Jedinečný USDA prime steak prišiel do Bratislavy

Každý, kto raz zahryzol do steaku z USDA Prime Beef, nepochybuje, že ide mimoriadnu gurmánsku lahôdku. Mäso je jemnučké, mäkké, šťavnaté, má maslovú príchuť. Skrátka, tento steak je oproti iným jedinečný. Ochutnať ho môžete aj v bratislavskej reštaurácii

Nečudo, že ide o také jedinečné mäso, ktoré súčasne ale patrí aj k najdrahším. Je v podstate vzácnym, pretože musí spĺňať prísne kritéria. A tým z celkového množstva hovädziny, ktoré dorobia farmári v USA, vyhovejú necelé dve percentá! Kvalitatívny certifikát o získaní zatriedenia USDA Prime Beef možno získať jedine od amerického ministerstva poľnohospodárstva (The United States Department of Agriculture – USDA).

Mäso USDA Prime Beef bežne nekúpite ani v amerických supermarketoch. A ak sa tam aj objaví niečo s nápisom Prime, odborníci odporúčajú kupujúcim pozorne si prečítať nápis na vignete, či ide naozaj o mäso certifikované USDA. Jeho obmedzenú produkciu totiž „zhltnú“ špeciálni obchodníci, ktorí ním zásobujú vybrané reštaurácie. KOGO patrí k ním, údajne ako jediné na Slovensku.

Naj z naj
Certifikát USDA Prime Beef nemá v USA právo udeľovať nijaká iná inštitúcia iba ministerstvo poľnohospodárstva. Robí to na vyloženú žiadosť distribútora a ten pochopiteľne o to žiada len v prípadoch, keď vie, že daný kus zvieraťa má šancu obstáť v prísnom hodnotení. Navyše treba za to patrične zaplatiť. V USA existuje viacero druhov hodnotení mäsa, ale USDA Prime Beef sa považuje za naj z naj. Predtým, než korpus zvieraťa získa patričný certifikát, prejde prísnym a veľmi komplikovaným hodnotením. Medzi hlavné kritériá patrí veľkosť mramorovania (tzv. marbelling), pod čím sa rozumejú biele tukové ostrovčeky v svalovine pripomínajúce štruktúru mramoru. A popri tom sa ako ďalšie kritérium berie do úvahy vek dobytka.

Mramor na tanieri

V princípe platí nepriama úmera: čím je pomer mramorovania väčší a zviera mladšie, tým má väčšiu šancu na získanie označenia USDA Prime Beef. Je to totiž práve tukové medzisvalové mramorovanie, od ktorého sa odvíja jemnosť, šťavnatosť i chuť mäsa. Vek zvieraťa zase rozhoduje o textúre i chuťových zložkách mäsa. Mäso z mladého dobytka má jemnejšiu textúru a spoznať sa dá aj podľa svetlej červenej farby.

Chvíľa pre kuchára

Nuž a potom je tu ešte spôsob úpravy. Ak ho nedostane do rúk odborník, nemusí sa ani zo špičkového mäsa stať špičkový steak. Šéfkuchár reštaurácie KOGO, Zoran Jovanović hovorí: „Tento steak odporúračam upraviť medium rare, kedy najviac vynikne jeho šťavnatosť. Osem minút na grile premení vzácnu surovinu na vyhľadávanú gurmánsku lahôdku.“

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.