SME

V košickom Olive Tree Restaurant sa najete podľa kulinárskeho kalendára

To, čo ponúka reštaurácia Olive Tree Restaurant v hoteli DoubleTree by Hilton v Košiciach, je nesporne vizitkou šéfkuchára Jozefa Hromjáka a jeho tímu. Hoci návštevníka môže do reštaurácie pritiahnuť aj interiér či atmosféra, napokon rozhoduje kvalita j

V Olive Tree Restaurant ponúkajú predovšetkým stredomorskú kuchyňu, ale dôraz kladú aj na slovenskú. K obom postupne pridali kulinársky kalendár. Znamená to, že každý mesiac ponúkajú tiež špeciality, ktoré sa spájajú so sezónou a regiónom. V súčasnosti sa však usilujú variť po slovensky, alebo povedané slovami J. Hromjáka, víťaza Danubius Gastro Cup v kategórii kuchár-senior, „poslovenčiť kuchyňu.“

Začínajú oči Aký je rebríček najobľúbenejších jedál v Olive Tree Restaurant? „Ťažko jednoznačne povedať, záleží na tom, čo nám práve sezóna ponúka a čo máme chuť variť,“ hovorí šéf kuchyne. „Ak by som mal byť konkrétny, je to určite pyré z rôznych druhov zeleniny sťaby ľahká príloha, k tomu rybka, zubáč na masle. Vyhrávajú tradičné aj netradičné tepelné úpravy, rozhoduje kvalita surovín. “

SkryťVypnúť reklamu

V Olive Tree varia na dennej báze biznis lunch, ktorý plánujú na týždeň dopredu. Menu sa snažia zostaviť kombináciou ľahších a ťažších chodov. Hľadajú spestrenie chutí tradičných surovín. Napríklad počas skorej jari - v období medvedieho cesnaku, ním plnili bryndzové pirohy, či z neho varili výbornú krémovú polievku so smotanou.

Zo špecialít radi pripravujú suflé - na minútku šľahané pečené teplé dezerty, tiež jednoduché dezerty tradičnej slovenskej kuchyne.

V Olive Tree vedia, že jesť sa začína očami, preto všetky jedlá z kuchyne prechádzajú rukami šéfkuchára. Hoci pokrm fyzicky pripravuje celý kolektív, na taniere ho ukladá on osobne: „Von z kuchyne pošlem jedlo až vtedy, keď som s ním pokojný,“ zdôrazňuje.

Všetko poruke Okrem čerstvosti v Olive Tree dbajú na to, aby bolo jedlo čo najrýchlejšie pripravené. Preto má každý z tímu všetky potrebné ingrediencie poruke teda po francúzsky tzv. mise en place. Potom stačí už iba otvoriť správnu zásuvku, vybrať z nej tú správnu surovinu a nachystanú ju dávať na panvicu či gril, do rúry, šľahať a končiť na minútku presne. Tak, aby jedlo bolo autentické, teplé a čerstvo pripravené, aby hosť dostal naozaj to najlepšie z kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu

„Pri biznis lunchoch niekedy dovaríme jedlo o päť minút dvanásť a päť minúť po dvanástej, keď príde prvý zákazník, dostane úplne čerstvú polievku, celkom čerstvé „lipkané“ domáce pirohy z celozrnnej múky s domácim creme fraîche. Práve túto čerstvosť by sme hosťom chceli ponúkať vždy,“ dodáva J. Hromják.

Olive Tree Restaurant je á la carte reštaurácia. „Hosť príde, vyberie si, čo chce a my to uvaríme.“ Koľko hostí naozaj príde, to samozrejme v kuchyni nikdy nevedia. Návštevníci si však môžu byť istí, že jedlo na tanieri bude vždy čerstvé a kvalitné. V Olive Tree Restaurant totiž nikdy nevaria do zásoby.

Vizitka šéfkuchára Jozef Hromják má 32 rokov, pochádza zo Záhradného pri Prešove. Varí už 15 rokov, prešiel rôznymi prevádzkami či už na Slovensku alebo v zahraničí. Pracoval v Zürichu i pražskom Hiltone, no za svoj najväčší úspech považuje pracovať v Olive Tree Restaurant, kde chce byť garantom toho, aby sa varilo dobre a poctivo.

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 13 933
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 309
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 867
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 505
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 127
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 745
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 581
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 320
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Peter Pellegrini a minister obrany Robert Kaliňák.

Suchú kôrku nahradila iná firma, zákazku za 23 miliónov eur preveruje ÚVO.


a 5 ďalší 4
Mesto Hlohovec.

Zostavili sme rebríček najväčších dlžníkov.


Ekonóm Peter Gonda vysvetľuje, že komunistom sa podarilo u ľudí vyvolať ilúzie o nízkych cenách.

Prvky socializmu ostali v hlavách ľudí doteraz.


29
Jozef Krošlák

V minulosti bol hovorcom premiéra Vladimíra Mečiara.


TASR a 1 ďalší 56

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu