Jedinečný USDA prime steak prišiel do Bratislavy

Každý, kto raz zahryzol do steaku z USDA Prime Beef, nepochybuje, že ide mimoriadnu gurmánsku lahôdku. Mäso je jemnučké, mäkké, šťavnaté, má maslovú príchuť. Skrátka, tento steak je oproti iným jedinečný. Ochutnať ho môžete aj v bratislavskej reštaurácii

Nečudo, že ide o také jedinečné mäso, ktoré súčasne ale patrí aj k najdrahším. Je v podstate vzácnym, pretože musí spĺňať prísne kritéria. A tým z celkového množstva hovädziny, ktoré dorobia farmári v USA, vyhovejú necelé dve percentá! Kvalitatívny certifikát o získaní zatriedenia USDA Prime Beef možno získať jedine od amerického ministerstva poľnohospodárstva (The United States Department of Agriculture – USDA).

Mäso USDA Prime Beef bežne nekúpite ani v amerických supermarketoch. A ak sa tam aj objaví niečo s nápisom Prime, odborníci odporúčajú kupujúcim pozorne si prečítať nápis na vignete, či ide naozaj o mäso certifikované USDA. Jeho obmedzenú produkciu totiž „zhltnú“ špeciálni obchodníci, ktorí ním zásobujú vybrané reštaurácie. KOGO patrí k ním, údajne ako jediné na Slovensku.

Naj z naj
Certifikát USDA Prime Beef nemá v USA právo udeľovať nijaká iná inštitúcia iba ministerstvo poľnohospodárstva. Robí to na vyloženú žiadosť distribútora a ten pochopiteľne o to žiada len v prípadoch, keď vie, že daný kus zvieraťa má šancu obstáť v prísnom hodnotení. Navyše treba za to patrične zaplatiť. V USA existuje viacero druhov hodnotení mäsa, ale USDA Prime Beef sa považuje za naj z naj. Predtým, než korpus zvieraťa získa patričný certifikát, prejde prísnym a veľmi komplikovaným hodnotením. Medzi hlavné kritériá patrí veľkosť mramorovania (tzv. marbelling), pod čím sa rozumejú biele tukové ostrovčeky v svalovine pripomínajúce štruktúru mramoru. A popri tom sa ako ďalšie kritérium berie do úvahy vek dobytka.

Mramor na tanieri

V princípe platí nepriama úmera: čím je pomer mramorovania väčší a zviera mladšie, tým má väčšiu šancu na získanie označenia USDA Prime Beef. Je to totiž práve tukové medzisvalové mramorovanie, od ktorého sa odvíja jemnosť, šťavnatosť i chuť mäsa. Vek zvieraťa zase rozhoduje o textúre i chuťových zložkách mäsa. Mäso z mladého dobytka má jemnejšiu textúru a spoznať sa dá aj podľa svetlej červenej farby.

Chvíľa pre kuchára

Nuž a potom je tu ešte spôsob úpravy. Ak ho nedostane do rúk odborník, nemusí sa ani zo špičkového mäsa stať špičkový steak. Šéfkuchár reštaurácie KOGO, Zoran Jovanović hovorí: „Tento steak odporúračam upraviť medium rare, kedy najviac vynikne jeho šťavnatosť. Osem minút na grile premení vzácnu surovinu na vyhľadávanú gurmánsku lahôdku.“


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Most nepodporí návrh Smeru o odchodoch do dôchodku

          Smer sa pri návrhu zákona o budúcich dôchodkoch obráti na opozíciu.

          DOMOV

          Meno Kaliňákovej asistentky sa objavuje pri kauzách

          Priezvisko Zuzany Pisoňovej sa viackrát objavuje v kruhu kamarátov exministra.

          DOMOV

          Žiadnu krízu necítim. Čo hovoria v koalícii na rozhodnutie Mosta

          Bugár nebude rokovania s opozíciou považovať za porušenie zmluvy.

          dnes píše matia lenická

          O ženách chcú opäť rozhodovať muži

          Naša katolícka cirkev odmieta počúvať a nasledovať vlastného pápeža.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.