Bielu hľuzovku nazývajú aj diamantom gastronómie. Zájdite si na ňu do Kogo

Tohto rok hľuzovke príliš neprial. Jej zber sa kvôli nepriaznivému počasiu oneskoril, a preto je táto gurmánska delikatesa k dispozícii až od novembra a na trhu je vzácna. Ochutnať ju však možno v bratislavskej reštaurácii Kogo. (Inzercia)

hluzovkaBiela hľuzovka je výnimočnou kulinárskou pochúťkou a nazývajú ju aj diamantom gastronómie. Jej výrazná cesnakovo – hubová chuť a aróma dokážu premeniť aj obyčajné rizoto, špagety alebo mäso na neuveriteľný gurmánsky zážitok.

Hľadajte ju pod zemou

Túto vyhľadávanú kulinársku delikatesu nájdete na jedálnych lístkoch len v tých najlepších reštauráciách. Má špecifickú arómu i chuť.

Je to podzemná huba. Rastie pri koreňoch stromov a na rozdiel od väčšiny húb je ju možné nájsť len v hĺbke od troch do desiatich centimetrov pod povrchom pôdy. Odtiaľ pramení jej vzácnosť. Vyhľadať ju totiž dokážu len špeciálne cvičení psi alebo ošípané, ktorým sa však musí dať na ústa náhubok, pretože by pochúťku okamžite skonzumovali. Hľuzovka sa dá nájsť aj na Slovensku a voľakedy sa jej vravievalo aj trifľa alebo jelenia huba.

Najkvalitnejšie a teda aj najdrahšie spomedzi hľuzoviek sú hľuzovky biele z Alby, ktoré sa zbierajú v oblasti Langhe, v regióne Piemont na severe Talianska. Ich cena sa obvykle pohybuje od 2 000 do 4 000 eur za kilogram. Tento rok však nebolo na jej rast priaznivé počasie, a tak jej je na trhu málo. Preto sa aktuálna cena začína od sumy 4000 €/kg.

Najlepšia je čerstvá

Hľuzovka biela predstavuje vrchol gastronómie. A ak sa vraví, že medzi kaviármi je najvzácnejší iránsky kaviár, tak medzi hubami je to hľuzovka biela. Jej hubovo – cesnaková chuť najlepšie vynikne v surovom stave a pri tepelnej úprave nesmie byť prehriata na viac ako 40 stupňov. Jej príprava preto právom patrí do rúk iba skúseným šéfkuchárom. Jedlo sa ňou obvykle dochucujú až priamo pred očami hostí.

Jedlá s touto lahôdkou si možno vychutnať aj v reštaurácii Kogo. S plátkami bielej hľuzovky z Alby je v ponuke napríklad hovädzie carpaccio, rizoto alebo špagety.

Chce to správne víno

Odborníci na víno odporúčajú k hľuzovke bielej konzumovať víno z rovnakého regiónu, napr. Chardonnay Rossj Bass z vinárskeho domu Gaja, a to pre jeho hĺbku a štruktúru. „Keď sa obe tieto chute spoja, dochádza k dokonalému gastronomickému zážitku,“ hovorí somelier reštaurácie Kogo Peter Majerník. „Z červených vín je vhodným Barolo, ktorých má reštaurácia Kogo v ponuke viac. Ale vína z odrody nebbiolo, ktoré sú charakteristické pre oblasť Piemont svojou bohatou ovocnosťou, tónmi čokolády, tabaku a zemitosti, sú k pokrmom s hľuzovkou najvhodnejšie.“

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S kontrolou listov sa môžete stretnúť aj v práci. Je to legálne?

Právo na listové tajomstvo sa vzťahuje aj na e-maily či esemesky. Garantuje ho ústava i zákony

KOMENTÁRE

Richard Sulík a jeho alternatíva pre Slovensko

Aj SaS má v niektorých ohľadoch príliš blízko k Alternatíve pre Nemecko.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop