Grilovačka v záhrade je zážitok pre všetky zmysly

Grilovanie sa stalo populárnou spoločenskou udalosťou v nejednej slovenskej záhrade. Kto sa mu začne hlbšie venovať, zistí, že ide o ozajstné umenie. (Inzercia)


Zdroj: www.elgaucho.sk
Pozorovať ako sa mäso správne griluje, je zaujímavý gurmánsky zážitok, ktorý opantá všetky zmysly . Naplno si ho možno vychutnať aj vďaka bratislavskej reštaurácii El Gaucho. Stačí si objednať termín a príbeh prípravy mäsa na ohni môžte vidieť do detailov na vlastné oči vo vašej záhrade alebo na firemnej terase. Tamojší kuchári nazývaní steakmani toto tajomstvo výborne ovládajú a vedia ho aj patrične predviesť.

Rodinná tradícia

My sme mali to šťastie, že pri grile sa zvŕtal sám majiteľ tejto reštaurácie Nathan Himi. „Prečo som sa rozhodol pre steak house? Nuž, asi preto, že mäso mám veľmi rád,“ netají. „A potom je to aj rodinná tradícia. Naša rodina vlastní v Izraeli tri reštaurácie zamerané na prípravu steakov. Ja sám som prvý steakhouse otvoril pred pätnástimi rokmi v Prahe a neskôr aj v Bratislave.“
Ďalším z dôvodov, prečo si N. Himi zamiloval argentínsku kuchyňu, pre ktorú je typické grilovanie, je podľa neho jednoduchosť. „Porovnajme si ju trebárs s francúzskou kuchyňou, ktorá je postavená na komplikovaných receptúrach, vrátane desiatok druhov prácnych omáčok. Pravda, na argentínsku kuchyňu treba mať ten správny produkt, surovinu, teda mäso,“ zdôrazňuje. „Ak k tomu pridáte plnené pirôžky empanády, klobásy chorizo a štipľavú zeleninovú omáčku chimichuri, máte z toho nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.“

Nie je gril ako gril

Pri grilovaní je dôležité dbať na to, aby mäso neprišlo do styku s ničím iným okrem ohňa. V El Gaucho používajú unikátny gril zvaný radianti. Keďže pri jeho konštrukcii použili špeciálne vysoko odolné železo, na rozdiel od lávových grilov zabraňuje, aby sa uvoľnená para a tuk preniesli do nasledujúceho grilovania.
Tento čistý spôsob prípravy dodáva steakom originálnu chuť zdôraznenú servírovaním na špeciálnych podnosoch nazývaných paricha. Pod nimi je umiestnené rozžeravené uhlie, ktoré steaky nielen udržiava v teplom stave, ale tam aj a „dojdú“.
Pozorujeme ako N. Himi pripravuje na grile rôzne druhy steakov a dostáva sa nám k tomu aj patričný výklad. Prvou dôležitou zásadou je správna teplota ohňa. Keď sa mäso pečie na uhlí, musí byť pahreba pripravená vopred a v čase grilovania by mala byť navrchu biela. Za dôležité tiež označuje H. Himi piecť mäso na ohni najskôr z jednej strany, aby sa stihli uzavrieť jeho póry. Až potom ho osolí a dopečie z druhej strany. „Takto zostane zaručene šťavnaté,“ hovorí o svojich dlhoročných skúsenostiach.
A pridáva radu: „Hosť by si mal najskôr vybrať spôsob prepečenia a až potom druh mäsa. Čašníci v našom steakhouse mu radi poradia. Napríklad, ak chce dobre prepečený, teda well done, nie je na to vhodné mäso strip loin, teda z nízkej roštenky. Steak by bol tvrdý a úlohou čašníka je hosťa od toho odhovoriť.“

Kompletné služby

Pred letnou sezónou sa v El Gaucho rozhodli pre novú službu – sú pripravení vybrať sa za svojimi hosťami do ich domovov či na pracoviská a spríjemniť im narodeniny a iné rodinné, priateľské či firemné oslavy. K tomu ponúkajú to najlepšie zo steakovej kuchyne, vrátane prvotriednej obsluhy. Miesto konania záhradnej grilovacej slávnosti v štýle barbeque môže byť rôzne. Napríklad terasa či atrium vo firemnej budove. Profesionálny cateringový El Gaucho Garden Grill tím všetko pripraví od naaranžovania miesta, zostavenia menu, grilovania, barových služieb, ozvučenia, party stanov, kvetinových a iných dekorácií, návrhu a tlače pozvánok, až po očistenie priestorov pred i po podujatí.
A menu prispôsobí danej udalosti. Chýbať by ale nemali steaky, hamburgery i klobásky, k tomu čerstvé šaláty, prílohy a nápoje.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur

Socha komunistu Čulena skončí v sklade.

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo znamená, keď to dáte na Matoviča

Ako demokrati hľadali kandidát na prezidenta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.