SME

Brahama a Kolégium v Prešove – rodinné podniky s rodinnou atmosférou

Prešovský penzión Brahama oslavuje tohto roku desiate výročie svojho vzniku a jeho súrodenec – Kolégium, privítal prvých hostí v máji minulého roku. Patria do rodinného podniku a ich majitelia si želajú, aby sa hostia u nich cítili ako doma. (Inzercia)

Rodina Pavlíkovcov prevádzkuje v Prešove dve reštauračno-ubytovacie zariadenia. Penzión Brahama na Záhradnej ulici ponúka ubytovanie v štrnástich dvojlôžkových izbách s prístelkami, pričom izby, bar a reštauráciu umiestnili v zmodernizovaných podkrovných priestoroch. Štefan Pavlík pripomína, že ide o menšiu prevádzku. „Sme ale radi, že hostia si za tých desať rokov zvykli k nám chodiť. Väčšina z nich sa vracia opakovane, a z toho usudzujeme, že sa im u nás páči a aj chutí v našej reštaurácii.“

SkryťVypnúť reklamu

Kým ubytovaní hostia využívajú reštauráciu najmä na raňajky a večere, veľa návštevníkov prichádza zvonku najmä na obedy. Výhodou Penziónu Brahama je, že má výbornú dostupnosť, lebo leží v blízkosti hlavného ťahu. Pritom ale ide o tichú ulicu, kde je v noci božský pokoj.

Čo sa týka interiérov, technicky ráz tejto budovy podčiarkuje pekné sklenené moderné schodisko. To vedie do spoločenských priestorov na druhom poschodí, kde sa nachádza aj barový pult a malá reštaurácia. Prednosťou penziónu je to, že má vlastné parkovisko s dostatočnou kapacitou, chránené zábranou, monitorované kamerovým systémom.

V meštiackom dome Ďalšie zariadenie – Reštaurácia a apartmány Kolégium, otvorila rodina Pavlíkovcov v centre mesta na Hlavnej ulici iba v máji minulého roka. Je umiestnené v historickom meštianskom dome, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Neďaleko je Evanjelický kostol i kolégium. Odtiaľ pochádza aj jeho názov - Kolégium. „Pokiaľ ide o ubytovaciu časť, vychádzali sme z obmedzených priestorových možností objektu,“ hovorí Štefan Pavlík. „Takže v tomto zariadení máme len štyri samostatné ubytovacie jednotky. Spadajú do kategórie apartmánov, pretože každý z nich má najmenej 80 štvorcových metrov, čo je už plocha slušnejšieho aspoň dvojizbového bytu.“

SkryťVypnúť reklamu

Tieto apartmány v historickom centre mesta ponúkajú najmä cudzincom nielen na kratší, ale aj na dlhodobý prenájom, čo môže niekedy znamenať niekoľko týždňov či mesiacov, ale aj celý rok. Apartmány sú prispôsobené aj na pobyt rodičov s deťmi. Majú vlastné kuchynky, takže cudzinci si môžu pripravovať aj jedlá svojej národnej kuchyne. O apartmány už prejavili záujem Taliani, Angličania i Turci. Vítajú tiež možnosť stráženého parkovania za bránou, podobne ako je to v prípade penziónu Brahama.

Recepty starých mám Ponuku v reštaurácii penziónu Kolégium prispôsobili tak požiadavkám zahraničných hostí, ako aj na domácich stravníkov. Obľúbená je najmä talianska kuchyňa s bohatou ponukou rôznych druhov cestovín. Nechýbajú ale ani domácke slovenské jedlá, ktoré z domácich produktov varí tamojšia kuchárka. Spomeňme trebárs pirohy na sladko i na slano, spišské pirohy, buchty, domáce knedle. Domáce rezance v dobrom slepačom vývare si pochvaľuje každý hosť. Štefan Pavlík dopĺňa: „Z našich špecialít by som ešte spomenul rybacinu. Sme na to hrdí, pretože jedál z rýb je v ponuke ostatných reštaurácii pomerne málo. O rybacinu v kombinácii so zeleninovými jedlami je veľký záujem. K tomu patria aj kvalitné vína takmer z celého sveta. Nechýbajú francúzske, talianske alebo moravské vína, ale snažíme sa preferovať najmä vína z nášho regiónu.“

SkryťVypnúť reklamu

Reštaurácia v Kolégiu s kapacitou 140 až 150 miest je otvorená od siedmej do 22. hodiny, pričom tam dostanete raňajky, obedy i večere. Samozrejme, v rámci uzavretých spoločnosti sa v otváracích hodinách vedia prispôsobiť požiadavkám hostí. Ubytovacie služby v Brahame i v Kolégiu sú na úrovni troch hviezdičiek. Majitelia dbajú na to, aby s kvalitou ubytovania aj so službami, ktoré s tým súvisia, boli hostia vždy spokojní. A čo sa týka reštauračných služieb, v istom propagačnom letáku pripomínajú starú slovenskú ľudovú múdrosť: „Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí“.

Plány do budúcnosti? Podľa Štefana Pavlíka chcú v Penzióne Brahama ubytovanie rozšíriť o wellnes, čo k prevádzkam tohto typu určite patrí.

Galéria k článku:

SkryťVypnúť reklamu

//

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 262
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 13 076
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 719
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 864
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 478
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 248
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 235
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu