SME

Marrol´s – hotel, ktorý sa stal „naj“ aj vďaka dobrému jedlu

Len nedávno získal bratislavský hotel Marrol´s ocenenie Najlepší hotel od užívateľov jednej z najväčších on-line cestovných kancelárii na svete – Expedia. Nesporne k tomu prispela aj kvalitná kuchyňa a servis v jeho reštaurácii Messina. (Inzercia)

Získať takéto prestížne ocenenie je dobrá správa nielen pre Bratislavu, ale i celé Slovensko. Nedá sa totiž kúpiť, ani vylobovať. Expedia má vo svojom portfóliu 130 000 hotelov z celého sveta a právo hlasovať majú všetci jej návštevníci. Tí dali päťhviezdičkovému Marrol´s-u, hotelíku s rodinnou atmosférou v pamiatkovo chránenej budove v historickom centre Bratislavy, ktorý budúci rok oslávi desať rokov svojej existencie, najviac hlasov. Nesporne za príjemné interiéry zariadené v koloniálnom alebo retro štýle podľa návrhov a nápadov architektky Zuzany Cambelovej, kde ich už v lobby víta teplo ohňa v horiacom kozube. Ale celkom iste hlavne za prístup personálu a celkový servis. Skrátka, ten sa snaží napĺňať heslo: Hotel s veľkým srdcom.

SkryťVypnúť reklamu

Generálna manažérka Eva Nagyová to zhŕňa do jednej vety: „Vždy sme sa snažili dať hosťom viac, ako je bežné.“

Podľa lady Marrol Zaujímavý je aj názov hotela. Dostal ho podľa génia locci, ducha miesta. Na Tobruckej ulici, kde sa nachádza, zachránila kedysi pri svojej návšteve vtedajšieho Pressburgu dcéra bohatého škótskeho obchodníka lady Marrol malého chlapčeka pred splašenými koňmi. Jej podobizeň sa uchovala dodnes a hotel ju má vo svojom logu.

Kuchyňa v domáckom duchu Na hodnotení návštevníkov Expedie má nesporne podiel aj reštaurácia hotela nazvaná Messina. „Ťažko odhadnúť do akej miery, lebo nie vždy si hotelový hosť zájde u nás aj na obed či večeru. Do reštaurácie však ide minimálne na raňajky, a tak má šancu spoznať našu filozofiu a prístup k hosťom. Isté je, že ak by bol sklamaný reštauračným servisom, odzrkadlilo by sa to na celkovom hodnotení hotela. Opak ho ale zase dobre naladí,“ hovorí Sales&Marketing manažérka Andrea Kováčiková.

SkryťVypnúť reklamu

Základom kuchyne pod vedením šéfkuchára Michala Škrabáka sú kvalitné, čerstvé a sezónne suroviny, podľa možnosti od slovenských dodávateľov. Mnohé veci si pripravujú sami. Príkladom je vlastný domáci jogurt v sklenených fľaštičkách. Na raňajkových stoloch teda nenájdete nijaké maľované plastové kelímky od rôznych výrobcov. To isté platí o cestovinách ako sú domáca tarhoňa, tagliatelle, pappardelle. V ponuke majú napríklad aj domáce pirohy so slivkovým lekvárom, ktoré sú ozvláštnené spôsobom servírovania: sú uložené na vínovej čokoláde s orechmi a slivkovým sorbetom. Aj husacia paštéta v obale z vlašských orechov, tekvicových semienok a mandlí s brusnicovou omáčkou je plnená karamelovým likérom, ktorý si robia sami.

Recepty aj z domácich končín Messina sa spočiatku zameriavala na taliansku kuchyňu. Keď sa však pred tromi rokmi stal jej šéfkuchárom M. Škrabák, postupne koncept menil podľa zloženia klientely hotela. Keďže tá je najmä zo zahraničia, ako je Nemecko či USA, rozhodol sa zakomponovať do jedálneho lístka viac originálnych jedál založených na slovenskej kuchyni. „To vieme najlepšie,“ hovorí. Inšpirovaný zahraničnými stážami však zakomponoval do nej aj aktuálne prvky modernej gastronómie.

SkryťVypnúť reklamu

Takže nový koncept hovorí skôr o stredoeurópskej kuchyni, kde sa všetko prelína. Slovenský duch mu dávajú aj slovenské suroviny, ako je v čase sezóny špargľa zo Záhoria, ovčí i kravský zrejúci syr či sušená domáca šunka. Ukazuje sa však, že vymyslieť zaujímavé recepty je umenie, ale ešte väčšie zohnať na Slovensku domácich dodávateľov. Navyše, že nie všetci, ktorí majú kvalitné produkty, ich aj vedia spropagovať.

Pravidelné novinky Klientelou v Messine sú hlavne hoteloví hostia, ale často tam prichádzajú z manažéri na pracovné obedy či večery. Bratislavčania tam zase radi pozývajú vzácne návštevy.

Jedálny lístok menia v reštaurácii dva krát do roka. Ten najnovší je z októbra 2012. Okrem toho na mesačnej báze odporúča šéfkuchár jedlá prostredníctvom tzv. Chef´s suggestion. Túto ponuku komunikujú v priestoroch hotela a vkladajú i do jedálneho lístka. Je to bonus hlavne pre stálych hostí.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem toho ponúkajú biznis lunch Allegretto. V preklade z taliančiny to znamená rýchlejšie, teda rýchlejší obed pre hostí, ktorí nemajú čas vyčkávať na jedlo a la carte. Naskladajú si ho sami – dvojchodové za 12,50 € a trojchodové za 14,50 €, pričom v cene je káva a nealko nápoj.

Gurmánskou záležitosťou je nesporne Degustačné menu. To robí šéfkuchár a jeho kolektív spolu s jedálnym lístkom tiež dva krát do roka. Predstavuje menšie porcie o šiestich chodoch. V poslednom čase záujem o toto menu mimoriadne vzrástol – je to šanca ochutnať z každej dobroty trochu a nenazerať zvedavo do taniera susedovi.

Ak si však budete želať niečo úplne extra, aj to vám vie pre vašu špeciálnu príležitosť M. Škrabák pripraviť. Dá sa to niekedy navariť aj ad hoc, ale najlepšie je urobiť si rezerváciu.

SkryťVypnúť reklamu

A dôvodom na ponuku špeciálneho menu sú aj rôzne sviatky, ako Veľká noc, Vianoce, promócie a iné udalosti.

Dominujú slovenské vína Na vínnej karte dominujú kvalitné slovenské vína, vrátane sektu Hubert zrejúceho klasickou metódou. „Dvornými“ dodávateľmi vín pre Messinu sú firmy Elesko a Mrva&Stanko. Nechýbajú ale ani vína zo známych vinárstiev Európy i Nového sveta.

Ubytovanie: Hotel ponúka ubytovanie v 51 exkluzívne zariadených izbách a troch apartmánoch. Gastronómia: Reštaurácia Messina má kapacitu 48 stoličiek. Oddych: Exkluzívnym miestom pre relax je wellness centrum Jasmin Spa. Library Saloon: Pre 40 ľudí, klimatizovaný, komplexne technicky vybavený. Green Saloon: Pre 12 osôb, vhodný na obchodné rokovania za okrúhlym stolom, či privátne raňajky, obed alebo večeru.

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 094
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 965
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 180
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 077
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 075
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 470
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu