SME

Pilsner Urquell art ambasadori Peter Dvorský, Ady Hajdu a Václav Mika sa stretli pri spoločnom diele

Vhodná kombinácia chutí jedál a nápojov dokáže zázraky, treba však vedieť ako na to. Traja majstri umenia hudobného či divadelného sa na chvíľu stali usilovnými študentmi top šéfkuchára Jaroslava Žídeka, aby prenikli do tajov umenia gastronómie (Inzercia

Skvelí rečníci, majstri svojho remesla a zabávači, ktorých spája spoločná vášeň pre zážitkovú gastronómiu, to vôbec nemali ľahké, keďže na nich dozeral šéfkuchár Žídek. Pre svojich žiakov vybral jeden z receptov zo svojej novej knihy - recept na hovädziu sviečkovú s mrkvou, ktorá sa výborne hodí k poháru Plzne. Toto tradičné jedlo predstavil v modernej verzii v netradičnom spojení s kokosom. „Slávni študenti“ sa s plným nasadením pustili do varenia a nechýbali ani vtipné poznámky na adresu kolegov. Cítiť bolo aj zdravú rivalitu, keď sa snažili presvedčiť prítomných hostí o svojich kulinárskych schopnostiach. Ady Hajdu nezabudol vtipne poznamenať, že sa rád naučí ďalšie jedlo do svojej „bohatej“ zbierky receptov, navyše ak ide o jedlo, ktoré sa hodí k poháru dobrého pivečka.

SkryťVypnúť reklamu

Pánsku spoločnosť dopĺňal druhý vicemajster sveta v súťaži Pilsner Urquell International Master Bartender 2011, degustátor a majiteľ úspešnej košickej reštaurácie Peter Škripko, ktorý nielenže zabezpečil usilovným „študentom“ pitný plzenský režim, ale ako školený degustátor aj vysvetlil, ku ktorým jedlám sa toto pivo hodí najlepšie. „Pivo je súčasťou kulinárskych dejín už viac ako štyritisíc rokov a v strednej Európe sa stalo doslova kultovým nápojom, ktorý nesmel chýbať na žiadnej hostine. Má veľa chutí, typov a tvárí a takisto dokáže doplniť a podčiarknuť množstvo lahodných jedál. Pivo Pilsner Urquell je uvarené zo surovín, ktoré mu dodávajú jeho jedinečnú horkú chuť, ktorá sa už stala pojmom českej gastronómie a tradične sa spája aj so slovenskou kuchyňou. Avšak pivo takej výraznej a jedinečne vyprofilovanej chuti je dokonalým spoločníkom aj gastronomických špecialít rôznych svetových kuchýň, ktorých chuť dokáže podčiarknuť a dodať im novú tvár. Tradične aj netradične pripravené jedlá z hovädzieho, bravčového mäsa alebo hydiny sa skvele dopĺňajú s horkou chuťou tohto zlatého moku. Zaujímavými chuťami prekvapia aj kombinácie smotanových syrov, hydinových pečení v rôznych úpravách s týmto pivom, ktorého pohár navyše po takomto jedle každému dobre padne.“

SkryťVypnúť reklamu

Starší obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka je povestným gurmánom a na margo dokonalého spojenia chutí dvoch svetov nedávno prezradil: „Na naše chuťové zmysly pôsobí mnoho podnetov a chutí, ale práve vhodnou kombináciou jedla s pivom je možné prekvapiť chuťové poháriky. K pivu Pilsner Urquell sa dokonale hodia jedlá plných a výrazných chutí, ktoré vytvoria kontrast s vyprofilovanou chuťou tohto piva. Tradičné aj netradičné jedlá v harmonickom spojení s týmto zlatistým mokom prinesú nezabudnuteľný kulinársky zážitok.“

Krátko nato už páni prezentovali svoj študentský um a kulinársky talent v podobe hotových jedál, ktoré boli pastvou pre oči aj pre chuťové poháriky.

Václav Mika, ktorý sa nedávno vrátil z obchodnej cesty v Mexiku, dodal svojmu pokrmu aj patrične pikantný nádych a svoje dielo definoval ako „temperamentnú lahôdku“.

SkryťVypnúť reklamu

Ady Hajdu aj maestro Peter Dvorský sa striktne držali inštrukcií šéfkuchára Žídeka, no nezabudli dodať svojim kulinárskym výtvorom svoj povestný šarm. Následne dostali šancu ochutnať vzniknuté gurmánske lahôdky aj samotní hostia.

Na záver bola špeciálna kniha receptov k pivu Pilsner Urquell s názvom „Jaroslav Žídek – Z mojej kuchyne“ samotným mokom pokrstená a jej krstní otcovia a úspešní „študenti“ jej zaželali, aby prinášala jednotlivým pivným fajnšmekrom veľa zábavy pri príprave jedál a umožnila tak aj menej zdatným „kuchárom“ pripraviť niečo chutné pod zub.

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 322
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 915
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 013
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 953
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 403
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 225
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 971
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 841
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu