Brahama a Kolégium v Prešove – rodinné podniky s rodinnou atmosférou

Prešovský penzión Brahama oslavuje tohto roku desiate výročie svojho vzniku a jeho súrodenec – Kolégium, privítal prvých hostí v máji minulého roku. Patria do rodinného podniku a ich majitelia si želajú, aby sa hostia u nich cítili ako doma. (Inzercia)

brahama

Rodina Pavlíkovcov prevádzkuje v Prešove dve reštauračno-ubytovacie zariadenia. Penzión Brahama na Záhradnej ulici ponúka ubytovanie v štrnástich dvojlôžkových izbách s prístelkami, pričom izby, bar a reštauráciu umiestnili v zmodernizovaných podkrovných priestoroch. Štefan Pavlík pripomína, že ide o menšiu prevádzku. „Sme ale radi, že hostia si za tých desať rokov zvykli k nám chodiť. Väčšina z nich sa vracia opakovane, a z toho usudzujeme, že sa im u nás páči a aj chutí v našej reštaurácii.“

Kým ubytovaní hostia využívajú reštauráciu najmä na raňajky a večere, veľa návštevníkov prichádza zvonku najmä na obedy. Výhodou Penziónu Brahama je, že má výbornú dostupnosť, lebo leží v blízkosti hlavného ťahu. Pritom ale ide o tichú ulicu, kde je v noci božský pokoj.

Čo sa týka interiérov, technicky ráz tejto budovy podčiarkuje pekné sklenené moderné schodisko. To vedie do spoločenských priestorov na druhom poschodí, kde sa nachádza aj barový pult a malá reštaurácia. Prednosťou penziónu je to, že má vlastné parkovisko s dostatočnou kapacitou, chránené zábranou, monitorované kamerovým systémom.

V meštiackom dome

Ďalšie zariadenie – Reštaurácia a apartmány Kolégium, otvorila rodina Pavlíkovcov v centre mesta na Hlavnej ulici iba v máji minulého roka. Je umiestnené v historickom meštianskom dome, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Neďaleko je Evanjelický kostol i kolégium. Odtiaľ pochádza aj jeho názov - Kolégium. „Pokiaľ ide o ubytovaciu časť, vychádzali sme z obmedzených priestorových možností objektu,“ hovorí Štefan Pavlík. „Takže v tomto zariadení máme len štyri samostatné ubytovacie jednotky. Spadajú do kategórie apartmánov, pretože každý z nich má najmenej 80 štvorcových metrov, čo je už plocha slušnejšieho aspoň dvojizbového bytu.“

Tieto apartmány v historickom centre mesta ponúkajú najmä cudzincom nielen na kratší, ale aj na dlhodobý prenájom, čo môže niekedy znamenať niekoľko týždňov či mesiacov, ale aj celý rok. Apartmány sú prispôsobené aj na pobyt rodičov s deťmi. Majú vlastné kuchynky, takže cudzinci si môžu pripravovať aj jedlá svojej národnej kuchyne. O apartmány už prejavili záujem Taliani, Angličania i Turci. Vítajú tiež možnosť stráženého parkovania za bránou, podobne ako je to v prípade penziónu Brahama.

Apartmány kolégium

Recepty starých mám

Ponuku v reštaurácii penziónu Kolégium prispôsobili tak požiadavkám zahraničných hostí, ako aj na domácich stravníkov. Obľúbená je najmä talianska kuchyňa s bohatou ponukou rôznych druhov cestovín. Nechýbajú ale ani domácke slovenské jedlá, ktoré z domácich produktov varí tamojšia kuchárka. Spomeňme trebárs pirohy na sladko i na slano, spišské pirohy, buchty, domáce knedle. Domáce rezance v dobrom slepačom vývare si pochvaľuje každý hosť. Štefan Pavlík dopĺňa: „Z našich špecialít by som ešte spomenul rybacinu. Sme na to hrdí, pretože jedál z rýb je v ponuke ostatných reštaurácii pomerne málo. O rybacinu v kombinácii so zeleninovými jedlami je veľký záujem. K tomu patria aj kvalitné vína takmer z celého sveta. Nechýbajú francúzske, talianske alebo moravské vína, ale snažíme sa preferovať najmä vína z nášho regiónu.“

Reštaurácia v Kolégiu s kapacitou 140 až 150 miest je otvorená od siedmej do 22. hodiny, pričom tam dostanete raňajky, obedy i večere. Samozrejme, v rámci uzavretých spoločnosti sa v otváracích hodinách vedia prispôsobiť požiadavkám hostí. Ubytovacie služby v Brahame i v Kolégiu sú na úrovni troch hviezdičiek. Majitelia dbajú na to, aby s kvalitou ubytovania aj so službami, ktoré s tým súvisia, boli hostia vždy spokojní. A čo sa týka reštauračných služieb, v istom propagačnom letáku pripomínajú starú slovenskú ľudovú múdrosť: „Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí“.

Plány do budúcnosti? Podľa Štefana Pavlíka chcú v Penzióne Brahama ubytovanie rozšíriť o wellnes, čo k prevádzkam tohto typu určite patrí.

Galéria k článku:

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Gašpar ide do civilu. O plánoch viac hovoriť nechce

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou, Bugár to nepovažuje za problém

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Čo všetko o vás vie váš telefón?

          Niektoré aplikácie si skladujú aj nahrávky vášho hlasu.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.