Pri teple kozubu v Oravskom zrube zachutia tradičné sedliacke jedlá

Orava patrí nesporne k najpôvabnejším častiam Slovenska. A niet nad to povýšiť zážitky z krásnej prírody pobytom v príjemnom zariadení s dobrou kuchyňou. Penzión Oravský zrub je na to ako stvorený. (Inzercia)

Penzión Oravský zrub v Nižnej na Orave je pravou drevenou stavbou. „Pre takéto riešenie sme sa nerozhodli náhodou, ale na základe stáročných skúsenosti našich predkov,“ hovorí konateľ prevádzkujúcej spoločnosti Miroslav Jašica. „Tí dobre vedeli, že pobyt v drevenej stavbe je zdravší ako v objektoch z iných materiálov. Drevo je hygroskopické a stavebné materiály z neho dokážu prijímať a odovzdávať vlhkosť tak, že vďaka tomu je vo všetkých priestoroch príjemná klíma a optimálna vlhkosť vzduchu. Ocenia to najmä ľudia trpiaci alergiami a astmou.“

Tí, ktorých zaujíma architektúra, ocenia, že ide o objekt postavený tradičnou zrubovou technológiou typickou pre región Orava. Nezanedbateľné je tiež, že ide o stavbu s vysokým podielom ručnej práce.

Štýlová reštaurácia

Ponuku ubytovania v Oravskom zrube dopĺňa štýlová reštaurácia. Pozostáva zo samostatnej reštauračnej časti, baru a čiastočne oddeleného salónika. Všetky interiérové priestory sú nefajčiarske. Mobiliár tvorí masívny atypický drevený nábytok. Vybudovaný je tam aj bezbariérový prístup.

Ponuka jedál reštaurácie penziónu zodpovedá ekologicko-sedliackemu konceptu penziónu. Na jedálny lístok šéfkuchár pravidelne zaraďuje sezónne jedlá zo surovín, ktoré sú typické pre Oravu, ale aj Liptov a Kysuce. Hovädzina, jahňacina, ovčie mäso, bryndza, syry, maslo, mlieko či zemiaky pochádzajú najmä od miestnych ekologicky zameraných farmárov alebo bio producentov. Ovce, kravy i jahňatá sa pasú na lúkach a pasienkoch priamo v okolí Oravského zrubu. Takže hostia vidia, že ide o voľne chované zvieratá, ktorých rast nie je chemicky podporovaný a mäsa z ktorých je na tanieroch spotrebiteľov čoraz menej.

Jahňacina je „in“

Takými zvieratami sú určite jahňatá, ktoré slovenskí chovatelia vo veľkom vyvážajú do Talianska a ostatných južanských krajín, ale na domácich stoloch sa objavujú veľmi zriedka. Pritom ide o veľmi zdravé a dieteticky hodnotné mäso. Je obrovská škoda, že spotrebitelia uprednostňujú rozličnými „aférami poznačenú“ kuracinu na jeho úkor.

„Preto sme sa rozhodli v období od tohtoročnej Veľkej noci až minimálne do konca leta prísť s komplexnou ponukou jedál z jahňaciny a rozšíriť tým našu aktuálnu ponuku jedál z ovčiny. Bude to napríklad ovčí guláš, ovčie stehno špikované slaninkou a cesnakom a ovčí steak s cibuľovou slamou, bryndzovou hrudou a domácimi opekanými zemiakmi v šupke. V ponuke by sa mali objaviť aj jahňací steak, hrebienok, holeň, brizol (stehno s kosťou), pričom hlavným záujmom reštaurácie bude, aby cena bola dostupná pre všetkých, nielen pre tých najsolventnejších. Dúfam, že táto ponuka osloví návštevníkov našej reštaurácie,“ upresňuje konateľ reštaurácie.

V kuchyni sa snažia v čo najväčšej možnej miere nahrádzať polotovary vlastnými výrobkami. Jedlá spravidla pripravujú po domácky, teda bez pridávania rozličných umelých prísad, príchutí či farbív.

Nemenej dôležité je aj fritovanie v sto percentnom palmovom oleji. Neprepaľuje sa a neobsahuje cholesterol. Tým sa snažia vyjsť v ústrety zdraviu hostí. Za hlavnú úlohu si totiž v reštaurácii tohto penziónu stanovili variť chutné, ale súčasne zdravé jedlá.

Aj príjemné ubytovanie

Orava má svoje čaro v každom ročnom období. Počasie tam však dokáže byť veľmi vrtkavé, a tak hostia Oravského zrubu nesporne privítajú, že kedykoľvek vstúpia do tamojšej reštaurácie, vždy ich privíta horiaci krb. Jeho teplo vytvára príjemnú domácku atmosféru, či je ráno alebo večer. Ale nie je to len oheň v krbe, ale aj drevo v podobe masívneho nábytku a interiérových doplnkov.

Celková kapacita ubytovania predstavuje 23 lôžok v deviatich izbách. K dispozícii je aj izba pre imobilného klienta s bezbariérovým prístupom. Tak ako v celom penzióne, aj nábytok na izbách je z pravého masívneho dreva v súlade s ekologickou koncepciou celého zariadenia. Všetky izby sú vybavené LCD televízorom, internetom a samostatnou kúpeľňou (sprchovací kút resp. vaňa, toaleta a umývadlo). A sú zároveň nefajčiarske. V spoločnej hale je dispozícii kuchynka.

Oravský zrub je teda tým pravým miestom, kde sa dá výborne stráviť rodinný či firemný víkend ale aj dlhšia dovolenka a nazbierať pekné zážitky. Stojí však za to zastaviť sa tam aj na kratšie a posedieť si pri dobrom jedle a nápojoch v tamojšej reštaurácii či bare.

Galéria k článku:

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo by ste (ne)mali zrušiť svoje konto na Facebooku

Čo sa stalo z najväčšej sociálnej siete.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.