V Liptovskom dvore si zakladajú na čerstvých a lokálnych surovinách

Tradičná slovenská a česká kuchyňa, doplnená o stálice medzinárodnej kuchyne. Taká je ponuka reštaurácie Hotela Liptovský dvor v Jánskej doline v Nízkych Tatrách. (Inzercia)

Ponúkame príklad: bryndzové pirohy nie sú mrazený polotovar, ale naozaj ich pripravujú v kuchyni hotela - z bryndze, zemiakov a slaniny zo severu Slovenska. Bryndza je samozrejme pravá slovenská - liptovská, s viac ako polovičným podielom ovčieho mlieka. „Takýto pomer sa viac osvedčil,“ hovorí riaditeľ podniku Richard Holec. „Bryndza len z ovčieho mlieka bola pre mnohých hostí príliš aromatická, potláčala ostatné chute v jedle.”

Každému podľa želania

Samozrejme, slovenské národné špeciality dopĺňajú aj stálice medzinárodnej kuchyne - steak, losos a podobne. Aj preto, že približne polovica hostí je zo zahraničia a nie každý z nich má chuť skúšať niečo pre nich neznáme – z typickej slovenskej kuchyne. Radi preto siahajú na istotu, chcú jedlá, ktoré poznajú aj z návštev iných krajín.

Liptovský dvor teda nie je nejaký salaš či koliba, kam by sa chodilo len na halušky. Riaditeľ podniku R. Holec napríklad nedá dopustiť na grilované kačacie prsia s karamelizovanou červenou kapustou. Sú šťavnaté a príjemne sladké. Ale do pozornosti dáva aj bravčovú panenku na chrenovej omáčke s viazaničkou zelenej fazuľky a pečeným zemiakom.

Obzvlášť sú pyšní na jedlá, ktoré na Slovensku možno ochutnať len v zopár podnikoch - a aj v Liptovskom dvore. Ide o delikatesu ako jahňacie koleno či teľacie líčka. Jahňacie koleno je pečené s cesnačikom. Je to kvalitné a chutné mäso zo svalu. Podobne aj teľacie líčka. Žuvacie svaly dobytok stále používa, a tak je toto mäso jemnejšie ako sviečkovica. Teľacie líčka dusia na hríboch z okolitých hôr a podávajú so žemľovou knedľou na cibuľke.

Tímový výtvor

Jedálny lístok je tímovým výtvorom zamestnancov Liptovského dvora. S nápadmi prišiel šéfkuchár, ale presné postupy dolaďovalo celé vedenie podniku. Počet hlavných jedál klesol, aby vedeli zabezpečiť čerstvosť potravín. Dnes ich je osemnásť a ukazuje sa, že pre potreby podniku stačia. Aj preto, že reštaurácia slúži najmä ubytovaným hosťom a tí si chcú počas pobytu čo najviac vyberať. Preto šéfkuchár rozširuje jedálny lístok o sezónne jedlá, v jesennom období napríklad o kačacie hody.
„Už sme sa dostali do situácie, keď z niektorých druhov máme len jedno - dve jedlá. Napríklad pri hydine je to jedno z kuracieho a jedno z kačacieho mäsa. Viac redukovať určite nebudeme, hosťom musí zostať možnosť vybrať si z pestrej ponuky,” argumentuje R. Holec.

Takú možnosť majú aj v prípade nápojov - nealkoholických, ale aj vín, piva a destilátov. Vo vínnej karte dominujú slovenské vína, zahraničné regióny sú na doplnenie. V prípade piva zase možno ochutnať jedinečné kvasinkové pivo ERB z Banskej Štiavnice, ktoré je vyrobené s dôrazom na tradičnú receptúru a kvalitu tohto nápoja.

Čaro tradície s moderným pohodlím
Názov štvorhviezdičkového apartmánového hotela Liptovský dvor vystihuje aj jeho podobu – ide o sedemnásť dreveníc postavených v štýle tradičnej liptovskej architektúry. Ako stavebný materiál je použitého veľa dreva a kameňa, priznaného aj v interiéroch. Hotel sa snaží svojim hosťom pripraviť čo najviac nezabudnuteľných zážitkov z ich pobytu. Nie je to len kvalitné jedlo či netradičné ubytovanie. Počas niektorých víkendov tam pribudnú napríklad domáce zvieratá a Liptovský dvor sa zmení na gazdovstvo, kde najmä deti obdivujú zajace, kozu či prasiatko. Dá sa teda povedať, že toto zariadenie spája čaro tradície s moderným pohodlím. Jánska dolina patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Nízkych Tatrách. Je popretkávaná turistickými chodníkmi i cyklotrasami, plná malebných zákutí. V lete môžu zájsť hostia na neďaleké termálne kúpalisko, v zime zase skúšať svahy lyžiarskeho centra Javorovica ležiaceho hneď oproti hotela. A keď počasie nedovolí ísť von, čas možno tráviť v príjemnom wellness centre.

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner bol pre Privatbanku už príťažou, Haščák ho usvedčuje z klamstva

Banka mala pod kontrolou dôležitú sériu prevodov pri tunelovaní Technopolu.

Budovu Technopolu podľa polície vytunelovali ľudia, ktorí sú blízki Marianovi Kočnerovi. Sám Kočner je v prípade vyšetrovaný, ale nie obvinený.
Dobré ráno naživo

Dobré ráno: Hľadá sa ten, kto rozmetá koalíciu

Druhá živá nahrávka podcastu Dobré ráno.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Julius Ševčík, režisér filmov Masaryk a Sklenená izba.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.