Keď sa varí zmrzlina podľa starého rodinného receptu

S pribúdaním teplých dní rozkvitli na uliciach miest a mestečiek aj zmrzlinárne. Jedna z nich sa usadila v Bratislave pod známym Manderlákom. (Inzercia)

Pamätníci si iste spomenú na nástojčivé vyzváňanie zmrzlinárov, ktorí svoje sladké výrobky vozili po mestách i dedinách v chladiacom vozíku na bicykli, neskôr motorke či 1203-ke. Hneď ich obklopil kŕdeľ maškrtných detí.

Tieto časy zostali zaznamenané aj na dobových fotografiách Jusufa Abazoviča, ktorého však mnohí poznajú pod menom Jožko. Aj jeho vychýrená zmrzlináreň v Šamoríne sa volá U Jusufa.

Rodina tohto Macedónca, ktorý sa priženil a usadil na Slovensku po tom, čo jeho otec prišiel o majetok v hazarde, ponúka zmrzlinu už od roku 1947. Na rozdiel od mnohých iných podnikateľov prežila všetky prajnosti i neprajnosti doby. Na otázku: vďaka čomu, je jednoduchá odpoveď: Zmrzlina, ktorú vyrába vyše šesť desaťročí už tretia generácia tejto rodiny, je chutná, poctivá, pripravovaná podľa tradičného receptu. To znamená, že nepoužívajú práškové zmesi, ktoré unifikovali takmer všetky iné predávané zmrzliny.

Zmrzlina od Jusufa chutí tak lahodne preto, že ide o varený spôsob prípravy podľa prísne stráženého tradičného receptu, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu a rodinu nikdy neopustil. Základom sú prírodné mlieko, cukor, vajcia, čerstvé či zavárané ovocie. Chémia tam nemá nijaké miesto. A aj ozdoby, napríklad šľahačka, sú tiež z ozajstného mlieka. Aj preto majú v ponuke vždy iba sedem druhov, teda toľko, čo v daný deň dokážu predať, aby druhý deň mohli zase začať variť čerstvú zmrzlinu. Vyrobiť možno desiatky druhov, ale zabezpečiť čerstvosť zmrzliny pri takom množstve je ťažšie. Preto je pripravená pre zákazníkov malá anketa, v ktorej môžu vyjadriť názor, akú zmrzlinu by uvítali pri najbližšej návšteve tejto prevádzky.

Nemenej dôležitá je hygiena pri príprave. U Jusufa pri pravidelných kontrolách hygienikov vždy obstáli. A ešte niečo: ich šamorínska zmrzlináreň umiestnená v rodinnom dome je v sezóne otvorená dlho do večera, skrátka tak, aby si posedenie pri zmrzline mohli vychutnať všetci záujemcovia. Aj tí, ktorí dlho pracujú. Ďalšiu prevádzku nájdu maškrtníci priamo v centre Šamorína. A kto si chce pochutnať aj doma, tomu ponúkajú zamrazené balenie 12 kopčekov rôznych druhov.

„Dobrá zmrzlina sa z prášku nedá urobiť,“ tvrdí vnučka J. Abazoviča, žena s nemenej atraktívnym menom Dženšída Veliová. „Je to, ako keď uvaríte instantnú polievku. Jesť sa síce dá, ale od skutočnej polievky má ďaleko.“
Od polovice apríla si na Jusufovej zmrzline môžu pochutnať aj Bratislavčania a návštevníci metropoly Slovenska bez toho, aby cestovali do Šamorína. Táto chutná varená zmrzlina prišla za nimi pod Manderlák. Vozia ju tam pravidelne každý deň – vždy čerstvo uvarenú. Druhá bratislavská prevádzka je v obchodnom objekte nachádzajúcom sa na Ipeľskej ulici č. 4 (vchod z ulice Hronská) na 1. poschodí.

„Našim zámerom bolo dostať sa do úplného centra mesta,“ hovorí majiteľka prevádzky Ingrid Jablonická. „Zatiaľ nás nájdete v stávkovej kancelárii, alebo pred ňou, ale od jesene sa tento priestor premení na bagetériu, takže podmienky tam budú aj pre nás oveľa vhodnejšie.“

A na čo sa môžu tešiť milovníci zmrzliny? Chýbať nebudú najmä klasické druhy, ako vanilková, oriešková, kakaová, jablková, citrónová či z lesného ovocia. Z modernejších chutí je to napríklad hroznová, krémová smotanovo-karamelová, maková, cookies, kinder čokoláda a iné.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Nezrozumiteľná demisia Druckera a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.