Akože sa tento multifunkčný gastronomický šperk pripravuje? Na to sme sa išli pozrieť do najväčšej bratislavskej výrobne a donáškovej služby sushi a jedál z woku Sushitime. Sushi z tejto firmy je známe čerstvosťou surovín, z ktorých je pripravované, priaznivou cenovou politikou, ktorá sa približuje sushi obedovému menu a robí ho dostupným pre každého. V Bratislave je Sushitime v tomto smere na gastronomickej scéne jednotkou.
Pri našej návšteve práve pripravovala ,,sushiwoman'' Andrea sushi rolku nazvanú Uramaki, ktorá je obrátená – teda ryža je na povrchu a riasa vo vnútri. Na túto nádhernú vec si najskôr pripravila podložku obalenú fresh fóliou (aby sa riasa nelepila), riasu nori, ktorú položila lesklou stranou dole (na drsnejšiu stranu sa nalepí ryža) a sushi ryžu. Do nej po uvarení zamiešala ocot, aby ryža pekne držala pokope.
Na riasu nori nakládla vrstvu ryže. Dôležité je neustále namáčať si ruky do vody, inak sa nich ryža drží a sťažuje prácu. Keď je ryža tam, kde má byť, dostáva slovo nasekaný kôpor. Na jednej strane je významný z estetického hľadiska (pozri poslednú fotografiu), na druhej chuťovo zaujímavý a osviežujúci. „Základ“ je teda hotový a riasa s ryžou sa môže jedným pohybom obrátiť.
Slovo dostáva plnka. Andrea namáča prst v omáčke z majonézy, horčice, wasabi a sójovej omáčky a pár ťahmi pripravuje stred riasy na položenie ďalšej voňavej ingrediencie – údeného lososa. Toho možno nahradiť i bežnejšou makrelou. Tenké plátky ryby sa položia na riasu a ozdobia dvomi tyčinkami špargle povarenej v špeciálnej omáčke.
Špargľa je poslednou ingredienciou, ktorá tvorí v tomto prípade „plnku“. Teraz už iba zostáva zabaliť rolku. To však nie je také jednoduché. Po prvom pohybe Andrea chytila krajom k sebe plnku roztiahnutými prstami tak, aby z nej nič „neutieklo“.
Dôležitá je rovnováha tlaku, ktorý sa pri tom používa – sushi sa nesmie ani rozpadať, ani zlisovať. Rolka sa roluje palcami a keď sa horný okraj ryže preloží cez spodný, tak sa podložka odstráni z okraja a použije len na dotvarovanie rolky. To môže byť rozmanité – do klasického kruhu, efektného štvorca či geometricky presného trojuholníka.
Z jednotlivých kúskov sa dajú nakrájať nádherné obrazce, takže tvar sa volí podľa toho, aké nápadité má byť servírovanie. Čo sa týka krájania, snáď len jedna dôležitá zásada – nôž treba stále namáčať a pred odkrojením každého kúska nechať stiecť po čepeli kvapku vody.
Sushitime prináša zážitkovú gastronómiu do každodenného života. A pretože ceny a nedostatok času nesmú definovať gastronomické štandardy, prináša kulinársky zážitok a najčerstvejšie potraviny ľuďom bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzajú. A to bez príplatku luxusných reštaurácií v top lokalitách. Vyskúšať teda rýchle a profesionálne služby Sushitime sa oplatí.
Aktuálne akcie Sushitime wok & delivery nájdete aj na Facebook profile. Pridajte sa a nič vám neutečie. Okrem noviniek a akcií tam možno nájsť aj fotky zo zákulisia, zaujímavých eventov, či obrázky nových menu…
Galéria k článku:
// Autor: sushitime.sk