Trenčiansky Panorama Club s krásnym výhľadom na hrad vie zabezpečiť catering aj mimo vlastných priestorov

Strecha parkovacieho domu v susedstve pešej zóny v Trenčíne skrýva zaujímavé priestory a terasu s výhľadom priamo na Trenčiansky hrad. Tam treba hľadať catering&events club nazvaný Panorama. (Inzercia)

panoramaMajiteľ, prevádzkar a súčasne aj event manažér tohto podniku Peter Hanáček spomína, že keď v roku 2008 získali priestory na streche parkovacieho domu, rozmýšľali, čo s nimi. Padli úvahy o kaviarni i reštaurácii. Lenže súčasná situácia je taká, aká je a turistov napriek atrakcii mesta – hradu, ktorého história siaha až do čias Rímskeho impéria, je málo. „Ani na návštevnosť Trenčanov sme si netrúfali spoliehať sa. V súčasnosti väčšina ľudí šetrí na výdavkoch a báli sme sa , že tým, ktorí do podnikov chodia, by sme sa mohli rýchlo obkukať.“

A tak napokon vznikla firma zameraná na organizovanie podujatí, či ako sa dnes vraví eventov, s vlastnými priestormi i cateringovými službami. V Panorama Clube na objednávky pripravia svadbu, promócie, oslavu jubilea, rôzne priateľské i firemné podujatie, grilovačku... A to tak pre menšie partie, ale vojde sa tam aj 300 ľudí. Navyše hostia nemajú problém s parkovaním a z garáže ich výťah vyvezie rovno na strechu.

Prednosť ľahšej modernej kuchyni

Nejde pravdaže iba o priestor, pretože Panorama Club poskytuje kompletné služby vrátane stravovacích. Súčasťou firmy je totiž veľkokapacitná kuchyňa v trenčianskom kultúrnom dome, kde dokážu vytvoriť jedlá od výmyslu sveta a priniesť ich nielen do Panorama Clubu, ale kdekoľvek, kam si ich klient objedná.

panorama

„Niekedy nás v podnikaní ťahá catering, inokedy zase práve krásny priestor, ktorý máme k dispozícii,“ hovorí P. Hanáček. Aj preto fungujú pod názvom s podtitulom catering&events club.
Podnikať v gastronómii nie je v súčasnosti jednoduché ani v Trenčíne. Konkurencia hotelov a reštaurácii je veľká a každý si chce odkrojiť svoj kus koláča. „Musíme sa preto riadne obracať,“ netají P. Hanáček. „Klientov sa snažíme získať tým, že kladieme dôraz na kvalitu používaných surovín a ponúkame jedlá, ktoré sú iné, ako »klasika«. Tým sa odlišujeme od ostatných cateringových spoločností. Nerobíme napríklad ťažké majonézové šaláty, ale nahrádzame ich smotanovými, namiesto obligátnych šunkových mís uprednostňujeme lososové a podobne. Skrátka, usilujeme sa o ľahšiu, modernejšiu kuchyňu. Dôraz kladieme aj na dekoráciu, pretože dizajn jedál hrá aj v gastronómii čoraz väčšiu rolu.“

Skúsenosti zo zahraničia

To všetko zvláda P. Hanáček s dvomi stálymi zamestnancami – prevádzkarom a šéfkuchárom Petrom Žákom, ocenenom aj na súťaži HoReCa. Ostatný potrebný personál si prenajíma. Vytvoril si tím osvedčených ľudí zväčša z gastronómie, ktorí si chcú privyrobiť, a preto sa správajú inak, ako keď sú kdesi zatvorení ako stáli zamestnanci niekoľko hodín.

Nemenej dôležité sú osobné skúsenosti P. Hanáčka. Vyštudoval odbor kuchár-čašník s maturitou, urobil si rôzne barmanské kurzy a potom sa deväť rokov pohyboval v zahraničí. Pracoval na rôznych postoch v gastronomických zariadeniach v Rakúsku, Veľkej Británii i na zaoceánskych lodiach. Keď sa však rozhodol oženiť sa a prišli deti, dozrela aj chvíľa na usadenie sa v Trenčíne a podnikanie. Mal vtedy 31 rokov a popri skúsenostiach aj kopu odvahy začať na svojom a po svojom.

„Zatiaľ neľutujem, baví ma to,“ prízvukuje. „Prekáža mi však, že štát namiesto toho, aby podnikateľov podporoval, hádže im pod nohy polená. Ja mám ale v zálohe to, že keď ma to tu prestane baviť, opäť odídem do zahraničia.“
Zo zahraničných poznatkov sa mu najviac zišli skúsenosti ako sa správať k hosťom, starať sa o nich. „Mňa vždy bavilo robiť čašníka či barmana. Nikdy som to nebral ako povinnosť, že musím vstávať do práce, ale bolo a je to naozaj moje hobby,“ dodáva.

Spiaci Trenčín?

Trenčín je nesporne z turistického pohľadu atraktívne mesto. A predsa je v poslednom čase takpovediac zaspaté, a to najmä po piatej hodine popoludní a večer. Výnimkou je jedine obdobie festivalu Pohoda, ktorý je pritom na druhej strane ukážkou, čo sa dá dosiahnuť, keď sa spoja sily a ľudia spolupracujú. Na Trenčiansky hrad síce príde údajne ročne 100-tisíc ľudí, ale tým akoby sa využitie toho skvostu s veľkým potenciálom skončilo. Návštevníkom nikto neponúka niečo, čo by ich v meste zdržalo dlhšie, aby sa zabavili, posedeli a príjemne strávili čas – a aj minuli peniaze. Chýba ponuka kompletných turistických produktov, neexistuje incomingová cestovná kancelária, ktorá by sa toho chytila. Miestni podnikatelia v cestovnom ruchu namiesto toho, aby spolupracovali, robia každý na vlastnú päsť.

Majiteľovi Panorama Clubu teda v tejto chvíli nezostáva nič iné, len hľadať vlastné cestičky, ako prilákať hostí. Výhodou je, že terasa nad parkovacím domom sa dá vďaka ohrievačom využívať celoročne, teda aj v zime, kedy vedia pripraviť napríklad ľadový bar. V lete zase napríklad grilovačku.

panorama

A že objednané podujatia zvládajú dobre, svedčí aj množstvo zaujímavých referencií. Pripravovali napríklad catering na oslavu hokejového Stanley Cupu na Trenčianskom hrade – pre Zdena Cháru i Tomáša Kopeckého. Hokejisti majú vôbec radi priestor Panorama Clubu. Viacerí tam už oslavovali narodeniny, ale zablúdili tam aj Miroslav Žbirka a iné známe osobnosti. Catering pravidelne pripravujú aj pre viaceré renomované trenčianske firmy, ako je BMW T.O.B., Lidl, Mercedes či Vaillant.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom funkcionár so svastikou na hrudi neprekáža

Viditeľné tetovanie so svastikou je trestné.

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Kto si vytetuje svastiku, želá si problémy

Mali by sme ich kotlebovcom dopriať.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.