SME

Bratislavský Goblins pub spája tri v jednom

Írske puby sú symbolom spoločenského stretávania sa, kde sa pri poháriku či niečom na zahryznutie, zväčša i pri nenáročnej hudbe, zídu známi i neznámi. Takúto atmosféru nájdete aj v bratislavskom Goblins pube. (Inzercia)

V preklade z angličtiny znamená goblin škriatok. Goblins pub, teda Škriatkovu krčmu, hľadajte v širšom bratislavskom centre na Dunajskej ulici. Majitelia Juraj Anušev a Shane Hughes nezvolili anglický názov náhodne. Prvý z nich je síce Slovák, ale druhý pochádza z Írska. Ide o švagrov a spoločne prebrázdili mnoho írskych pubov. Páčilo sa im tam a stali im inšpiráciou pri ich podnikaní v Bratislave.

Nakopla ich nespokojnosť „Dôvodom, prečo sme sa rozhodli vybudovať a prevádzkovať takýto podnik, bola nespokojnosť so službami v bratislavských puboch a krčmách,“ hovorí J. Anušev. „Prekáža nám najmä ich veľká špecializácia, Buď sa niekde orientujú na čapovanie piva, rozlievanie vína, varenie kávy či miešanie kokteilov, zvyčajne za premrštené ceny. A ak niekto z väčšej partie, ktorá sa vyberie posedieť si, nemá daný nápoj rád, je problém. My sme sa preto rozhodli mať všetko pod jednou strechou a v dobrej kvalite.“

SkryťVypnúť reklamu

Keď slovensko-írska dvojica mladých začínajúcich podnikateľov hľadala priestor na vysnívaný podnik, mala už jasnú predstavu, čo chce a ako má vyzerať. Túžila po priestore, ktorý je niečo medzi pivárňou, vinárňou a kaviarňou. Návštevníci tam teda nájdu kvalitné nápoje všetkých typov – teda pivo, víno, ale aj dobrú kávu, čaj či nealko nápoje. V súčasnosti majú preto v ponuke tri čapované a 40 fľaškových pív. Víno podávajú sudové, ale musí byť tiež kvalitné a rozlievajú aj približne 25 druhov fľašovaných prívlastkových vín z vinárstva Mavin z Vinosadov. Káva je tiež vyššej úrovne – talianska značka Cosmai.

„Nechceme ísť cestou, že čím kvalitnejšie nápoje budeme ponúkať, tým viac chceme na nich zarobiť,“ zdôrazňuje J. Anušev. „Preto ceny držíme pri zemi a skôr chceme hostí naučiť piť dobré nápoje.

SkryťVypnúť reklamu

Znie živá muzika Nedávno oslavoval Goblins pub pol roka od svojho vzniku. Ako inak, so živou hudbou a kopou kamarátov. Živá hudba je vôbec súčasťou tohto podniku, a to aspoň raz za dva týždne. „Uprednostňujeme rockovú scénu,“ hovorí J. Anušev. „Nie je to však tvrdý rock, skôr ľahšia intímnejšia hudba, a to aj vzhľadom na okolie. Vlastne žáner ani nie je dôležitý, radi privítame aj reggae či džez. Na malom pódiu tu hrávajú zvyčajne malé dvoj až päť členné zoskupenia, často aj so zahraničnými muzikantmi, ktorí žijú na Slovensku. Kapely si zvyčajne dotiahnu aj svojich priateľov a fanúšikov, takže máme nových hostí. Peniaze na nejaké hviezdy zatiaľ nemáme, ale myslím si, že priestor treba dať aj menej známym a často kvalitným kapelám.“

Hostia to, že v Goblins pube hrá živá hudba, oceňujú. Už aj preto, že v Bratislave nie je veľa takých podnikov, a keď, tak vyberajú vstupné. V Goblins pube sa vstupné neplatí, pretože jeho majitelia sú presvedčení, že aj to je služba, ktorá pritiahne zákazníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Umenie aj na stenách Priestory Goblins pubu štýlom naozaj pripomínajú írsku krčmu kdesi na ulici Teple Bar v Dubline či Corku. Veľký barový pult tróni uprostred a okolo neho je niekoľko menších intímnych priestorov pre posedenie rôznych partií. Farbami a dekoráciami sa na stenách nešetrilo, ale všade vidno umelecké vnímanie oboch majiteľov. Juraj Anušev je navyše absolventom fotografie na VŠVU. Aj preto na stenách nechýbajú obrazy a fotografie. Rozhodli sa totiž, že svoje priestory poskytnú aj umelcom, najmä začínajúcim, ktorí nie vždy majú príležitosť, aby mohli ukázať svoj talent.

Celkovo sa v pube pomestí 60 hostí a na menšie oslavy slúži aj salónik. Keďže mnohí návštevníci radi pozerajú významné športové podujatia, nechýba ani veľkoplošné plátno.

SkryťVypnúť reklamu

Všetky vekové skupiny Goblins pub je otvorený denne až do druhej v noci a prekvapujúco hosťami nie je len mládež. Nájdete tam ľudí všetkých vekových skupín a zvykli si tam chodiť aj cudzinci žijúci v Bratislave. Takže sa tam dá dobre precvičiť angličtina a iné jazyky.

Klasickej kuchyni sa tam zatiaľ nevenujú. Hosťom ale ponúkajú rôzne chuťovky, ako sú nakladané syry či polievky dovážané od partnerov. Keď má niekto chuť na pizzu, sushi či iné jedlo, nie je problém. Majitelia či čašníci im poskytnú telefónne čísla donáškových služieb. Ľudia sa najedia a posedia dlhšie.

„Podnikať v gastronómii nie je ľahký biznis,“ konštatuje J. Anušev. „Ale neľutujeme, že sme sa do toho pustili. Za dôležité považujeme aj to, že naši hostia jedného z nás v podniku vždy nájdu a rozprávame sa s nimi. Tak vychovávame aj čašníkov, aby boli komunikatívni. Nemusia mať na začiatku skúsenosti, ale musia byť osobnosťami a ku každému milí, ústretoví.“

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 926
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 399
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 665
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 525
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 948
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 896
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 515
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 403
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu