Žilinský Bierhaus Gladiátor víta hostí v rímskej aréne

Tak ako v rímskom Koloseu vynikali gladiátori odvahou a silou, tak udatne bojuje i žilinský Bierhaus Gladiátor o priazeň svojich hostí. Používa pri tom aj ďalšie silné zbrane – zaujímavé  priestory a výborné pivo. (Inzercia)

gladiatorTortu s jednou sviečkou dostane Bierhaus Gladiátor k prvým narodeninám až ku dňu detí, no už dnes vyniká rýdzou mužnosťou. Svoju vytrvalosť demonštruje tým, že nepotrebuje prestávku, otvorený je nepretržite vo dne i v noci.

Hneď pri vstupe upúta veľkoplošnou maľbou slávnej arény rímskeho Kolosea, stropom s odhalenými krokvami, masívnymi drevenými stolmi a štýlovými stoličkami imitujúcimi dubové sudy. Z bočných stien vystupujú do priestoru medené a bronzové masky a štíty, ktoré sú reálnou kópiou brnenia mužov zápasiacich o život. Obdivuhodný je tiež jeho bar, ktorý pripomína veľkoobjemovú varnú nádobu na pivo i s priestranným sopúchom navrchu. V neposlednom rade zaujmú aj vitríny so zbierkou vzácnych krígľov z celého sveta.

Vlajková loď

Bierhaus Gladiátor nájdete v Žiline v historickej časti mesta, na Sládkovičovej ulici susediacej s Mariánskym námestím, v budove známeho zábavného centra. Od začiatku ho jeho majitelia koncipovali ako výstavnú sieň či akúsi vlajkovú loď ostatných pivární spoločnosti Pubs and Games. Nešetrili nápadmi, materiálom ani miestom. Kapacita pivárne je 90 miest, plus špeciálne VIP sedenie pre šiestich ľudí na galérii. Bierhaus je spojený so zabehnutým Magic barom, kde je k dispozícii ďalších 60 miest na sedenie. Hostia si teda môžu vyberať medzi štýlovým sedením na drevených stoličkách alebo večerným posedením v pohodlných kreslách.

Originálne čapovacie zariadenie

Piváreň zožala obdiv i u skutočných znalcov. Majitelia významného pražského pivovaru konštatovali, že v celom susednom Česku niet takéto reprezentatívne zariadenie. No nie sú to len interesantné priestory, vďaka ktorým Gladiátor v konkurenčných zápasoch získava vavrínové vence. Je to predovšetkým kvalita, ktorá tečie z tiež veľmi originálneho výčapného zariadenia dovezeného z Viedne. V Bierhaus Gladiátor čapujú šesť druhov pív, vrátane nealko z portfólia spoločnosti Heineken, ako sú Edelweiss, Heineken, Starobrno či Krušovice... Najväčším lákadlom pre náročných milovníkov zlatého moku je však desaťstupňový Zlatý bažant čapovaný tankovou technológiou.

gladiator

Tankové je top

Tankové pivo má takú čerstvú a kvalitnú chuť ako pivo načapované priamo v pivovare. Odtiaľ ho do prevádzky privážajú v špeciálne tepelne izolovaných cisternách, ktoré dokonale uchovávajú jeho vlastnosti. Uskladnené je vo veľkom v tanku s objemom 500 litrov nápoja. V Bierhaus Gladiátor majú tri takéto nádoby - dve v efektnom medenom prevedení sú umiestnené na stene vedľa baru a jedna je ešte pod ním. Pivo leží vo vákuových baloch, a tak si udržiava stabilnú teplotu. Ani na chvíľu sa nedostáva do kontaktu so vzduchom, preto je stále čerstvé a iskrivé. Odpadá tu celý proces tankovania do sudov i náročné cestovanie do skladov a z nich zase do pivární. Malý objem sudov totiž kvalitu nezvyšuje.

Certifikát Expert čapovania

Tankové pivo je ošetrované samočistiacim procesom riadeným počítačom. „Všetko ovládam na displeji,“ vysvetľuje prevádzkar Michal Janásek. „Pivo odstavím a urobím výplach celého systému tak, aby trubky boli vyčistené až po pohár.“ Počas tohto procesu sa zariadenie dezinfikuje a následne prepláchne vodou. „Kontrola z Heinekenu tu bola už dvakrát a naša prevádzka dostala za dodržiavanie kvality certifikát,“ s hrdosťou dodáva prevádzkar.
Zápasenie vo voľnom štýle

Veľmi populárny je samovýčapný stôl , kde si každý môže natočiť pivo tak, ako mu najviac chutí, nezávisle od obsluhujúceho personálu. Pre náročnejších sú k dispozícii i litrové poháre. Chuťovky k pivu napríklad v podobe tortilla chipsov so syrovo-cesnakovým dipom sú samozrejmosťou, ktorú cez víkend hostia dostávajú na stôl grátis. V karte nechýbajú obľúbené utopence, nakladaný hermelín, rôzne tlačenky, žiadaná škvarková nátierka... Všetko z domácej kuchyne. V spolupráci s priľahlou reštauráciou si hostia môžu objednať i hlavné jedlá, alebo jedlá formou švédskych bufetov, ako napríklad marinované bavorské kolená či pečené rebierka servírované na misách.

gladiator

Gladiátorom môže byť každý

V slávnych časoch Rímskej ríše gladiátorov muži obdivovali a ženy milovali. V Žiline je to možno tak trochu naopak, no všeobecná priazeň je zrejmá. Aspoň na niekoľko sekúnd sa v Bierhause rímskym gladiátorom môže stať každý, alebo aspoň ten, kto sa postaví za jedno z brnení, ktoré je nainštalované na výsuvnom ramene. Doma sa tak môže pochváliť interesantným portrétom.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.