi kuchýň a viacerými známymi slovenskými aj zahraničnými reštauráciami.
Hostia si môžu vybrať jedlo podľa svojej chuti hneď z dvoch jedálnych lístkov.

Hlavný obsahuje širšiu klasicky členenú ponuku pokrmov. Nájdete v ňom predjedlá, polievky, hlavné jedlá i každý deň odlišný dezert. Počas pracovných dní podávajú aj obedové menu. Na výber je polievka, dve hlavné jedlá a za symbolický doplatok dezert. K tomu zdarma pohár Moods House Wine podľa vlastného výberu.

Druhý jedálny lístok - Tapas menu, obsahuje selekciu malých porcií jednoduchých pokrmov a jednohubiek, vhodných najmä k posedeniu pri poháriku vínka. V chladenej vitríne si ich môžu hostia prezrieť už pri vstupe do reštaurácie.

moods

Vlastná značka - Moods House Wine

Čo sa týka vín, v Moods si vyberie každý hosť, či už s ohľadom na jeho chuťovú preferenciu alebo peňaženku. Širokým sortimentom to ale iba začína. Rovnakú dôležitosť prikladajú aj správnemu servisu. Školený personál vie fundovane poradiť a odporučiť najvhodnejší mok. Vína sú uskladnené vo vitrínach a na policiach v celom podniku, nenútene dotvárajú interiérový dizajn a priam vyzývajú hostí na ochutnávku. Špecialitou sú Moods House Wines – päť typov vín brandovaných v štýle Moods. Pochádzajú od renomovaných slovenských vinárov. Vybrať si možno Chardonnay, Veltlínske zelené, Cabernet Sauvignon Rosé, Frankovku modrú alebo Alibernet. Všetky za jednotnú cenu osem eur.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.