Kogo Ristorante obhájilo pozíciu v prestížnom bedekri Gault Millau

Medzi šiestimi bratislavskými reštauráciami, ktoré odporúča najnovšie rakúske vydanie prestížneho gurmánskeho bedekra Gault Millau 2013, už po štvrtýkrát figuruje reštaurácia Kogo v Bratislave. Obhájila svojich 13 bodov a jednu čapicu. (Inzercia)

kogoPopri Michelinovi je Gault Millau najznámejším gurmánskym bedekrom v Európe (v USA vychádza pod názvom Gayot). Na rozdiel od svojho nemenej populárneho konkurenta však hodnotí predovšetkým kvalitu jedál. Slovenské, presnejšie zatiaľ iba bratislavské, reštaurácie zaraďuje do svojho rakúskeho vydania len od roku 2010, hoci vydanie pre rok 2013 je v poradí už ich 34.

Miesto si nekúpiš

O Gault Millau je tiež známe, že miesto v ňom si žiadna reštaurácia nemôže kúpiť. Hodnotitelia ju buď zaradia, alebo nie, a tým vlastne dávajú svojim čitateľom odporúčanie, že stojí za návštevu. Musí však získať najmenej desať z 20 možných bodov. Tento rok bolo do bedekra zaradených len šesť bratislavských reštaurácií. Byť tam je teda výborná vizitka aj pre reštauráciu Kogo na Hviezdoslavom námestí v Bratislave majiteľov Dalibora a Zuzany Gergeľovcov.

„Byť v bedekri Gault Millau aj pre rok 2013 je pre nás výborná správa. Najmä preto, že nás ocenili nezávislí hodnotitelia, ktorí nie sú zaťažení informáciami zo slovenského prostredia a hodnotia reštauráciu vecne, podľa kvality jedla,“ hovorí Zuzana Gergeľová.

Medzitým zmeny

Hodnotitelia Gault Millau ochutnali jedlá ako Gamberi all diavola (pikantné krevety), Bruschetta KOGO (bruschetta s rajčinami a grilovanou chobotnicou), Zuppa di fagioli (fazuľovú polievku s údeným mäsom), Costollete di agnello (jahňacie kotletky na rozmaríne a cherry rajčinkách) či Grigliata mista di pesce (losos, morský jazyk a morský jazyk na grile).

Čo dodáva k hodnoteniu Zuzana Gergeľová? „Som rada, že hodnotitelia boli spokojní, no museli byť v našej reštaurácii začiatkom toho roka, lebo niektoré jedlá už boli nahradené novými. My totiž jedálny lístok obmieňame štvrťročne. Špeciálne menu, pripravované hlavne so sezónnych surovín, obmieňame denne.“

Kogo

Čo chystajú

A čo aktuálne chystá tím kuchyne Kogo? „Nový jedálny lístok bude obsahovať aj jedlá inšpirované stážou nášho kuchára v Michelinovskej reštaurácii Amerigo dal 1934 v Taliansku. A náš someliér Peter Majerník práve uviedol nový vínny lístok, ktorý je rozšírený o legendárne talianske vína a veľké francúzske vína z Bordeaux,“ dodáva Z. Gergeľová.

Pri návšteve reštaurácie si však určite nechajte miesto na dezert. Najväčšiu zmenu totiž reštaurácia pripravuje v oblasti dezertov. „Zamestnali sme nového, veľmi kreatívneho cukrára, ktorý ponúkne našim hosťom úplne nový dezertný lístok. Pred Vianocami ho obohatí o tradičné vianočné koláčiky,“ prezrádza aktuálne informácie z kuchyne Kogo Z. Gergeľová.

Body iba za kvalitné jedlo

Gurmánsky bedeker Gault Millau založili v roku 1965 dvaja reštaurační kritici Henri Gault a Christian Millau. Reštauráciám sa udeľujú body od 1 do 20, ale tie podniky, ktoré získajú menej ako 10 bodov, sa v knihe nikdy neobjavia. Body udeľujú na základe kvality jedla. Komentár k obsluhe, cenám a atmosfére je uvedený samostatne. Podľa počtu bodov potom udeľujú podnikom od jednej po štyri čapice.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.