SME

V Zámockom pivovare môžete dobré pivo vychutnať i vidieť, ako sa varí

Zámocká ulica v Bratislave patrí z turistického hľadiska k frekventovaným. Vedie tadiaľ cesta zo Starého mesta na Hrad. Od októbra 2011 však láka aj milovníkov dobrého piva. Usídlil sa tam malý Zámocký pivovar, kde si môžu vychutnať čerstvo uvarené pivo

Modrá budova na Zámockej ulici bola roky známa ako hotel Chez David. V polovici októbra 2011 vystriedal tamojšiu židovskú reštauráciu Zámocký pivovar. Doslova a do písmena. Hosťom totiž ponúkajú pivo priamo tam uvarené.

Pocítia to hneď pri vstupe do budovy, kde sa vo vzduchu vznáša typická vôňa sladu, chmeľu a ďalších surovín potrebných na varenie piva. A kto má záujem, môže si objednať svoj obľúbený nápoj priamo vo várnej miestnosti, teda v susedstve medených tankov, ktoré vidno aj cez okno rovno z ulice.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa chuti štamgastov Globalizácia zasiahla pivovarnícky priemysel naplno. Nie každý má však záujem o unifikované pivá, ktoré chutia v každom kúte sveta takmer rovnako. A tak nečudo, že v susednej Českej republike, ktorá patrí v spotrebe piva k veľmociam, nastal boom malých pivovarov. V súčasnosti ich tam úspešne varí „svoje“ pivo okolo 120.

Aj Slovensko kopíruje tento trend varenia piva podľa chuti svojich zákazníkov. Zámocký pivovar je toho dôkazom. Hoci je na trhu iba niekoľko týždňov a marketing viac-menej ešte iba rozbieha, na nedostatok hostí sa sťažovať nemôže. Plno je tam najmä cez víkendy. Denne vtedy predajú aj 400 litrov piva.

„Náš koncept sme postavili jednoduchom princípe: chceli sme niečo, čo ľudí dokáže v tejto aj pre reštauračný biznis nie veľmi priaznivej dobe pritiahnuť,“ hovorí spolumajiteľ Zámockého pivovaru Martin Lengyel, známy aj televíznej a reklamnej branže. „Pre Slovákov je pivo stále nápojom číslo jedna a väčšina ľudí dáva prednosť kuchyni, ktorá nie je pre nich neznáma, ale poznajú ju z domu. Preto sme sa rozhodli pre investíciu do malého pivovaru, kde varíme vlastné pivo tradičným českým spôsobom v spojení s cenovo dostupnou domáckou kuchyňou.“

SkryťVypnúť reklamu

Denne štyri druhy Malé pivovary majú oproti veľkým obrovskú výhodu, že môžu variť malé série špeciálnych pív. Zámocký pivovar ponúka v súčasnosti svojmu čoraz viac sa rozširujúcemu okruhu štamgastov ale aj náhodných okoloidúcich hostí štyri druhy piva. Najviac sa míňa klasická svetlá dvanástka a z kvasinkových pšeničný weisser. Technológia však umožňuje uvariť pivo s rôznym obsahom alkoholu napríklad 14 stupňové, ale aj polotmavé, vianočné či veľkonočné a iné. V lete plánujú odskúšať aj pivo s ovocnými príchuťami. Čapovací pult ale umožňuje predávať naraz len štyri druhy.

„Môžem povedať, že od začiatku do konca ide o bio pivo, pretože je kvasinkové, nepasterizované, neobsahuje dochucovadlá, nie je prifarbované,“ zdôrazňuje M. Lengyel.

Nad kvalitou dohliada v súčasnosti známy český sládek Zdeněk Fousek z Hradca Králové. Je to skúsený odborník s takmer 50-ročnou praxou, ktorý v posledných rokoch rozbiehal podobné malé pivovary po celom svete. Jeho bohaté skúsenosti sú zárukou, že pivo, ktoré tam čapujú, má svojskú chuť i vôňu.

SkryťVypnúť reklamu

Kapacita pivovaru umožňuje vyrobiť 8 000 litrov piva týždenne. Varia ho štyri krát týždenne. Kvasí v tankoch a potom najmenej sedem dní až mesiac dozrieva v tankoch. Dlhšie v nich vydrží len zriedka, pretože sa vypredá.

Ako od mamy A kuchyňa Zámockého pivovaru? Ako sme už spomínali, varia tam po domácky, teda ako od mamy. Na jedálnom lístku nájdete také jedlá, ako je teľací viedenský rezeň, sviečková s knedľou alebo perkelt. A nechýbajú aj rôzne maškrty, ktoré sa hodia k pivu. Aj v tomto majú majitelia pivovarskej reštaurácie jasno. Musia byť priamo z ich kuchyne. A tak si tam robia napríklad vlastnú tlačenku či huspeninu.

Hostia Zámockého pivovaru sú pestrá veková zmeska ľudí. Domáci i turisti. Skrátka takí, ktorí majú radi dobré chutné pivo. Keď sa zíde partička, môže požiadať o naplnenie pivnej veže s obsahom šesť pív a pri stole si čapovať svoj obľúbený nápoj sama. Onedlho si ho budú môcť vychutnať aj na krytej terase a v teplejšom počasí aj na otvorenej.

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 13 933
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 309
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 867
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 505
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 127
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 745
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 581
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 320
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Peter Pellegrini a minister obrany Robert Kaliňák.

Suchú kôrku nahradila iná firma, zákazku za 23 miliónov eur preveruje ÚVO.


a 5 ďalší 4
Mesto Hlohovec.

Zostavili sme rebríček najväčších dlžníkov.


Ekonóm Peter Gonda vysvetľuje, že komunistom sa podarilo u ľudí vyvolať ilúzie o nízkych cenách.

Prvky socializmu ostali v hlavách ľudí doteraz.


29
Jozef Krošlák

V minulosti bol hovorcom premiéra Vladimíra Mečiara.


TASR a 1 ďalší 56

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu