Bielu hľuzovku nazývajú aj diamantom gastronómie. Zájdite si na ňu do Kogo

Tohto rok hľuzovke príliš neprial. Jej zber sa kvôli nepriaznivému počasiu oneskoril, a preto je táto gurmánska delikatesa k dispozícii až od novembra a na trhu je vzácna. Ochutnať ju však možno v bratislavskej reštaurácii Kogo. (Inzercia)

hluzovkaBiela hľuzovka je výnimočnou kulinárskou pochúťkou a nazývajú ju aj diamantom gastronómie. Jej výrazná cesnakovo – hubová chuť a aróma dokážu premeniť aj obyčajné rizoto, špagety alebo mäso na neuveriteľný gurmánsky zážitok.

Hľadajte ju pod zemou

Túto vyhľadávanú kulinársku delikatesu nájdete na jedálnych lístkoch len v tých najlepších reštauráciách. Má špecifickú arómu i chuť.

Je to podzemná huba. Rastie pri koreňoch stromov a na rozdiel od väčšiny húb je ju možné nájsť len v hĺbke od troch do desiatich centimetrov pod povrchom pôdy. Odtiaľ pramení jej vzácnosť. Vyhľadať ju totiž dokážu len špeciálne cvičení psi alebo ošípané, ktorým sa však musí dať na ústa náhubok, pretože by pochúťku okamžite skonzumovali. Hľuzovka sa dá nájsť aj na Slovensku a voľakedy sa jej vravievalo aj trifľa alebo jelenia huba.

Najkvalitnejšie a teda aj najdrahšie spomedzi hľuzoviek sú hľuzovky biele z Alby, ktoré sa zbierajú v oblasti Langhe, v regióne Piemont na severe Talianska. Ich cena sa obvykle pohybuje od 2 000 do 4 000 eur za kilogram. Tento rok však nebolo na jej rast priaznivé počasie, a tak jej je na trhu málo. Preto sa aktuálna cena začína od sumy 4000 €/kg.

Najlepšia je čerstvá

Hľuzovka biela predstavuje vrchol gastronómie. A ak sa vraví, že medzi kaviármi je najvzácnejší iránsky kaviár, tak medzi hubami je to hľuzovka biela. Jej hubovo – cesnaková chuť najlepšie vynikne v surovom stave a pri tepelnej úprave nesmie byť prehriata na viac ako 40 stupňov. Jej príprava preto právom patrí do rúk iba skúseným šéfkuchárom. Jedlo sa ňou obvykle dochucujú až priamo pred očami hostí.

Jedlá s touto lahôdkou si možno vychutnať aj v reštaurácii Kogo. S plátkami bielej hľuzovky z Alby je v ponuke napríklad hovädzie carpaccio, rizoto alebo špagety.

Chce to správne víno

Odborníci na víno odporúčajú k hľuzovke bielej konzumovať víno z rovnakého regiónu, napr. Chardonnay Rossj Bass z vinárskeho domu Gaja, a to pre jeho hĺbku a štruktúru. „Keď sa obe tieto chute spoja, dochádza k dokonalému gastronomickému zážitku,“ hovorí somelier reštaurácie Kogo Peter Majerník. „Z červených vín je vhodným Barolo, ktorých má reštaurácia Kogo v ponuke viac. Ale vína z odrody nebbiolo, ktoré sú charakteristické pre oblasť Piemont svojou bohatou ovocnosťou, tónmi čokolády, tabaku a zemitosti, sú k pokrmom s hľuzovkou najvhodnejšie.“


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Spoločný obvod je jedna z najlepších vecí, ktorú nám Mečiar zanechal

          Voľba podľa regiónov je historický anachronizmus.

          DOMOV

          Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

          Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.