SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Jedinečný USDA prime steak prišiel do Bratislavy

Každý, kto raz zahryzol do steaku z USDA Prime Beef, nepochybuje, že ide mimoriadnu gurmánsku lahôdku. Mäso je jemnučké, mäkké, šťavnaté, má maslovú príchuť. Skrátka, tento steak je oproti iným jedinečný. Ochutnať ho môžete aj v bratislavskej reštaurácii

Nečudo, že ide o také jedinečné mäso, ktoré súčasne ale patrí aj k najdrahším. Je v podstate vzácnym, pretože musí spĺňať prísne kritéria. A tým z celkového množstva hovädziny, ktoré dorobia farmári v USA, vyhovejú necelé dve percentá! Kvalitatívny certifikát o získaní zatriedenia USDA Prime Beef možno získať jedine od amerického ministerstva poľnohospodárstva (The United States Department of Agriculture – USDA).

Mäso USDA Prime Beef bežne nekúpite ani v amerických supermarketoch. A ak sa tam aj objaví niečo s nápisom Prime, odborníci odporúčajú kupujúcim pozorne si prečítať nápis na vignete, či ide naozaj o mäso certifikované USDA. Jeho obmedzenú produkciu totiž „zhltnú“ špeciálni obchodníci, ktorí ním zásobujú vybrané reštaurácie. KOGO patrí k ním, údajne ako jediné na Slovensku.

Naj z naj
Certifikát USDA Prime Beef nemá v USA právo udeľovať nijaká iná inštitúcia iba ministerstvo poľnohospodárstva. Robí to na vyloženú žiadosť distribútora a ten pochopiteľne o to žiada len v prípadoch, keď vie, že daný kus zvieraťa má šancu obstáť v prísnom hodnotení. Navyše treba za to patrične zaplatiť. V USA existuje viacero druhov hodnotení mäsa, ale USDA Prime Beef sa považuje za naj z naj. Predtým, než korpus zvieraťa získa patričný certifikát, prejde prísnym a veľmi komplikovaným hodnotením. Medzi hlavné kritériá patrí veľkosť mramorovania (tzv. marbelling), pod čím sa rozumejú biele tukové ostrovčeky v svalovine pripomínajúce štruktúru mramoru. A popri tom sa ako ďalšie kritérium berie do úvahy vek dobytka.

Mramor na tanieri

V princípe platí nepriama úmera: čím je pomer mramorovania väčší a zviera mladšie, tým má väčšiu šancu na získanie označenia USDA Prime Beef. Je to totiž práve tukové medzisvalové mramorovanie, od ktorého sa odvíja jemnosť, šťavnatosť i chuť mäsa. Vek zvieraťa zase rozhoduje o textúre i chuťových zložkách mäsa. Mäso z mladého dobytka má jemnejšiu textúru a spoznať sa dá aj podľa svetlej červenej farby.

Chvíľa pre kuchára

Nuž a potom je tu ešte spôsob úpravy. Ak ho nedostane do rúk odborník, nemusí sa ani zo špičkového mäsa stať špičkový steak. Šéfkuchár reštaurácie KOGO, Zoran Jovanović hovorí: „Tento steak odporúračam upraviť medium rare, kedy najviac vynikne jeho šťavnatosť. Osem minút na grile premení vzácnu surovinu na vyhľadávanú gurmánsku lahôdku.“

Hlavné správy zo Sme.sk

Milión dôchodcov na Slovensku: Bojujú o dôstojný život, dokedy sa dá

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mafia, exsiskára a policajti sa spojili, aby sledovali novinárov

Sledovanie novinárov hovorí o rozpade právneho štátu.

Podcast Dobré Ráno
Režisér John Stevenson.

Neprehliadnite tiež

Máte radi pravú taliansku pizzu?

Našli sme pre Vás skvelé miesto, priamo v srdci Starého mesta!

Čo nového v Sushihanil v Žiline?

Reštaurácia Sushihanil je exkluzívnym zastúpením japonskej gastronómie, kultúry a pohostinnosti. Poskytujeme štýlové prostredie kozmopolitnej reštaurácie vhodné nielen na pracovné stretnutia ale aj pokoj a relaxačnú atmosféru pre rodinné či priateľské posedenia.

Smotanovo-malinový zákusok

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.