V bratislavskom Upside Down vám zahrajú na steakovu i whiskovú strunu

Vtipný názov reštaurácie Upside Down, ktorý v preklade znamená Hore nohami, naznačuje, že si tam môžu dovoliť robiť všetko naopak. Aká je pravda? (Inzercia)

Tento podnik v centre bratislavského Starého mesta patrí k tým, ktoré majú od začiatku vypracovanú jasnú koncepciu a toho sa drží. Ponúka hlavne to, čo naznačuje vo svojom podnázve – Steak & Whisky House, teda výber z kvalitných šťavnatých steakov a ešte širší výber z 237 druhov whisky.

Na pohárik whisky

Čo tak teda začať s whisky? Upside Down láka na návštevu skutočných fanúšikov tohto nápoja, ktorí chcú spoznať a vychutnávať si jednotlivé druhy či rozdiely medzi nimi.
Pravdaže, v ponuke nechýbajú predovšetkým známe značky škótskej whisky, ale aj írskej, americkej, kanadskej, ba nájdete tam aj niekoľko japonských značiek. Isteže, ochutnať naraz všetkých vyše 200 druhov nie je možné, ale kto je ozajstný milovník whisky, ten bude rád hľadať tú svoju, ktorá najlepšie zašmakuje jeho jazýčku.

Máte narodeniny?

V Upside Down, tak ako vo väčšine reštaurácii, túžia mať vždy plno. Hostí preto pravidelne oslovujú a pozývajú na rôzne akcie. Napríklad taký Zverokruh a Živiooo párty sú podujatia, kde čakajú zľavy na tých, ktorí majú v deň návštevy narodeniny alebo sa narodili v aktuálny mesiac.

V letných mesiacoch zase lákali na polovičné pondelky, teda 50 %-né zľavy nielen na steaky, ale aj omáčky a víno. Od utorka do piatku si hostia k dobrému jedlu môžu vychutnať fľašu dobrého vína so zľavou 30%.
A ak sa vám žiada okrem dobrého jedla a pitia aj iná zábava, môžete sa pridať.
Napríklad dvoch najlepších jedákov steakov už v Upside Down odmenili vzácnym šperkom s diamantom od firmy Top Line Diamonds.
A vyvrcholenie hry „ Znalec whisky“ ešte len príde! Ak vo vás drieme hravá duša, doprajte jej kúsok odvahy. Stačí sa pohodlne usadiť pri bare, privolať čašníka, ktorý sa o všetko postará. Prinesie vám tasting menu, rozpovie príbeh piatich druhov whisky. S každou z nich sa zoznámite, zahrejete, ovoniate a ochutnáte. Zaručene sa pri súťažnej grátis hre aj usmejete. Veď ste práve víťazne vkročili do osudia o pravý diamantový prsteň. Viac na www.upsidedown.sk

Svetadiely na tanieri

Za jedlami treba hľadať predovšetkým šéfkuchára Juraja Hrušku, ktorého poznajú z vystúpení aj televízni diváci a Slovensko preslávil tiež v zahraničí. Vlani v Dubaji „vybojoval“ na súťaži The Emirates Salon Culinaire 2010 svojim päťchodovým menu bronzovú medailu.
J. Hruška sa hlási k Fusion cuisine a k tomu pridáva novú vlnu, teda New Wave. Tá môže mať rôzne podoby a formy. Niekedy sa na tanieri prelínajú kuchyne z rôznych oblastí, inokedy sa tam stretávajú špeciality z rôznych svetadielov. A pri ďalšom prístupe pochádza základ jedla z niektorej národnej kuchyne, ale využívajú sa nezvyčajné ingrediencie či koreniny. Chute sa vzájomne prelínajú, ale musia byť starostlivo vyvážené tak, aby jedlo bolo skutočnou gurmánskou lahôdkou.
V tom tkvie pravé kuchárske umenie. Kuchár sa stáva kreatívnym tvorcom, ktorý dokáže spojiť všetko do dokonalého celku tak, aby potešil tak jazýček hosťa, ako aj jeho oči. Zoberme si konkrétny príklad z jedálneho lístka Upside Down: paštéta z foie gras (Francúzsko) obalená plátkami hovädzej sviečkovice (Škótsko), s grilovanou čerstvou figou (napríklad z Egypta) a nakladanými riasami wakame (Japonsko).

Základom je kvalitné mäso

Keďže je Upside Down steak house, pochopiteľne, základom ponuky sú steaky. Ak majú byť chutné a šťavnaté, musia byť predovšetkým z kvalitnej suroviny. Preto ich pripravujú z mäsa z dobytka, ktorý sa celý rok pasie na šťavnatých pasienkoch.
A ďalším faktorom kvality je spôsob, akým mäso zreje. Ide o metódu wet-age, čo znamená, že mäso je počas prepravy, ktorá trvá niekoľko dní, iba chladené vo vákuovom balení. Nie je teda zmrazované. Jeho zjemneniu napomáhajú enzýmy, takže chuť zostáva neutrálne čerstvá. A keďže „sedí“ vo vlastných šťavách, je šťavnaté a chutné.

J. Hruška patrí k moderným šéfkuchárom, ktorý rád komunikuje s tými, pre ktorých varí. A to nielen priamo v reštaurácii, ale napríklad aj cez facebook stránku reštaurácie s názvom „Dal by som si šťavnatý steak.“
Mimochodom, Upside Down má v tejto sociálnej sieti už vyše 5 000 svojich fanúšikov. A ide naozaj o aktívnu komunikáciu. Chef im napríklad rád vysvetlí chuťové i konzistentné rozdiely medzi filetom Argentína či Škótsko, odporučí spôsob prípravy. Vie, že vzdelaní hostia vedia lepšie oceniť „finesy“ jeho kuchyne.

V tejto reštaurácii sú vítané aj deti. Ak si rodič objedná hlavné jedlo, dieťa to svoje dostane zdarma. A od septembra sa budú môcť najmenší realizovať aj v tvorivých dielňach.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

KULTÚRA

Manžel režíroval jej milostnú scénu. Kate Winslet s tým mala problém

S Titanicom sa jej kariéra iba rozbiehala.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.