V preklade z angličtiny znamená goblin škriatok. Goblins pub, teda Škriatkovu krčmu, hľadajte v širšom bratislavskom centre na Dunajskej ulici. Majitelia Juraj Anušev a Shane Hughes nezvolili anglický názov náhodne. Prvý z nich je síce Slovák, ale druhý pochádza z Írska. Ide o švagrov a spoločne prebrázdili mnoho írskych pubov. Páčilo sa im tam a stali im inšpiráciou pri ich podnikaní v Bratislave.
Nakopla ich nespokojnosť „Dôvodom, prečo sme sa rozhodli vybudovať a prevádzkovať takýto podnik, bola nespokojnosť so službami v bratislavských puboch a krčmách,“ hovorí J. Anušev. „Prekáža nám najmä ich veľká špecializácia, Buď sa niekde orientujú na čapovanie piva, rozlievanie vína, varenie kávy či miešanie kokteilov, zvyčajne za premrštené ceny. A ak niekto z väčšej partie, ktorá sa vyberie posedieť si, nemá daný nápoj rád, je problém. My sme sa preto rozhodli mať všetko pod jednou strechou a v dobrej kvalite.“
Keď slovensko-írska dvojica mladých začínajúcich podnikateľov hľadala priestor na vysnívaný podnik, mala už jasnú predstavu, čo chce a ako má vyzerať. Túžila po priestore, ktorý je niečo medzi pivárňou, vinárňou a kaviarňou. Návštevníci tam teda nájdu kvalitné nápoje všetkých typov – teda pivo, víno, ale aj dobrú kávu, čaj či nealko nápoje. V súčasnosti majú preto v ponuke tri čapované a 40 fľaškových pív. Víno podávajú sudové, ale musí byť tiež kvalitné a rozlievajú aj približne 25 druhov fľašovaných prívlastkových vín z vinárstva Mavin z Vinosadov. Káva je tiež vyššej úrovne – talianska značka Cosmai.
„Nechceme ísť cestou, že čím kvalitnejšie nápoje budeme ponúkať, tým viac chceme na nich zarobiť,“ zdôrazňuje J. Anušev. „Preto ceny držíme pri zemi a skôr chceme hostí naučiť piť dobré nápoje.
Znie živá muzika Nedávno oslavoval Goblins pub pol roka od svojho vzniku. Ako inak, so živou hudbou a kopou kamarátov. Živá hudba je vôbec súčasťou tohto podniku, a to aspoň raz za dva týždne. „Uprednostňujeme rockovú scénu,“ hovorí J. Anušev. „Nie je to však tvrdý rock, skôr ľahšia intímnejšia hudba, a to aj vzhľadom na okolie. Vlastne žáner ani nie je dôležitý, radi privítame aj reggae či džez. Na malom pódiu tu hrávajú zvyčajne malé dvoj až päť členné zoskupenia, často aj so zahraničnými muzikantmi, ktorí žijú na Slovensku. Kapely si zvyčajne dotiahnu aj svojich priateľov a fanúšikov, takže máme nových hostí. Peniaze na nejaké hviezdy zatiaľ nemáme, ale myslím si, že priestor treba dať aj menej známym a často kvalitným kapelám.“
Hostia to, že v Goblins pube hrá živá hudba, oceňujú. Už aj preto, že v Bratislave nie je veľa takých podnikov, a keď, tak vyberajú vstupné. V Goblins pube sa vstupné neplatí, pretože jeho majitelia sú presvedčení, že aj to je služba, ktorá pritiahne zákazníkov.
Umenie aj na stenách Priestory Goblins pubu štýlom naozaj pripomínajú írsku krčmu kdesi na ulici Teple Bar v Dubline či Corku. Veľký barový pult tróni uprostred a okolo neho je niekoľko menších intímnych priestorov pre posedenie rôznych partií. Farbami a dekoráciami sa na stenách nešetrilo, ale všade vidno umelecké vnímanie oboch majiteľov. Juraj Anušev je navyše absolventom fotografie na VŠVU. Aj preto na stenách nechýbajú obrazy a fotografie. Rozhodli sa totiž, že svoje priestory poskytnú aj umelcom, najmä začínajúcim, ktorí nie vždy majú príležitosť, aby mohli ukázať svoj talent.
Celkovo sa v pube pomestí 60 hostí a na menšie oslavy slúži aj salónik. Keďže mnohí návštevníci radi pozerajú významné športové podujatia, nechýba ani veľkoplošné plátno.
Všetky vekové skupiny Goblins pub je otvorený denne až do druhej v noci a prekvapujúco hosťami nie je len mládež. Nájdete tam ľudí všetkých vekových skupín a zvykli si tam chodiť aj cudzinci žijúci v Bratislave. Takže sa tam dá dobre precvičiť angličtina a iné jazyky.
Klasickej kuchyni sa tam zatiaľ nevenujú. Hosťom ale ponúkajú rôzne chuťovky, ako sú nakladané syry či polievky dovážané od partnerov. Keď má niekto chuť na pizzu, sushi či iné jedlo, nie je problém. Majitelia či čašníci im poskytnú telefónne čísla donáškových služieb. Ľudia sa najedia a posedia dlhšie.
„Podnikať v gastronómii nie je ľahký biznis,“ konštatuje J. Anušev. „Ale neľutujeme, že sme sa do toho pustili. Za dôležité považujeme aj to, že naši hostia jedného z nás v podniku vždy nájdu a rozprávame sa s nimi. Tak vychovávame aj čašníkov, aby boli komunikatívni. Nemusia mať na začiatku skúsenosti, ale musia byť osobnosťami a ku každému milí, ústretoví.“