Trenčiansky Panorama Club s krásnym výhľadom na hrad vie zabezpečiť catering aj mimo vlastných priestorov

Strecha parkovacieho domu v susedstve pešej zóny v Trenčíne skrýva zaujímavé priestory a terasu s výhľadom priamo na Trenčiansky hrad. Tam treba hľadať catering&events club nazvaný Panorama. (Inzercia)

panoramaMajiteľ, prevádzkar a súčasne aj event manažér tohto podniku Peter Hanáček spomína, že keď v roku 2008 získali priestory na streche parkovacieho domu, rozmýšľali, čo s nimi. Padli úvahy o kaviarni i reštaurácii. Lenže súčasná situácia je taká, aká je a turistov napriek atrakcii mesta – hradu, ktorého história siaha až do čias Rímskeho impéria, je málo. „Ani na návštevnosť Trenčanov sme si netrúfali spoliehať sa. V súčasnosti väčšina ľudí šetrí na výdavkoch a báli sme sa , že tým, ktorí do podnikov chodia, by sme sa mohli rýchlo obkukať.“

A tak napokon vznikla firma zameraná na organizovanie podujatí, či ako sa dnes vraví eventov, s vlastnými priestormi i cateringovými službami. V Panorama Clube na objednávky pripravia svadbu, promócie, oslavu jubilea, rôzne priateľské i firemné podujatie, grilovačku... A to tak pre menšie partie, ale vojde sa tam aj 300 ľudí. Navyše hostia nemajú problém s parkovaním a z garáže ich výťah vyvezie rovno na strechu.

Prednosť ľahšej modernej kuchyni

Nejde pravdaže iba o priestor, pretože Panorama Club poskytuje kompletné služby vrátane stravovacích. Súčasťou firmy je totiž veľkokapacitná kuchyňa v trenčianskom kultúrnom dome, kde dokážu vytvoriť jedlá od výmyslu sveta a priniesť ich nielen do Panorama Clubu, ale kdekoľvek, kam si ich klient objedná.

panorama

„Niekedy nás v podnikaní ťahá catering, inokedy zase práve krásny priestor, ktorý máme k dispozícii,“ hovorí P. Hanáček. Aj preto fungujú pod názvom s podtitulom catering&events club.
Podnikať v gastronómii nie je v súčasnosti jednoduché ani v Trenčíne. Konkurencia hotelov a reštaurácii je veľká a každý si chce odkrojiť svoj kus koláča. „Musíme sa preto riadne obracať,“ netají P. Hanáček. „Klientov sa snažíme získať tým, že kladieme dôraz na kvalitu používaných surovín a ponúkame jedlá, ktoré sú iné, ako »klasika«. Tým sa odlišujeme od ostatných cateringových spoločností. Nerobíme napríklad ťažké majonézové šaláty, ale nahrádzame ich smotanovými, namiesto obligátnych šunkových mís uprednostňujeme lososové a podobne. Skrátka, usilujeme sa o ľahšiu, modernejšiu kuchyňu. Dôraz kladieme aj na dekoráciu, pretože dizajn jedál hrá aj v gastronómii čoraz väčšiu rolu.“

Skúsenosti zo zahraničia

To všetko zvláda P. Hanáček s dvomi stálymi zamestnancami – prevádzkarom a šéfkuchárom Petrom Žákom, ocenenom aj na súťaži HoReCa. Ostatný potrebný personál si prenajíma. Vytvoril si tím osvedčených ľudí zväčša z gastronómie, ktorí si chcú privyrobiť, a preto sa správajú inak, ako keď sú kdesi zatvorení ako stáli zamestnanci niekoľko hodín.

Nemenej dôležité sú osobné skúsenosti P. Hanáčka. Vyštudoval odbor kuchár-čašník s maturitou, urobil si rôzne barmanské kurzy a potom sa deväť rokov pohyboval v zahraničí. Pracoval na rôznych postoch v gastronomických zariadeniach v Rakúsku, Veľkej Británii i na zaoceánskych lodiach. Keď sa však rozhodol oženiť sa a prišli deti, dozrela aj chvíľa na usadenie sa v Trenčíne a podnikanie. Mal vtedy 31 rokov a popri skúsenostiach aj kopu odvahy začať na svojom a po svojom.

„Zatiaľ neľutujem, baví ma to,“ prízvukuje. „Prekáža mi však, že štát namiesto toho, aby podnikateľov podporoval, hádže im pod nohy polená. Ja mám ale v zálohe to, že keď ma to tu prestane baviť, opäť odídem do zahraničia.“
Zo zahraničných poznatkov sa mu najviac zišli skúsenosti ako sa správať k hosťom, starať sa o nich. „Mňa vždy bavilo robiť čašníka či barmana. Nikdy som to nebral ako povinnosť, že musím vstávať do práce, ale bolo a je to naozaj moje hobby,“ dodáva.

Spiaci Trenčín?

Trenčín je nesporne z turistického pohľadu atraktívne mesto. A predsa je v poslednom čase takpovediac zaspaté, a to najmä po piatej hodine popoludní a večer. Výnimkou je jedine obdobie festivalu Pohoda, ktorý je pritom na druhej strane ukážkou, čo sa dá dosiahnuť, keď sa spoja sily a ľudia spolupracujú. Na Trenčiansky hrad síce príde údajne ročne 100-tisíc ľudí, ale tým akoby sa využitie toho skvostu s veľkým potenciálom skončilo. Návštevníkom nikto neponúka niečo, čo by ich v meste zdržalo dlhšie, aby sa zabavili, posedeli a príjemne strávili čas – a aj minuli peniaze. Chýba ponuka kompletných turistických produktov, neexistuje incomingová cestovná kancelária, ktorá by sa toho chytila. Miestni podnikatelia v cestovnom ruchu namiesto toho, aby spolupracovali, robia každý na vlastnú päsť.

Majiteľovi Panorama Clubu teda v tejto chvíli nezostáva nič iné, len hľadať vlastné cestičky, ako prilákať hostí. Výhodou je, že terasa nad parkovacím domom sa dá vďaka ohrievačom využívať celoročne, teda aj v zime, kedy vedia pripraviť napríklad ľadový bar. V lete zase napríklad grilovačku.

panorama

A že objednané podujatia zvládajú dobre, svedčí aj množstvo zaujímavých referencií. Pripravovali napríklad catering na oslavu hokejového Stanley Cupu na Trenčianskom hrade – pre Zdena Cháru i Tomáša Kopeckého. Hokejisti majú vôbec radi priestor Panorama Clubu. Viacerí tam už oslavovali narodeniny, ale zablúdili tam aj Miroslav Žbirka a iné známe osobnosti. Catering pravidelne pripravujú aj pre viaceré renomované trenčianske firmy, ako je BMW T.O.B., Lidl, Mercedes či Vaillant.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.