SME

V Benihane je príprava jedla divadlo a kuchár hlavnou postavou

Inšpirácia z Japonska, detaily premyslené v USA. Tak sa dá nazvať to, čo nájdete v novootvorenej bratislavskej reštaurácii Benihana. Hostí tam lákajú na nevšedný zážitok - kuchársku šou rovno pri ich stole. (Inzercia)

Tradičnú teppanyaki a sushi reštauráciu Benihana nájdete v citlivo zrekonštruovanej budove bývalej kliniky na Hlbokej ceste, v susedstve svojho firemného „brata“ vinárne Bakchus. Už vstup vám naznačí, že vchádzate do japonského sveta, pre ktorý je typický minimalizmus, no na druhej strane jemné, pôsobivé detaily. Za vstupným barom hostí usádzajú k veľkým mramorovým stolom, uprostred ktorých dominuje teppanyaki, teda veľká grilovacia platňa. Za ňou predvádza kuchár svoju šou. V Benihane teda hostí nepozývajú do kuchyne, ale kuchyňa ide za nimi.

SkryťVypnúť reklamu

Úspešný príbeh zápasníka V Japonsku je príprava jedál kusom umenia. Hiroaki Aoki, prezývaný Rocky, to vedel z domu. Keď prišiel tento mladý japonský zápasník začiatkom 60. rokov do USA, jeho plány sa točili okolo športovej kariéry. Túžil po olympijskej medaile. Na olympijské hry, ktoré sa v roku 1960 konali v Ríme, sa síce kvalifikoval, ale nakoniec sa ich nezúčastnil. Dal prednosť túre po USA. Popri nej však tvrdo pracoval. Vo dne v noci rozvážal mraziarenským autom zmrzlinu po Harleme v New Yorku a súčasne študoval na hotelovej akadémii.

Prvý kapitál – 10 000 dolárov, ktorý sa mu podarilo dať dokopy, vložil do japonského steak housu Benihana of Tokyo. Mal vtedy len 25 rokov a písal sa rok 1964. Bolo to dávno pred boomom terajších sushi barov. Benihana je japonský názov červeného kvetu Carthamus tinctorius. Tak sa volala aj kaviareň rodičov Rockyho Aoki v Tokiu. Odtiaľ si priniesol zásady, že kuchyňa musí vždy svietiť čistotou, suroviny musia byť čerstvé a kuchárske nástroje majú mať tú najvyššiu kvalitu. K tomu pridal trochu z amerického šoubiznisu, ktorého sa ako zápasník tiež zúčastňoval. A tak sa zrodil koncept nožom a iným náradím zručne narábajúceho a vtipné historky rozprávajúceho kuchára, ktorý pripravuje jedlá pred očami hostí.

SkryťVypnúť reklamu

Benihana je dnes nadnárodnou sieťou so sídlom v New Yorku, ktorá má reštaurácie na všetkých kontinentoch. V Európe sa Slovensko pripojilo k Veľkej Británii, Rusku a Rumunsku.

Varenie bez hrnca Teppanyaki spôsob pripravovania jedla prenikol z Japonska do všetkých končín sveta. Kým teppan je japonský názov pre antikorovú platňu zvanú aj hibachi, yaki zase predstavuje tepelný spôsob úpravy – grilovanie, opekanie.

Je to teda vlastne varenie bez hrncov. Teppan sa v strede rozpáli až na 300 0Celzia a teplota sa smerom k okrajom platne znižuje. Práve to umožňuje kuchárovi upravovať jedlá v takom poradí, ako potrebuje a hotové pritom udržiavať na kraji v primeranej teplote. Keďže pri tom nepoužíva tuk, mäso, ryby, morské plody, čerstvá zelenina a ostatné suroviny si zachovávajú svoju prirodzenú chuť a vôňu. Takýto spôsob úpravy vítajú najmä tí, ktorí dávajú prednosť racionálnej strave.

SkryťVypnúť reklamu

Šéfkuchári Teppanyaki sú zabávačmi v kulinárskom svete – kúzelníkmi, komediantmi, žonglérmi s nožmi či koreničkami, predvádzačmi kuchárskych fintičiek.

Cenovo dostupná Hoci teppanyaki nie je pre Slovákov úplnou novinkou, toľko stolov, koľko nájdete v Benihane, nie je ani v jednej reštaurácii. A hostia tiež budú musieť rátať s kolektívom. Stoly sú totiž pre šesť až osem ľudí. Dáva to šancu urobiť si skvelý rodinný či priateľský večierok a pre osamelých zase zoznámiť sa s inými gourmetmi.

Predsavzatím majiteľov franchizovej Benihany je, aby patrila k rodinným podnikom, a nebola cenovo určená len pre vybraných hostí. „Chceme ponúkať kvalitu za dobrú cenu, pričom ide o výber z 10-17 teppanyaki menu,“ zdôrazňuje manažér reštaurácie P. Jindra. A keďže ide o reštauráciu japonského typu, nechýba ani sushi bar. Aj sushi robia kuchári priamo pred očami hostí sediacich na barových stoličkách okolo stola uprostred. Opäť si teda prídu na svoje nielen chuťové poháriky, ale aj oči.

SkryťVypnúť reklamu

Galéria k článku:

//

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 062
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 984
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 104
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 014
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 991
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 470
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 077
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 541
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu