V Benihane je príprava jedla divadlo a kuchár hlavnou postavou

Inšpirácia z Japonska, detaily premyslené v USA. Tak sa dá nazvať to, čo nájdete v novootvorenej bratislavskej reštaurácii Benihana. Hostí tam lákajú na nevšedný zážitok - kuchársku šou rovno pri ich stole. (Inzercia)

benihana

Tradičnú teppanyaki a sushi reštauráciu Benihana nájdete v citlivo zrekonštruovanej budove bývalej kliniky na Hlbokej ceste, v susedstve svojho firemného „brata“ vinárne Bakchus. Už vstup vám naznačí, že vchádzate do japonského sveta, pre ktorý je typický minimalizmus, no na druhej strane jemné, pôsobivé detaily. Za vstupným barom hostí usádzajú k veľkým mramorovým stolom, uprostred ktorých dominuje teppanyaki, teda veľká grilovacia platňa. Za ňou predvádza kuchár svoju šou. V Benihane teda hostí nepozývajú do kuchyne, ale kuchyňa ide za nimi.

Úspešný príbeh zápasníka

V Japonsku je príprava jedál kusom umenia. Hiroaki Aoki, prezývaný Rocky, to vedel z domu. Keď prišiel tento mladý japonský zápasník začiatkom 60. rokov do USA, jeho plány sa točili okolo športovej kariéry. Túžil po olympijskej medaile. Na olympijské hry, ktoré sa v roku 1960 konali v Ríme, sa síce kvalifikoval, ale nakoniec sa ich nezúčastnil. Dal prednosť túre po USA. Popri nej však tvrdo pracoval. Vo dne v noci rozvážal mraziarenským autom zmrzlinu po Harleme v New Yorku a súčasne študoval na hotelovej akadémii.
Prvý kapitál – 10 000 dolárov, ktorý sa mu podarilo dať dokopy, vložil do japonského steak housu Benihana of Tokyo. Mal vtedy len 25 rokov a písal sa rok 1964. Bolo to dávno pred boomom terajších sushi barov. Benihana je japonský názov červeného kvetu Carthamus tinctorius. Tak sa volala aj kaviareň rodičov Rockyho Aoki v Tokiu. Odtiaľ si priniesol zásady, že kuchyňa musí vždy svietiť čistotou, suroviny musia byť čerstvé a kuchárske nástroje majú mať tú najvyššiu kvalitu. K tomu pridal trochu z amerického šoubiznisu, ktorého sa ako zápasník tiež zúčastňoval. A tak sa zrodil koncept nožom a iným náradím zručne narábajúceho a vtipné historky rozprávajúceho kuchára, ktorý pripravuje jedlá pred očami hostí.
Benihana je dnes nadnárodnou sieťou so sídlom v New Yorku, ktorá má reštaurácie na všetkých kontinentoch. V Európe sa Slovensko pripojilo k Veľkej Británii, Rusku a Rumunsku.

Varenie bez hrnca

Teppanyaki spôsob pripravovania jedla prenikol z Japonska do všetkých končín sveta. Kým teppan je japonský názov pre antikorovú platňu zvanú aj hibachi, yaki zase predstavuje tepelný spôsob úpravy – grilovanie, opekanie.

Je to teda vlastne varenie bez hrncov. Teppan sa v strede rozpáli až na 300 0Celzia a teplota sa smerom k okrajom platne znižuje. Práve to umožňuje kuchárovi upravovať jedlá v takom poradí, ako potrebuje a hotové pritom udržiavať na kraji v primeranej teplote. Keďže pri tom nepoužíva tuk, mäso, ryby, morské plody, čerstvá zelenina a ostatné suroviny si zachovávajú svoju prirodzenú chuť a vôňu. Takýto spôsob úpravy vítajú najmä tí, ktorí dávajú prednosť racionálnej strave.

Šéfkuchári Teppanyaki sú zabávačmi v kulinárskom svete – kúzelníkmi, komediantmi, žonglérmi s nožmi či koreničkami, predvádzačmi kuchárskych fintičiek.

benihana

Cenovo dostupná

Hoci teppanyaki nie je pre Slovákov úplnou novinkou, toľko stolov, koľko nájdete v Benihane, nie je ani v jednej reštaurácii. A hostia tiež budú musieť rátať s kolektívom. Stoly sú totiž pre šesť až osem ľudí. Dáva to šancu urobiť si skvelý rodinný či priateľský večierok a pre osamelých zase zoznámiť sa s inými gourmetmi.

Predsavzatím majiteľov franchizovej Benihany je, aby patrila k rodinným podnikom, a nebola cenovo určená len pre vybraných hostí. „Chceme ponúkať kvalitu za dobrú cenu, pričom ide o výber z 10-17 teppanyaki menu,“ zdôrazňuje manažér reštaurácie P. Jindra. A keďže ide o reštauráciu japonského typu, nechýba ani sushi bar. Aj sushi robia kuchári priamo pred očami hostí sediacich na barových stoličkách okolo stola uprostred. Opäť si teda prídu na svoje nielen chuťové poháriky, ale aj oči.

Galéria k článku:

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.