Jedinečný USDA prime steak prišiel do Bratislavy

Každý, kto raz zahryzol do steaku z USDA Prime Beef, nepochybuje, že ide mimoriadnu gurmánsku lahôdku. Mäso je jemnučké, mäkké, šťavnaté, má maslovú príchuť. Skrátka, tento steak je oproti iným jedinečný. Ochutnať ho môžete aj v bratislavskej reštaurácii

Nečudo, že ide o také jedinečné mäso, ktoré súčasne ale patrí aj k najdrahším. Je v podstate vzácnym, pretože musí spĺňať prísne kritéria. A tým z celkového množstva hovädziny, ktoré dorobia farmári v USA, vyhovejú necelé dve percentá! Kvalitatívny certifikát o získaní zatriedenia USDA Prime Beef možno získať jedine od amerického ministerstva poľnohospodárstva (The United States Department of Agriculture – USDA).

Mäso USDA Prime Beef bežne nekúpite ani v amerických supermarketoch. A ak sa tam aj objaví niečo s nápisom Prime, odborníci odporúčajú kupujúcim pozorne si prečítať nápis na vignete, či ide naozaj o mäso certifikované USDA. Jeho obmedzenú produkciu totiž „zhltnú“ špeciálni obchodníci, ktorí ním zásobujú vybrané reštaurácie. KOGO patrí k ním, údajne ako jediné na Slovensku.

Naj z naj
Certifikát USDA Prime Beef nemá v USA právo udeľovať nijaká iná inštitúcia iba ministerstvo poľnohospodárstva. Robí to na vyloženú žiadosť distribútora a ten pochopiteľne o to žiada len v prípadoch, keď vie, že daný kus zvieraťa má šancu obstáť v prísnom hodnotení. Navyše treba za to patrične zaplatiť. V USA existuje viacero druhov hodnotení mäsa, ale USDA Prime Beef sa považuje za naj z naj. Predtým, než korpus zvieraťa získa patričný certifikát, prejde prísnym a veľmi komplikovaným hodnotením. Medzi hlavné kritériá patrí veľkosť mramorovania (tzv. marbelling), pod čím sa rozumejú biele tukové ostrovčeky v svalovine pripomínajúce štruktúru mramoru. A popri tom sa ako ďalšie kritérium berie do úvahy vek dobytka.

Mramor na tanieri

V princípe platí nepriama úmera: čím je pomer mramorovania väčší a zviera mladšie, tým má väčšiu šancu na získanie označenia USDA Prime Beef. Je to totiž práve tukové medzisvalové mramorovanie, od ktorého sa odvíja jemnosť, šťavnatosť i chuť mäsa. Vek zvieraťa zase rozhoduje o textúre i chuťových zložkách mäsa. Mäso z mladého dobytka má jemnejšiu textúru a spoznať sa dá aj podľa svetlej červenej farby.

Chvíľa pre kuchára

Nuž a potom je tu ešte spôsob úpravy. Ak ho nedostane do rúk odborník, nemusí sa ani zo špičkového mäsa stať špičkový steak. Šéfkuchár reštaurácie KOGO, Zoran Jovanović hovorí: „Tento steak odporúračam upraviť medium rare, kedy najviac vynikne jeho šťavnatosť. Osem minút na grile premení vzácnu surovinu na vyhľadávanú gurmánsku lahôdku.“

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo by ste (ne)mali zrušiť svoje konto na Facebooku

Čo sa stalo z najväčšej sociálnej siete.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.