Bratislavský Leblon priniesol k Dunaju kus Brazílie, ponúka unikátnu mäsovú šou

Eurovea na brehu Dunaja je medzi Bratislavčanmi a jeho návštevníkmi zatiaľ neutíchajúci šláger. Práve v nej treba hľadať aj brazílsku churrascariu Leblon. Mihajú sa tam nože, znejú latinskoamerické rytmy, ale hlavne, rozvonia to tam pečeným mäsom. Skrátk

leblonLeblon sa stal nedávno súčasťou najväčšej slovenskej gastroskupiny MEDUSA Group. Jej meno predstavuje prepožičaný názov populárnej štvrte v najznámejšieho mesta Brazílie – Rio de Janeiro, ktorú si obľúbili najmä speváci bossa novy a iní umelci a kde nájdete plno populárnych barov, zábavných podnikov a reštaurácii.

Z pampy do mesta

Dostať kus tejto atmosféry k Dunaju sa podarilo v podobe churrascarie, kde podávajú najmä grilované mäso na typický brazílsky štýl nazývané churrasco. Takto mäso kedysi opekali a podávali pastieri dobytka – gaučovia, kdesi v juhoamerických pampách, a tak si ho obľúbila konzumovať celá Brazília. Pečie sa v kusoch na špízoch-nožoch na veľkých griloch. S nimi potom grilmajstri, v Brazílii nazývaní passodores, prechádzajú pomedzi hostí a odkrajujú im lahodné kúsky rovno na tanier.

Ani predstava konzumácie pri tomto jedle ako kdesi na brazílskej pláži pri vlnami šumiacom mori nie je v Leblone celkom cudzia. Najmä v lete sa dá totiž sedieť na terase a šum vydávajú plynúce vody Dunaja. A ak si vyberiete miesto na plošine nad vodou, ktorú Leblon tiež má, ilúzia bude dokonalá.

Pod dozorom odborníka

Tento koncept latinskoamerickej reštaurácie je v Bratislave zatiaľ jedinečný.
„Naši hostia by mali vedieť, že nie sme bufet restaurant ani klasicky steak house,“ objasnili nám v Leblone. „U nás sú obsluhovaní grilmajstrami – passadores. Zážitkom je degustácia rôznych druhov mäsa zvaná rodizio.“

Brazílske musí zostať brazílskym

leblonPassadores sú samostatnou kapitolou. V záujme zachovať naozaj autentickú atmosféru ich v Leblone vyberali spočiatku iba spomedzi Brazílčanov. Tí postupne už zaučili aj Slovákov, ktorí dnes už prevažujú. Musí ísť o ľudí, ktorí radi komunikujú, vedia hosťom vysvetliť o aké mäso ide a všetky iné detaily. Kým sa passadore stane vo svojej profesii naozajstným majstrom, trvá zaúčanie šesť mesiacov. Je to práca, ktorá sa nedá robiť iba pre peniaze. Musíte mať pre ňu vášeň a mať radi komunikáciu s ľuďmi. Churrascario je unikátna mäsová šou. V Leblone dbajú, aby zostala naozaj v brazílskom štýle, a preto nik z kuchárov nesmie postupy poslovenčovať.

Najlepšia chuť je prirodzená

K zážitkom z návštevy Leblonu patrí aj to, že každý môže nazrieť cez veľké okno do kuchyne a sledovať, ako sa mäso pečie. Na gril sa dostávajú kusy toho najkvalitnejšieho mäsa napichané na veľké nože. Červené mäso pochádza výlučne z Južnej Ameriky a zvyšné druhy, čo tvorí asi desatinu, sú z Európy. Pravdaže, prevažuje mäso z Brazílie, ktorá je v súčasnosti jeho najväčším producentom. Predstihla dokonca aj Argentínu, kde v posledných rokoch vo veľkom rozorávajú pampy a osievajú ich sójou.

Mäso prichádza do Európy loďami v čerstvom stave, vákuovo balené. To umožňuje, aby v obaloch štyri týždne dozrievalo a zostalo šťavnaté. Vtedy je na grilovanie najlepšie.
Základným tajomstvom prípravy churrasca je, že mäso sa nemarinuje. Ozajstnú chuť kvalitného mäsa si človek naplno vychutná bez akýchkoľvek zbytočných príchutí. Preto ho pred pečením posýpajú iba hrubou morskou soľou a občas niektoré druhy pripravujú s cesnakom.

A aké druhy mäsa Slováci najviac milujú? V Leblone chcú, aby ochutnali všetky druhy. Preto passadoros s hosťami debatujú, vysvetľujú im spôsob prípravy. A keď náhodou niekomu niečo nechutí, nevadí. Môže ochutnať iný druh mäsa, alebo si objednať niečo z klasického jedálneho lístka, lebo aj ten je k dispozícii.

leblon

Nový jedálny lístok

Leblon totiž nedávno dostal s novým majiteľom aj nové menu. Do jedálneho lístku tak pribudli nové predjedlá (napr. pao carne picante - čerstvá mäsová pikantná nátierka z hovädzieho a bravčového mäsa so sladkou šalotkou a šalátom z jalapeňos papričiek a párom pao de queijo), polievky (napr. sopa de carne - hovädzí vývar, hovädzie mäso, hrášok, julien mrkva, čerstvá feferónka, koriander, bataty, palmové srdcia), ale najmä hlavné jedlá inšpirované brazílskou kuchyňou, ako sú brazílske národné jedlo feijoada (čierna fazuľa, klobása, slanina, údené rebrá, mäso, ryža), či bolso amante de carne (taštička z lístkového cesta, bravčové, hovädzie, kuracie mäso, čierna fazuľa, lúpané cherry paradajky, palmové srdcia, syr). Medzi dezertami nájdete aj višňovo čokoládový koláč na omáčke z lesného ovocia (floresta deus bolo) a ananás karamelizovaný na brazílskom rume so zmrzlinou a mandľovými lupienkami (ananas de pirata).

Exkluzívna brazílska špecialita

leblonA čo najviac obľubujú labužníci ? Je to picanha, čo je mäsko z vrchnej časti hovädzieho stehna s tukovým krytím. No šéfkuchár odporúča určite vyskúšať aj fraldinhu - šťavnatý sval z vnútornej strany hovädzích rebier, ktorého príprava je brazílskou exkluzívnou špecialitou.

Obľuba medzi cudzincami

Leblon sa hneď po otvorení stal jednou z najobľúbenejších reštaurácii v Eurovei. Medzi hosťami nájdete najmä zamestnancov veľkých nadnárodných firiem a zvlášť cez víkendy aj veľa Rakúšanov. Ale churrascu a rodiziu prichádzajú čoraz viac na chuť aj Slováci.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Nezrozumiteľná demisia Druckera a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.