Športka Pub chce byť milou petržalskou krčmičkou, kam sa budú hostia radi vracať

Bolo to pred dvomi rokmi, keď sa traja kamaráti rozhodli zobrať si do prenájmu výčap a reštauráciu Športka klub v bratislavskej Petržalke hneď v susedstve tamojšieho najväčšieho trhu. Odvtedy prešli zmenami priestory, ponuka jedál i nápojov, ale najmä pr

sportkaDnes sa tento podnik nazýva Športka pub. súčasťou podniku je aj Športka piváreň s terasou). Príbeh troch mladých kamarátov sa neskôr zúžil na dvoch – Dušana Petríka a Peter Simona. Sú to konškoláci – študovali hotelovej školu v Piešťanoch a obaja majú skúsenosti z práce v pohostinstve aj v zahraničí. A hlavne mali odvahu pustiť sa do diela podľa vlastných predstáv.

Cieľ majú jasný: nechcú sa hrať na niečo viac ako im prísluší, ale byť milou petržalskou krčmičkou, kam sa budú hostia radi vracať. „Oslovujeme predovšetkým ľudí, ktorí na tomto obrovskom sídlisku žijú. Nie sú to zväčša žiadni boháči, skôr stredná vrstva. Vychádzame z toho, že nie každý má na drahé reštaurácie v Eurovei, aj títo ľudia majú nárok zabaviť sa, posedieť si s priateľmi v príjemnom prostredí, dať si chutne pripravené jedlo a poctivo načapované nápoje. Rozbeh nebol ľahký, ale už vidíme, že kamaráti pritiahli kamarátov a začíname mať svojich štamgastov,“ hovorí D. Petrík.

O dva mesiace otvárali

Športka pub mal za sebou bohatú históriu. Kedysi to bývala vychytená „dvojka“ reštaurácia, no po „nežnej“ sa postupne menila na zafajčený lokál s komunistickým dizajnom a tmavým pochmúrnym nábytkom, kde slušnejší človek radšej ani nevstúpil. Novým majiteľom stačili dva mesiace, aby podnik zrekonštruovali. Vo vnútri pribudol bar z tehál a starých trámov, na stenách fotografie starej Bratislavy a rôzne historické relikvie, ako čelá zo starej postele, žehličky, mažiare...

Interiér dodnes dorábajú, ale podnik už „frčí“. Najťažšie boli podľa D. Petríka začiatky, keď museli hľadať spôsob, ako ľudí presvedčiť, že už nie sú tým „ošuntelým“ petržalským podnikom, ale milou krčmičkou – pubom, kde dá dobre najesť a posedieť s kamarátmi pri odborne načapovanom pive.

Dnes tam nájdete v čase obeda ľudí z okolitých firiem, pre ktorých pripravujú celý týždeň „menučká“ (3,50 €). Každý deň ponúkajú jedno jedlo s polievkou, ale v ponuke sú aj rôzne druhy čerstvo upečenej pizze. V sobotu večer prichádza do podniku najmä mládež a pre ne sú určené rôzne akcie s dídžejom. Hostí v sobotu lákali v priaznivom počasí aj na cigánsku, opekané klobásky či guláš na terasu. Keďže ich nechcú stratiť, v zime tieto sobotňajšie akcie premiestnia do vnútra.

sportka

Čerstvé jedlá

Kuchyňu vedie šéfkuchár Martin Brabec. Nehrajú sa tam však na veľkú gastronómiu, ale pripravujú však čerstvé jedlá podľa možností z domácich surovín. Sú to najmä pochúťky k pivám, ako sú pečené rebrá na mede, kolená, tatársky biftek, halušky, marinované prsia na cesnaku, šaláty, 13 druhov pizze či tyčinky z pizzového cesta. Veľa ľudí chodí na držkovú či kapustnicu.

Kto príde s požiadavkou na súkromnú akciu, napríklad oslavy narodenín, ponúknu mu samostatný salónik s kapacitou pre 32 ľudí. Odporučia mu modernú kuchyňu, ale podľa želania to môžu byť aj klasické jedlá.
Čapujú trendové tankové pivo Zlatý bažant, Krušovice dvanástku, Zlatý bažant radler citrón. Nechýba ani pripojenie na wifi i veľkoplošné plátno a TV plazmy, kde sa dajú sledovať športové podujatia. Celý podnik je nefajčiarsky, fajčiari chodia na terasu otvorenú k trhu, ktorá je v zime vykurovaná.

Otvorené majú do jedenástej, v sobotu do dvanástej a v nedeľu je zatvorené.

„A návod na úspech? Ak chcete mať úspešný podnik, musíte tam byť od rána do večera,“ netají D. Petrík. „Najdôležitejší je však prístup k ľuďom. Usilujeme sa vytvárať priateľskú atmosféru a učíme to aj personál. My tu nemáme náhodných turistov, žijeme len z lokálnych ľudí a musíme bojovať o každého hosťa.“

sportka

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Kto mal najdrahšiu kampaň a komu nesedia čísla

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.