Sajado, ázijský boh jedla, chutí a zdravia, má na Bratislavčanov a jeho návštevníkov nesporne pozitívny vplyv. Svedčí o tom fakt, že príjemná rovnomenná rodinná ázijská reštaurácia si našla veľa priaznivcov. Hlavnú zásluhu majú na tom hlavne spolumajitelia manželia YiYu a Yuanhua Zhou, obaja rodení Číňania. Nájdete ich tam najmä podvečer a večer, kedy radi zájdu aj medzi hostí. Ich pravou rukou sa zhruba pred rokom stala prevádzkarka Lucia Kopecká so skúsenosťami z hotela Crown Plaza či reštaurácie Trafená hus. A potom je to pravdaže tím siedmich čínskych zručných kuchárov. V lete láka hostí aj to, že jedlo si môžu vychutnať na krytej terase i móle nad riekou v pohodlných kreslách pod slnečníkmi.
Jedz, koľko vládzeš! Za dvaapol roka, čo uplynulo od otvorenia tejto reštaurácie, sa koncept v podstate nezmenil. Načo aj, veď všetko nasvedčuje tomu, že je úspešný. Hoci fast foodových čínskych reštaurácii s takmer identickými jedálnymi lístkami je plná Bratislava, ale aj ostatné slovenské mestá, pozícia Sajada je osobitná – ponúka vysoký štandard kuchyne, zaujímavý jedálny lístok i spôsob podávania jedál.
V ponuke Sajada sú často suroviny a ich úprava, ktoré našinec nemusí poznať. Rád by ich však zo zvedavosti ochutnal. A práve túto možnosť ponúka systém All you can eat, teda: Jedz, koľko vládzeš! Hosť sa vyberie k pultu, kde sú desiatky teplých i studených predjedál, polievok, šalátov, hotových jedál i dezertov a môže si vybrať, na čo má chuť. Ak má radšej úplne čerstvo pripravené pokrmy a ešte aj chce, aby boli podľa jeho vlastnej chuti, môže si vybrať z ponúknutých surovín – rôznych druhov mäsa cez kuracie, hovädzie či morské plody a kuchár mu ich potom pripraví na grile.
A keď hosťovi náhodou niečo nepasuje, nič sa nedeje. Môže sa rozhodnúť pre niečo nové a opäť požiadať kuchára o prípravu. Nespočetne krát. To všetko je v čase od 17,00, do 22,00 hod. za jednotnú cenu 15,80 € (deti do 10 rokov 9,80 €). Obedový bufet na podobnom princípe je trochu skromnejší – stojí 9,80 € (deti do 10 rokov 5,80 €), ale je tiež bohatý a pestrý.
Na pomalom ohni Najčastejším spôsobom prípravy jedál je opekanie na žeravej oceľovej platni tephanyaki. Tento spôsob má japonské korene a dáva mäsu, morským plodom, cestovinám, zelenine či ovociu svojráznu chuť.
V Japonsku, ale aj inde vo svete, je opekanie na tephanyaki veľmi obľúbené. Nejde len o samotnú chuť jedál, ale aj možnosť pozorovať kuchára, ako ich pripravuje.
A potom je tu ešte možnosť vybrať si jedlo a la carte. Sortiment, ako to už v ázijských reštauráciách býva, je veľmi široký. Jedli ste už napríklad polievku z červených losových semien a stromových hríbov? Alebo máte chuť na kustovnicovú polievku (nepliesť si s kapustnicou) s červenými mandľami, či trebárs na čierne kurča?
A čo tak ochutnať niektorú z polievok varených na pomalom ohni podľa tajných čínskych receptúr, ktoré sa už tisícročie používajú ako elixír s liečivým účinkom zameraným na zvýšenie vitality.
Ak sa vám žiada jedlo zapiť nejakým výnimočným nápojom, nápojový lístok v Sajade je minimálne tak atraktívny ako jedálny. Môžete si vybrať z ponuky tradičných liečivých čínskych čajov a aby ste sa vedeli medzi nimi orientovať, je pri nich uvedené, čomu ktorý napomáha.
Svoje neduhy sa však možno pokúsiť liečiť aj tradičnými čínskymi alkoholmi obsahujúcimi výťažky z liečivých byliniek a morských plodov. Ani pri nich nechýba detailný popis, na čo sú vhodné. Čo tak napríklad mango nápoj s mušľami či ľadová pochúťka zo sladkej fazule? Aj tieto nápoje môžte ochutnať pri Dunaji.
Sushi a kačacina Sajado si obľúbili najmä ľudia z biznisu, či už Slováci alebo cudzinci pracujúci v Bratislave. Častými hosťami sú aj Rakúšania. O kvalite kuchyne však najlepšie svedčí fakt, že pravidelnými návštevníkmi sú aj pracovníci čínskej ambasády v Bratislave, pre ktorých vedia kuchári pripraviť originálne čínske jedlá. A čo najviac chutí Slovákom? Podľa L. Kopeckej je to najmä sushi a kuracie mäská na sladko - v mede. Jedlom číslo jedna je ale nesporne kačica na rôzne spôsoby. V jej pripravovaní sú Číňania ozajstní majstri.