SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Bratislavská Riviéra dýcha monarchistickou nostalgiou

Bratislavčania pamätníci vedia, že Riviéra pri Karloveskom ramene bývala kedysi miestom oddychu, rodinných výletov, kde nechýbalo dokonca ani plážové kúpalisko. Mala svoj genius loci, ducha miesta. A toho považujú za dôležitého aj majitelia reštaurácie R

riviera

Pôvodná reštaurácia tohto názvu ležala na križovatke ciest do Karlovej Vsi a Devína. Tú dnes okupuje istá banka. Dnešná Riviéra má však dôstojné náhradné priestory. Dom z roku 1995 staval jeho majiteľ s predstavou, že by mal byť opäť miestom ako stvoreným na príjemné, najmä rodinné posedenia pri dobrom jedle, či rôzne spoločenské podujatia, ako sú svadby, oslavy narodenín, promócie, krstiny, kary i firemné večierky. Priestory sú preto zariadené tak trochu ako starosvetská obývačka historického domu z čias rakúsko-uhorskej monarchie. Nechýbajú tam tmavé trámy či keramická pec, kde v chladných dňoch planie oheň a sála odtiaľ príjemné teplo. Hostia si ale môžu posedieť aj v pivničke s klenbovými stropmi, či na fajčiarskej galérii. Fajčiarov v Riviére teda nemusia vyháňať za dvere.

Kuchyne sa vzájomne ovplyvňovali

Spolumajitelia reštaurácie Vojtech Bednárček a Vladislav Okoši majú bohaté skúsenosti s prácou v gastronomických službách v Rakúsku. Nečudo teda, že keď pred šiestimi rokmi hľadali priestory pre vlastnú reštauráciu, Riviéra ich razom oslovila. V ich predstavách mal mať monarchistického ducha nielen interiér, ale aj jedlá, ktoré sa v ňom chceli podávať. Veď, čo si budeme hovoriť: kuchyne všetkých národov, ktoré žili v monarchii, boli vždy riadne premiešané a zostalo to tak v následných krajinách dodnes.

A zámer sa im podaril. Väčšina hostí chodí do Riviéry práve preto, že na jedálnom lístku nájde typické slovenské, rakúske, maďarské i české jedlá. Nemôžu teda chýbať tradičné polievky typické pre tieto končiny, ako je fazuľovica s rezancami, kapustnica, živánska, bryndzové halušky, strapačky, viedenská roštenka či perkelt.

K špecialitám podniku patria tiež steaky z vysokokvalitnej uruguajskej hovädziny, ale aj bravčoviny i hydiny a tiež jedlá z diviny, ako je pečený diviak na hubách či jelenie medajlónky so šípkovou omáčkou.
Mimoriadne obľúbená je ponuka štyroch denných jedál, ktorú menia každý týždeň. V skutočnosti ide o jedlá z jedálneho lístka, keď sa však ocitnú v dennej ponuke, sú oveľa lacnejšie. A pritom ide o poctivé porcie. „Od nás nik neodchádza domov hladný,“ zdôrazňujú majitelia reštaurácie.

Z nápojového lístku má nesporne najväčšiu popularitu čapované kvasinkové pivo Krombacher. Na svoje si ale prídu aj milovníci vína. Vo vinotéke prevažujú kvalitné vína od špičkových slovenských výrobcov, ale nájdete tam aj zahraničné.

Odmeny pre štamgastov

„Chceli sme vzkriesiť tradíciu tohto miesta, ktorého súčasťou bola ešte začiatkom 90. rokov aj obľúbená reštaurácia. Tá, žiaľ, potom trochu upadla,“ hovoria terajší majitelia reštaurácie.
Za dôležité však nepovažujú iba ponuku jedál, ale aj celkovú domácku atmosféru. Preto tam vždy nájdete aspoň jedného z nich, ako dohliada na chod podniku. Nielenže privítajú hostí, ale sa pri nich aj zastavia, podebatujú. A tak nečudo, že so štamgastmi sa vzájomne poznajú, v pamäti majú ich obľúbené jedlá, zvyky či nevšedné požiadavky.

A práve štamgastov si mimoriadne cenia. Veď v pohostinstve je dobre známe, že nie je až také umenie dostať do podniku hosťa raz, ale ťažšie je si ho udržať, aby sa tam za základe dobrých skúseností pravidelne vracal. Aj preto sa pravidelných hostí snažia odmeňovať, napríklad rôznymi zľavami či zákazníckymi kartami. Nesporne aj vďaka tomu môžu dnes konštatovať, že ich podniku kríza neuškodila, naopak v tržbách išli v posledných rokoch hore.

riviera

Bezplatné parkovisko

Svoje hrá nesporne aj cenová politika. V. Bednárček a V. Okoši sa rozhodli, že ceny za jedlá a nápoje v ich podniku nebudú hnať do výšok. Musia byť primerané priemernej vzorke slovenských návštevníkov reštaurácií. Ako ďalšie predsavzatie si dali, že budú dbať na peknú úpravu jedál, aby z nich mali potešenie nielen chuťové poháriky, ale aj oči. A samozrejmosťou musí byť príjemný personál. Tak si na to zvykli v Rakúsku a tak to chcú mať aj tu, na Slovensku. Kým v zime ocenia hostia Riviéry teplo, ktoré sála z ohňa z keramickej pece, v lete zase príjemné posedenie na terase s pevnou strechou, či záhrade s markízou, kde pofukuje vetrík od Dunaja. Spolu tak vtedy môžu privítať až 200 hostí.

A ešte niečo si mimoriadne cenia návštevníci Riviéry. Reštaurácia má vlastné bezplatné parkovisko až pre 50 áut, čo je na bratislavské pomery so zložitou parkovacou situáciou nesporne obrovská pridaná hodnota.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci nastupujú do autobusu smerom do náborového centra v meste Krasnodar.

Putin si uvedomil, že prehráva.


a 2 ďalší 26. sep
Ilustračné foto. Deň matiek v Bratislave, defilé s kočiarikmi , r. 1939, autor Ladislav Roller.

Za protipotratovými názormi nemusí byť len ochrana života.


2 h
Peter Schutz.

Ak padne, ešte sa zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb.


18 h
Evakuácia zraneného ukrajinského vojaka z frontu.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 5 h

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu