Keď sa varí zmrzlina podľa starého rodinného receptu

S pribúdaním teplých dní rozkvitli na uliciach miest a mestečiek aj zmrzlinárne. Jedna z nich sa usadila v Bratislave pod známym Manderlákom. (Inzercia)

Pamätníci si iste spomenú na nástojčivé vyzváňanie zmrzlinárov, ktorí svoje sladké výrobky vozili po mestách i dedinách v chladiacom vozíku na bicykli, neskôr motorke či 1203-ke. Hneď ich obklopil kŕdeľ maškrtných detí.

Tieto časy zostali zaznamenané aj na dobových fotografiách Jusufa Abazoviča, ktorého však mnohí poznajú pod menom Jožko. Aj jeho vychýrená zmrzlináreň v Šamoríne sa volá U Jusufa.

Rodina tohto Macedónca, ktorý sa priženil a usadil na Slovensku po tom, čo jeho otec prišiel o majetok v hazarde, ponúka zmrzlinu už od roku 1947. Na rozdiel od mnohých iných podnikateľov prežila všetky prajnosti i neprajnosti doby. Na otázku: vďaka čomu, je jednoduchá odpoveď: Zmrzlina, ktorú vyrába vyše šesť desaťročí už tretia generácia tejto rodiny, je chutná, poctivá, pripravovaná podľa tradičného receptu. To znamená, že nepoužívajú práškové zmesi, ktoré unifikovali takmer všetky iné predávané zmrzliny.

Zmrzlina od Jusufa chutí tak lahodne preto, že ide o varený spôsob prípravy podľa prísne stráženého tradičného receptu, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu a rodinu nikdy neopustil. Základom sú prírodné mlieko, cukor, vajcia, čerstvé či zavárané ovocie. Chémia tam nemá nijaké miesto. A aj ozdoby, napríklad šľahačka, sú tiež z ozajstného mlieka. Aj preto majú v ponuke vždy iba sedem druhov, teda toľko, čo v daný deň dokážu predať, aby druhý deň mohli zase začať variť čerstvú zmrzlinu. Vyrobiť možno desiatky druhov, ale zabezpečiť čerstvosť zmrzliny pri takom množstve je ťažšie. Preto je pripravená pre zákazníkov malá anketa, v ktorej môžu vyjadriť názor, akú zmrzlinu by uvítali pri najbližšej návšteve tejto prevádzky.

Nemenej dôležitá je hygiena pri príprave. U Jusufa pri pravidelných kontrolách hygienikov vždy obstáli. A ešte niečo: ich šamorínska zmrzlináreň umiestnená v rodinnom dome je v sezóne otvorená dlho do večera, skrátka tak, aby si posedenie pri zmrzline mohli vychutnať všetci záujemcovia. Aj tí, ktorí dlho pracujú. Ďalšiu prevádzku nájdu maškrtníci priamo v centre Šamorína. A kto si chce pochutnať aj doma, tomu ponúkajú zamrazené balenie 12 kopčekov rôznych druhov.

„Dobrá zmrzlina sa z prášku nedá urobiť,“ tvrdí vnučka J. Abazoviča, žena s nemenej atraktívnym menom Dženšída Veliová. „Je to, ako keď uvaríte instantnú polievku. Jesť sa síce dá, ale od skutočnej polievky má ďaleko.“
Od polovice apríla si na Jusufovej zmrzline môžu pochutnať aj Bratislavčania a návštevníci metropoly Slovenska bez toho, aby cestovali do Šamorína. Táto chutná varená zmrzlina prišla za nimi pod Manderlák. Vozia ju tam pravidelne každý deň – vždy čerstvo uvarenú. Druhá bratislavská prevádzka je v obchodnom objekte nachádzajúcom sa na Ipeľskej ulici č. 4 (vchod z ulice Hronská) na 1. poschodí.

„Našim zámerom bolo dostať sa do úplného centra mesta,“ hovorí majiteľka prevádzky Ingrid Jablonická. „Zatiaľ nás nájdete v stávkovej kancelárii, alebo pred ňou, ale od jesene sa tento priestor premení na bagetériu, takže podmienky tam budú aj pre nás oveľa vhodnejšie.“

A na čo sa môžu tešiť milovníci zmrzliny? Chýbať nebudú najmä klasické druhy, ako vanilková, oriešková, kakaová, jablková, citrónová či z lesného ovocia. Z modernejších chutí je to napríklad hroznová, krémová smotanovo-karamelová, maková, cookies, kinder čokoláda a iné.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S elektronickým receptom riskuje pacient tour po lekárňach

Čítačku kariet, ktorú potrebujú, aby sa pripojili do elektronického systému receptov, stále nemá 40 percent lekárnikov. Termíny už tlačia.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.