Čas na sushi, čas na sushitime

Sushi je obľúbený fenomén súčasnosti. Či už usporadúvate oslavu, máte pracovné stretnutie, alebo sa chcete len výdatne a zdravo naobedovať, sushi nikdy nesklame. Je zábavné, variabilné, vie okúzliť, potešiť, zasýtiť, zlepšiť náladu. (Inzercia)

Akože sa tento multifunkčný gastronomický šperk pripravuje? Na to sme sa išli pozrieť do najväčšej bratislavskej výrobne a donáškovej služby sushi a jedál z woku Sushitime. Sushi z tejto firmy je známe čerstvosťou surovín, z ktorých je pripravované, priaznivou cenovou politikou, ktorá sa približuje sushi obedovému menu a robí ho dostupným pre každého. V Bratislave je Sushitime v tomto smere na gastronomickej scéne jednotkou.

sushitime

Pri našej návšteve práve pripravovala ,,sushiwoman'' Andrea sushi rolku nazvanú Uramaki, ktorá je obrátená – teda ryža je na povrchu a riasa vo vnútri. Na túto nádhernú vec si najskôr pripravila podložku obalenú fresh fóliou (aby sa riasa nelepila), riasu nori, ktorú položila lesklou stranou dole (na drsnejšiu stranu sa nalepí ryža) a sushi ryžu. Do nej po uvarení zamiešala ocot, aby ryža pekne držala pokope.

sushitime

Na riasu nori nakládla vrstvu ryže. Dôležité je neustále namáčať si ruky do vody, inak sa nich ryža drží a sťažuje prácu. Keď je ryža tam, kde má byť, dostáva slovo nasekaný kôpor. Na jednej strane je významný z estetického hľadiska (pozri poslednú fotografiu), na druhej chuťovo zaujímavý a osviežujúci. „Základ“ je teda hotový a riasa s ryžou sa môže jedným pohybom obrátiť.

sushitime

Slovo dostáva plnka. Andrea namáča prst v omáčke z majonézy, horčice, wasabi a sójovej omáčky a pár ťahmi pripravuje stred riasy na položenie ďalšej voňavej ingrediencie – údeného lososa. Toho možno nahradiť i bežnejšou makrelou. Tenké plátky ryby sa položia na riasu a ozdobia dvomi tyčinkami špargle povarenej v špeciálnej omáčke.

sushitime

Špargľa je poslednou ingredienciou, ktorá tvorí v tomto prípade „plnku“. Teraz už iba zostáva zabaliť rolku. To však nie je také jednoduché. Po prvom pohybe Andrea chytila krajom k sebe plnku roztiahnutými prstami tak, aby z nej nič „neutieklo“.

sushitime

Dôležitá je rovnováha tlaku, ktorý sa pri tom používa – sushi sa nesmie ani rozpadať, ani zlisovať. Rolka sa roluje palcami a keď sa horný okraj ryže preloží cez spodný, tak sa podložka odstráni z okraja a použije len na dotvarovanie rolky. To môže byť rozmanité – do klasického kruhu, efektného štvorca či geometricky presného trojuholníka.

sushitime

Z jednotlivých kúskov sa dajú nakrájať nádherné obrazce, takže tvar sa volí podľa toho, aké nápadité má byť servírovanie. Čo sa týka krájania, snáď len jedna dôležitá zásada – nôž treba stále namáčať a pred odkrojením každého kúska nechať stiecť po čepeli kvapku vody.

sushitime

Sushitime prináša zážitkovú gastronómiu do každodenného života. A pretože ceny a nedostatok času nesmú definovať gastronomické štandardy, prináša kulinársky zážitok a najčerstvejšie potraviny ľuďom bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzajú. A to bez príplatku luxusných reštaurácií v top lokalitách. Vyskúšať teda rýchle a profesionálne služby Sushitime sa oplatí.
Aktuálne akcie Sushitime wok & delivery nájdete aj na Facebook profile. Pridajte sa a nič vám neutečie. Okrem noviniek a akcií tam možno nájsť aj fotky zo zákulisia, zaujímavých eventov, či obrázky nových menu…

Galéria k článku:

Hlavné správy zo Sme.sk

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

ŠPORT

V Miškovci sa bili zvolenskí chuligáni, tiekla krv

Tréner Zvolena Andrej Podkonický sa po zápase ospravedlňoval.

NOVOHRAD

Starosta sa zabýval v dome zo slamy, tvrdí, že by nemenil

Chcel dom, ktorý má dušu. Televízor nepotrebuje.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!