Villa Regia na Dominikánskom námestí má v susedstve alebo blízkom okolí množstvo zaujímavých pamiatok– od najstaršej tržnice v meste, Kostol dominikánov, Hlavnú ulicu, Dom svätej Alžbety, Urbanovu vežu, Štátne divadlo i spievajúcu fontánu. Meštiansky dom stojaci takmer v centre mesta, v ktorom táto reštaurácia a penzión sídlia, je po spomínanom chráme druhou najstaršou budovou na tomto námestí. Už samotný názov Villa Regia - kráľovská obec, pripomína, že v týchto rýchlych a moderných časoch prichádzate do kráľovsky pokojného a štýlového prostredia.
Luxus v podkroví Našu návštevu začneme v trojhviezdičkovom štýlovom penzióne, ktorý vznikol pred dvomi rokmi v podkroví spomínaného meštianskeho domu. Záujemcom je k dispozícii sedem luxusných izieb: jedna jednoposteľová, tri štandardné dvojposteľové izby, dve lux izby pre náročnejších klientov s možnosťou prístelky, a veľký apartmán s možnou prístelkou. V penzióne s prírodnými farbami jeho tvorcovia ponechali drevené trámy, staré tehly, v jednej izbe je aj stará pec, nuž a staré a štýlové je aj schodisko. V cene ubytovania sú raňajky, parkovanie a ďalšie služby navyše. Hostia, ubytovaní v penzióne, majú 10 percentnú zľavu na konzumáciu, pričom tieto reštauračné služby využívajú nielen jednorazovo, ale vracajú sa tam aj v rámci ďalších či už súkromných alebo podnikových akcií, mítingov alebo rokovaní spojených s obedom alebo večerou.
Tradičná slovenská kuchyňa A čo v Štýlovej reštaurácii Villa Regia varia a čo ponúkajú? To už si berie slovo hlavná manažérka Erika Garajová: „Ponúkame tradičnú slovenskú kuchyňu so špecialitami, pričom sa zmeriavame na varenie z čerstvých surovín. Okrem tradičných jedál máme však aj sezónnu ponuku, napríklad špargľové menu, v lete sa zameriavame na čerstvé ryby, šaláty či cestoviny, v jeseni mávame kačacie a husacie hody, zabíjačkové hody, vianočné, fašiangové i pôstne menu. Varíme podľa ročných období, podľa toho, čo nám príroda práve ponúka. V lete využívame aj blízky zeleninový a ovocný trh, kde každý deň nakupujeme čerstvé suroviny.“
Špecialitou, ktorú si hostia veľmi obľúbili, je napríklad tradičná regionálna polievka mačanka, teda kyslá hubová polievka, ktorú robia s klobáskou a slaninkou. Ďalšou špecialitou, na ktorú sú pyšní, je nakladaný hermelín podľa vlastného receptu, ktorý je naozaj výborný. Robia aj domáce carpaccio z hovädzieho mäsa, ktoré si hostia tiež radi objednávajú. Z hlavných jedál sú to napríklad kačacie prsia. Veľa ľudí tam chodí na steaky, pričom všetky tieto grilované jedlá robia na lávovom grile. Z dezertov ponúkajú domácu jablkovú štrúdľu na vanilkovom kréme, takže hostia si naozaj majú z čoho vybrať.
Podpaľovanie slivovice Samozrejme na jedálnom lístku majú aj tradičné obedové menu, ktoré sa skladá z polievky, hlavného jedla a z dezertu. Pokiaľ ide o nápoje, špecializujú sa na vína, pričom v rámci osláv narodenín alebo menín ponúkajú aj zážitkovú gastronómiu, hodinový program, v ktorom someliéri rozprávajú hosťom o víne i o jedle.
Do Villa Regia chodí aj veľa pivárov, lebo čapujú kvalitný Plzeň. „Nuž a pokiaľ ide o nápoje, máme aj špecialitu, na ktorú sme takisto veľmi hrdí: je to horiaca slivovica s medom a klinčekom,“ hovorí E. Garajová. „Má to svoj rituál, hostia sa pri tom pobavia, lebo do prípravy tohto nápoja sa musia aj sami zapojiť. Takže je to neraz veľmi vtipné a zábavné. Nuž a tretia špecialita sú naše „denká“. Pripravujeme veľké drevené denko pod názvom Villa Bašta, v ktorom sú pečené bavorské kolená, pečené morčacie stehná, ihly z bravčového mäsa, zemiakové placky, pečené zemiaky v alobale, dusená červená kapusta, pričom denko je bohato vyzdobené ovocím a zeleninou, samozrejme vždy sezónnou. Aj dve menšie denka, ktoré robíme, sú zaujímavé a obľúbené, či už je to Bačov košiar alebo denko Na pánske.
Ako od starej mamy
V štýlovej reštaurácii však nezabúdajú ani na slovenské bryndzové halušky, domáce pirohy, pirohy na sladko, pretože varia naozaj po domácky, ako keby vám to navarila stará mama. Ako opäť pripomína hlavná manažérka E. Garajová: „Je to vlastne kuchyňa našich starých mám, pričom sa snažíme, aby jedlá boli chuťovo výrazné, aby bolo cítiť, že keď tam má byť napríklad maslo, tak to maslo tam naozaj bude. Našou zásadou je: radšej viac ako menej. Hosťom sa snažíme vytvoriť aj príjemnú atmosféru, aby mali pocit, že sú v domácej obývačke u babičky. Aj preto máme v reštaurácii krb, ktorým sme hosti nielen symbolicky zohrievali aj počas tejto dlhej a studenej zimy. Ale – obrazne povedané – u nás je príjemne v každom ročnom období, pretože keď k nám hostia prídu, čas sa pre nich ako keby zastavil, nikam sa neponáhľajú, vychutnávajú si dobré jedlo, kvalitné vína. Nuž a my dbáme na to, aby na stole mali všetko. Ak to teda zhrnieme, vo Villa Regia v Košiciach aj tým najnáročnejším hosťom dokážeme poskytnúť stravovacie a ubytovacie služby na najvyššej úrovni a iste aj preto sa k nám vždy vrátia.“
Galéria k článku:
//