SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

V Benihane je príprava jedla divadlo a kuchár hlavnou postavou

Inšpirácia z Japonska, detaily premyslené v USA. Tak sa dá nazvať to, čo nájdete v novootvorenej bratislavskej reštaurácii Benihana. Hostí tam lákajú na nevšedný zážitok - kuchársku šou rovno pri ich stole. (Inzercia)

benihana

Tradičnú teppanyaki a sushi reštauráciu Benihana nájdete v citlivo zrekonštruovanej budove bývalej kliniky na Hlbokej ceste, v susedstve svojho firemného „brata“ vinárne Bakchus. Už vstup vám naznačí, že vchádzate do japonského sveta, pre ktorý je typický minimalizmus, no na druhej strane jemné, pôsobivé detaily. Za vstupným barom hostí usádzajú k veľkým mramorovým stolom, uprostred ktorých dominuje teppanyaki, teda veľká grilovacia platňa. Za ňou predvádza kuchár svoju šou. V Benihane teda hostí nepozývajú do kuchyne, ale kuchyňa ide za nimi.

Úspešný príbeh zápasníka

V Japonsku je príprava jedál kusom umenia. Hiroaki Aoki, prezývaný Rocky, to vedel z domu. Keď prišiel tento mladý japonský zápasník začiatkom 60. rokov do USA, jeho plány sa točili okolo športovej kariéry. Túžil po olympijskej medaile. Na olympijské hry, ktoré sa v roku 1960 konali v Ríme, sa síce kvalifikoval, ale nakoniec sa ich nezúčastnil. Dal prednosť túre po USA. Popri nej však tvrdo pracoval. Vo dne v noci rozvážal mraziarenským autom zmrzlinu po Harleme v New Yorku a súčasne študoval na hotelovej akadémii.
Prvý kapitál – 10 000 dolárov, ktorý sa mu podarilo dať dokopy, vložil do japonského steak housu Benihana of Tokyo. Mal vtedy len 25 rokov a písal sa rok 1964. Bolo to dávno pred boomom terajších sushi barov. Benihana je japonský názov červeného kvetu Carthamus tinctorius. Tak sa volala aj kaviareň rodičov Rockyho Aoki v Tokiu. Odtiaľ si priniesol zásady, že kuchyňa musí vždy svietiť čistotou, suroviny musia byť čerstvé a kuchárske nástroje majú mať tú najvyššiu kvalitu. K tomu pridal trochu z amerického šoubiznisu, ktorého sa ako zápasník tiež zúčastňoval. A tak sa zrodil koncept nožom a iným náradím zručne narábajúceho a vtipné historky rozprávajúceho kuchára, ktorý pripravuje jedlá pred očami hostí.
Benihana je dnes nadnárodnou sieťou so sídlom v New Yorku, ktorá má reštaurácie na všetkých kontinentoch. V Európe sa Slovensko pripojilo k Veľkej Británii, Rusku a Rumunsku.

Varenie bez hrnca

Teppanyaki spôsob pripravovania jedla prenikol z Japonska do všetkých končín sveta. Kým teppan je japonský názov pre antikorovú platňu zvanú aj hibachi, yaki zase predstavuje tepelný spôsob úpravy – grilovanie, opekanie.

Je to teda vlastne varenie bez hrncov. Teppan sa v strede rozpáli až na 300 0Celzia a teplota sa smerom k okrajom platne znižuje. Práve to umožňuje kuchárovi upravovať jedlá v takom poradí, ako potrebuje a hotové pritom udržiavať na kraji v primeranej teplote. Keďže pri tom nepoužíva tuk, mäso, ryby, morské plody, čerstvá zelenina a ostatné suroviny si zachovávajú svoju prirodzenú chuť a vôňu. Takýto spôsob úpravy vítajú najmä tí, ktorí dávajú prednosť racionálnej strave.

Šéfkuchári Teppanyaki sú zabávačmi v kulinárskom svete – kúzelníkmi, komediantmi, žonglérmi s nožmi či koreničkami, predvádzačmi kuchárskych fintičiek.

benihana

Cenovo dostupná

Hoci teppanyaki nie je pre Slovákov úplnou novinkou, toľko stolov, koľko nájdete v Benihane, nie je ani v jednej reštaurácii. A hostia tiež budú musieť rátať s kolektívom. Stoly sú totiž pre šesť až osem ľudí. Dáva to šancu urobiť si skvelý rodinný či priateľský večierok a pre osamelých zase zoznámiť sa s inými gourmetmi.

Predsavzatím majiteľov franchizovej Benihany je, aby patrila k rodinným podnikom, a nebola cenovo určená len pre vybraných hostí. „Chceme ponúkať kvalitu za dobrú cenu, pričom ide o výber z 10-17 teppanyaki menu,“ zdôrazňuje manažér reštaurácie P. Jindra. A keďže ide o reštauráciu japonského typu, nechýba ani sushi bar. Aj sushi robia kuchári priamo pred očami hostí sediacich na barových stoličkách okolo stola uprostred. Opäť si teda prídu na svoje nielen chuťové poháriky, ale aj oči.

Galéria k článku:

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 612
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 045
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 654
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 210
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 959
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 447
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 036
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu