Vinum Galéria Bozen vás privíta v Pezinku v 300-ročnom vinohradníckom dome

Mestečko Pezinok pod Malými Karpatmi dýcha vinárskou históriou i súčasnosťou. Vinum Galéria Bozen je spojením oboch. Toto zariadenie známej rodiny Matyšák ponúka tak gastronomické, ako aj vinárske zážitky. (Inzercia)

vinumVinum Galériu Bozen nájdete na jednej z hlavných ulíc Pezinka – Holubyho, neďaleko kostola, v zástavbe zachovaných historických vinohradníckych domov. Ten, kde sídli, patrí k najstarším. Má vyše 300 rokov.

Už to je prvý dôvod vstúpiť do tohto podniku. V krytom dvore, kde je takmer po celý rok príjemné posedenie, vás privítajú na stenách rôzne diplomy a iné ocenenia vín firmy Matyšák, ale aj fotografia tejto trojgeneračnej rodiny, u ktorej ste vlastne na návšteve. Dedo Peter Matyšák, ktorý firmu pred vyše dvadsiatimi rokmi úspešne rozbehol, už dnes podniká so synom Marekom. A všetko nasvedčuje tomu, že rodinné žezlo preberie o pár rokov vnuk Jakub. Už teraz ho tam môžete stretnúť, ako pomáha aspoň s drobnými prácami, čím dáva najavo, že podnikanie vo vinárstve a gastronómii mu zrejme nebude ani v dospelosti cudzie.

Meno už dnes nestačí

Hoci sa nachádzame v historickom vinohradníckom dome, rodina Matyšák tam otvorila zhruba pred desiatimi rokmi prvú, vtedy ešte celkom skromnú vináreň s kuchyňou. Záujemcov o posedenie, vrátane ochutnávok vín, však pribúdalo natoľko, že prišla na rad prístavba.

Dnes je najzaujímavejším priestorom nesporne zadná spoločenská časť, kde nechýbajú tehlové klenbové stropy a oná balkónová galéria, ktorá sa dostala aj do názvu podniku. Práve na nej nájdu príjemné posedenie najmä tí, ktorí túžia po intimite a pritom majú krásny výhľad na bar i celý priestor reštaurácie. Zväčšené koláže starých fotografii na stenách vás sprevádzajú históriou. Vidíte na nich ako Pezinok v minulosti vyzeral a môžete si to porovnať so súčasnosťou. Pamätníci ocenia, že tento kedysi výrobný priestor, kde stávali sudy a nerezové nádoby víno, dokázal architekt a stavitelia premeniť na priestor so svojskou atmosférou.

Výroba vín firmy Matyšák sa medzitým presťahovala do rozľahlejších a modernejších hál v inej časti Pezinka. Je to dôkaz neustáleho rastu firmy, ktorá dnes nesporne patrí medzi najvýznamnejšie slovenské vinárstva. Aké vínka stihla za roky existencie vyprodukovať, dokazuje aj archívna pivnica v Vinum Galéria Bozen. Zo stoviek druhov vín rôznych ročníkov si určite vyberú aj tí najnáročnejší milovníci vína.

Manažér reštaurácie Erik Nitschneider netají, že napriek dobrej polohe sa majú v konkurencii približne desiatich reštaurácii v okolí čo obracať. „Máme síce vďaka pánovi Matyšákovi zvučnejšie meno, ale dnes už ani to nestačí,“ hovorí. „Našou prednosťou nesporne je to, že úzko spolupracujeme s našou bratislavskou sesterskou reštauráciou v Hoteli Matyšák.“

Súkromné i firemné

Dnes môže Vinum Galéria Bozen naraz privítať aj 120 osôb. Je to teda ideálne miesto na organizovanie rôznych podujatí, ako sú promócie, svadby, oslavy jubileí, priateľské posedenia i firemné akcie. Turisti, ktorí sa tu často zastavia, oceňujú najmä možnosti ochutnávok vín v archívnej pivnici, kde sa vojde približne 60 ľudí.

Komu sa Matyšákove vínka zapáčia, má možnosť si ich aj kúpiť. V samostatnej predajni pri vstupe do restuaracie kúpite tak sudové ako aj tie najlepšie odrodové vína vo fľašiach. A v ponuke tiež – rovnako ako na nápojovom lístku – nechýba ani originálna hroznová pasterizovaná nealkoholická šťava. Aj to je jeden zo zaujímavých produktov Matyšákovej firmy, ktorý si rýchlo získal medzi hosťami popularitu. Nielen kvôli výbornej prírodnej chuti, ale aj zaujímavému baleniu, ktoré vyzerá, akoby boli fľaštičky zatočené do novinového papiera. Nielenže sa na ňom dočítate všetky potrebné údaje o šťave, ale toto balenie sa ukázalo ako dobrý nápad aj preto, že chráni tekutý obsah pred svetlom, ktoré je jeho nepriateľ, lebo urýchľuje kvasenie.

vinum

Vlastná zelenina i mäsové výrobky

Kedysi sa do tamojšej bývalej vinárne chodievalo najmä na vynikajúcu fazuľovú polievku. Dnes je pravdaže jedálny lístok oveľa bohatší. Jeho skladbu má na starosti šéfkuchár Tibor Samaranský. V podniku takpovediac vyrástol, pracuje tam od mlada a je aj členom Gourmet klubu.

Celkovo sa dá povedať, že kuchyňa vo Vinum Galéria Bozen je medzinárodná, ale na jedálnom lístku nikdy nechýba nejaká špecialita podniku. V každej kapitole, napríklad podľa druhu mäsa, je graficky zvýraznené slovenské jedlo. „Zameriavame sa tiež na sezónne jedlá,“ pokračuje E. Nitschneider. „Medzi hosťami najobľúbenejšie špeciality patrí napríklad bravčová panenka s dubákovým krémom.“

Prednosťou tejto reštaurácie je, že pri varení môže využívať vlastnú biozeleninu, ktorej pestovanie sa tiež stalo súčasťou Matyšákovskej firmy. Miesto na tri skleníky našli na kuse zeme za výrobnou halou. „Je to pre nás veľká výhoda, lebo vieme, čo na taniere dávame,“ pochvaľuje si manažér podniku. „ Máme vlastné rajčiny, papriku, baklažán, cukinu a tiež bazalku, tymian a iné bylinky. To isté platí o mäsových výrobkov, ktoré dostávame z vlastnej výrobne nášho bratislavského hotela. Sú to napríklad sušené šunky - prošuty, karé či klobásy. Aj toto hostia veľmi oceňujú a považujú za prednosť podniku, s ktorou sa mnohé iné reštaurácie nemôžu pochváliť.“

Erik Nitschneider okrem manažovania reštaurácie robí v podniku aj someliera. O víne vie skvele rozprávať, ponúkať ho a je vidno, že sa vo vínach vyzná a to robí rád.. Aj to vytvára z Vinum Galérie Bozen podnik, ktorý stojí za návštevu. Určite odídete s príjemný pocitom pohladenia chuťových buniek.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš pre SME: Nie som skorumpovaný, ale ostatní sú

Kauza Čapí hnízdo je pomsta, tvrdí možný budúci český premiér.

TECH

Facebook sa radikálne mení, začal ukrývať správy

Nová funkcia rozdelí obsah do dvoch kanálov.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

Neprehliadnite tiež

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“