Chladná zima mnohých do prírody neláka. A je to škoda. Vzduch na horách je vtedy asi najčistejší a príroda sa odvďačuje krásnymi výhľadmi, o akých sa nám v slnkom rozpálených horúcich dňoch môže len snívať. A ak sa rozhodnete takýto výlet do prírody ukončiť posedením v Hoteli Koliba Gréta, nebudete ľutovať.
Meno po mame Hotel Koliba Gréta hľadajte v Liptovskej Sielnici, presnejšie - neďaleko tejto obce, takmer na brehu Liptovskej Mary, blízko cesty, spájajúcej Liptovský Mikuláš s obcou Zuberec na Orave.
Mimochodom, práve na Orave sa narodili bratia Anton a Marek Považskí, ktorí dnes tento hotel s reštauráciou spoluvlastnia a prevádzkujú. „Rodičia robili na jednej z chát v Roháčoch a hovorí sa, že sme sa narodili priamo na barových stoličkách. Sme teda v tejto branži skutočne od narodenia,” smeje sa starší z bratov Anton Považský. V prenájme mali viaceré penzióny a hotely v Liptove a keď našli vhodného investora, trúfli si na vlastný podnik – Hotel Koliba Gréta, ktorá nesie meno po ich mame.
Je zrejmé, že 15 rokov skúseností pomohlo rodine Považských vybudovať podnik, ktorý sa hosťom určite zavďačí za ich návštevu. „Našou snahou bolo vybudovať hotel, ktorý bude slúžiť všetkým. Aj pre kongresovú turistiku, ktorá je dôležitá najmä teraz, v mimosezónnom období. Zasadačka s kapacitou sto miest pritom nájde uplatnenie napríklad aj pri svadbách či iných podujatiach. Liptov je samozrejme v prvom rade dovolenková lokalita, hosťom ponúkame ubytovanie nielen v hlavnej budove, ale aj v zrubových chatách. A do tretice - prísť najesť sa k nám môžu aj ľudia zvonku,” hovorí A. Považský.
Spoľahnutie na kuchyňu Silnou stránkou podniku je kuchyňa. Reštaurácia máva vyšší obrat, ako hotel. Špecializuje sa na regionálne a najmä domáce špeciality. Nakoniec, v zrubovej budove z masívneho dreva, na brehu Liptovskej Mary a s výhľadom na Západné a Nízke Tatry človek akosi podvedome očakáva najmä liptovskú kuchyňu. Nielen tradičné halušky s bryndzou, strapačky s kapustou či bryndzové pirohy. Ale aj pečené rebrá a liptovské droby - podobné jaternici, ale naplnené plnkou zo zemiakov a mäsa.
„Robili sme prieskum, čo je ešte liptovské jedlo a čo nie. Zistili sme, že v každej doline varia napríklad kapustnicu inak. Svoj recept majú v Dovalove, iný zase v Dúbrave - a tam ju ani nevolajú kapustnica, ale kyslá. Takže k nám chodia aj Liptáci skúšať liptovské jedlá, ktoré možno nepoznajú, alebo ktoré si oni doma robia po svojom,” dodáva A. Považský. Navyše, v jedálnom lístku nechýba ani medzinárodná gastronómia. Vždy podľa sezóny - jedlá so špargľou, kačacie hody a podobne.
Špecialitou podniku nie sú ani tak jedlá, ako technológia ich prípravy. Napríklad pečené rebrá nielen pečú, ale aj dusia. A ešte sú špeciálne marinované tak, aby boli iné ako inde. A radi tiež k jedlu ponúkajú zážitok - napríklad grilovanie pri ľudovej hudbe. Jedlá vtedy pripravujú priamo pred zrakmi hostí a za paušálny poplatok na osobu sa môže najesť každý, koľko chce. A vybrať sa dá nielen z mäsitých, ale aj bezmäsitých jedál.
Minuloročnou novinkou bola pikniková lúka hneď za reštauráciou, na brehu Liptovskej Mary. „Hostí sme vyzbrojili malým grilom a košíkom s jedlom. Sami si ho pripravili a zjedli v peknej prírode, na lavičkách z pňov stromov, s výhľadom na okolité hory a vodu,” opisuje nápad A. Považský. Zima zase priniesla napríklad Ľadovú kryhu, čo je podujatie určené najmä deťom. A ponúkajú aj zabíjačkové jedlá pre firemnú klientelu i celé pre rodiny.