V Liptovskom dvore si zakladajú na čerstvých a lokálnych surovinách

Tradičná slovenská a česká kuchyňa, doplnená o stálice medzinárodnej kuchyne. Taká je ponuka reštaurácie Hotela Liptovský dvor v Jánskej doline v Nízkych Tatrách. (Inzercia)

Ponúkame príklad: bryndzové pirohy nie sú mrazený polotovar, ale naozaj ich pripravujú v kuchyni hotela - z bryndze, zemiakov a slaniny zo severu Slovenska. Bryndza je samozrejme pravá slovenská - liptovská, s viac ako polovičným podielom ovčieho mlieka. „Takýto pomer sa viac osvedčil,“ hovorí riaditeľ podniku Richard Holec. „Bryndza len z ovčieho mlieka bola pre mnohých hostí príliš aromatická, potláčala ostatné chute v jedle.”

Každému podľa želania

Samozrejme, slovenské národné špeciality dopĺňajú aj stálice medzinárodnej kuchyne - steak, losos a podobne. Aj preto, že približne polovica hostí je zo zahraničia a nie každý z nich má chuť skúšať niečo pre nich neznáme – z typickej slovenskej kuchyne. Radi preto siahajú na istotu, chcú jedlá, ktoré poznajú aj z návštev iných krajín.

Liptovský dvor teda nie je nejaký salaš či koliba, kam by sa chodilo len na halušky. Riaditeľ podniku R. Holec napríklad nedá dopustiť na grilované kačacie prsia s karamelizovanou červenou kapustou. Sú šťavnaté a príjemne sladké. Ale do pozornosti dáva aj bravčovú panenku na chrenovej omáčke s viazaničkou zelenej fazuľky a pečeným zemiakom.

Obzvlášť sú pyšní na jedlá, ktoré na Slovensku možno ochutnať len v zopár podnikoch - a aj v Liptovskom dvore. Ide o delikatesu ako jahňacie koleno či teľacie líčka. Jahňacie koleno je pečené s cesnačikom. Je to kvalitné a chutné mäso zo svalu. Podobne aj teľacie líčka. Žuvacie svaly dobytok stále používa, a tak je toto mäso jemnejšie ako sviečkovica. Teľacie líčka dusia na hríboch z okolitých hôr a podávajú so žemľovou knedľou na cibuľke.

Tímový výtvor

Jedálny lístok je tímovým výtvorom zamestnancov Liptovského dvora. S nápadmi prišiel šéfkuchár, ale presné postupy dolaďovalo celé vedenie podniku. Počet hlavných jedál klesol, aby vedeli zabezpečiť čerstvosť potravín. Dnes ich je osemnásť a ukazuje sa, že pre potreby podniku stačia. Aj preto, že reštaurácia slúži najmä ubytovaným hosťom a tí si chcú počas pobytu čo najviac vyberať. Preto šéfkuchár rozširuje jedálny lístok o sezónne jedlá, v jesennom období napríklad o kačacie hody.
„Už sme sa dostali do situácie, keď z niektorých druhov máme len jedno - dve jedlá. Napríklad pri hydine je to jedno z kuracieho a jedno z kačacieho mäsa. Viac redukovať určite nebudeme, hosťom musí zostať možnosť vybrať si z pestrej ponuky,” argumentuje R. Holec.

Takú možnosť majú aj v prípade nápojov - nealkoholických, ale aj vín, piva a destilátov. Vo vínnej karte dominujú slovenské vína, zahraničné regióny sú na doplnenie. V prípade piva zase možno ochutnať jedinečné kvasinkové pivo ERB z Banskej Štiavnice, ktoré je vyrobené s dôrazom na tradičnú receptúru a kvalitu tohto nápoja.

Čaro tradície s moderným pohodlím
Názov štvorhviezdičkového apartmánového hotela Liptovský dvor vystihuje aj jeho podobu – ide o sedemnásť dreveníc postavených v štýle tradičnej liptovskej architektúry. Ako stavebný materiál je použitého veľa dreva a kameňa, priznaného aj v interiéroch. Hotel sa snaží svojim hosťom pripraviť čo najviac nezabudnuteľných zážitkov z ich pobytu. Nie je to len kvalitné jedlo či netradičné ubytovanie. Počas niektorých víkendov tam pribudnú napríklad domáce zvieratá a Liptovský dvor sa zmení na gazdovstvo, kde najmä deti obdivujú zajace, kozu či prasiatko. Dá sa teda povedať, že toto zariadenie spája čaro tradície s moderným pohodlím. Jánska dolina patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Nízkych Tatrách. Je popretkávaná turistickými chodníkmi i cyklotrasami, plná malebných zákutí. V lete môžu zájsť hostia na neďaleké termálne kúpalisko, v zime zase skúšať svahy lyžiarskeho centra Javorovica ležiaceho hneď oproti hotela. A keď počasie nedovolí ísť von, čas možno tráviť v príjemnom wellness centre.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

EKONOMIKA

Evku vybral Lajčák priamo, pred mesiacmi hovoril niečo iné

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.