Sajado v bratislavskej Eurovei – majstrovská forma ázijskej kuchyne

Oficiálny prieskum síce neexistuje, ale stačí letmý pohľad v ktorúkoľvek dennú i večernú hodinu a vidno, že reštaurácia Sajado na nábreží Dunaja patrí stále medzi gurmánske šlágre. (Inzercia)

sajadoSajado, ázijský boh jedla, chutí a zdravia, má na Bratislavčanov a jeho návštevníkov nesporne pozitívny vplyv. Svedčí o tom fakt, že príjemná rovnomenná rodinná ázijská reštaurácia si našla veľa priaznivcov. Hlavnú zásluhu majú na tom hlavne spolumajitelia manželia YiYu a Yuanhua Zhou, obaja rodení Číňania. Nájdete ich tam najmä podvečer a večer, kedy radi zájdu aj medzi hostí. Ich pravou rukou sa zhruba pred rokom stala prevádzkarka Lucia Kopecká so skúsenosťami z hotela Crown Plaza či reštaurácie Trafená hus. A potom je to pravdaže tím siedmich čínskych zručných kuchárov. V lete láka hostí aj to, že jedlo si môžu vychutnať na krytej terase i móle nad riekou v pohodlných kreslách pod slnečníkmi.

Jedz, koľko vládzeš!

Za dvaapol roka, čo uplynulo od otvorenia tejto reštaurácie, sa koncept v podstate nezmenil. Načo aj, veď všetko nasvedčuje tomu, že je úspešný. Hoci fast foodových čínskych reštaurácii s takmer identickými jedálnymi lístkami je plná Bratislava, ale aj ostatné slovenské mestá, pozícia Sajada je osobitná – ponúka vysoký štandard kuchyne, zaujímavý jedálny lístok i spôsob podávania jedál.

V ponuke Sajada sú často suroviny a ich úprava, ktoré našinec nemusí poznať. Rád by ich však zo zvedavosti ochutnal. A práve túto možnosť ponúka systém All you can eat, teda: Jedz, koľko vládzeš! Hosť sa vyberie k pultu, kde sú desiatky teplých i studených predjedál, polievok, šalátov, hotových jedál i dezertov a môže si vybrať, na čo má chuť. Ak má radšej úplne čerstvo pripravené pokrmy a ešte aj chce, aby boli podľa jeho vlastnej chuti, môže si vybrať z ponúknutých surovín – rôznych druhov mäsa cez kuracie, hovädzie či morské plody a kuchár mu ich potom pripraví na grile.

A keď hosťovi náhodou niečo nepasuje, nič sa nedeje. Môže sa rozhodnúť pre niečo nové a opäť požiadať kuchára o prípravu. Nespočetne krát. To všetko je v čase od 17,00, do 22,00 hod. za jednotnú cenu 15,80 € (deti do 10 rokov 9,80 €). Obedový bufet na podobnom princípe je trochu skromnejší – stojí 9,80 € (deti do 10 rokov 5,80 €), ale je tiež bohatý a pestrý.

sajado

Na pomalom ohni

Najčastejším spôsobom prípravy jedál je opekanie na žeravej oceľovej platni tephanyaki. Tento spôsob má japonské korene a dáva mäsu, morským plodom, cestovinám, zelenine či ovociu svojráznu chuť.
V Japonsku, ale aj inde vo svete, je opekanie na tephanyaki veľmi obľúbené. Nejde len o samotnú chuť jedál, ale aj možnosť pozorovať kuchára, ako ich pripravuje.

A potom je tu ešte možnosť vybrať si jedlo a la carte. Sortiment, ako to už v ázijských reštauráciách býva, je veľmi široký. Jedli ste už napríklad polievku z červených losových semien a stromových hríbov? Alebo máte chuť na kustovnicovú polievku (nepliesť si s kapustnicou) s červenými mandľami, či trebárs na čierne kurča?

A čo tak ochutnať niektorú z polievok varených na pomalom ohni podľa tajných čínskych receptúr, ktoré sa už tisícročie používajú ako elixír s liečivým účinkom zameraným na zvýšenie vitality.

Ak sa vám žiada jedlo zapiť nejakým výnimočným nápojom, nápojový lístok v Sajade je minimálne tak atraktívny ako jedálny. Môžete si vybrať z ponuky tradičných liečivých čínskych čajov a aby ste sa vedeli medzi nimi orientovať, je pri nich uvedené, čomu ktorý napomáha.

Svoje neduhy sa však možno pokúsiť liečiť aj tradičnými čínskymi alkoholmi obsahujúcimi výťažky z liečivých byliniek a morských plodov. Ani pri nich nechýba detailný popis, na čo sú vhodné. Čo tak napríklad mango nápoj s mušľami či ľadová pochúťka zo sladkej fazule? Aj tieto nápoje môžte ochutnať pri Dunaji.

Sushi a kačacina

Sajado si obľúbili najmä ľudia z biznisu, či už Slováci alebo cudzinci pracujúci v Bratislave. Častými hosťami sú aj Rakúšania. O kvalite kuchyne však najlepšie svedčí fakt, že pravidelnými návštevníkmi sú aj pracovníci čínskej ambasády v Bratislave, pre ktorých vedia kuchári pripraviť originálne čínske jedlá. A čo najviac chutí Slovákom? Podľa L. Kopeckej je to najmä sushi a kuracie mäská na sladko - v mede. Jedlom číslo jedna je ale nesporne kačica na rôzne spôsoby. V jej pripravovaní sú Číňania ozajstní majstri.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Film roka vyhlásili dvakrát, Oscara má Moonlight (minúta po minúte)

Muzikál La La Land vyhral šesť cien, ale na konci večera sa udial veľký trapas.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

Neprehliadnite tiež

Boli ste sa už niekedy najesť v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to

Aj v priemyselnej zóne sa dá nájsť výborné miesto na večeru.

Staré Dobré Mexiko v Prešove: Už rozumieme prečo východniari chvália Šariš

Myslím, že naša premiéra v Prešove dopadla úspešne.

Piano Club v Prievidzi: Plzeň s kuracími dinosaurami

Aj v Prievidzi dostanete nefiltrovanú Plzeň z tanku. Stojí za to.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop