SME

Bielu hľuzovku nazývajú aj diamantom gastronómie. Zájdite si na ňu do Kogo

Tohto rok hľuzovke príliš neprial. Jej zber sa kvôli nepriaznivému počasiu oneskoril, a preto je táto gurmánska delikatesa k dispozícii až od novembra a na trhu je vzácna. Ochutnať ju však možno v bratislavskej reštaurácii Kogo. (Inzercia)

Biela hľuzovka je výnimočnou kulinárskou pochúťkou a nazývajú ju aj diamantom gastronómie. Jej výrazná cesnakovo – hubová chuť a aróma dokážu premeniť aj obyčajné rizoto, špagety alebo mäso na neuveriteľný gurmánsky zážitok.

Hľadajte ju pod zemou Túto vyhľadávanú kulinársku delikatesu nájdete na jedálnych lístkoch len v tých najlepších reštauráciách. Má špecifickú arómu i chuť.

Je to podzemná huba. Rastie pri koreňoch stromov a na rozdiel od väčšiny húb je ju možné nájsť len v hĺbke od troch do desiatich centimetrov pod povrchom pôdy. Odtiaľ pramení jej vzácnosť. Vyhľadať ju totiž dokážu len špeciálne cvičení psi alebo ošípané, ktorým sa však musí dať na ústa náhubok, pretože by pochúťku okamžite skonzumovali. Hľuzovka sa dá nájsť aj na Slovensku a voľakedy sa jej vravievalo aj trifľa alebo jelenia huba.

SkryťVypnúť reklamu

Najkvalitnejšie a teda aj najdrahšie spomedzi hľuzoviek sú hľuzovky biele z Alby, ktoré sa zbierajú v oblasti Langhe, v regióne Piemont na severe Talianska. Ich cena sa obvykle pohybuje od 2 000 do 4 000 eur za kilogram. Tento rok však nebolo na jej rast priaznivé počasie, a tak jej je na trhu málo. Preto sa aktuálna cena začína od sumy 4000 €/kg.

Najlepšia je čerstvá Hľuzovka biela predstavuje vrchol gastronómie. A ak sa vraví, že medzi kaviármi je najvzácnejší iránsky kaviár, tak medzi hubami je to hľuzovka biela. Jej hubovo – cesnaková chuť najlepšie vynikne v surovom stave a pri tepelnej úprave nesmie byť prehriata na viac ako 40 stupňov. Jej príprava preto právom patrí do rúk iba skúseným šéfkuchárom. Jedlo sa ňou obvykle dochucujú až priamo pred očami hostí.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlá s touto lahôdkou si možno vychutnať aj v reštaurácii Kogo. S plátkami bielej hľuzovky z Alby je v ponuke napríklad hovädzie carpaccio, rizoto alebo špagety.

Chce to správne víno Odborníci na víno odporúčajú k hľuzovke bielej konzumovať víno z rovnakého regiónu, napr. Chardonnay Rossj Bass z vinárskeho domu Gaja, a to pre jeho hĺbku a štruktúru. „Keď sa obe tieto chute spoja, dochádza k dokonalému gastronomickému zážitku,“ hovorí somelier reštaurácie Kogo Peter Majerník. „Z červených vín je vhodným Barolo, ktorých má reštaurácia Kogo v ponuke viac. Ale vína z odrody nebbiolo, ktoré sú charakteristické pre oblasť Piemont svojou bohatou ovocnosťou, tónmi čokolády, tabaku a zemitosti, sú k pokrmom s hľuzovkou najvhodnejšie.“

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  3. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  2. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  3. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  5. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 353
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 410
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 523
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 3 991
  5. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 3 989
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 419
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 235
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 101
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu