SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

V Sajade povzbudia nielen vaše telo ale i dušu

Lahôdky z grilu tephanyaki, polievky z pomalého ohňa a iné ázijské špeciality. Aj kvôli tomu sa oplatí zájsť do reštaurácie Sajado v bratislavskej Eurovei. (Inzercia)

Radi hľadáte súvislosti? Nuž vedzte, že Sajado je ázijský boh jedla, chutí a zdravia. Do Bratislavy zavítal s otvorením nákupného centra Eurovea v podobe príjemnej rovnomennej rodinnej ázijskej reštaurácie. Jej spolumajiteľka Zhou YiYu je rodená Číňanka a inšpirácie pre nový podnik hľadala nielen v podobnej tetinej reštaurácii vo Viedni, ale aj u známych vo Švajčiarsku.

„Pre nás, Ázijčanov, je jedlo rituál,“ hovorí. „Máme radi veľký výber, obľubujeme, keď si môžeme dať zo všetkého po troške a vychutnávať každý kúsok. Chcela som tento spôsob stravovania priniesť aj na Slovensko, do krajiny, kde som sa pred rokmi usadila, našla si manžela a založila si rodinu. A obzvlášť som túžila mať takúto reštauráciu na tomto krásnom mieste pri Dunaji.“

Grilovanie na ázijský spôsob

Reštaurácia Sajado sídli v súčasnosti vari najpopulárnejšej časti hlavného mesta – modernej štvrti Eurovea. Jej aktivitu zvyšuje výhľad na plynúcu hladinu európskeho veľtoku. Vychutnať si ho možno najmä z krytej terasy, ale ešte viac z móla nad riekou, kde sa dá tiež posedieť v pohodlných kreslách pod slnečníkmi.
Keď Zhou YiYu tvorila koncept reštaurácie, priala si priniesť niečo nielen veľmi typické pre ázijský región, ale súčasne chcela, aby sa podnik odlišoval od bežných čínskych reštaurácií, ktoré už aj na Slovensku nájdeme takpovediac na každom rohu.

Prvé, o čom bola presvedčená, že nesmie chýbať, bol tephanyaki. Tento spôsob opekania na žeravej oceľovej platni, ktorý má japonské korene, dáva mäsu, morským plodom, cestovinám, zelenine či ovociu svojskú chuť.
V Japonsku, ale aj inde vo svete, je tento spôsob grilovania veľmi obľúbený. Nie je to náhoda. Nejde len o samotnú chuť jedál, ale aj istú šou, ktorú kuchár predvádza hosťom. Môžu sledovať jeho zručnosť, majstrovské kuchárske kúsky. To je niekedy viac, ako samotné jedlo, pretože vytvára niečo, čo sa približuje rodinnej atmosfére, keď jedlo pripravuje mama.

Jedzte, koľko vládzete!

V ponuke Sajado sú často suroviny a ich úprava, ktoré našinec nemusí poznať. Rád by ich však zo zvedavosti ochutnal. A práve túto možnosť ponúka systém All you can eat, teda: Jedzte, koľko vládzete! Hosť sa vyberie k pultu, kde sú rôzne druhy mäsa, morských plodov, zeleniny a iných ešte tepelne neupravených surovín a môže si vybrať, na čo má chuť. Kuchár mu ich potom na grile tephanyaki pripraví.

A keď mu niečo náhodou napadne na zub, teda nezachutí, nič sa nedeje. Môže si vybrať niečo iné a o tepelnú prípravu požiadať znova. Veď ak si zaplatíte paušálnu sumu 15,80 € (deti do 10 rokov 9,80 €), v čase od 17,00, do 22,00 hod. môžete chodiť k pultu toľko krát, koľko sa vám žiada a konzumovať, koľko vládzete. Obedový bufet na podobnom princípe je naopak z teplých jedál, čo je veľmi rýchle, pohodlné, praktické a pri cene 9,80 € (deti do 10 rokov 5,80 €) aj ekonomické. Výber jedál je však ale aj v tejto verzii veľmi bohatý.

Možnosti rôznych kombinácií chutí ponúka aj tzv. klip systém. Označením taniera jedným z farebných klipov hosť oznamuje kuchárovi, ktorý z piatich druhov omáčky (mongolská, čínska, japonská - teriyaki, s čiernym korením, či thajská) si vybral a do ktorej mu kuchár suroviny pred opekaním namočí. A komu sú na cudzokrajné chute proti chuti, môže požiadať aj grilované jedlá bez omáčky.

Na pomalom ohni

Kto nemá chuť na výber thepanyaki či hotových jedál v tzv. švédskom bufete, kde nechýbajú napríklad ani sushi a rôzne šaláty, môže si vybrať a la carte. Sortiment, ako to už v ázijských reštauráciách býva, je veľmi široký.
A čo tak napríklad ochutnať niektorú z polievok varených na pomalom ohni? Tie v kuchyni pripravujú podľa tajnej čínskej receptúry, ktorá sa už tisícročie používa ako elixír s liečivým účinkom zameraným na zvýšenie vitality. Ako názov naznačuje, polievka sa varí dlho zo špeciálne vybraných surovín vložených do hrnca v správnom čase. Má vynikajúcu chuť a vie dať do rovnováhy jingové a jangové elementy v ľudskom tele.

A žiada sa vám zapiť jedlo nejakým výnimočným nápojom? Aj v tomto ste v Sajado na správnej adrese. Predovšetkým si tam môžete vybrať z ponuky tradičných liečivých čínskych čajov. A aby ste sa vedeli orientovať v ponuke, v nápojovom lístku je uvedené, čomu ktorý pomáha. Napríklad čas nazvaný Telo s vôňou ruží je dobrý na upokojenie podráždenosti či stresu. Alebo čaj Nádherné oči krásavice je vhodné popíjať, keď máte unavené oči. Čaj s názvom Anjel je zase bojovníkom s akné.

Svoje neduhy sa však môžete pokúsiť liečiť aj tradičnou čínskou medicínou obsahujúcou výťažky z liečivých byliniek a morských plodov. Ani pri nich nechýba v nápojovom lístku detailný popis, aké liečivé účinky majú a pre koho sú vhodné.
„Čína má tisícročnú kultúru liečiteľstva založenú na prírodných zdrojoch. Bez pilúl sa lieči dodnes väčšina obyvateľstva,“ dodáva Zhou YiYu.
Nápojový lístok je naozaj minimálne tak atraktívny ako jedálny. Ak navštívite reštauráciu Sajado s výhľadom na Dunaj, môžete vyskúšať pestrosť Ázie.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková
CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík