SME

Sajado v bratislavskej Eurovei – majstrovská forma ázijskej kuchyne

Oficiálny prieskum síce neexistuje, ale stačí letmý pohľad v ktorúkoľvek dennú i večernú hodinu a vidno, že reštaurácia Sajado na nábreží Dunaja patrí stále medzi gurmánske šlágre. (Inzercia)

Sajado, ázijský boh jedla, chutí a zdravia, má na Bratislavčanov a jeho návštevníkov nesporne pozitívny vplyv. Svedčí o tom fakt, že príjemná rovnomenná rodinná ázijská reštaurácia si našla veľa priaznivcov. Hlavnú zásluhu majú na tom hlavne spolumajitelia manželia YiYu a Yuanhua Zhou, obaja rodení Číňania. Nájdete ich tam najmä podvečer a večer, kedy radi zájdu aj medzi hostí. Ich pravou rukou sa zhruba pred rokom stala prevádzkarka Lucia Kopecká so skúsenosťami z hotela Crown Plaza či reštaurácie Trafená hus. A potom je to pravdaže tím siedmich čínskych zručných kuchárov. V lete láka hostí aj to, že jedlo si môžu vychutnať na krytej terase i móle nad riekou v pohodlných kreslách pod slnečníkmi.

SkryťVypnúť reklamu

Jedz, koľko vládzeš! Za dvaapol roka, čo uplynulo od otvorenia tejto reštaurácie, sa koncept v podstate nezmenil. Načo aj, veď všetko nasvedčuje tomu, že je úspešný. Hoci fast foodových čínskych reštaurácii s takmer identickými jedálnymi lístkami je plná Bratislava, ale aj ostatné slovenské mestá, pozícia Sajada je osobitná – ponúka vysoký štandard kuchyne, zaujímavý jedálny lístok i spôsob podávania jedál.

V ponuke Sajada sú často suroviny a ich úprava, ktoré našinec nemusí poznať. Rád by ich však zo zvedavosti ochutnal. A práve túto možnosť ponúka systém All you can eat, teda: Jedz, koľko vládzeš! Hosť sa vyberie k pultu, kde sú desiatky teplých i studených predjedál, polievok, šalátov, hotových jedál i dezertov a môže si vybrať, na čo má chuť. Ak má radšej úplne čerstvo pripravené pokrmy a ešte aj chce, aby boli podľa jeho vlastnej chuti, môže si vybrať z ponúknutých surovín – rôznych druhov mäsa cez kuracie, hovädzie či morské plody a kuchár mu ich potom pripraví na grile.

SkryťVypnúť reklamu

A keď hosťovi náhodou niečo nepasuje, nič sa nedeje. Môže sa rozhodnúť pre niečo nové a opäť požiadať kuchára o prípravu. Nespočetne krát. To všetko je v čase od 17,00, do 22,00 hod. za jednotnú cenu 15,80 € (deti do 10 rokov 9,80 €). Obedový bufet na podobnom princípe je trochu skromnejší – stojí 9,80 € (deti do 10 rokov 5,80 €), ale je tiež bohatý a pestrý.

Na pomalom ohni Najčastejším spôsobom prípravy jedál je opekanie na žeravej oceľovej platni tephanyaki. Tento spôsob má japonské korene a dáva mäsu, morským plodom, cestovinám, zelenine či ovociu svojráznu chuť.

V Japonsku, ale aj inde vo svete, je opekanie na tephanyaki veľmi obľúbené. Nejde len o samotnú chuť jedál, ale aj možnosť pozorovať kuchára, ako ich pripravuje.

A potom je tu ešte možnosť vybrať si jedlo a la carte. Sortiment, ako to už v ázijských reštauráciách býva, je veľmi široký. Jedli ste už napríklad polievku z červených losových semien a stromových hríbov? Alebo máte chuť na kustovnicovú polievku (nepliesť si s kapustnicou) s červenými mandľami, či trebárs na čierne kurča?

SkryťVypnúť reklamu

A čo tak ochutnať niektorú z polievok varených na pomalom ohni podľa tajných čínskych receptúr, ktoré sa už tisícročie používajú ako elixír s liečivým účinkom zameraným na zvýšenie vitality.

Ak sa vám žiada jedlo zapiť nejakým výnimočným nápojom, nápojový lístok v Sajade je minimálne tak atraktívny ako jedálny. Môžete si vybrať z ponuky tradičných liečivých čínskych čajov a aby ste sa vedeli medzi nimi orientovať, je pri nich uvedené, čomu ktorý napomáha.

Svoje neduhy sa však možno pokúsiť liečiť aj tradičnými čínskymi alkoholmi obsahujúcimi výťažky z liečivých byliniek a morských plodov. Ani pri nich nechýba detailný popis, na čo sú vhodné. Čo tak napríklad mango nápoj s mušľami či ľadová pochúťka zo sladkej fazule? Aj tieto nápoje môžte ochutnať pri Dunaji.

SkryťVypnúť reklamu

Sushi a kačacina Sajado si obľúbili najmä ľudia z biznisu, či už Slováci alebo cudzinci pracujúci v Bratislave. Častými hosťami sú aj Rakúšania. O kvalite kuchyne však najlepšie svedčí fakt, že pravidelnými návštevníkmi sú aj pracovníci čínskej ambasády v Bratislave, pre ktorých vedia kuchári pripraviť originálne čínske jedlá. A čo najviac chutí Slovákom? Podľa L. Kopeckej je to najmä sushi a kuracie mäská na sladko - v mede. Jedlom číslo jedna je ale nesporne kačica na rôzne spôsoby. V jej pripravovaní sú Číňania ozajstní majstri.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 094
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 965
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 180
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 077
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 075
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 470
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu