SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Kogo Ristorante obhájilo pozíciu v prestížnom bedekri Gault Millau

Medzi šiestimi bratislavskými reštauráciami, ktoré odporúča najnovšie rakúske vydanie prestížneho gurmánskeho bedekra Gault Millau 2013, už po štvrtýkrát figuruje reštaurácia Kogo v Bratislave. Obhájila svojich 13 bodov a jednu čapicu. (Inzercia)

kogoPopri Michelinovi je Gault Millau najznámejším gurmánskym bedekrom v Európe (v USA vychádza pod názvom Gayot). Na rozdiel od svojho nemenej populárneho konkurenta však hodnotí predovšetkým kvalitu jedál. Slovenské, presnejšie zatiaľ iba bratislavské, reštaurácie zaraďuje do svojho rakúskeho vydania len od roku 2010, hoci vydanie pre rok 2013 je v poradí už ich 34.

Miesto si nekúpiš

O Gault Millau je tiež známe, že miesto v ňom si žiadna reštaurácia nemôže kúpiť. Hodnotitelia ju buď zaradia, alebo nie, a tým vlastne dávajú svojim čitateľom odporúčanie, že stojí za návštevu. Musí však získať najmenej desať z 20 možných bodov. Tento rok bolo do bedekra zaradených len šesť bratislavských reštaurácií. Byť tam je teda výborná vizitka aj pre reštauráciu Kogo na Hviezdoslavom námestí v Bratislave majiteľov Dalibora a Zuzany Gergeľovcov.

„Byť v bedekri Gault Millau aj pre rok 2013 je pre nás výborná správa. Najmä preto, že nás ocenili nezávislí hodnotitelia, ktorí nie sú zaťažení informáciami zo slovenského prostredia a hodnotia reštauráciu vecne, podľa kvality jedla,“ hovorí Zuzana Gergeľová.

Medzitým zmeny

Hodnotitelia Gault Millau ochutnali jedlá ako Gamberi all diavola (pikantné krevety), Bruschetta KOGO (bruschetta s rajčinami a grilovanou chobotnicou), Zuppa di fagioli (fazuľovú polievku s údeným mäsom), Costollete di agnello (jahňacie kotletky na rozmaríne a cherry rajčinkách) či Grigliata mista di pesce (losos, morský jazyk a morský jazyk na grile).

Čo dodáva k hodnoteniu Zuzana Gergeľová? „Som rada, že hodnotitelia boli spokojní, no museli byť v našej reštaurácii začiatkom toho roka, lebo niektoré jedlá už boli nahradené novými. My totiž jedálny lístok obmieňame štvrťročne. Špeciálne menu, pripravované hlavne so sezónnych surovín, obmieňame denne.“

Kogo

Čo chystajú

A čo aktuálne chystá tím kuchyne Kogo? „Nový jedálny lístok bude obsahovať aj jedlá inšpirované stážou nášho kuchára v Michelinovskej reštaurácii Amerigo dal 1934 v Taliansku. A náš someliér Peter Majerník práve uviedol nový vínny lístok, ktorý je rozšírený o legendárne talianske vína a veľké francúzske vína z Bordeaux,“ dodáva Z. Gergeľová.

Pri návšteve reštaurácie si však určite nechajte miesto na dezert. Najväčšiu zmenu totiž reštaurácia pripravuje v oblasti dezertov. „Zamestnali sme nového, veľmi kreatívneho cukrára, ktorý ponúkne našim hosťom úplne nový dezertný lístok. Pred Vianocami ho obohatí o tradičné vianočné koláčiky,“ prezrádza aktuálne informácie z kuchyne Kogo Z. Gergeľová.

Body iba za kvalitné jedlo

Gurmánsky bedeker Gault Millau založili v roku 1965 dvaja reštaurační kritici Henri Gault a Christian Millau. Reštauráciám sa udeľujú body od 1 do 20, ale tie podniky, ktoré získajú menej ako 10 bodov, sa v knihe nikdy neobjavia. Body udeľujú na základe kvality jedla. Komentár k obsluhe, cenám a atmosfére je uvedený samostatne. Podľa počtu bodov potom udeľujú podnikom od jednej po štyri čapice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu