Hostia by mali žiadať, aby jedlo v reštaurácii pre nich niekto naozaj pripravil

Nie prihrievanie polotovarov, ale skutočná príprava jedál z čerstvých surovín priamo pred hosťami reštaurácie. To je hlavné motto franchisového konceptu ázijskej kuchyne Buddha Brothers. (Inzercia)

buddha brothersUž samotný názov Buddha Brothers veľa napovedá. Každá ázijská krajina má svojho Buddhu i svoju kuchyňu. A tu je spojené všetko: japonská dokonalosť, čínska rozmanitosť, vietnamská čerstvosť, thajská kombinácia, kórejská tradičnosť, indická pestrosť, singapurská otvorenosť...

Značka, ktorá symbolizuje čerstvosť

Keď sa majiteľom „fresh foodového“ konceptu Buddha Brothers po úspešnom otvorení vlajkovej prevádzky – rovnomennej reštaurácie v bratislavskom Hoteli Park Inn podarilo po dvoch rokoch sfinalizovať franchisový koncept a ponúknuť ho aj iným záujemcom, bolo im jasné, že musí ísť o kompletnú ponuku. A to nielen v podobe postupov, ako variť ázijské jedlá, ale aj z čoho. A tak sa zrodila značka Fresh Made Asia.

Tá symbolizuje čerstvé suroviny a pochutiny, vrátane komplexných omáčok a karí pást, bez použitia polotovarov, umelých dochucovadiel, farbív či stabilizátorov, teda bez známych i neznámych „éčiek“. Tieto suroviny s krátkymi zásobovacími dobami ponúkajú svojim partnerom a rovno im ich zo špeciálnej kuchyne, ktorá sa nachádza v Hoteli Park Inn, dovážajú. Takže kuchári vo franchisových reštauráciách už dostanú základ pre jednotlivé ázijské jedlá.

img2„Získať čerstvé suroviny, vrátane mäsa či zeleniny už dnes problémom nie je,“ hovorí jeden z troch zakladateľov Buddha Brothers Patrik Kmeč, ktorý koncept „odkukal“ pri svojich cestách ázijskými krajinami. „Oveľa dôležitejšia je logistika, aby nám dodávatelia vozili, čo potrebujeme. Aby sme mohli našich franchisistov pravidelne zásobovať čerstvými surovinami, používame balenie vo vákuu. Niektoré po domácky pripravené omáčky sa pasterizujú (konzervujú teplom), ale všetky sú bez použitia glutamánov, farbív a konzervantov. Trvanlivosť našich produktov je 14 až 21 dní pri dodržiavaní podmienok skladovania, ale nie tri roky, ako tie, kde sa bežne dáva chémia. Ide nám teda o to, aby sme fungovali na princípe ázijských kuchýň, ktoré varia vždy z čerstvých surovín,“ objasňuje.

Vlajková loď

Vlajkovou loďou firmy Buddha Brothers je v súčasnosti rovnomenná bratislavská reštaurácia v Hoteli Park Inn v centre Bratislavy. Tam sa procesy doťahujú aj z hľadiska personalistiky. „Nemáme ázijských kuchárov, ale sami si vychovávame a učíme svojich. Aj nevyškolení, ale o to viac nadšení kuchári po dobrom zaškolení po mesiaci systém zvládnu a už dokážu variť v otvorenej kuchyni priamo pred hosťami. Úspech reťazca spočíva v menšej náročnosti na odborný personál. Dôležité je totiž práve zanietenie a radosť z varenia pred zákazníkom. O ostatné sa stará centrála.“ hovorí P. Kmeč.

Prvá vlna záujmu o získanie licencie Buddha Brothers bola začiatkom tohto roku. Len v Bratislave sa prihlásilo približne 25 záujemcov. Systém ale bolo treba ešte dopracovať, aby kuchyne fungovali rovnako dobre na každom mieste a boli zásobované kvalitnými surovinami rovnako v hlavnom meste, ako aj v Žiline či Prešove, Prahe či Viedni. Koncept je postavený totiž na tom, že keď franchisisti dostanú z centrály potrebné suroviny a pochutiny, nepotrebujú už potom príliš početný personál. Príprava tých najprácnejších ingrediencií, ako sú napríklad čerstvé karí pasty či omáčky, ktoré robia podľa domáckych receptúr, je centralizovaná.

Súčasná kapacita výroby je na desať prevádzok a ďalším cieľovým trhom je Rakúsko a Nemecko. A ako sa Buddha Brothers pozerá na nemalú konkurenciu čínskych a iných ázijských reštaurácii? „My sme konkurencia pre nich a nie oni pre nás,“ myslí si P. Kmeč. „U nás vďaka čerstvým surovinám syndróm čínskej kuchyne hosťom nehrozí. Ľudí ale treba vychovávať, učiť, aby sa zamýšľali nad tým, čo jedia. Keď budú vzdelanejší, budú viac myslieť na seba. Mali by žiadať, aby jedlo v reštaurácii pre nich niekto naozaj pripravil a nie iba prihrial.“

Aby bol koncept Buddha Brothers predajný aj v iných častiach Slovenska, nielen v solventnejšej Bratislave, musia byť ceny jedál prijateľné. A samotná cena franchisu? Tá sa líši podľa daného projektu, kde záleží na bonite miesta a iných faktoroch. Najdôležitejšie však je, že franchisové reštaurácie kupujú tie isté produkty od materskej firmy predpripravené, bez použitia konzervantov a zabalené v ochrannej atmosfére.

buddha

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.