SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Bielu hľuzovku nazývajú aj diamantom gastronómie. Zájdite si na ňu do Kogo

Tohto rok hľuzovke príliš neprial. Jej zber sa kvôli nepriaznivému počasiu oneskoril, a preto je táto gurmánska delikatesa k dispozícii až od novembra a na trhu je vzácna. Ochutnať ju však možno v bratislavskej reštaurácii Kogo. (Inzercia)

hluzovkaBiela hľuzovka je výnimočnou kulinárskou pochúťkou a nazývajú ju aj diamantom gastronómie. Jej výrazná cesnakovo – hubová chuť a aróma dokážu premeniť aj obyčajné rizoto, špagety alebo mäso na neuveriteľný gurmánsky zážitok.

Hľadajte ju pod zemou

Túto vyhľadávanú kulinársku delikatesu nájdete na jedálnych lístkoch len v tých najlepších reštauráciách. Má špecifickú arómu i chuť.

Je to podzemná huba. Rastie pri koreňoch stromov a na rozdiel od väčšiny húb je ju možné nájsť len v hĺbke od troch do desiatich centimetrov pod povrchom pôdy. Odtiaľ pramení jej vzácnosť. Vyhľadať ju totiž dokážu len špeciálne cvičení psi alebo ošípané, ktorým sa však musí dať na ústa náhubok, pretože by pochúťku okamžite skonzumovali. Hľuzovka sa dá nájsť aj na Slovensku a voľakedy sa jej vravievalo aj trifľa alebo jelenia huba.

Najkvalitnejšie a teda aj najdrahšie spomedzi hľuzoviek sú hľuzovky biele z Alby, ktoré sa zbierajú v oblasti Langhe, v regióne Piemont na severe Talianska. Ich cena sa obvykle pohybuje od 2 000 do 4 000 eur za kilogram. Tento rok však nebolo na jej rast priaznivé počasie, a tak jej je na trhu málo. Preto sa aktuálna cena začína od sumy 4000 €/kg.

Najlepšia je čerstvá

Hľuzovka biela predstavuje vrchol gastronómie. A ak sa vraví, že medzi kaviármi je najvzácnejší iránsky kaviár, tak medzi hubami je to hľuzovka biela. Jej hubovo – cesnaková chuť najlepšie vynikne v surovom stave a pri tepelnej úprave nesmie byť prehriata na viac ako 40 stupňov. Jej príprava preto právom patrí do rúk iba skúseným šéfkuchárom. Jedlo sa ňou obvykle dochucujú až priamo pred očami hostí.

Jedlá s touto lahôdkou si možno vychutnať aj v reštaurácii Kogo. S plátkami bielej hľuzovky z Alby je v ponuke napríklad hovädzie carpaccio, rizoto alebo špagety.

Chce to správne víno

Odborníci na víno odporúčajú k hľuzovke bielej konzumovať víno z rovnakého regiónu, napr. Chardonnay Rossj Bass z vinárskeho domu Gaja, a to pre jeho hĺbku a štruktúru. „Keď sa obe tieto chute spoja, dochádza k dokonalému gastronomickému zážitku,“ hovorí somelier reštaurácie Kogo Peter Majerník. „Z červených vín je vhodným Barolo, ktorých má reštaurácia Kogo v ponuke viac. Ale vína z odrody nebbiolo, ktoré sú charakteristické pre oblasť Piemont svojou bohatou ovocnosťou, tónmi čokolády, tabaku a zemitosti, sú k pokrmom s hľuzovkou najvhodnejšie.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci nastupujú do autobusu smerom do náborového centra v meste Krasnodar.

Putin si uvedomil, že prehráva.


a 2 ďalší 26. sep
Ilustračné foto. Deň matiek v Bratislave, defilé s kočiarikmi , r. 1939, autor Ladislav Roller.

Za protipotratovými názormi nemusí byť len ochrana života.


3 h
Peter Schutz.

Ak padne, ešte sa zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb.


19 h
Evakuácia zraneného ukrajinského vojaka z frontu.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu