Modrá budova na Zámockej ulici bola roky známa ako hotel Chez David. V polovici októbra 2011 vystriedal tamojšiu židovskú reštauráciu Zámocký pivovar. Doslova a do písmena. Hosťom totiž ponúkajú pivo priamo tam uvarené.
Pocítia to hneď pri vstupe do budovy, kde sa vo vzduchu vznáša typická vôňa sladu, chmeľu a ďalších surovín potrebných na varenie piva. A kto má záujem, môže si objednať svoj obľúbený nápoj priamo vo várnej miestnosti, teda v susedstve medených tankov, ktoré vidno aj cez okno rovno z ulice.
Podľa chuti štamgastov Globalizácia zasiahla pivovarnícky priemysel naplno. Nie každý má však záujem o unifikované pivá, ktoré chutia v každom kúte sveta takmer rovnako. A tak nečudo, že v susednej Českej republike, ktorá patrí v spotrebe piva k veľmociam, nastal boom malých pivovarov. V súčasnosti ich tam úspešne varí „svoje“ pivo okolo 120.
Aj Slovensko kopíruje tento trend varenia piva podľa chuti svojich zákazníkov. Zámocký pivovar je toho dôkazom. Hoci je na trhu iba niekoľko týždňov a marketing viac-menej ešte iba rozbieha, na nedostatok hostí sa sťažovať nemôže. Plno je tam najmä cez víkendy. Denne vtedy predajú aj 400 litrov piva.
„Náš koncept sme postavili jednoduchom princípe: chceli sme niečo, čo ľudí dokáže v tejto aj pre reštauračný biznis nie veľmi priaznivej dobe pritiahnuť,“ hovorí spolumajiteľ Zámockého pivovaru Martin Lengyel, známy aj televíznej a reklamnej branže. „Pre Slovákov je pivo stále nápojom číslo jedna a väčšina ľudí dáva prednosť kuchyni, ktorá nie je pre nich neznáma, ale poznajú ju z domu. Preto sme sa rozhodli pre investíciu do malého pivovaru, kde varíme vlastné pivo tradičným českým spôsobom v spojení s cenovo dostupnou domáckou kuchyňou.“
Denne štyri druhy Malé pivovary majú oproti veľkým obrovskú výhodu, že môžu variť malé série špeciálnych pív. Zámocký pivovar ponúka v súčasnosti svojmu čoraz viac sa rozširujúcemu okruhu štamgastov ale aj náhodných okoloidúcich hostí štyri druhy piva. Najviac sa míňa klasická svetlá dvanástka a z kvasinkových pšeničný weisser. Technológia však umožňuje uvariť pivo s rôznym obsahom alkoholu napríklad 14 stupňové, ale aj polotmavé, vianočné či veľkonočné a iné. V lete plánujú odskúšať aj pivo s ovocnými príchuťami. Čapovací pult ale umožňuje predávať naraz len štyri druhy.
„Môžem povedať, že od začiatku do konca ide o bio pivo, pretože je kvasinkové, nepasterizované, neobsahuje dochucovadlá, nie je prifarbované,“ zdôrazňuje M. Lengyel.
Nad kvalitou dohliada v súčasnosti známy český sládek Zdeněk Fousek z Hradca Králové. Je to skúsený odborník s takmer 50-ročnou praxou, ktorý v posledných rokoch rozbiehal podobné malé pivovary po celom svete. Jeho bohaté skúsenosti sú zárukou, že pivo, ktoré tam čapujú, má svojskú chuť i vôňu.
Kapacita pivovaru umožňuje vyrobiť 8 000 litrov piva týždenne. Varia ho štyri krát týždenne. Kvasí v tankoch a potom najmenej sedem dní až mesiac dozrieva v tankoch. Dlhšie v nich vydrží len zriedka, pretože sa vypredá.
Ako od mamy A kuchyňa Zámockého pivovaru? Ako sme už spomínali, varia tam po domácky, teda ako od mamy. Na jedálnom lístku nájdete také jedlá, ako je teľací viedenský rezeň, sviečková s knedľou alebo perkelt. A nechýbajú aj rôzne maškrty, ktoré sa hodia k pivu. Aj v tomto majú majitelia pivovarskej reštaurácie jasno. Musia byť priamo z ich kuchyne. A tak si tam robia napríklad vlastnú tlačenku či huspeninu.
Hostia Zámockého pivovaru sú pestrá veková zmeska ľudí. Domáci i turisti. Skrátka takí, ktorí majú radi dobré chutné pivo. Keď sa zíde partička, môže požiadať o naplnenie pivnej veže s obsahom šesť pív a pri stole si čapovať svoj obľúbený nápoj sama. Onedlho si ho budú môcť vychutnať aj na krytej terase a v teplejšom počasí aj na otvorenej.