Sajado v bratislavskej Eurovei – majstrovská forma ázijskej kuchyne

Oficiálny prieskum síce neexistuje, ale stačí letmý pohľad v ktorúkoľvek dennú i večernú hodinu a vidno, že reštaurácia Sajado na nábreží Dunaja patrí stále medzi gurmánske šlágre. (Inzercia)

sajadoSajado, ázijský boh jedla, chutí a zdravia, má na Bratislavčanov a jeho návštevníkov nesporne pozitívny vplyv. Svedčí o tom fakt, že príjemná rovnomenná rodinná ázijská reštaurácia si našla veľa priaznivcov. Hlavnú zásluhu majú na tom hlavne spolumajitelia manželia YiYu a Yuanhua Zhou, obaja rodení Číňania. Nájdete ich tam najmä podvečer a večer, kedy radi zájdu aj medzi hostí. Ich pravou rukou sa zhruba pred rokom stala prevádzkarka Lucia Kopecká so skúsenosťami z hotela Crown Plaza či reštaurácie Trafená hus. A potom je to pravdaže tím siedmich čínskych zručných kuchárov. V lete láka hostí aj to, že jedlo si môžu vychutnať na krytej terase i móle nad riekou v pohodlných kreslách pod slnečníkmi.

Jedz, koľko vládzeš!

Za dvaapol roka, čo uplynulo od otvorenia tejto reštaurácie, sa koncept v podstate nezmenil. Načo aj, veď všetko nasvedčuje tomu, že je úspešný. Hoci fast foodových čínskych reštaurácii s takmer identickými jedálnymi lístkami je plná Bratislava, ale aj ostatné slovenské mestá, pozícia Sajada je osobitná – ponúka vysoký štandard kuchyne, zaujímavý jedálny lístok i spôsob podávania jedál.

V ponuke Sajada sú často suroviny a ich úprava, ktoré našinec nemusí poznať. Rád by ich však zo zvedavosti ochutnal. A práve túto možnosť ponúka systém All you can eat, teda: Jedz, koľko vládzeš! Hosť sa vyberie k pultu, kde sú desiatky teplých i studených predjedál, polievok, šalátov, hotových jedál i dezertov a môže si vybrať, na čo má chuť. Ak má radšej úplne čerstvo pripravené pokrmy a ešte aj chce, aby boli podľa jeho vlastnej chuti, môže si vybrať z ponúknutých surovín – rôznych druhov mäsa cez kuracie, hovädzie či morské plody a kuchár mu ich potom pripraví na grile.

A keď hosťovi náhodou niečo nepasuje, nič sa nedeje. Môže sa rozhodnúť pre niečo nové a opäť požiadať kuchára o prípravu. Nespočetne krát. To všetko je v čase od 17,00, do 22,00 hod. za jednotnú cenu 15,80 € (deti do 10 rokov 9,80 €). Obedový bufet na podobnom princípe je trochu skromnejší – stojí 9,80 € (deti do 10 rokov 5,80 €), ale je tiež bohatý a pestrý.

sajado

Na pomalom ohni

Najčastejším spôsobom prípravy jedál je opekanie na žeravej oceľovej platni tephanyaki. Tento spôsob má japonské korene a dáva mäsu, morským plodom, cestovinám, zelenine či ovociu svojráznu chuť.
V Japonsku, ale aj inde vo svete, je opekanie na tephanyaki veľmi obľúbené. Nejde len o samotnú chuť jedál, ale aj možnosť pozorovať kuchára, ako ich pripravuje.

A potom je tu ešte možnosť vybrať si jedlo a la carte. Sortiment, ako to už v ázijských reštauráciách býva, je veľmi široký. Jedli ste už napríklad polievku z červených losových semien a stromových hríbov? Alebo máte chuť na kustovnicovú polievku (nepliesť si s kapustnicou) s červenými mandľami, či trebárs na čierne kurča?

A čo tak ochutnať niektorú z polievok varených na pomalom ohni podľa tajných čínskych receptúr, ktoré sa už tisícročie používajú ako elixír s liečivým účinkom zameraným na zvýšenie vitality.

Ak sa vám žiada jedlo zapiť nejakým výnimočným nápojom, nápojový lístok v Sajade je minimálne tak atraktívny ako jedálny. Môžete si vybrať z ponuky tradičných liečivých čínskych čajov a aby ste sa vedeli medzi nimi orientovať, je pri nich uvedené, čomu ktorý napomáha.

Svoje neduhy sa však možno pokúsiť liečiť aj tradičnými čínskymi alkoholmi obsahujúcimi výťažky z liečivých byliniek a morských plodov. Ani pri nich nechýba detailný popis, na čo sú vhodné. Čo tak napríklad mango nápoj s mušľami či ľadová pochúťka zo sladkej fazule? Aj tieto nápoje môžte ochutnať pri Dunaji.

Sushi a kačacina

Sajado si obľúbili najmä ľudia z biznisu, či už Slováci alebo cudzinci pracujúci v Bratislave. Častými hosťami sú aj Rakúšania. O kvalite kuchyne však najlepšie svedčí fakt, že pravidelnými návštevníkmi sú aj pracovníci čínskej ambasády v Bratislave, pre ktorých vedia kuchári pripraviť originálne čínske jedlá. A čo najviac chutí Slovákom? Podľa L. Kopeckej je to najmä sushi a kuracie mäská na sladko - v mede. Jedlom číslo jedna je ale nesporne kačica na rôzne spôsoby. V jej pripravovaní sú Číňania ozajstní majstri.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.