SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Roztomilý, pôvabný zámoček s dobrou kuchyňou – to je dubnické Château Mignon

Tento rok začiatkom leta oslávil penzión s reštauráciou Château Mignon v Dubnici nad Váhom piate výročie. A podľa jeho obľúbenosti medzi hosťami sa zdá, že ich oslávi ešte veľa. Manželia Habšudovci, ktorí sú jeho vlastníkmi, si ich totiž vedia spolu s pe

chateau mignonV preklade z francúzštiny znamená Château Mignon roztomilý, pôvabný zámoček. Do takej podoby sa rozhodli manželia Peter a Monika Habšudovci premeniť bývalý záhradný domček z 19. storočia na konci priľahlého krásneho starého parku za nedávno zrekonštruovaným dubnickým kaštieľom. O domčeku sa však hovoriť veľmi nedá, lebo ide o jednoposchodovú budovu, ktorú po období chátrania v roku 2006 noví majitelia kompletne a citlivo zrekonštruovali podľa pôvodnej dokumentácie a pristavili izby v podkroví.

Hostia sa vracajú

Dnes je z toho romantický rodinný penzión a reštauráciou a kaviarňou. Vstúpiť do jeho areálu znamená pripraviť sa množstvo príjemných vnemov. Celková architektúra, historizujúci štýl citlivo skombinovaný s modernými prvkami, originálne tehlové steny, zaujímavý mobiliár, veľa kvetov a rôzne drobné dekorácie svedčia o tom, že útulnosť a osobitá atmosféra je to prvoradé, o čo majitelia usilujú. Hoci obaja pred otvorením podniku pôsobili v inom prostredí – on v stavebníctve a ona v školstve, zápisy v pamätnej knihe pri vchode dokazujú, že sa im to podarilo.

„Máme už veľa hostí, z ktorých sa stali naši priatelia,“ teší sa M. Habšudová. „Chvália personál za to, že sa snaží byť prívetivý, dobre vyzerať a starať sa o nich. Väčšina našich hostí prichádza zo zahraničia a radi sa sem vracajú. Či sú to Holanďania, Nemci, Angličania alebo Kórejci, personál vie, čo jedia či pijú a môžu im ich obľúbené špeciality opäť ponúknuť.“

Svadby po korunami stromov

V Château Mignon býva rušno celý týždeň, ale ešte viac cez víkend. Stal sa totiž obľúbeným miestom pre organizovanie svadobných hostín. Snúbenci prichádzajú od Bratislavy až po Košice, ale často aj budúce nevesty, ktoré si našli ženíchov v zahraničí. Lákadlom sú nielen príjemné reštauračné priestory, ktoré im na svadobnú hostinu domáci romanticky vyzdobia, ale aj altánok, ktorý postavili pod korunami stromov v parku. Je to ideálne miesto pre záhradné svadby, aké si mladí obľúbili aj na základe amerických filmov. Sobášiaci z mestského úradu budúce páry v takomto prostredí radi sobášia, ba neodmietol ani evanjelický farár. Keď je pekné počasie, novomanželia i svadobní hostia sa navyše radi chodia fotiť do parku i ku kaštieľu, takže aj foto pripomienka tohto veľkého dňa býva výnimočná.

To všetko sa podpísalo pod to, že termín na svadbu v Château Mignon si treba rezervovať poriadne včas, pretože záujemcom sa môže stať, že sa im neujde. Veď ročne tam robia aj 50 svadieb a zvlášť tento rok akoby sa s nimi vrece roztrhlo.

Obľubu letných svadieb i posedenie vonku primälo majiteľov rozšíriť vlani priestory o priestrannú krytú terasu, kde sa tiež výborne tancuje. Nechýba ani krb, kde zase usporadúvajú v letných mesiacoch pravidelne grilovačky.

svadba

Každý rok niečo nové

V reštaurácii dokážu naraz usadiť 80 hostí, dva salóniky v bočnom krídle pre 20 a 16 ľudí slúžia na súkromné oslavy i firemné školenia. Najnovším prírastkom je anglická miestnosť s koženými klubovkami a krbom. Slúži na posedenie džentlmenov, ktorí si tam idú užiť svoju cigárku.

Každý rok teda pribudne niečo nové. A majitelia majú ešte kopu iných plánov. Keďže záujem o ubytovanie v dvanástich izbách ich zariadenia pre 22 hostí je veľký, radi by zvýšili prístavbou jeho kapacitu. V podzemí chcú vybudovať vínnu pivnicu i malé wellnes . „Treba mať stále vízie. Hostia musia vidieť, že pre nich vymýšľame stále niečo nové, že majú opäť o dôvod naviac navštívíť nás,“ dodáva P. Habšuda, ktorý v sebe nezaprie dušu stavbára.
Z tradičných celoročných akcií sú obľúbené napríklad utorkové klavírne večery s Jurajom Hortom, pravidelné ochutnávky vín známych slovenských vinárov, ako napríklad Mrva&Stanko, či Karpatská perla. Na jeseň spestria jedálny lístok husacie a kačacie hody či dni poľovníckych špecialít.

Veľký úspech majú aj svetové Vianoce podľa zvykov jednotlivých krajín. Vlani to boli francúzske Vianoce a tento rok je v pláne ďalšia z krajín. Nechajme sa prekvapiť.

Nedeľa pre rodinné obedy

„Kuchyňa je medzinárodná, v ponuke ale nechýbajú ani obľúbené slovenské špeciality. Jedálny lístok obmieňajú štyri krát ročne. Keď nedávno slávili piate výročie otvorenia zariadenia, vytvorili rebríček top najpredávanejších jedál. Vyhrali bravčové medajlónky Château Mignon obalené slaninkou s horčicovo- šampiňónovou omáčkou a zemiakovými dolkami.

Varia zásadne z čerstvých surovín. Už teraz si sami pečú chlebík i pečivo a chceli si vyrábať aj vlastné mäsové a iné špeciality, dopestovať si okrem doterajších byliniek aj vlastnú zeleninu a dochovať kurence a prasiatka.
Ponúkajú tiež denné menu v dvoch cenových kategóriách a mimoriadne obľúbené je víkendové rodinné menu za 7,90 € na osobu. Keďže v ponuke majú aj detské menu a v parku v susedstve nechýbajú preliezky, aj vďaka tomu majú v nedeľu pravidelne plno. „My sami sme veľká rodina a viem, ako to matke dobre padne tešiť sa s rodinou zo spoločného obeda a nestráviť pritom predtým hodiny v kuchyni,“ hovorí M. Habšudová.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 701
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 768
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 691
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 216
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 960
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 464
  8. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 4 103
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu