V nedeľu sa nestresujte. Brunch vám uvaria kuchári v hoteli Kempinski

Spoločné nedeľné raňajky i rodinný obed sa dajú absolvovať aj bez domáceho varenia, po ktorom zostáva kopa špinavého riadu a unavená mama. Mnoho rodín už objavilo čaro skoršieho nedeľného obeda v dobrej reštaurácii, z ktorého sa postupne stáva dobrý zvyk

kempinskiBrunch je slovná hračka, ktorá vznikla z anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Ideálna kombinácia najmä na dni voľna, kedy si radi dlhšie pospíme, nechceme sa stresovať prípravou ani raňajok ani obeda. Jednoducho ich spojíme a vyberieme sa na „raňajkoobed“, teda neskoré raňajky spojené so skorším obedom.

Hoci ide o anglosaskú tradíciu, postupne sa zakoreňuje aj na Slovensku. Takúto verziu hodovania už ponúkajú viaceré podniky. Patrí k ním aj bratislavský Kempinski Hotel River Park. Tam navyše k brunchu pridali aj ďalšie služby pre celú rodinu, od najmenších až po dospelých. A tak niet čo váhať, len sa tam v najbližšiu nedeľu vybrať.

Ako vznikol brunch?

Francúzi namiesto slova brunch uprednostňujú frázu phrase le grand petit déjeuner, teda veľké raňajky, alebo malý veľký obed. So slovom brunch údajne prišiel ako prvý britský časopis Punch v roku 1895. Nazval tak nedeľné jedlo sobotňajších hýrivcov, flamenderov. „Prečo si namiesto anglickej skorej nedeľnej večere pozostávajúcej z ťažkých jedál a presladených koláčov nedať radšej jedlo okolo obeda, ktoré sa začne šálkou čaju či kávy, kúskom chleba s marmeládou a bude pokračovať ťažšími jedlami? Odbremení vás od nedeľného skorého vstávania a urobí vám život krajším. Brunch je predstaviteľom inej formy ľudského šťastia, spoločenského zbližovania sa. Dostane vás do dobrej nálady, dodá sebadôveru a spokojnosť s blízkymi. Zmetie preč starosti, obavy a problémy z predchádzajúceho týždňa.“

Tematicky zamerané

kempinski„Naše nedeľné brunche vždy zameriavame tematicky,“ hovorí šéfkuchár reštaurácie River Bank v bratislavskom Hoteli Kempinski Bjoern Juhnke. „Napríklad jeden víkend sa niesol v duchu cyperskej kuchyne. Ponúkali sme tzatziky, taramu, humus, šalát choriatiki, výber z cyperských syrov, souvlaki či marinované mäsá. Posledný septembrový víkend sme zase ponúkli juhoamerickú kuchyňu, kde dominovali kvalitné hovädzie mäsá a množstvo čerstvej zeleniny. Počas októbra pripravujeme anglickú, indickú, bulharskú a thajskú kuchyňu, v novembri ponúkneme výdatné jedlá na zahriatie, aké má nemecká kuchyňa, ale aj rafinované francúzske špeciality,“ vymenúva program najbližších víkendových brunchov.

Samozrejmosťou je, že brunch obsahuje aj najobľúbenejšie jedlá európskej a medzinárodnej kuchyne pre tých, ktorí niektoré z národných kuchyní nemusia. Pre deti je pripravený detský bufet. Okrem toho je v ponuke aj domáci chlieb a pečivo, nealkoholické nápoje, ale aj prípitok v podobe šumivého vína vlastnej značky Kempinski, ktoré pripravili špeciálne pre Kempinski Hotel River Park.

Všetko pre deti

Nedeľné rodinné alebo priateľské stretnutie v Reštaurácii River Bank v Kempinski Hoteli River Park má aj iné výhody. Ponúka tiež služby detského kútika s opatrovateľkou. Deti sa tak bezpečne zabávajú, zatiaľ čo ich rodičia si vychutnajú jedlo a debatu pri ňom.

Vyhľadávaným doplnkom nedeľného obeda je aj dvojhodinový vstup zdarma do prekrásneho wellnesu Zion Spa na jedenástom poschodí hotela. Parkovanie v podzemí hotela je zdarma. Cena brunchu pre dospelého je 39 eur, pre juniorov od šesť do dvanásť rokov polovičná a pre dieťa do šesť rokov je to zdarma.

Hotel Kempinski Bratislava

Kempinski Hotel River Park Bratislava je päťhviezdičkový hotel v novej štvrti River Park na brehu Dunaja, pár minút od Starého mesta. Modernú budovu, ktorá je vyklonená nad riekou, navrhol známy holandský architekt Eric van Egeraat. Hotel ponúka 231 priestranných izieb a apartmánov. Na najvyššom poschodí hotela sa nachádza Zion Spa & Health Club s výhľadom na rieku.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Juraj Sagan suverénne obhájil titul majstra Slovenska v cyklistike

Brat úspešnejšieho Petra bol jediným Slovákom v úniku, z ktorého napokon vzišiel český i slovenský šampión.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.