SME

Jedinečný USDA prime steak prišiel do Bratislavy

Každý, kto raz zahryzol do steaku z USDA Prime Beef, nepochybuje, že ide mimoriadnu gurmánsku lahôdku. Mäso je jemnučké, mäkké, šťavnaté, má maslovú príchuť. Skrátka, tento steak je oproti iným jedinečný. Ochutnať ho môžete aj v bratislavskej reštaurácii

Nečudo, že ide o také jedinečné mäso, ktoré súčasne ale patrí aj k najdrahším. Je v podstate vzácnym, pretože musí spĺňať prísne kritéria. A tým z celkového množstva hovädziny, ktoré dorobia farmári v USA, vyhovejú necelé dve percentá! Kvalitatívny certifikát o získaní zatriedenia USDA Prime Beef možno získať jedine od amerického ministerstva poľnohospodárstva (The United States Department of Agriculture – USDA).

Mäso USDA Prime Beef bežne nekúpite ani v amerických supermarketoch. A ak sa tam aj objaví niečo s nápisom Prime, odborníci odporúčajú kupujúcim pozorne si prečítať nápis na vignete, či ide naozaj o mäso certifikované USDA. Jeho obmedzenú produkciu totiž „zhltnú“ špeciálni obchodníci, ktorí ním zásobujú vybrané reštaurácie. KOGO patrí k ním, údajne ako jediné na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu

Naj z naj

Certifikát USDA Prime Beef nemá v USA právo udeľovať nijaká iná inštitúcia iba ministerstvo poľnohospodárstva. Robí to na vyloženú žiadosť distribútora a ten pochopiteľne o to žiada len v prípadoch, keď vie, že daný kus zvieraťa má šancu obstáť v prísnom hodnotení. Navyše treba za to patrične zaplatiť. V USA existuje viacero druhov hodnotení mäsa, ale USDA Prime Beef sa považuje za naj z naj. Predtým, než korpus zvieraťa získa patričný certifikát, prejde prísnym a veľmi komplikovaným hodnotením. Medzi hlavné kritériá patrí veľkosť mramorovania (tzv. marbelling), pod čím sa rozumejú biele tukové ostrovčeky v svalovine pripomínajúce štruktúru mramoru. A popri tom sa ako ďalšie kritérium berie do úvahy vek dobytka.

Mramor na tanieri V princípe platí nepriama úmera: čím je pomer mramorovania väčší a zviera mladšie, tým má väčšiu šancu na získanie označenia USDA Prime Beef. Je to totiž práve tukové medzisvalové mramorovanie, od ktorého sa odvíja jemnosť, šťavnatosť i chuť mäsa. Vek zvieraťa zase rozhoduje o textúre i chuťových zložkách mäsa. Mäso z mladého dobytka má jemnejšiu textúru a spoznať sa dá aj podľa svetlej červenej farby.

SkryťVypnúť reklamu

Chvíľa pre kuchára Nuž a potom je tu ešte spôsob úpravy. Ak ho nedostane do rúk odborník, nemusí sa ani zo špičkového mäsa stať špičkový steak. Šéfkuchár reštaurácie KOGO, Zoran Jovanović hovorí: „Tento steak odporúračam upraviť medium rare, kedy najviac vynikne jeho šťavnatosť. Osem minút na grile premení vzácnu surovinu na vyhľadávanú gurmánsku lahôdku.“

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 756
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 742
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 088
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 981
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 451
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 259
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 965
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 861
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu