Bratislavská Riviéra dýcha monarchistickou nostalgiou

Bratislavčania pamätníci vedia, že Riviéra pri Karloveskom ramene bývala kedysi miestom oddychu, rodinných výletov, kde nechýbalo dokonca ani plážové kúpalisko. Mala svoj genius loci, ducha miesta. A toho považujú za dôležitého aj majitelia reštaurácie R

riviera

Pôvodná reštaurácia tohto názvu ležala na križovatke ciest do Karlovej Vsi a Devína. Tú dnes okupuje istá banka. Dnešná Riviéra má však dôstojné náhradné priestory. Dom z roku 1995 staval jeho majiteľ s predstavou, že by mal byť opäť miestom ako stvoreným na príjemné, najmä rodinné posedenia pri dobrom jedle, či rôzne spoločenské podujatia, ako sú svadby, oslavy narodenín, promócie, krstiny, kary i firemné večierky. Priestory sú preto zariadené tak trochu ako starosvetská obývačka historického domu z čias rakúsko-uhorskej monarchie. Nechýbajú tam tmavé trámy či keramická pec, kde v chladných dňoch planie oheň a sála odtiaľ príjemné teplo. Hostia si ale môžu posedieť aj v pivničke s klenbovými stropmi, či na fajčiarskej galérii. Fajčiarov v Riviére teda nemusia vyháňať za dvere.

Kuchyne sa vzájomne ovplyvňovali

Spolumajitelia reštaurácie Vojtech Bednárček a Vladislav Okoši majú bohaté skúsenosti s prácou v gastronomických službách v Rakúsku. Nečudo teda, že keď pred šiestimi rokmi hľadali priestory pre vlastnú reštauráciu, Riviéra ich razom oslovila. V ich predstavách mal mať monarchistického ducha nielen interiér, ale aj jedlá, ktoré sa v ňom chceli podávať. Veď, čo si budeme hovoriť: kuchyne všetkých národov, ktoré žili v monarchii, boli vždy riadne premiešané a zostalo to tak v následných krajinách dodnes.

A zámer sa im podaril. Väčšina hostí chodí do Riviéry práve preto, že na jedálnom lístku nájde typické slovenské, rakúske, maďarské i české jedlá. Nemôžu teda chýbať tradičné polievky typické pre tieto končiny, ako je fazuľovica s rezancami, kapustnica, živánska, bryndzové halušky, strapačky, viedenská roštenka či perkelt.

K špecialitám podniku patria tiež steaky z vysokokvalitnej uruguajskej hovädziny, ale aj bravčoviny i hydiny a tiež jedlá z diviny, ako je pečený diviak na hubách či jelenie medajlónky so šípkovou omáčkou.
Mimoriadne obľúbená je ponuka štyroch denných jedál, ktorú menia každý týždeň. V skutočnosti ide o jedlá z jedálneho lístka, keď sa však ocitnú v dennej ponuke, sú oveľa lacnejšie. A pritom ide o poctivé porcie. „Od nás nik neodchádza domov hladný,“ zdôrazňujú majitelia reštaurácie.

Z nápojového lístku má nesporne najväčšiu popularitu čapované kvasinkové pivo Krombacher. Na svoje si ale prídu aj milovníci vína. Vo vinotéke prevažujú kvalitné vína od špičkových slovenských výrobcov, ale nájdete tam aj zahraničné.

Odmeny pre štamgastov

„Chceli sme vzkriesiť tradíciu tohto miesta, ktorého súčasťou bola ešte začiatkom 90. rokov aj obľúbená reštaurácia. Tá, žiaľ, potom trochu upadla,“ hovoria terajší majitelia reštaurácie.
Za dôležité však nepovažujú iba ponuku jedál, ale aj celkovú domácku atmosféru. Preto tam vždy nájdete aspoň jedného z nich, ako dohliada na chod podniku. Nielenže privítajú hostí, ale sa pri nich aj zastavia, podebatujú. A tak nečudo, že so štamgastmi sa vzájomne poznajú, v pamäti majú ich obľúbené jedlá, zvyky či nevšedné požiadavky.

A práve štamgastov si mimoriadne cenia. Veď v pohostinstve je dobre známe, že nie je až také umenie dostať do podniku hosťa raz, ale ťažšie je si ho udržať, aby sa tam za základe dobrých skúseností pravidelne vracal. Aj preto sa pravidelných hostí snažia odmeňovať, napríklad rôznymi zľavami či zákazníckymi kartami. Nesporne aj vďaka tomu môžu dnes konštatovať, že ich podniku kríza neuškodila, naopak v tržbách išli v posledných rokoch hore.

riviera

Bezplatné parkovisko

Svoje hrá nesporne aj cenová politika. V. Bednárček a V. Okoši sa rozhodli, že ceny za jedlá a nápoje v ich podniku nebudú hnať do výšok. Musia byť primerané priemernej vzorke slovenských návštevníkov reštaurácií. Ako ďalšie predsavzatie si dali, že budú dbať na peknú úpravu jedál, aby z nich mali potešenie nielen chuťové poháriky, ale aj oči. A samozrejmosťou musí byť príjemný personál. Tak si na to zvykli v Rakúsku a tak to chcú mať aj tu, na Slovensku. Kým v zime ocenia hostia Riviéry teplo, ktoré sála z ohňa z keramickej pece, v lete zase príjemné posedenie na terase s pevnou strechou, či záhrade s markízou, kde pofukuje vetrík od Dunaja. Spolu tak vtedy môžu privítať až 200 hostí.

A ešte niečo si mimoriadne cenia návštevníci Riviéry. Reštaurácia má vlastné bezplatné parkovisko až pre 50 áut, čo je na bratislavské pomery so zložitou parkovacou situáciou nesporne obrovská pridaná hodnota.

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Vidieť Zem oproti čiernote vesmíru je neuveriteľné

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

SVET

Minúta po minúte: Merkelová môže byť štvrtýkrát kancelárkou

Jej konzervatívci vedú nad druhými socialistami Martina Schulza.

SVET

Merkelová bude pokračovať. Nikto však nevie ako, hovorí analytik

Nemecká kancelárka je istou víťazkou nedeľných volieb už teraz.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.