Ponúkame príklad: bryndzové pirohy nie sú mrazený polotovar, ale naozaj ich pripravujú v kuchyni hotela - z bryndze, zemiakov a slaniny zo severu Slovenska. Bryndza je samozrejme pravá slovenská - liptovská, s viac ako polovičným podielom ovčieho mlieka. „Takýto pomer sa viac osvedčil,“ hovorí riaditeľ podniku Richard Holec. „Bryndza len z ovčieho mlieka bola pre mnohých hostí príliš aromatická, potláčala ostatné chute v jedle.”
Každému podľa želania Samozrejme, slovenské národné špeciality dopĺňajú aj stálice medzinárodnej kuchyne - steak, losos a podobne. Aj preto, že približne polovica hostí je zo zahraničia a nie každý z nich má chuť skúšať niečo pre nich neznáme – z typickej slovenskej kuchyne. Radi preto siahajú na istotu, chcú jedlá, ktoré poznajú aj z návštev iných krajín.
Liptovský dvor teda nie je nejaký salaš či koliba, kam by sa chodilo len na halušky. Riaditeľ podniku R. Holec napríklad nedá dopustiť na grilované kačacie prsia s karamelizovanou červenou kapustou. Sú šťavnaté a príjemne sladké. Ale do pozornosti dáva aj bravčovú panenku na chrenovej omáčke s viazaničkou zelenej fazuľky a pečeným zemiakom.
Obzvlášť sú pyšní na jedlá, ktoré na Slovensku možno ochutnať len v zopár podnikoch - a aj v Liptovskom dvore. Ide o delikatesu ako jahňacie koleno či teľacie líčka. Jahňacie koleno je pečené s cesnačikom. Je to kvalitné a chutné mäso zo svalu. Podobne aj teľacie líčka. Žuvacie svaly dobytok stále používa, a tak je toto mäso jemnejšie ako sviečkovica. Teľacie líčka dusia na hríboch z okolitých hôr a podávajú so žemľovou knedľou na cibuľke.
Tímový výtvor Jedálny lístok je tímovým výtvorom zamestnancov Liptovského dvora. S nápadmi prišiel šéfkuchár, ale presné postupy dolaďovalo celé vedenie podniku. Počet hlavných jedál klesol, aby vedeli zabezpečiť čerstvosť potravín. Dnes ich je osemnásť a ukazuje sa, že pre potreby podniku stačia. Aj preto, že reštaurácia slúži najmä ubytovaným hosťom a tí si chcú počas pobytu čo najviac vyberať. Preto šéfkuchár rozširuje jedálny lístok o sezónne jedlá, v jesennom období napríklad o kačacie hody.
„Už sme sa dostali do situácie, keď z niektorých druhov máme len jedno - dve jedlá. Napríklad pri hydine je to jedno z kuracieho a jedno z kačacieho mäsa. Viac redukovať určite nebudeme, hosťom musí zostať možnosť vybrať si z pestrej ponuky,” argumentuje R. Holec.
Takú možnosť majú aj v prípade nápojov - nealkoholických, ale aj vín, piva a destilátov. Vo vínnej karte dominujú slovenské vína, zahraničné regióny sú na doplnenie. V prípade piva zase možno ochutnať jedinečné kvasinkové pivo ERB z Banskej Štiavnice, ktoré je vyrobené s dôrazom na tradičnú receptúru a kvalitu tohto nápoja.
Čaro tradície s moderným pohodlím
Názov štvorhviezdičkového apartmánového hotela Liptovský dvor vystihuje aj jeho podobu – ide o sedemnásť dreveníc postavených v štýle tradičnej liptovskej architektúry. Ako stavebný materiál je použitého veľa dreva a kameňa, priznaného aj v interiéroch. Hotel sa snaží svojim hosťom pripraviť čo najviac nezabudnuteľných zážitkov z ich pobytu. Nie je to len kvalitné jedlo či netradičné ubytovanie. Počas niektorých víkendov tam pribudnú napríklad domáce zvieratá a Liptovský dvor sa zmení na gazdovstvo, kde najmä deti obdivujú zajace, kozu či prasiatko. Dá sa teda povedať, že toto zariadenie spája čaro tradície s moderným pohodlím. Jánska dolina patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Nízkych Tatrách. Je popretkávaná turistickými chodníkmi i cyklotrasami, plná malebných zákutí. V lete môžu zájsť hostia na neďaleké termálne kúpalisko, v zime zase skúšať svahy lyžiarskeho centra Javorovica ležiaceho hneď oproti hotela. A keď počasie nedovolí ísť von, čas možno tráviť v príjemnom wellness centre.