Pilsner Urquell art ambasadori Peter Dvorský, Ady Hajdu a Václav Mika sa stretli pri spoločnom diele

Vhodná kombinácia chutí jedál a nápojov dokáže zázraky, treba však vedieť ako na to. Traja majstri umenia hudobného či divadelného sa na chvíľu stali usilovnými študentmi top šéfkuchára Jaroslava Žídeka, aby prenikli do tajov umenia gastronómie (Inzercia

pilsner

Skvelí rečníci, majstri svojho remesla a zabávači, ktorých spája spoločná vášeň pre zážitkovú gastronómiu, to vôbec nemali ľahké, keďže na nich dozeral šéfkuchár Žídek. Pre svojich žiakov vybral jeden z receptov zo svojej novej knihy - recept na hovädziu sviečkovú s mrkvou, ktorá sa výborne hodí k poháru Plzne. Toto tradičné jedlo predstavil v modernej verzii v netradičnom spojení s kokosom. „Slávni študenti“ sa s plným nasadením pustili do varenia a nechýbali ani vtipné poznámky na adresu kolegov. Cítiť bolo aj zdravú rivalitu, keď sa snažili presvedčiť prítomných hostí o svojich kulinárskych schopnostiach. Ady Hajdu nezabudol vtipne poznamenať, že sa rád naučí ďalšie jedlo do svojej „bohatej“ zbierky receptov, navyše ak ide o jedlo, ktoré sa hodí k poháru dobrého pivečka.

Pánsku spoločnosť dopĺňal druhý vicemajster sveta v súťaži Pilsner Urquell International Master Bartender 2011, degustátor a majiteľ úspešnej košickej reštaurácie Peter Škripko, ktorý nielenže zabezpečil usilovným „študentom“ pitný plzenský režim, ale ako školený degustátor aj vysvetlil, ku ktorým jedlám sa toto pivo hodí najlepšie. „Pivo je súčasťou kulinárskych dejín už viac ako štyritisíc rokov a v strednej Európe sa stalo doslova kultovým nápojom, ktorý nesmel chýbať na žiadnej hostine. Má veľa chutí, typov a tvárí a takisto dokáže doplniť a podčiarknuť množstvo lahodných jedál. Pivo Pilsner Urquell je uvarené zo surovín, ktoré mu dodávajú jeho jedinečnú horkú chuť, ktorá sa už stala pojmom českej gastronómie a tradične sa spája aj so slovenskou kuchyňou. Avšak pivo takej výraznej a jedinečne vyprofilovanej chuti je dokonalým spoločníkom aj gastronomických špecialít rôznych svetových kuchýň, ktorých chuť dokáže podčiarknuť a dodať im novú tvár. Tradične aj netradične pripravené jedlá z hovädzieho, bravčového mäsa alebo hydiny sa skvele dopĺňajú s horkou chuťou tohto zlatého moku. Zaujímavými chuťami prekvapia aj kombinácie smotanových syrov, hydinových pečení v rôznych úpravách s týmto pivom, ktorého pohár navyše po takomto jedle každému dobre padne.

Starší obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka je povestným gurmánom a na margo dokonalého spojenia chutí dvoch svetov nedávno prezradil: „Na naše chuťové zmysly pôsobí mnoho podnetov a chutí, ale práve vhodnou kombináciou jedla s pivom je možné prekvapiť chuťové poháriky. K pivu Pilsner Urquell sa dokonale hodia jedlá plných a výrazných chutí, ktoré vytvoria kontrast s vyprofilovanou chuťou tohto piva. Tradičné aj netradičné jedlá v harmonickom spojení s týmto zlatistým mokom prinesú nezabudnuteľný kulinársky zážitok.

pilsner

Krátko nato už páni prezentovali svoj študentský um a kulinársky talent v podobe hotových jedál, ktoré boli pastvou pre oči aj pre chuťové poháriky.

Václav Mika, ktorý sa nedávno vrátil z obchodnej cesty v Mexiku, dodal svojmu pokrmu aj patrične pikantný nádych a svoje dielo definoval ako „temperamentnú lahôdku“.

Ady Hajdu aj maestro Peter Dvorský sa striktne držali inštrukcií šéfkuchára Žídeka, no nezabudli dodať svojim kulinárskym výtvorom svoj povestný šarm. Následne dostali šancu ochutnať vzniknuté gurmánske lahôdky aj samotní hostia.

Na záver bola špeciálna kniha receptov k pivu Pilsner Urquell s názvom „Jaroslav Žídek – Z mojej kuchyne“ samotným mokom pokrstená a jej krstní otcovia a úspešní „študenti“ jej zaželali, aby prinášala jednotlivým pivným fajnšmekrom veľa zábavy pri príprave jedál a umožnila tak aj menej zdatným „kuchárom“ pripraviť niečo chutné pod zub.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Najdlhšia bytovka na svete je vo Viedni a má meno po Marxovi. Je radosť v nej žiť

Nie je špinavá ani nebezpečná, hoci sú v nej sociálne byty. Nezamestnaní v nej bývajú vedľa profesorov.

BRATISLAVA

Bratislava porastie do výšky, budovy zmenia panorámu

V Bratislave rýchlym tempom pribúdajú výškové budovy.

SVET

Klamali aj intrigovali. Všetci prezidentovi muži, ktorí skončili

Za sedem mesiacov skončili takmer všetci Trumpovi spolupracovníci.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.