SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

V nedeľu sa nestresujte. Brunch vám uvaria kuchári v hoteli Kempinski

Spoločné nedeľné raňajky i rodinný obed sa dajú absolvovať aj bez domáceho varenia, po ktorom zostáva kopa špinavého riadu a unavená mama. Mnoho rodín už objavilo čaro skoršieho nedeľného obeda v dobrej reštaurácii, z ktorého sa postupne stáva dobrý zvyk

kempinskiBrunch je slovná hračka, ktorá vznikla z anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Ideálna kombinácia najmä na dni voľna, kedy si radi dlhšie pospíme, nechceme sa stresovať prípravou ani raňajok ani obeda. Jednoducho ich spojíme a vyberieme sa na „raňajkoobed“, teda neskoré raňajky spojené so skorším obedom.

Hoci ide o anglosaskú tradíciu, postupne sa zakoreňuje aj na Slovensku. Takúto verziu hodovania už ponúkajú viaceré podniky. Patrí k ním aj bratislavský Kempinski Hotel River Park. Tam navyše k brunchu pridali aj ďalšie služby pre celú rodinu, od najmenších až po dospelých. A tak niet čo váhať, len sa tam v najbližšiu nedeľu vybrať.

Ako vznikol brunch?

Francúzi namiesto slova brunch uprednostňujú frázu phrase le grand petit déjeuner, teda veľké raňajky, alebo malý veľký obed. So slovom brunch údajne prišiel ako prvý britský časopis Punch v roku 1895. Nazval tak nedeľné jedlo sobotňajších hýrivcov, flamenderov. „Prečo si namiesto anglickej skorej nedeľnej večere pozostávajúcej z ťažkých jedál a presladených koláčov nedať radšej jedlo okolo obeda, ktoré sa začne šálkou čaju či kávy, kúskom chleba s marmeládou a bude pokračovať ťažšími jedlami? Odbremení vás od nedeľného skorého vstávania a urobí vám život krajším. Brunch je predstaviteľom inej formy ľudského šťastia, spoločenského zbližovania sa. Dostane vás do dobrej nálady, dodá sebadôveru a spokojnosť s blízkymi. Zmetie preč starosti, obavy a problémy z predchádzajúceho týždňa.“

Tematicky zamerané

kempinski„Naše nedeľné brunche vždy zameriavame tematicky,“ hovorí šéfkuchár reštaurácie River Bank v bratislavskom Hoteli Kempinski Bjoern Juhnke. „Napríklad jeden víkend sa niesol v duchu cyperskej kuchyne. Ponúkali sme tzatziky, taramu, humus, šalát choriatiki, výber z cyperských syrov, souvlaki či marinované mäsá. Posledný septembrový víkend sme zase ponúkli juhoamerickú kuchyňu, kde dominovali kvalitné hovädzie mäsá a množstvo čerstvej zeleniny. Počas októbra pripravujeme anglickú, indickú, bulharskú a thajskú kuchyňu, v novembri ponúkneme výdatné jedlá na zahriatie, aké má nemecká kuchyňa, ale aj rafinované francúzske špeciality,“ vymenúva program najbližších víkendových brunchov.

Samozrejmosťou je, že brunch obsahuje aj najobľúbenejšie jedlá európskej a medzinárodnej kuchyne pre tých, ktorí niektoré z národných kuchyní nemusia. Pre deti je pripravený detský bufet. Okrem toho je v ponuke aj domáci chlieb a pečivo, nealkoholické nápoje, ale aj prípitok v podobe šumivého vína vlastnej značky Kempinski, ktoré pripravili špeciálne pre Kempinski Hotel River Park.

Všetko pre deti

Nedeľné rodinné alebo priateľské stretnutie v Reštaurácii River Bank v Kempinski Hoteli River Park má aj iné výhody. Ponúka tiež služby detského kútika s opatrovateľkou. Deti sa tak bezpečne zabávajú, zatiaľ čo ich rodičia si vychutnajú jedlo a debatu pri ňom.

Vyhľadávaným doplnkom nedeľného obeda je aj dvojhodinový vstup zdarma do prekrásneho wellnesu Zion Spa na jedenástom poschodí hotela. Parkovanie v podzemí hotela je zdarma. Cena brunchu pre dospelého je 39 eur, pre juniorov od šesť do dvanásť rokov polovičná a pre dieťa do šesť rokov je to zdarma.

Hotel Kempinski Bratislava

Kempinski Hotel River Park Bratislava je päťhviezdičkový hotel v novej štvrti River Park na brehu Dunaja, pár minút od Starého mesta. Modernú budovu, ktorá je vyklonená nad riekou, navrhol známy holandský architekt Eric van Egeraat. Hotel ponúka 231 priestranných izieb a apartmánov. Na najvyššom poschodí hotela sa nachádza Zion Spa & Health Club s výhľadom na rieku.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 515
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 466
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 616
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 200
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 872
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 957
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 445
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 024
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu