Bratislavský Leblon priniesol k Dunaju kus Brazílie, ponúka unikátnu mäsovú šou

Eurovea na brehu Dunaja je medzi Bratislavčanmi a jeho návštevníkmi zatiaľ neutíchajúci šláger. Práve v nej treba hľadať aj brazílsku churrascariu Leblon. Mihajú sa tam nože, znejú latinskoamerické rytmy, ale hlavne, rozvonia to tam pečeným mäsom. Skrátk

leblonLeblon sa stal nedávno súčasťou najväčšej slovenskej gastroskupiny MEDUSA Group. Jej meno predstavuje prepožičaný názov populárnej štvrte v najznámejšieho mesta Brazílie – Rio de Janeiro, ktorú si obľúbili najmä speváci bossa novy a iní umelci a kde nájdete plno populárnych barov, zábavných podnikov a reštaurácii.

Z pampy do mesta

Dostať kus tejto atmosféry k Dunaju sa podarilo v podobe churrascarie, kde podávajú najmä grilované mäso na typický brazílsky štýl nazývané churrasco. Takto mäso kedysi opekali a podávali pastieri dobytka – gaučovia, kdesi v juhoamerických pampách, a tak si ho obľúbila konzumovať celá Brazília. Pečie sa v kusoch na špízoch-nožoch na veľkých griloch. S nimi potom grilmajstri, v Brazílii nazývaní passodores, prechádzajú pomedzi hostí a odkrajujú im lahodné kúsky rovno na tanier.

Ani predstava konzumácie pri tomto jedle ako kdesi na brazílskej pláži pri vlnami šumiacom mori nie je v Leblone celkom cudzia. Najmä v lete sa dá totiž sedieť na terase a šum vydávajú plynúce vody Dunaja. A ak si vyberiete miesto na plošine nad vodou, ktorú Leblon tiež má, ilúzia bude dokonalá.

Pod dozorom odborníka

Tento koncept latinskoamerickej reštaurácie je v Bratislave zatiaľ jedinečný.
„Naši hostia by mali vedieť, že nie sme bufet restaurant ani klasicky steak house,“ objasnili nám v Leblone. „U nás sú obsluhovaní grilmajstrami – passadores. Zážitkom je degustácia rôznych druhov mäsa zvaná rodizio.“

Brazílske musí zostať brazílskym

leblonPassadores sú samostatnou kapitolou. V záujme zachovať naozaj autentickú atmosféru ich v Leblone vyberali spočiatku iba spomedzi Brazílčanov. Tí postupne už zaučili aj Slovákov, ktorí dnes už prevažujú. Musí ísť o ľudí, ktorí radi komunikujú, vedia hosťom vysvetliť o aké mäso ide a všetky iné detaily. Kým sa passadore stane vo svojej profesii naozajstným majstrom, trvá zaúčanie šesť mesiacov. Je to práca, ktorá sa nedá robiť iba pre peniaze. Musíte mať pre ňu vášeň a mať radi komunikáciu s ľuďmi. Churrascario je unikátna mäsová šou. V Leblone dbajú, aby zostala naozaj v brazílskom štýle, a preto nik z kuchárov nesmie postupy poslovenčovať.

Najlepšia chuť je prirodzená

K zážitkom z návštevy Leblonu patrí aj to, že každý môže nazrieť cez veľké okno do kuchyne a sledovať, ako sa mäso pečie. Na gril sa dostávajú kusy toho najkvalitnejšieho mäsa napichané na veľké nože. Červené mäso pochádza výlučne z Južnej Ameriky a zvyšné druhy, čo tvorí asi desatinu, sú z Európy. Pravdaže, prevažuje mäso z Brazílie, ktorá je v súčasnosti jeho najväčším producentom. Predstihla dokonca aj Argentínu, kde v posledných rokoch vo veľkom rozorávajú pampy a osievajú ich sójou.

Mäso prichádza do Európy loďami v čerstvom stave, vákuovo balené. To umožňuje, aby v obaloch štyri týždne dozrievalo a zostalo šťavnaté. Vtedy je na grilovanie najlepšie.
Základným tajomstvom prípravy churrasca je, že mäso sa nemarinuje. Ozajstnú chuť kvalitného mäsa si človek naplno vychutná bez akýchkoľvek zbytočných príchutí. Preto ho pred pečením posýpajú iba hrubou morskou soľou a občas niektoré druhy pripravujú s cesnakom.

A aké druhy mäsa Slováci najviac milujú? V Leblone chcú, aby ochutnali všetky druhy. Preto passadoros s hosťami debatujú, vysvetľujú im spôsob prípravy. A keď náhodou niekomu niečo nechutí, nevadí. Môže ochutnať iný druh mäsa, alebo si objednať niečo z klasického jedálneho lístka, lebo aj ten je k dispozícii.

leblon

Nový jedálny lístok

Leblon totiž nedávno dostal s novým majiteľom aj nové menu. Do jedálneho lístku tak pribudli nové predjedlá (napr. pao carne picante - čerstvá mäsová pikantná nátierka z hovädzieho a bravčového mäsa so sladkou šalotkou a šalátom z jalapeňos papričiek a párom pao de queijo), polievky (napr. sopa de carne - hovädzí vývar, hovädzie mäso, hrášok, julien mrkva, čerstvá feferónka, koriander, bataty, palmové srdcia), ale najmä hlavné jedlá inšpirované brazílskou kuchyňou, ako sú brazílske národné jedlo feijoada (čierna fazuľa, klobása, slanina, údené rebrá, mäso, ryža), či bolso amante de carne (taštička z lístkového cesta, bravčové, hovädzie, kuracie mäso, čierna fazuľa, lúpané cherry paradajky, palmové srdcia, syr). Medzi dezertami nájdete aj višňovo čokoládový koláč na omáčke z lesného ovocia (floresta deus bolo) a ananás karamelizovaný na brazílskom rume so zmrzlinou a mandľovými lupienkami (ananas de pirata).

Exkluzívna brazílska špecialita

leblonA čo najviac obľubujú labužníci ? Je to picanha, čo je mäsko z vrchnej časti hovädzieho stehna s tukovým krytím. No šéfkuchár odporúča určite vyskúšať aj fraldinhu - šťavnatý sval z vnútornej strany hovädzích rebier, ktorého príprava je brazílskou exkluzívnou špecialitou.

Obľuba medzi cudzincami

Leblon sa hneď po otvorení stal jednou z najobľúbenejších reštaurácii v Eurovei. Medzi hosťami nájdete najmä zamestnancov veľkých nadnárodných firiem a zvlášť cez víkendy aj veľa Rakúšanov. Ale churrascu a rodiziu prichádzajú čoraz viac na chuť aj Slováci.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach mlčí

Najskôr musia dokončiť modernizáciu električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

KULTÚRA

Nové Káčerovo lahodí oku. Pravé dobrodružstvo však neukázalo

Animované seriály za tridsať rokov vyrástli.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.