Marrol´s – hotel, ktorý sa stal „naj“ aj vďaka dobrému jedlu

Len nedávno získal bratislavský hotel Marrol´s ocenenie Najlepší hotel od užívateľov jednej z najväčších on-line cestovných kancelárii na svete – Expedia. Nesporne k tomu prispela aj kvalitná kuchyňa a servis v jeho reštaurácii Messina. (Inzercia)

marolsZískať takéto prestížne ocenenie je dobrá správa nielen pre Bratislavu, ale i celé Slovensko. Nedá sa totiž kúpiť, ani vylobovať. Expedia má vo svojom portfóliu 130 000 hotelov z celého sveta a právo hlasovať majú všetci jej návštevníci. Tí dali päťhviezdičkovému Marrol´s-u, hotelíku s rodinnou atmosférou v pamiatkovo chránenej budove v historickom centre Bratislavy, ktorý budúci rok oslávi desať rokov svojej existencie, najviac hlasov. Nesporne za príjemné interiéry zariadené v koloniálnom alebo retro štýle podľa návrhov a nápadov architektky Zuzany Cambelovej, kde ich už v lobby víta teplo ohňa v horiacom kozube. Ale celkom iste hlavne za prístup personálu a celkový servis. Skrátka, ten sa snaží napĺňať heslo: Hotel s veľkým srdcom.

Generálna manažérka Eva Nagyová to zhŕňa do jednej vety: „Vždy sme sa snažili dať hosťom viac, ako je bežné.“

Podľa lady Marrol

Zaujímavý je aj názov hotela. Dostal ho podľa génia locci, ducha miesta. Na Tobruckej ulici, kde sa nachádza, zachránila kedysi pri svojej návšteve vtedajšieho Pressburgu dcéra bohatého škótskeho obchodníka lady Marrol malého chlapčeka pred splašenými koňmi. Jej podobizeň sa uchovala dodnes a hotel ju má vo svojom logu.

Kuchyňa v domáckom duchu

Na hodnotení návštevníkov Expedie má nesporne podiel aj reštaurácia hotela nazvaná Messina. „Ťažko odhadnúť do akej miery, lebo nie vždy si hotelový hosť zájde u nás aj na obed či večeru. Do reštaurácie však ide minimálne na raňajky, a tak má šancu spoznať našu filozofiu a prístup k hosťom. Isté je, že ak by bol sklamaný reštauračným servisom, odzrkadlilo by sa to na celkovom hodnotení hotela. Opak ho ale zase dobre naladí,“ hovorí Sales&Marketing manažérka Andrea Kováčiková.

Základom kuchyne pod vedením šéfkuchára Michala Škrabáka sú kvalitné, čerstvé a sezónne suroviny, podľa možnosti od slovenských dodávateľov. Mnohé veci si pripravujú sami. Príkladom je vlastný domáci jogurt v sklenených fľaštičkách. Na raňajkových stoloch teda nenájdete nijaké maľované plastové kelímky od rôznych výrobcov. To isté platí o cestovinách ako sú domáca tarhoňa, tagliatelle, pappardelle. V ponuke majú napríklad aj domáce pirohy so slivkovým lekvárom, ktoré sú ozvláštnené spôsobom servírovania: sú uložené na vínovej čokoláde s orechmi a slivkovým sorbetom. Aj husacia paštéta v obale z vlašských orechov, tekvicových semienok a mandlí s brusnicovou omáčkou je plnená karamelovým likérom, ktorý si robia sami.

Recepty aj z domácich končín

Messina sa spočiatku zameriavala na taliansku kuchyňu. Keď sa však pred tromi rokmi stal jej šéfkuchárom M. Škrabák, postupne koncept menil podľa zloženia klientely hotela. Keďže tá je najmä zo zahraničia, ako je Nemecko či USA, rozhodol sa zakomponovať do jedálneho lístka viac originálnych jedál založených na slovenskej kuchyni. „To vieme najlepšie,“ hovorí. Inšpirovaný zahraničnými stážami však zakomponoval do nej aj aktuálne prvky modernej gastronómie.

Takže nový koncept hovorí skôr o stredoeurópskej kuchyni, kde sa všetko prelína. Slovenský duch mu dávajú aj slovenské suroviny, ako je v čase sezóny špargľa zo Záhoria, ovčí i kravský zrejúci syr či sušená domáca šunka. Ukazuje sa však, že vymyslieť zaujímavé recepty je umenie, ale ešte väčšie zohnať na Slovensku domácich dodávateľov. Navyše, že nie všetci, ktorí majú kvalitné produkty, ich aj vedia spropagovať.

marols

Pravidelné novinky

Klientelou v Messine sú hlavne hoteloví hostia, ale často tam prichádzajú z manažéri na pracovné obedy či večery. Bratislavčania tam zase radi pozývajú vzácne návštevy.
Jedálny lístok menia v reštaurácii dva krát do roka. Ten najnovší je z októbra 2012. Okrem toho na mesačnej báze odporúča šéfkuchár jedlá prostredníctvom tzv. Chef´s suggestion. Túto ponuku komunikujú v priestoroch hotela a vkladajú i do jedálneho lístka. Je to bonus hlavne pre stálych hostí.

Okrem toho ponúkajú biznis lunch Allegretto. V preklade z taliančiny to znamená rýchlejšie, teda rýchlejší obed pre hostí, ktorí nemajú čas vyčkávať na jedlo a la carte. Naskladajú si ho sami – dvojchodové za 12,50 € a trojchodové za 14,50 €, pričom v cene je káva a nealko nápoj.

Gurmánskou záležitosťou je nesporne Degustačné menu. To robí šéfkuchár a jeho kolektív spolu s jedálnym lístkom tiež dva krát do roka. Predstavuje menšie porcie o šiestich chodoch. V poslednom čase záujem o toto menu mimoriadne vzrástol – je to šanca ochutnať z každej dobroty trochu a nenazerať zvedavo do taniera susedovi.

Ak si však budete želať niečo úplne extra, aj to vám vie pre vašu špeciálnu príležitosť M. Škrabák pripraviť. Dá sa to niekedy navariť aj ad hoc, ale najlepšie je urobiť si rezerváciu.
A dôvodom na ponuku špeciálneho menu sú aj rôzne sviatky, ako Veľká noc, Vianoce, promócie a iné udalosti.

marols

Dominujú slovenské vína

Na vínnej karte dominujú kvalitné slovenské vína, vrátane sektu Hubert zrejúceho klasickou metódou. „Dvornými“ dodávateľmi vín pre Messinu sú firmy Elesko a Mrva&Stanko. Nechýbajú ale ani vína zo známych vinárstiev Európy i Nového sveta.

marols

  • Ubytovanie: Hotel ponúka ubytovanie v 51 exkluzívne zariadených izbách a troch apartmánoch.
  • Gastronómia: Reštaurácia Messina má kapacitu 48 stoličiek.
  • Oddych: Exkluzívnym miestom pre relax je wellness centrum Jasmin Spa.
  • Library Saloon: Pre 40 ľudí, klimatizovaný, komplexne technicky vybavený.
  • Green Saloon: Pre 12 osôb, vhodný na obchodné rokovania za okrúhlym stolom, či privátne raňajky, obed alebo večeru.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.