Bielu hľuzovku nazývajú aj diamantom gastronómie. Zájdite si na ňu do Kogo

Tohto rok hľuzovke príliš neprial. Jej zber sa kvôli nepriaznivému počasiu oneskoril, a preto je táto gurmánska delikatesa k dispozícii až od novembra a na trhu je vzácna. Ochutnať ju však možno v bratislavskej reštaurácii Kogo. (Inzercia)

hluzovkaBiela hľuzovka je výnimočnou kulinárskou pochúťkou a nazývajú ju aj diamantom gastronómie. Jej výrazná cesnakovo – hubová chuť a aróma dokážu premeniť aj obyčajné rizoto, špagety alebo mäso na neuveriteľný gurmánsky zážitok.

Hľadajte ju pod zemou

Túto vyhľadávanú kulinársku delikatesu nájdete na jedálnych lístkoch len v tých najlepších reštauráciách. Má špecifickú arómu i chuť.

Je to podzemná huba. Rastie pri koreňoch stromov a na rozdiel od väčšiny húb je ju možné nájsť len v hĺbke od troch do desiatich centimetrov pod povrchom pôdy. Odtiaľ pramení jej vzácnosť. Vyhľadať ju totiž dokážu len špeciálne cvičení psi alebo ošípané, ktorým sa však musí dať na ústa náhubok, pretože by pochúťku okamžite skonzumovali. Hľuzovka sa dá nájsť aj na Slovensku a voľakedy sa jej vravievalo aj trifľa alebo jelenia huba.

Najkvalitnejšie a teda aj najdrahšie spomedzi hľuzoviek sú hľuzovky biele z Alby, ktoré sa zbierajú v oblasti Langhe, v regióne Piemont na severe Talianska. Ich cena sa obvykle pohybuje od 2 000 do 4 000 eur za kilogram. Tento rok však nebolo na jej rast priaznivé počasie, a tak jej je na trhu málo. Preto sa aktuálna cena začína od sumy 4000 €/kg.

Najlepšia je čerstvá

Hľuzovka biela predstavuje vrchol gastronómie. A ak sa vraví, že medzi kaviármi je najvzácnejší iránsky kaviár, tak medzi hubami je to hľuzovka biela. Jej hubovo – cesnaková chuť najlepšie vynikne v surovom stave a pri tepelnej úprave nesmie byť prehriata na viac ako 40 stupňov. Jej príprava preto právom patrí do rúk iba skúseným šéfkuchárom. Jedlo sa ňou obvykle dochucujú až priamo pred očami hostí.

Jedlá s touto lahôdkou si možno vychutnať aj v reštaurácii Kogo. S plátkami bielej hľuzovky z Alby je v ponuke napríklad hovädzie carpaccio, rizoto alebo špagety.

Chce to správne víno

Odborníci na víno odporúčajú k hľuzovke bielej konzumovať víno z rovnakého regiónu, napr. Chardonnay Rossj Bass z vinárskeho domu Gaja, a to pre jeho hĺbku a štruktúru. „Keď sa obe tieto chute spoja, dochádza k dokonalému gastronomickému zážitku,“ hovorí somelier reštaurácie Kogo Peter Majerník. „Z červených vín je vhodným Barolo, ktorých má reštaurácia Kogo v ponuke viac. Ale vína z odrody nebbiolo, ktoré sú charakteristické pre oblasť Piemont svojou bohatou ovocnosťou, tónmi čokolády, tabaku a zemitosti, sú k pokrmom s hľuzovkou najvhodnejšie.“

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.