SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

V Zelenom dvore si vychutnáte husacinu v rodinnej domáckej atmosfére

Husacina a husacia pečienka sú stále slovenským gastronomickým šlágrom. Tak medzi Slovákmi, ako aj zahraničnými turistami. Jedným z miest, kde ju vedia výborne pripravovať, je rodinné zariadenie Zelený dvor v Slovenskom Grobe. (Inzercia)

husacinaKtosi nazval Slovenský Grob hlavným mestom slovenskej husaciny. Je to pravda. Nájdete tam najmenej tridsiatku zariadení, ktoré sa venujú jej podávaniu. Skúsenosti však hovoria, že kvalita mäsa, služieb i celkového prostredia sú rôzne.

Ak chcete zažiť rodinnú domácku atmosféru, dobrou voľbou je Zelený dvor. Hoci leží trochu bokom od hlavnej ulice, milovníci dobrej husaciny ho radi vyhľadávajú. Od tohto roku aj kvôli dobrému parkovaniu priamo v dvore reštaurácie.

V babkinom dome

Šéfkou a zakladateľkou tohto rodinného podniku je Mária Pluhárová. Oporu má však aj vo svojich nasledovníčkach – dcérach Ľubici Minarovičovej a Andrei Filipovičovej. Často tam ale stretnete aj ich otčima. Hoci je na dôchodku, rád príde zakúriť do krbu, inokedy zase donesie hosťom čerstvé hrozno či jabĺčka. V hlavnej sezóne, ktorá sa v prípade husaciny ráta od septembra do Vianoc, im pomáha aj sedem brigádnikov.

„Našou výhodou je, že sme doma. Je to bývalý mamin rodičovský dom, takže máme všetci k nemu osobný vzťah,“ hovorí Ľ. Minarovičová a spomína, ako jej babka tiež chovávala husi. „Ja som sa ich ako dieťa veľmi bála a keď na mňa zasyčali, radšej som utekala k tete.“

dom

Túto historku rada rozpráva aj hosťom reštaurácie. Rovnako aj spomienky na to, ako ponuka husaciny fungovala v Slovenskom Grobe pred desiatkami rokov. „Bol to iný systém. Vtedy gazdiné husi odchovali, zarezali, ošklbali, ale upiecť odniesli k pekárovi. Moja babka zvykla upečenú hus prikryť duchnou, aby nevychladla. A deti zatiaľ stáli na ulici a volali okoloidúcich, aby išli mäsko okoštovať. Kým bolo teplo, sedelo sa na dvore. A keď sa ochladilo, tak v obývačke i spálni, kde bol prisunutý stôl so stoličkami k čelu postele. Takto si Grobania privyrábali.“

Pravdou ale je, že samotný chov husí z tejto obce už vymizol. Teraz ich majitelia husacinární nakupujú zvyčajne na južnom Slovensku. Aj M. Pluhárová navštívi každý rok na jar niektoré tamojšie rodiny a dohodnú sa na množstve husí. Tie ich potom týždeň čo týždeň dodávajú. Pitvanie a samozrejme pečenie je už na personáli Zeleného dvora. A verte, že keď príde väčšia zásielka či objednávka, nájdete ich pri týchto robotách aj v noci.

Chce to skrátka fortieľ

Keď sa hostia Zeleného dvora vypytujú, ako tam pečú husi a čo robia, aby sa mäso i pečienka rozplývali na jazyku, aj to sa dozvedia. Domáci im vyzradia, že základom pre dobre upečenú hus sú hlinené pekáče, husi v nich niekoľkokrát otáčajú, aby sa dopiekli do chrumkava, ale mäso sa pri tom nesmie vysušiť. Vyzerá to celkom jednoducho, avšak až dovtedy, kým to niekto neskúsi doma. Dlhoročné skúsenosti a fortieľ sú skrátka nenahraditeľné.

Systém objednávok

Ľ. Minarovičová prízvukuje, že ísť na husacinu nie je len o ochutnávaní tohto fajnového mäska. „Ľudia by sa mali zvítať, posedieť, porozprávať. U nás v Zelenom dvore robíme všetko pre to, aby sa cítili ako doma. Aj preto sem radi chodia.“

Naraz vedia v Zelenom dvore uhostiť v štyroch samostatných miestnostiach 84 hostí a v čase príjemného jesenného počasia ďalších 30 môžu usadiť pod prístreškom na dvore. Nie sú však bežnou reštauráciou s klasickým jedálnym lístkom, ale špecializujú sa na pečené husi a husacie pečienky, lokše, kapustu a kyslú zeleninu, ktorá k tomu tradične patrí. Keďže hus je najlepšia čerstvo upečená, pracujú len na objednávky. Stačí zavolať ráno a večer ju majú hostia na stole. Objednávka sa ale nedá splniť z hodiny na hodinu, lebo samotné pečenie si vyžaduje pomerne dlhý čas.

Ročne predajú v Zelenom dvore okolo stoviek husí. Reštaurácia je otvorená počas celého roka, ale najviac hostí príde od septembra do Vianoc. Priestory reštaurácie sú vhodné aj na usporiadanie malých svadieb, krstín, rodinných osláv alebo promócii. V takom prípade Vám uvaria jedlo podľa vašich predstáv. Na objednávku však vedia upiecť hus a pripraviť pečienku po celý rok. Nejaké zásoby vždy majú. A v lete už zase prichádzajú prvé husi z nového výkrmu. Tohto roku budú mať otvorené do 22. decembra. Chcú tiež vyjsť v ústrety rodinám, ktoré si tradične objednajú pečenú husacinku na vianočný stôl.

husacina

Na zľavových portáloch nehľadajte

Zelený dvor na zľavových portáloch nenájdete, tak ako ani ďalších siedmich členov Cechu husacinárov, ktorému predsedá Jana Hamorová. „My si držíme kvalitu, a teda aj cenu,“ objasňuje Ľ. Minarovičová. „Hostia sú čoraz náročnejší a chceme ich radšej každý rok prekvapiť niečím novým. Raz vymaľujeme, inokedy zakúpime špeciálny jedálenský porcelánový servis so zeleným dekórom, aby sme mali svoj štýl, vlani sme zase postavili parkovisko pre 15 áut. A plánujeme ho rozšíriť. Hostia, ktorí chodia pravidelne, si to všimnú.“ Pre deti hostí je v záhrade ihrisko s trampolínou, hojdačkamii a šmykľavkou.

Nájdete ich na www.zelenydvor.sk alebo www.restauracie.sk
Kontakt pre objednávky je 0905/ 898 859 , 033/ 6478 349
alebo zelenydvor@zelenydvor.sk

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 652
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 892
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 670
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 212
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 960
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 463
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 041
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu