SME

V bratislavskom Upside Down vám zahrajú na steakovu i whiskovú strunu

Vtipný názov reštaurácie Upside Down, ktorý v preklade znamená Hore nohami, naznačuje, že si tam môžu dovoliť robiť všetko naopak. Aká je pravda? (Inzercia)

Tento podnik v centre bratislavského Starého mesta patrí k tým, ktoré majú od začiatku vypracovanú jasnú koncepciu a toho sa drží. Ponúka hlavne to, čo naznačuje vo svojom podnázve – Steak & Whisky House, teda výber z kvalitných šťavnatých steakov a ešte širší výber z 237 druhov whisky.

Na pohárik whisky Čo tak teda začať s whisky? Upside Down láka na návštevu skutočných fanúšikov tohto nápoja, ktorí chcú spoznať a vychutnávať si jednotlivé druhy či rozdiely medzi nimi.

Pravdaže, v ponuke nechýbajú predovšetkým známe značky škótskej whisky, ale aj írskej, americkej, kanadskej, ba nájdete tam aj niekoľko japonských značiek. Isteže, ochutnať naraz všetkých vyše 200 druhov nie je možné, ale kto je ozajstný milovník whisky, ten bude rád hľadať tú svoju, ktorá najlepšie zašmakuje jeho jazýčku.

SkryťVypnúť reklamu

Máte narodeniny? V Upside Down, tak ako vo väčšine reštaurácii, túžia mať vždy plno. Hostí preto pravidelne oslovujú a pozývajú na rôzne akcie. Napríklad taký Zverokruh a Živiooo párty sú podujatia, kde čakajú zľavy na tých, ktorí majú v deň návštevy narodeniny alebo sa narodili v aktuálny mesiac.

V letných mesiacoch zase lákali na polovičné pondelky, teda 50 %-né zľavy nielen na steaky, ale aj omáčky a víno. Od utorka do piatku si hostia k dobrému jedlu môžu vychutnať fľašu dobrého vína so zľavou 30%.

A ak sa vám žiada okrem dobrého jedla a pitia aj iná zábava, môžete sa pridať.

Napríklad dvoch najlepších jedákov steakov už v Upside Down odmenili vzácnym šperkom s diamantom od firmy Top Line Diamonds.

A vyvrcholenie hry „ Znalec whisky“ ešte len príde! Ak vo vás drieme hravá duša, doprajte jej kúsok odvahy. Stačí sa pohodlne usadiť pri bare, privolať čašníka, ktorý sa o všetko postará. Prinesie vám tasting menu, rozpovie príbeh piatich druhov whisky. S každou z nich sa zoznámite, zahrejete, ovoniate a ochutnáte. Zaručene sa pri súťažnej grátis hre aj usmejete. Veď ste práve víťazne vkročili do osudia o pravý diamantový prsteň. Viac na www.upsidedown.sk

SkryťVypnúť reklamu

Svetadiely na tanieri Za jedlami treba hľadať predovšetkým šéfkuchára Juraja Hrušku, ktorého poznajú z vystúpení aj televízni diváci a Slovensko preslávil tiež v zahraničí. Vlani v Dubaji „vybojoval“ na súťaži The Emirates Salon Culinaire 2010 svojim päťchodovým menu bronzovú medailu.

J. Hruška sa hlási k Fusion cuisine a k tomu pridáva novú vlnu, teda New Wave. Tá môže mať rôzne podoby a formy. Niekedy sa na tanieri prelínajú kuchyne z rôznych oblastí, inokedy sa tam stretávajú špeciality z rôznych svetadielov. A pri ďalšom prístupe pochádza základ jedla z niektorej národnej kuchyne, ale využívajú sa nezvyčajné ingrediencie či koreniny. Chute sa vzájomne prelínajú, ale musia byť starostlivo vyvážené tak, aby jedlo bolo skutočnou gurmánskou lahôdkou.

SkryťVypnúť reklamu

V tom tkvie pravé kuchárske umenie. Kuchár sa stáva kreatívnym tvorcom, ktorý dokáže spojiť všetko do dokonalého celku tak, aby potešil tak jazýček hosťa, ako aj jeho oči. Zoberme si konkrétny príklad z jedálneho lístka Upside Down: paštéta z foie gras (Francúzsko) obalená plátkami hovädzej sviečkovice (Škótsko), s grilovanou čerstvou figou (napríklad z Egypta) a nakladanými riasami wakame (Japonsko).

Základom je kvalitné mäso Keďže je Upside Down steak house, pochopiteľne, základom ponuky sú steaky. Ak majú byť chutné a šťavnaté, musia byť predovšetkým z kvalitnej suroviny. Preto ich pripravujú z mäsa z dobytka, ktorý sa celý rok pasie na šťavnatých pasienkoch.

A ďalším faktorom kvality je spôsob, akým mäso zreje. Ide o metódu wet-age, čo znamená, že mäso je počas prepravy, ktorá trvá niekoľko dní, iba chladené vo vákuovom balení. Nie je teda zmrazované. Jeho zjemneniu napomáhajú enzýmy, takže chuť zostáva neutrálne čerstvá. A keďže „sedí“ vo vlastných šťavách, je šťavnaté a chutné.

SkryťVypnúť reklamu

J. Hruška patrí k moderným šéfkuchárom, ktorý rád komunikuje s tými, pre ktorých varí. A to nielen priamo v reštaurácii, ale napríklad aj cez facebook stránku reštaurácie s názvom „Dal by som si šťavnatý steak.“

Mimochodom, Upside Down má v tejto sociálnej sieti už vyše 5 000 svojich fanúšikov. A ide naozaj o aktívnu komunikáciu. Chef im napríklad rád vysvetlí chuťové i konzistentné rozdiely medzi filetom Argentína či Škótsko, odporučí spôsob prípravy. Vie, že vzdelaní hostia vedia lepšie oceniť „finesy“ jeho kuchyne.

V tejto reštaurácii sú vítané aj deti. Ak si rodič objedná hlavné jedlo, dieťa to svoje dostane zdarma. A od septembra sa budú môcť najmenší realizovať aj v tvorivých dielňach.

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 721
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 151
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 698
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 314
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 4 136
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 487
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 311
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 268
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu