Košickému Camelotu bol inšpiráciou hrad kráľa Artuša

V podniku Camelot v Košiciach zažijete kopu romantiky. Jeho prevádzky sídlia v historickom meštiackom dome s gotickými klenbami a reštaurácia pripomína stredoveký hrad. Hlavným lákadlom je ale kvalitná kuchyňa a pivo čapované vicemajstrom sveta. (Inzerc

Prostredie okolo Kováčskej ulice, kde sídli Camelot, pripomína malé talianske mestečko. Podnik zaberá dve poschodia historického meštiackeho domu. Kým kávičkári a pivári sa zastavia zvyčajne na prízemí, gurmánstvu zase slúži podzemie, kde sa nachádza reštaurácia. A z terasy pre 120 hostí, ktorú plánujú otvoriť na jar, je výhľad na čarovné námestíčko (voľakedy Kalvinovo, neskôr prezvanom na Ulicu pri Mikušovej väznici). Z uličky s Kalvínskym kostolom v pozadí vidno až na Hlavnú ulicu.

Gotika, česká hospoda i stredovek

Majitelia podniku dávajú najavo svoj zmysel pre romantiku. Kaviareň v gotickom štýle s klenbami má krásnu atmosféru. Kožené klubovky sú ako stvorené na posedenie pri kapučíne. Susedná piváreň je zase zariadená v štýle českej hospody. Takisto tam nájdete drevené obklady, kožené sedenie a hlavne najlepšie pivo v Košiciach. Čapuje ho majster Slovenska a vicemajster sveta. Hostia iste ocenia, že piváreň je rozdelená na fajčiarsku a nefajčiarsku časť.

Reštaurácia v podzemní má veľké drevené boxy, kamenné steny. Interiérové doplnky, ako stojany, vešiaky či lampy sú ručne vyrobené originály. Zaujmú aj dobové zbrane. Stredovekému štýlu zodpovedá tiež oblečenie obsluhujúceho personálu. Camelot bol totiž hrad legendárneho britského kráľa Artuša, a preto aj celý interiér a koncept reštaurácie je nastavený v štýle stredovekého hradu.

Pre uzavreté spoločnosti je k dispozícii Rytiersky salónik pre 20 hostí, ale rovnako môžu prispôsobiť pre privátne účely aj kaviareň s 28 či piváreň so 70 stoličkami. Skrátka, vedia sa prispôsobiť dopytu.

Vojna chémii

V reštaurácii Camelot ponúkajú obedové menu za päť eur, čo síce nie je málo, ale hostia vedia, že jedlá varia z čerstvých domácich sezónnych surovín. Ešte väčší úspech majú jedlá z domácich surovín za osem eur. Tamojší kuchári totiž vyhlásili vojnu konzervantu E 250, ktorý podľa nich do jedál nepatrí. Preto suroviny berú od domácich výrobcov, ktorí zachovávajú domácu technológiu a nemusia používať konzervanty. V kuchyni sa tiež vyvarúvajú glutamánom i vegete, práškovým omáčkam, mikrovlnku používajú len minimálne. Suroviny nekupujú síce najlacnejšie, ale vedia, že sú kvalitné. Ak sú napríklad prílohou zemiaky, nepoužívajú polotovary, ako sú hranolčeky či americké zemiaky, ale pravé slovenské zemiaky dovezené v čerstvom stave.

Každý deň čerstvé

A jedálny lístok? Manažér reštaurácie Peter Škripko hovorí: „Keďže sme hradná reštaurácia, pripravujeme najmä jedlá na grile, tzv. minútky. Mäsá sa snažíme grilovať na „médium rare“ a ním rôzne omáčky. Našou špecialitou sú denká pre viacerých hostí. Znamená to, že ak príde 7-8 členná skupina, ponúkneme im veľký drevený lopár, na ktorom si jedlá z jedálneho lístka vyskladajú podľa vlastnej predstavy, alebo nášho návrhu. Obľúbené sú aj kačice, šťavnaté tataráky a steaky zo štyroch rôznych druhov hovädzieho mäsa. V pivárni zase ponúkame jedlá českej kuchyne. Našou výhodou je, že nemáme stály jedálny lístok. Denne ho upravujeme podľa toho, čo čerstvé navaríme. Je to vlastne tzv. »hotovkárska kuchyňa«. Jedlá sú síce hotové, ale každé ráno čerstvo pripravené, ako napríklad sviečková, hovädzí guláš, kačica s červenou kapustou, jahňacie lýtko, ale aj stále obľúbené »vepřo, knedlo, zelo«. Takže každý deň je v ponuke niečo iné.“

Pivo od vicemajstra sveta

Ak sa P. Škripka opýtate, čo mu v Camelote najviac chutí, odpovie že pivo. A je to pravda, lebo je to pivár telom a dušou, pre ktorého sa tento nápoj stal doslova osudom. Ak sme spomínali, že v Camelote pivo v Košiciach čapuje majster Slovenska a vicemajster sveta, tak reč je práve o ňom. Jeho láskou je pivo a v pivárni ho každý piatok aj osobne čapuje.
Hovorí sa, že reťaz je taká silná, aký silný je jej najslabší článok. P. Škripko najradšej umýva poháre a za dôležitý dokonca považuje aj výber saponátu.

V Camelote čapujú ležiak Pilsner Urquell, pivo, ktoré je vo svete najslávnejšie. Veď až 70 percent svetovej produkcie tvorí práve tento typ piva, pričom všetky pivovary sa snažia napodobiť chuť plzenského. „V Camelote teda čapujeme najlepší ležiak na svete,“ zdôrazňuje P. Špirko. „A prečo je pivo u nás také dobré? V reštaurácii i pivárni ponúkame pivo čapované tankovou technológiou. Boli sme na východe prví, ktorí sme túto technológiu z Plzne mali. Je totiž známe, že každé pivo, keď stráca za bránami pivovaru na kvalite. Aby sa tomu čo najviac zabránilo, používa sa spomínaná tanková technológia.

Nepasterizované čerstvé pivo dovážajú z pivovaru špeciálnym autom priamo z výroby.
Cisterna príde pred Camelot a hadicou sa prečerpá 500 litrov do tanku. Najväčšou výhodou tejto technológie je, že pivo má rezkosť, alebo ako hovoria Česi „říz“ nastavený sládkom v pivovare. A tak sa nemôže stať, že by hosť dostal pivo veľmi prekysličené, alebo vyvetrané.

Košice Gurmán Fest

Napriek tomu však jemné nuansy prekysličenia dokážu v pivárni pri čapovaní regulovať, a to spôsobom podľa starej českej školy. Okrem bežnej hladinky dokážu načapovať aj „šnyt“ či „mlíko“. Takisto treba dbať aj teplotu piva. Všetka táto starostlivosť, ktorú tomuto nápoju v Camelote venujú, ich odlišuje od ostatných pivárni. P. Škripko vie o čom hovorí, veď dva a pol roka v Čechách žil, takže ovláda nielen českú hospodskú hantírku, ale aj českú kultúru čapovania piva.

„Ide mi o to, aby duch českej hospody bol u nás čo najvýraznejší,“ zdôrazňuje. „Je totiž ľahké urobiť peknú prevádzku, ale je oveľa ťažšie vytvoriť tam výbornú atmosféru. Želám si, aby hostia boli stále prísnejší a vedeli rozoznať a oceniť kvalitu, rozdiel medzi jedlami z kvalitných a z lacných, podradných surovín. Aj preto každoročne v júni organizujem podujatie Košice Gurmán Fest, ktoré má aspoň raz v roku pripomenúť, ako má vyzerať špičková gastronómia.“

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.