V Liptovskom dvore si zakladajú na čerstvých a lokálnych surovinách

Tradičná slovenská a česká kuchyňa, doplnená o stálice medzinárodnej kuchyne. Taká je ponuka reštaurácie Hotela Liptovský dvor v Jánskej doline v Nízkych Tatrách. (Inzercia)

Ponúkame príklad: bryndzové pirohy nie sú mrazený polotovar, ale naozaj ich pripravujú v kuchyni hotela - z bryndze, zemiakov a slaniny zo severu Slovenska. Bryndza je samozrejme pravá slovenská - liptovská, s viac ako polovičným podielom ovčieho mlieka. „Takýto pomer sa viac osvedčil,“ hovorí riaditeľ podniku Richard Holec. „Bryndza len z ovčieho mlieka bola pre mnohých hostí príliš aromatická, potláčala ostatné chute v jedle.”

Každému podľa želania

Samozrejme, slovenské národné špeciality dopĺňajú aj stálice medzinárodnej kuchyne - steak, losos a podobne. Aj preto, že približne polovica hostí je zo zahraničia a nie každý z nich má chuť skúšať niečo pre nich neznáme – z typickej slovenskej kuchyne. Radi preto siahajú na istotu, chcú jedlá, ktoré poznajú aj z návštev iných krajín.

Liptovský dvor teda nie je nejaký salaš či koliba, kam by sa chodilo len na halušky. Riaditeľ podniku R. Holec napríklad nedá dopustiť na grilované kačacie prsia s karamelizovanou červenou kapustou. Sú šťavnaté a príjemne sladké. Ale do pozornosti dáva aj bravčovú panenku na chrenovej omáčke s viazaničkou zelenej fazuľky a pečeným zemiakom.

Obzvlášť sú pyšní na jedlá, ktoré na Slovensku možno ochutnať len v zopár podnikoch - a aj v Liptovskom dvore. Ide o delikatesu ako jahňacie koleno či teľacie líčka. Jahňacie koleno je pečené s cesnačikom. Je to kvalitné a chutné mäso zo svalu. Podobne aj teľacie líčka. Žuvacie svaly dobytok stále používa, a tak je toto mäso jemnejšie ako sviečkovica. Teľacie líčka dusia na hríboch z okolitých hôr a podávajú so žemľovou knedľou na cibuľke.

Tímový výtvor

Jedálny lístok je tímovým výtvorom zamestnancov Liptovského dvora. S nápadmi prišiel šéfkuchár, ale presné postupy dolaďovalo celé vedenie podniku. Počet hlavných jedál klesol, aby vedeli zabezpečiť čerstvosť potravín. Dnes ich je osemnásť a ukazuje sa, že pre potreby podniku stačia. Aj preto, že reštaurácia slúži najmä ubytovaným hosťom a tí si chcú počas pobytu čo najviac vyberať. Preto šéfkuchár rozširuje jedálny lístok o sezónne jedlá, v jesennom období napríklad o kačacie hody.
„Už sme sa dostali do situácie, keď z niektorých druhov máme len jedno - dve jedlá. Napríklad pri hydine je to jedno z kuracieho a jedno z kačacieho mäsa. Viac redukovať určite nebudeme, hosťom musí zostať možnosť vybrať si z pestrej ponuky,” argumentuje R. Holec.

Takú možnosť majú aj v prípade nápojov - nealkoholických, ale aj vín, piva a destilátov. Vo vínnej karte dominujú slovenské vína, zahraničné regióny sú na doplnenie. V prípade piva zase možno ochutnať jedinečné kvasinkové pivo ERB z Banskej Štiavnice, ktoré je vyrobené s dôrazom na tradičnú receptúru a kvalitu tohto nápoja.

Čaro tradície s moderným pohodlím
Názov štvorhviezdičkového apartmánového hotela Liptovský dvor vystihuje aj jeho podobu – ide o sedemnásť dreveníc postavených v štýle tradičnej liptovskej architektúry. Ako stavebný materiál je použitého veľa dreva a kameňa, priznaného aj v interiéroch. Hotel sa snaží svojim hosťom pripraviť čo najviac nezabudnuteľných zážitkov z ich pobytu. Nie je to len kvalitné jedlo či netradičné ubytovanie. Počas niektorých víkendov tam pribudnú napríklad domáce zvieratá a Liptovský dvor sa zmení na gazdovstvo, kde najmä deti obdivujú zajace, kozu či prasiatko. Dá sa teda povedať, že toto zariadenie spája čaro tradície s moderným pohodlím. Jánska dolina patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Nízkych Tatrách. Je popretkávaná turistickými chodníkmi i cyklotrasami, plná malebných zákutí. V lete môžu zájsť hostia na neďaleké termálne kúpalisko, v zime zase skúšať svahy lyžiarskeho centra Javorovica ležiaceho hneď oproti hotela. A keď počasie nedovolí ísť von, čas možno tráviť v príjemnom wellness centre.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

EKONOMIKA

Pozrite sa, koľko rokov pracovného života vás čaká

Eurostat: Za 10 rokov stúpla dĺžka pracovného života v priemere o 1,8 roka.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.