V žilinskej Trojke na jednotku

Kvalitné pivo, dobrá kuchyňa i v neskorých nočných hodinách, dostatok miesta aj pre veľké partie priateľov, miesto, kde nikdy nie je nuda a dym z cigariet. To je žilinská Trojka. (Inzercia)

Takúto predstavu jej dal pred poldruha rokom Marián Remenec v strede Žiliny na Hornom vale za Mestským divadlom. „Nevymýšľal som nič nové,“ hovorí o svojom zámere. „Viac rokov som prežil v Čechách a štýl malých vidieckych krčmičiek, kde sa dá posedieť pri kvalitnom pive a navyše i dobre najesť, mi bol veľmi blízky. A tak som to jednoducho odkukal.“

„Nič nové“ sa presadilo

Dlhé široké stoly, účelne radené tak, aby nebol väčší problém ich podľa potreby i ľubovoľne spájať, predurčujú Trojku na posedenie v širšom kruhu priateľov. A keďže na nich nikdy nechýba to spomínané kvalitné pivo, teplé jedlo a ako bonus dobrá zábava, nie je div, že „nič nové“ za krátky čas dostalo do krachu dve zabehnuté reštaurácie, s ktorými Trojka susedila. Skrátka, rýchlo si získala obľubu u širokého spektra hostí.

Pre mamičky a detičky

Trojka nie je krčma len pre chlapské partie. Jej kapacita – 70 miest, je dobrou voľbou na stretávky rôzneho druhu, firemné či rodinné oslavy. Najstarší z hostí tento podnik navštevujú vraj na radu svojich vnukov... Dobre riešený zadný dvor je počas letných mesiacov rajom pre rodinky s malými deťmi. Tie tam majú svoj kútik, kde sa môžu veselo pohrať a mamy ich pritom nestrácajú z dohľadu. Oteckom sa zasa páči možnosť samostatne si ugrilovať mäso, uvariť guláš alebo v zatvorenom ohnisku opekať špekáčiky. Podobným spôsobom sa v Trojke na grilovačke stretávajú celé partie priateľov alebo rodinky. Dopredu kuchárovi oznámia, aké mäso im má pripraviť, namarinovať, naporciovať a party môže začať. Netreba nič nosiť, nič zháňať...

Teplá kuchyňa do neskorých hodín

Cez víkendy v Trojke varia do tretej do rána, cez stred týždňa do jednej. Tým u mnohých boduje. „Hosťom sa naozaj páči dať si napríklad bryndzové halušky o druhej v noci. To sa nám vydarilo“, spokojne konštatuje M. Remenec. Na jedálnom lístku dominujú prevažne „vychytávky“ českej a slovenskej kuchyne. Majiteľovou srdcovkou sú ovarové kolená. Sú najskôr marinované a potom zapečené tak, aby mali na povrchu zlatistú kôrku. Hostia ich musia dostať na stôl horúce. Aj keď dojedia, musí byť kosť ešte teplá. Vraj si to majiteľ zvykne i osobne skontrolovať. „Čo ma však mrzí,“ sťažuje si M. Remenec, „že mladí ľudia si na kilá objednávajú vyprážané hranolčeky. Môžu si dať sviečkovú, halušky, pečené krídelka, ale kuchár, ktorý je macher na dobré jedlá, celý večer nasypáva hranolčeky do fritézy.“

Importovaná špecialita - pikantule

To, čím je kuchyňa v Trojke naozaj výnimočná, sú pikantule. Je to regionálna špecialita, ktorú do Trojky importovali z rodného mesta majiteľa – Pikantúl, z Valašských Klobouch. V uzatvorenej keramickej miske hosťom ponúkajú opekané zemiaky a kuracie mäso výdatne poliate smotanovo-syrovou omáčkou s trochou cesnaku. Hostia, ktorí im prišli na chuť, si vraj objednávajú naraz pikantule i malé pikantulky. Dovedna 900 gramov!

Jeden sud na skúšku

Dobrá krčma potrebuje hlavne dobré pivo. V Trojke je číslom jeden jednoznačne pivo Svijany. „Doviezol som najskôr jeden sud, len tak na skúšku,“ rozpráva o ceste piva k zákazníkovi M. Remenec. „Ľudom sa tak zapáčilo, že mi ho dnes vozia zo Svijanského Újezdu každý týždeň.“ Je to nepasterizované a nefiltrované pivo, ktoré v Trojke víťazí i nad pivami oveľa zvučnejších mien. Určite i preto, že sa oň dobre starajú.

Chlieb ale i hry

Vedeli to i v Starovekom Ríme a vedia to i v Trojke, že ľudia potrebujú nie len kvalitné jedlo a pitie, ale i dobrú zábavu. Rôzne súťaže nadobudli dokonca i rozmer turnajov o zaujímavé ceny.
V Trojke sa nesmie fajčiť. To, čo malo byť podľa skeptikov najväčšou prekážkou jej úspechu, sa nakoniec ukázalo ako veľká devíza. I fajčiari si pochvaľujú, že môžu sedieť „v čistom vzduchu“. Na cigaretku si môžu vyjsť na vyhradené miesto na terasu. „Voláme to fajčiarska zoznamka,“ smeje sa M. Remenec. „Za ten krátky čas, čo fungujeme, už máme tri páry, ktoré sa na terase zoznámili a doteraz spolu chodia.“

Hovorí sa, že do tretice všetko dobré. Majiteľ žilinskej Trojky sa však denne usiluje, aby toho dobrého hostia v jeho krčme nachádzali oveľa viac a aby Trojka vždy obstála na výbornú.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S elektronickým receptom riskuje pacient tour po lekárňach

Čítačku kariet, ktorú potrebujú, aby sa pripojili do elektronického systému receptov, stále nemá 40 percent lekárnikov. Termíny už tlačia.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.