SME
Sobota, 20. apríl , 2019

V košickom Olive Tree Restaurant sa najete podľa kulinárskeho kalendára

To, čo ponúka reštaurácia Olive Tree Restaurant v hoteli DoubleTree by Hilton v Košiciach,  je nesporne vizitkou šéfkuchára Jozefa Hromjáka a jeho tímu. Hoci návštevníka môže do reštaurácie pritiahnuť aj interiér či atmosféra, napokon rozhoduje kvalita j

olive treeV Olive Tree Restaurant ponúkajú predovšetkým stredomorskú kuchyňu, ale dôraz kladú aj na slovenskú. K obom postupne pridali kulinársky kalendár. Znamená to, že každý mesiac ponúkajú tiež špeciality, ktoré sa spájajú so sezónou a regiónom. V súčasnosti sa však usilujú variť po slovensky, alebo povedané slovami J. Hromjáka, víťaza Danubius Gastro Cup v kategórii kuchár-senior, „poslovenčiť kuchyňu.“

Začínajú oči

Aký je rebríček najobľúbenejších jedál v Olive Tree Restaurant? „Ťažko jednoznačne povedať, záleží na tom, čo nám práve sezóna ponúka a čo máme chuť variť,“ hovorí šéf kuchyne. „Ak by som mal byť konkrétny, je to určite pyré z rôznych druhov zeleniny sťaby ľahká príloha, k tomu rybka, zubáč na masle. Vyhrávajú tradičné aj netradičné tepelné úpravy, rozhoduje kvalita surovín. “

V Olive Tree varia na dennej báze biznis lunch, ktorý plánujú na týždeň dopredu. Menu sa snažia zostaviť kombináciou ľahších a ťažších chodov. Hľadajú spestrenie chutí tradičných surovín. Napríklad počas skorej jari - v období medvedieho cesnaku, ním plnili bryndzové pirohy, či z neho varili výbornú krémovú polievku so smotanou.

Zo špecialít radi pripravujú suflé - na minútku šľahané pečené teplé dezerty, tiež jednoduché dezerty tradičnej slovenskej kuchyne.

V Olive Tree vedia, že jesť sa začína očami, preto všetky jedlá z kuchyne prechádzajú rukami šéfkuchára. Hoci pokrm fyzicky pripravuje celý kolektív, na taniere ho ukladá on osobne: „Von z kuchyne pošlem jedlo až vtedy, keď som s ním pokojný,“ zdôrazňuje.

olive tree

Všetko poruke

Okrem čerstvosti v Olive Tree dbajú na to, aby bolo jedlo čo najrýchlejšie pripravené. Preto má každý z tímu všetky potrebné ingrediencie poruke teda po francúzsky tzv. mise en place. Potom stačí už iba otvoriť správnu zásuvku, vybrať z nej tú správnu surovinu a nachystanú ju dávať na panvicu či gril, do rúry, šľahať a končiť na minútku presne. Tak, aby jedlo bolo autentické, teplé a čerstvo pripravené, aby hosť dostal naozaj to najlepšie z kuchyne.

„Pri biznis lunchoch niekedy dovaríme jedlo o päť minút dvanásť a päť minúť po dvanástej, keď príde prvý zákazník, dostane úplne čerstvú polievku, celkom čerstvé „lipkané“ domáce pirohy z celozrnnej múky s domácim creme fraîche. Práve túto čerstvosť by sme hosťom chceli ponúkať vždy,“ dodáva J. Hromják.

Olive Tree Restaurant je á la carte reštaurácia. „Hosť príde, vyberie si, čo chce a my to uvaríme.“ Koľko hostí naozaj príde, to samozrejme v kuchyni nikdy nevedia. Návštevníci si však môžu byť istí, že jedlo na tanieri bude vždy čerstvé a kvalitné. V Olive Tree Restaurant totiž nikdy nevaria do zásoby.

Vizitka šéfkuchára

Jozef Hromják má 32 rokov, pochádza zo Záhradného pri Prešove. Varí už 15 rokov, prešiel rôznymi prevádzkami či už na Slovensku alebo v zahraničí. Pracoval v Zürichu i pražskom Hiltone, no za svoj najväčší úspech považuje pracovať v Olive Tree Restaurant, kde chce byť garantom toho, aby sa varilo dobre a poctivo.

Hlavné správy zo Sme.sk

Je filmový a scénický architekt. Pre divadlá a televízie vytvoril viac ako stopäťdesiat scén a vyše sto plagátov. Vytvoril dekorácie k viac ako tridsiatim filmom a spolupracoval s režisérmi ako Stanley Kubrick, Ridley Scott či Juraj Jakubisko. V roku 2010 vydal autobiografickú knihu Blumentálske blues, bol spoluautorom kníh Rocková Bratislava a Vily nad Bratislavou. Nedávno mu vyšla kniha Veľká ilúzia o zákulisí filmovej scénografie. Spolupracuje na filmoch Piargy a Štefánik.
Boris Kollár.
Matúš Sukeľ strieľa v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na MS v hokeji 2019.

Drogy, hádky a ruština. Bizarnosti ukrajinských volieb

Favorit prezidentských volieb splýva so seriálovou postavou.

Volodymyr Zelenskyj sa podrobuje testom na drogy a alkohol.

Neprehliadnite tiež

Čo nového v Sushihanil v Žiline?

Reštaurácia Sushihanil je exkluzívnym zastúpením japonskej gastronómie, kultúry a pohostinnosti. Poskytujeme štýlové prostredie kozmopolitnej reštaurácie vhodné nielen na pracovné stretnutia ale aj pokoj a relaxačnú atmosféru pre rodinné či priateľské posedenia.

Smotanovo-malinový zákusok

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka