SME

Pri teple kozubu v Oravskom zrube zachutia tradičné sedliacke jedlá

Orava patrí nesporne k najpôvabnejším častiam Slovenska. A niet nad to povýšiť zážitky z krásnej prírody pobytom v príjemnom zariadení s dobrou kuchyňou. Penzión Oravský zrub je na to ako stvorený. (Inzercia)

Penzión Oravský zrub v Nižnej na Orave je pravou drevenou stavbou. „Pre takéto riešenie sme sa nerozhodli náhodou, ale na základe stáročných skúsenosti našich predkov,“ hovorí konateľ prevádzkujúcej spoločnosti Miroslav Jašica. „Tí dobre vedeli, že pobyt v drevenej stavbe je zdravší ako v objektoch z iných materiálov. Drevo je hygroskopické a stavebné materiály z neho dokážu prijímať a odovzdávať vlhkosť tak, že vďaka tomu je vo všetkých priestoroch príjemná klíma a optimálna vlhkosť vzduchu. Ocenia to najmä ľudia trpiaci alergiami a astmou.“

SkryťVypnúť reklamu

Tí, ktorých zaujíma architektúra, ocenia, že ide o objekt postavený tradičnou zrubovou technológiou typickou pre región Orava. Nezanedbateľné je tiež, že ide o stavbu s vysokým podielom ručnej práce.

Štýlová reštaurácia Ponuku ubytovania v Oravskom zrube dopĺňa štýlová reštaurácia. Pozostáva zo samostatnej reštauračnej časti, baru a čiastočne oddeleného salónika. Všetky interiérové priestory sú nefajčiarske. Mobiliár tvorí masívny atypický drevený nábytok. Vybudovaný je tam aj bezbariérový prístup.

Ponuka jedál reštaurácie penziónu zodpovedá ekologicko-sedliackemu konceptu penziónu. Na jedálny lístok šéfkuchár pravidelne zaraďuje sezónne jedlá zo surovín, ktoré sú typické pre Oravu, ale aj Liptov a Kysuce. Hovädzina, jahňacina, ovčie mäso, bryndza, syry, maslo, mlieko či zemiaky pochádzajú najmä od miestnych ekologicky zameraných farmárov alebo bio producentov. Ovce, kravy i jahňatá sa pasú na lúkach a pasienkoch priamo v okolí Oravského zrubu. Takže hostia vidia, že ide o voľne chované zvieratá, ktorých rast nie je chemicky podporovaný a mäsa z ktorých je na tanieroch spotrebiteľov čoraz menej.

SkryťVypnúť reklamu

Jahňacina je „in“ Takými zvieratami sú určite jahňatá, ktoré slovenskí chovatelia vo veľkom vyvážajú do Talianska a ostatných južanských krajín, ale na domácich stoloch sa objavujú veľmi zriedka. Pritom ide o veľmi zdravé a dieteticky hodnotné mäso. Je obrovská škoda, že spotrebitelia uprednostňujú rozličnými „aférami poznačenú“ kuracinu na jeho úkor.

„Preto sme sa rozhodli v období od tohtoročnej Veľkej noci až minimálne do konca leta prísť s komplexnou ponukou jedál z jahňaciny a rozšíriť tým našu aktuálnu ponuku jedál z ovčiny. Bude to napríklad ovčí guláš, ovčie stehno špikované slaninkou a cesnakom a ovčí steak s cibuľovou slamou, bryndzovou hrudou a domácimi opekanými zemiakmi v šupke. V ponuke by sa mali objaviť aj jahňací steak, hrebienok, holeň, brizol (stehno s kosťou), pričom hlavným záujmom reštaurácie bude, aby cena bola dostupná pre všetkých, nielen pre tých najsolventnejších. Dúfam, že táto ponuka osloví návštevníkov našej reštaurácie,“ upresňuje konateľ reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni sa snažia v čo najväčšej možnej miere nahrádzať polotovary vlastnými výrobkami. Jedlá spravidla pripravujú po domácky, teda bez pridávania rozličných umelých prísad, príchutí či farbív.

Nemenej dôležité je aj fritovanie v sto percentnom palmovom oleji. Neprepaľuje sa a neobsahuje cholesterol. Tým sa snažia vyjsť v ústrety zdraviu hostí. Za hlavnú úlohu si totiž v reštaurácii tohto penziónu stanovili variť chutné, ale súčasne zdravé jedlá.

Aj príjemné ubytovanie Orava má svoje čaro v každom ročnom období. Počasie tam však dokáže byť veľmi vrtkavé, a tak hostia Oravského zrubu nesporne privítajú, že kedykoľvek vstúpia do tamojšej reštaurácie, vždy ich privíta horiaci krb. Jeho teplo vytvára príjemnú domácku atmosféru, či je ráno alebo večer. Ale nie je to len oheň v krbe, ale aj drevo v podobe masívneho nábytku a interiérových doplnkov.

SkryťVypnúť reklamu

Celková kapacita ubytovania predstavuje 23 lôžok v deviatich izbách. K dispozícii je aj izba pre imobilného klienta s bezbariérovým prístupom. Tak ako v celom penzióne, aj nábytok na izbách je z pravého masívneho dreva v súlade s ekologickou koncepciou celého zariadenia. Všetky izby sú vybavené LCD televízorom, internetom a samostatnou kúpeľňou (sprchovací kút resp. vaňa, toaleta a umývadlo). A sú zároveň nefajčiarske. V spoločnej hale je dispozícii kuchynka.

Oravský zrub je teda tým pravým miestom, kde sa dá výborne stráviť rodinný či firemný víkend ale aj dlhšia dovolenka a nazbierať pekné zážitky. Stojí však za to zastaviť sa tam aj na kratšie a posedieť si pri dobrom jedle a nápojoch v tamojšej reštaurácii či bare.

Galéria k článku:

SkryťVypnúť reklamu

//

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  3. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 846
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 796
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 599
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 422
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 3 104
  6. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 100
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 150
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 1 957
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


7
SkryťZatvoriť reklamu