SME

Košickému Camelotu bol inšpiráciou hrad kráľa Artuša

V podniku Camelot v Košiciach zažijete kopu romantiky. Jeho prevádzky sídlia v historickom meštiackom dome s gotickými klenbami a reštaurácia pripomína stredoveký hrad. Hlavným lákadlom je ale kvalitná kuchyňa a pivo čapované vicemajstrom sveta. (Inzerc

Prostredie okolo Kováčskej ulice, kde sídli Camelot, pripomína malé talianske mestečko. Podnik zaberá dve poschodia historického meštiackeho domu. Kým kávičkári a pivári sa zastavia zvyčajne na prízemí, gurmánstvu zase slúži podzemie, kde sa nachádza reštaurácia. A z terasy pre 120 hostí, ktorú plánujú otvoriť na jar, je výhľad na čarovné námestíčko (voľakedy Kalvinovo, neskôr prezvanom na Ulicu pri Mikušovej väznici). Z uličky s Kalvínskym kostolom v pozadí vidno až na Hlavnú ulicu.

Gotika, česká hospoda i stredovek Majitelia podniku dávajú najavo svoj zmysel pre romantiku. Kaviareň v gotickom štýle s klenbami má krásnu atmosféru. Kožené klubovky sú ako stvorené na posedenie pri kapučíne. Susedná piváreň je zase zariadená v štýle českej hospody. Takisto tam nájdete drevené obklady, kožené sedenie a hlavne najlepšie pivo v Košiciach. Čapuje ho majster Slovenska a vicemajster sveta. Hostia iste ocenia, že piváreň je rozdelená na fajčiarsku a nefajčiarsku časť.

SkryťVypnúť reklamu

Reštaurácia v podzemní má veľké drevené boxy, kamenné steny. Interiérové doplnky, ako stojany, vešiaky či lampy sú ručne vyrobené originály. Zaujmú aj dobové zbrane. Stredovekému štýlu zodpovedá tiež oblečenie obsluhujúceho personálu. Camelot bol totiž hrad legendárneho britského kráľa Artuša, a preto aj celý interiér a koncept reštaurácie je nastavený v štýle stredovekého hradu.

Pre uzavreté spoločnosti je k dispozícii Rytiersky salónik pre 20 hostí, ale rovnako môžu prispôsobiť pre privátne účely aj kaviareň s 28 či piváreň so 70 stoličkami. Skrátka, vedia sa prispôsobiť dopytu.

Vojna chémii V reštaurácii Camelot ponúkajú obedové menu za päť eur, čo síce nie je málo, ale hostia vedia, že jedlá varia z čerstvých domácich sezónnych surovín. Ešte väčší úspech majú jedlá z domácich surovín za osem eur. Tamojší kuchári totiž vyhlásili vojnu konzervantu E 250, ktorý podľa nich do jedál nepatrí. Preto suroviny berú od domácich výrobcov, ktorí zachovávajú domácu technológiu a nemusia používať konzervanty. V kuchyni sa tiež vyvarúvajú glutamánom i vegete, práškovým omáčkam, mikrovlnku používajú len minimálne. Suroviny nekupujú síce najlacnejšie, ale vedia, že sú kvalitné. Ak sú napríklad prílohou zemiaky, nepoužívajú polotovary, ako sú hranolčeky či americké zemiaky, ale pravé slovenské zemiaky dovezené v čerstvom stave.

SkryťVypnúť reklamu

Každý deň čerstvé A jedálny lístok? Manažér reštaurácie Peter Škripko hovorí: „Keďže sme hradná reštaurácia, pripravujeme najmä jedlá na grile, tzv. minútky. Mäsá sa snažíme grilovať na „médium rare“ a ním rôzne omáčky. Našou špecialitou sú denká pre viacerých hostí. Znamená to, že ak príde 7-8 členná skupina, ponúkneme im veľký drevený lopár, na ktorom si jedlá z jedálneho lístka vyskladajú podľa vlastnej predstavy, alebo nášho návrhu. Obľúbené sú aj kačice, šťavnaté tataráky a steaky zo štyroch rôznych druhov hovädzieho mäsa. V pivárni zase ponúkame jedlá českej kuchyne. Našou výhodou je, že nemáme stály jedálny lístok. Denne ho upravujeme podľa toho, čo čerstvé navaríme. Je to vlastne tzv. »hotovkárska kuchyňa«. Jedlá sú síce hotové, ale každé ráno čerstvo pripravené, ako napríklad sviečková, hovädzí guláš, kačica s červenou kapustou, jahňacie lýtko, ale aj stále obľúbené »vepřo, knedlo, zelo«. Takže každý deň je v ponuke niečo iné.“

SkryťVypnúť reklamu

Pivo od vicemajstra sveta Ak sa P. Škripka opýtate, čo mu v Camelote najviac chutí, odpovie že pivo. A je to pravda, lebo je to pivár telom a dušou, pre ktorého sa tento nápoj stal doslova osudom. Ak sme spomínali, že v Camelote pivo v Košiciach čapuje majster Slovenska a vicemajster sveta, tak reč je práve o ňom. Jeho láskou je pivo a v pivárni ho každý piatok aj osobne čapuje.

Hovorí sa, že reťaz je taká silná, aký silný je jej najslabší článok. P. Škripko najradšej umýva poháre a za dôležitý dokonca považuje aj výber saponátu.

V Camelote čapujú ležiak Pilsner Urquell, pivo, ktoré je vo svete najslávnejšie. Veď až 70 percent svetovej produkcie tvorí práve tento typ piva, pričom všetky pivovary sa snažia napodobiť chuť plzenského. „V Camelote teda čapujeme najlepší ležiak na svete,“ zdôrazňuje P. Špirko. „A prečo je pivo u nás také dobré? V reštaurácii i pivárni ponúkame pivo čapované tankovou technológiou. Boli sme na východe prví, ktorí sme túto technológiu z Plzne mali. Je totiž známe, že každé pivo, keď stráca za bránami pivovaru na kvalite. Aby sa tomu čo najviac zabránilo, používa sa spomínaná tanková technológia.

SkryťVypnúť reklamu

Nepasterizované čerstvé pivo dovážajú z pivovaru špeciálnym autom priamo z výroby.

Cisterna príde pred Camelot a hadicou sa prečerpá 500 litrov do tanku. Najväčšou výhodou tejto technológie je, že pivo má rezkosť, alebo ako hovoria Česi „říz“ nastavený sládkom v pivovare. A tak sa nemôže stať, že by hosť dostal pivo veľmi prekysličené, alebo vyvetrané.

Košice Gurmán Fest Napriek tomu však jemné nuansy prekysličenia dokážu v pivárni pri čapovaní regulovať, a to spôsobom podľa starej českej školy. Okrem bežnej hladinky dokážu načapovať aj „šnyt“ či „mlíko“. Takisto treba dbať aj teplotu piva. Všetka táto starostlivosť, ktorú tomuto nápoju v Camelote venujú, ich odlišuje od ostatných pivárni. P. Škripko vie o čom hovorí, veď dva a pol roka v Čechách žil, takže ovláda nielen českú hospodskú hantírku, ale aj českú kultúru čapovania piva.

SkryťVypnúť reklamu

„Ide mi o to, aby duch českej hospody bol u nás čo najvýraznejší,“ zdôrazňuje. „Je totiž ľahké urobiť peknú prevádzku, ale je oveľa ťažšie vytvoriť tam výbornú atmosféru. Želám si, aby hostia boli stále prísnejší a vedeli rozoznať a oceniť kvalitu, rozdiel medzi jedlami z kvalitných a z lacných, podradných surovín. Aj preto každoročne v júni organizujem podujatie Košice Gurmán Fest, ktoré má aspoň raz v roku pripomenúť, ako má vyzerať špičková gastronómia.“

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 901
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 397
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 677
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 523
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 957
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 893
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 516
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 399
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu