V košickom Olive Tree Restaurant sa najete podľa kulinárskeho kalendára

To, čo ponúka reštaurácia Olive Tree Restaurant v hoteli DoubleTree by Hilton v Košiciach, je nesporne vizitkou šéfkuchára Jozefa Hromjáka a jeho tímu. Hoci návštevníka môže do reštaurácie pritiahnuť aj interiér či atmosféra, napokon rozhoduje kvalita j

olive treeV Olive Tree Restaurant ponúkajú predovšetkým stredomorskú kuchyňu, ale dôraz kladú aj na slovenskú. K obom postupne pridali kulinársky kalendár. Znamená to, že každý mesiac ponúkajú tiež špeciality, ktoré sa spájajú so sezónou a regiónom. V súčasnosti sa však usilujú variť po slovensky, alebo povedané slovami J. Hromjáka, víťaza Danubius Gastro Cup v kategórii kuchár-senior, „poslovenčiť kuchyňu.“

Začínajú oči

Aký je rebríček najobľúbenejších jedál v Olive Tree Restaurant? „Ťažko jednoznačne povedať, záleží na tom, čo nám práve sezóna ponúka a čo máme chuť variť,“ hovorí šéf kuchyne. „Ak by som mal byť konkrétny, je to určite pyré z rôznych druhov zeleniny sťaby ľahká príloha, k tomu rybka, zubáč na masle. Vyhrávajú tradičné aj netradičné tepelné úpravy, rozhoduje kvalita surovín. “

V Olive Tree varia na dennej báze biznis lunch, ktorý plánujú na týždeň dopredu. Menu sa snažia zostaviť kombináciou ľahších a ťažších chodov. Hľadajú spestrenie chutí tradičných surovín. Napríklad počas skorej jari - v období medvedieho cesnaku, ním plnili bryndzové pirohy, či z neho varili výbornú krémovú polievku so smotanou.

Zo špecialít radi pripravujú suflé - na minútku šľahané pečené teplé dezerty, tiež jednoduché dezerty tradičnej slovenskej kuchyne.

V Olive Tree vedia, že jesť sa začína očami, preto všetky jedlá z kuchyne prechádzajú rukami šéfkuchára. Hoci pokrm fyzicky pripravuje celý kolektív, na taniere ho ukladá on osobne: „Von z kuchyne pošlem jedlo až vtedy, keď som s ním pokojný,“ zdôrazňuje.

olive tree

Všetko poruke

Okrem čerstvosti v Olive Tree dbajú na to, aby bolo jedlo čo najrýchlejšie pripravené. Preto má každý z tímu všetky potrebné ingrediencie poruke teda po francúzsky tzv. mise en place. Potom stačí už iba otvoriť správnu zásuvku, vybrať z nej tú správnu surovinu a nachystanú ju dávať na panvicu či gril, do rúry, šľahať a končiť na minútku presne. Tak, aby jedlo bolo autentické, teplé a čerstvo pripravené, aby hosť dostal naozaj to najlepšie z kuchyne.

„Pri biznis lunchoch niekedy dovaríme jedlo o päť minút dvanásť a päť minúť po dvanástej, keď príde prvý zákazník, dostane úplne čerstvú polievku, celkom čerstvé „lipkané“ domáce pirohy z celozrnnej múky s domácim creme fraîche. Práve túto čerstvosť by sme hosťom chceli ponúkať vždy,“ dodáva J. Hromják.

Olive Tree Restaurant je á la carte reštaurácia. „Hosť príde, vyberie si, čo chce a my to uvaríme.“ Koľko hostí naozaj príde, to samozrejme v kuchyni nikdy nevedia. Návštevníci si však môžu byť istí, že jedlo na tanieri bude vždy čerstvé a kvalitné. V Olive Tree Restaurant totiž nikdy nevaria do zásoby.

Vizitka šéfkuchára

Jozef Hromják má 32 rokov, pochádza zo Záhradného pri Prešove. Varí už 15 rokov, prešiel rôznymi prevádzkami či už na Slovensku alebo v zahraničí. Pracoval v Zürichu i pražskom Hiltone, no za svoj najväčší úspech považuje pracovať v Olive Tree Restaurant, kde chce byť garantom toho, aby sa varilo dobre a poctivo.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.